XXXVI. évfolyam 39. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Testvérvárosi aláírás
 

2005. szeptember 30.


Szentes tíz esztendeje ápol testvérvárosi kapcsolatot a németországi Sankt Augustinnal. A két város vezetése ezt a kapcsolatot májusban városunkban megpecsételte, mindezt az elmúlt napokban pedig Németországban, Sankt Augustinban is megismételte.

A dokumentum aláírására 40 fős delegáció utazott ki, akik között a képviselő-testület tagjai, a polgármesteri hivatal vezető szakemberei, valamint a magyar-német baráti társaság tagjai voltak.


Bővebben


 

Gyermekek otthona
 

2005. szeptember 30.


Új intézménnyel gyarapodott Szentes. Szeptember 27-én adták át a Gyermekek Átmeneti Otthonát. Az intézményt a Munkácsy utca 3. szám alatt, az Általános Iskolai Kollégium egy épületrészéből alakították át. Kivitelezője a Csendes és Fiai Bt.


Bővebben


 

Panelprogram és Spar Áruház
 A képviselők döntésére várva

2005. szeptember 30.


November végéig nyitott az a pályázat, amely panelprogramként ismert a lakosság előtt. A meghirdetett kormányprogram a panellakások felújítását teszi lehetővé kedvező konstrukcióban: a költségek egyharmadát az állam vállalja támogatás formájában, másik egyharmadát, maximum 400 ezer forintot az önkormányzat állja, míg a fennmaradó részt a lakosságnak kell fizetni, kedvező hitelkonstrukció formájában.

Ezzel a 70-80-as években épült lakások utólagos szigetelésére nyílik lehetőség. Ott, ahol a tető vagy az oldalfalak nem kellően szigeteltek, utólagos szigetelést lehet végrehajtani, továbbá ajtók, ablakok cseréjét támogatja a kormányzat. Ott, ahol ezt már végrehajtották, radikálisan csökkent a lakosság terhe, a lakások komfortosabbá, értékesebbé váltak.

Ahhoz, hogy mindez elindulhasson, a városnak úgynevezett körzet-felújítási tervet, illetve ehhez hasonló rendeletmódosítást kell végrehajtania - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, kiemelve, hogy a város pénzügyi helyzetét látva, mintegy 200 lakás felújításánál képes a város a ráeső egyharmadot biztosítani. Ez a szentesi panelállomány 20-25 százalékát jelenti. A szakemberek két lakossági fórumon adtak tájékoztatást a programról, ezek után a lakóközösségek döntését várják. A dolog feltétele, hogy a lakók legalább a lakások kétharmadában vállalják a felújítást.

Erről, és - egyebek mellett - a Spar Áruház ajánlatáról szavaznak pénteken az önkormányzatban. Az áruház vezetői közvetlenül a képviselőket keresték meg, s amiről dönteni kell: a Kinizsi pálya területére engedélyezik-e egy közel 8 ezer négyzetméteres hipermarket építését? A polgármester véleménye szerint sok érv szól ellene, például: ez a város úgynevezett pihenőparkja, a sport területe. Viszont... 200-220 munkahelyet jelentene. Mérlegelni a képviselőknek kell!

 


 

Megkötött kézzel, jajongva
 Iparosgyűlés - mesterek kitüntetése

2005. szeptember 30.


Bőhm Sándor

Az elmúlt év közgazdasági hátrányai az iparosság helyzetét is kétségbeejtővé tették. A mezőgazdaság nyomasztó helyzete ránehezedett az iparosság életképességére is. Szeretnénk hinni, hogy múló baj ez, a következő évek kedvezőbbek lesznek - kezdte beszámolóját Bőhm Sándor, a Szentes és Vidéke Ipartestület elnöke, majd gyorsan hozzátette: - De ha ez bekövetkezik, még akkor is kevés reménye van az iparosságnak, hogy az országos politika által megteremtett közgazdasági érdekében érvényesülhessen jogos törekvése és igénye.


Bővebben


 

Egy kis belátást!
 

2005. szeptember 30.


Egy hetilapban olvasom a következőket: "A 6-os villamosra a végállomáson felszáll egy harminc év körüli férfi. Leül és felteszi a lábát a szemközti ülésre, majd előveszi a mobilját, és mintha más nem is lenne a villamoson, tíz percig üvöltve ad utasításokat valakinek. Beszéd közben vessző helyett is szitkozódó szavakkal él, Isten nevét is káromkodásra használva."

Ebből és hasonló jelenségekből a cikkíró azt a következtetést vonja le, hogy "erkölcs nélkül nincs emberi közösség."


Bővebben


 

A fakereskedéstől a gyártelepig
 Száz éve hunyt el ifj. Zsoldos Ferenc (II.)

2005. szeptember 30.


Ifj. Zsoldos Ferenc firmája (cégjele)

Ifj. Zsoldos Ferenc eredeti elképzelése az volt, hogy a megtakarított pénzéből földet vásárol Szentesen, s iparát elhagyva, gazdálkodó lesz. Terveit azonban atyja keresztülhúzta. Az öreg ácsmester ugyanis a hozzá eljuttatott pénzeken fenyőszálakat vásárolt, behatárolva ezzel fia jövőbeni vállalkozásainak irányát.


Bővebben


 

Harmincöt éve épült az iskola
 Évfordulónaptár 2005

2005. szeptember 30.


100 éve, 1905. szeptember 24-én a szentesi újjászervezett szociáldemokraták népgyűlést tartottak a Kossuth téren az általános és titkos választójog bevezetése érdekében. Szónokok: Csanády Dénes Budapestről, Nyilas János és Oláh Mihály Csongrádról.

85 éve, 1920. szeptember 25-én indult Szentesen a Színházi Újság c. idénylap. Felelős szerkesztő Czirbus Sándor. (A lap november közepén megszűnt.)


Bővebben


 

Csörög a telefon
 Él a vonal

2005. szeptember 30.


Új hónap, új műsor a Rádió Szentesben. Már régóta tervezzük, de most érett meg a helyzet: új telefonos élő műsort indítunk!

Jövő héttől kezdődően, minden szerdán 15 és 16 óra között várjuk hallgatóink telefonhívásait, e-mail-jeit, vagy akár sms üzeneteit, amelyben elmondhatják véleményüket, ötletüket, javaslataikat a település életével kapcsolatban, vagy egy-egy, Önökkel megtörtént jó, vagy rossz dologról számolhatnak be a Rádió Szentes nyilvánosságát kihasználva. Nem azt szeretnének, hogy mi felvetünk egy témát, és Önök hozzászólnak, hanem pont fordítva! Még az is elképzelhető, hogy tudunk segíteni elképzeléseik megvalósításában, illetve annak elősegítésében. Közösen lehet, hogy gyorsabban, pontosabban oldunk meg feladatokat, az örömök és bánatok közkinccsé tétele segít azok jobb feldolgozásában.

Úgy gondolom ez egy igazán rádiós műfaj: együtt beszélhetjük meg közös témáinkat, nyilvánosságot adunk a hallgatók, a lakosok felvetéseinek.
Hívjanak bennünket, mi "hangot adunk" közérdekű problémáiknak, tapasztalataiknak.

A minden héten, szerdán 15 és 16 óra között tárcsázható telefonszámunk: 63/315-472, E-mail címünk: adas@radioszentes.hu, SMS számunk: 06/30/481-3888.

"Ha csörög a telefon - él a vonal."

Kárpáti Lajos
a műsor házigazdája

 


 

Konferencia a kutatóban
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. szeptember 30.


Integrált minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek kiépítése és működése a Visegrádi Négyek országában címmel tudományos konferencia és kiállítás lesz október 3-4-5-én Szentesen, a Dél-Alföldi Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központban. A volt zöldségkutatóban az előadássorozat a "termőföldtől az asztalig" elvet követi, és témájában teljes egészében átfogja a tápanyag utánpótlástól a növénytermesztés, a növényvédelem és takarmányozás kérdésein át az élelmiszer-feldolgozás kérdéskört. A program fontos a termelők, a feldolgozók és nem utolsósorban a fogyasztók szempontjából is. A konferenciát a Csongrád Megyei Önkormányzat a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával rendezi 9 ország részvételével, kiállítással, poszter bemutatókkal, üzemlátogatásokkal és 60 előadással.

 


 

Fogászati ügyelet
  Hírforrás a Rádió Szentes

2005. szeptember 30.


Elvi döntés született a hétvégi fogászati ügyeletről a városban. A fogászati alapellátás önkormányzati feladat, azonban a hétvégi ügyeletet csak az ötvenezer lakos feletti településeknek kötelező megszervezni. Most az önkormányzat és a fogorvosok megállapodtak abban, ha a város biztosítja a helyet, az eszközt és az anyagi feltételeket, akkor vállalják az ügyeletet. Jelenleg alapellátásban a rendelőintézet legfelső emeletén dolgozik hat fogorvos, itt azonban a hétvégi munka nem oldható meg. Nem alkalmas a feladatra a kórház szájsebészeti osztálya sem, ezért új helyen kell a rendelőt kialakítani, ami 30-35 millió forintba kerülne. A felszereléshez és a működtetéshez szükséges anyagi forrást a kistérség pályázat útján teremtené elő.

 


 

Csak pánikkeltés
  Hírforrás a Rádió Szentes

2005. szeptember 30.


Nem okozhat világméretű járványt a madárinfluenza - nyilatkozta a Rádió Szentesnek dr. Dobos András állatorvos. Szentesen már 1996-ban kimutatták a kórokozót egy baromfitelepen, azonban a jelenlegi egészségügyi színvonalon nem jelent problémát a vírus megjelenése. A madárinfluenza csak madarakról terjedhet emberre, emberről emberre nem. A vírus kevésbé ellenálló, 50 oC fok felett elpusztul és érzékeny a fertőtlenítőszerekre is. A normális higiéniai követelmények és főzéstechnológia betartásával nem okoz fertőzést. A most elkészült vakcina a legyengült kórokozót tartalmazza, azt megelőzésképpen beadhatják madarakkal érintkező embereknek.

 


 

Társadalombiztosítás
 

2005. szeptember 30.


Az utóbbi években elterjedt az a gyakorlat, hogy a munkavállalók részére a munkaviszonyukra (biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyukra) tekintettel bizonyos juttatásokat nem a munkáltató juttat, hanem a munkáltatóval szoros szervezeti-gazdasági kapcsolatban álló más szervezet (pl.: anyavállalat). Ennek következményeként elkerülhető a társadalombiztosítási járulék, az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék megfizetése. A járulék-elkerülési technikák megakadályozása érdekében szeptember 1-jétől a biztosított foglalkoztatásán túlmenően akkor is foglalkoztatónak kell tekinteni a jogi és természetes személyt, egyéni vállalkozót, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságot, egyéb szervezetet, költségvetés alapján gazdálkodó szervet, bármely személyi egyesülést, ha a biztosítottnak a biztosítást megalapozó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képező jövedelmet juttat. A járulékfizetési kötelezettséget a juttatott jövedelem után a foglalkoztatónak kell megállapítani, bevallani és teljesíteni.

Ennek értelmében azon jövedelem tekintetében, amely jövedelmet a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel más személy juttat, foglalkoztatónak a jövedelem kifizetőjét kell tekinteni. Ha pl. az anyavállalat jövedelmet juttat a leányvállalat biztosított munkavállalójának, és e jövedelem egyébként járulékalapot képező jövedelemnek minősül, a jövedelem után az anyavállalatot terheli a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék, a biztosítottat a 8,5 százalékos nyugdíjjárulék, valamint a 4 százalékos egészségbiztosítási járulék megfizetése.

APEH Csongrád Megyei Igazgatósága

 


 

Gondolatok
 

2005. szeptember 30.


Sokáig nem értettem, miért ment ki a használatból a régi szép magyar köszönés: "jó napot kívánok", ami egyben áldáskívánás is. Talán csak nem azért, mert a jó napokat is nyugtalan, izgalmas, hajszás napok váltották fel? Az egyik hétvégi országos napilap elolvasása ezt bizonyítja, ugyanis a 20. oldalon hírek rovatban a következő címek sorakoztak: Emberölés Bombayban, Meggyilkolta osztálytársát, Folyóba zuhant autóbusz, Felborult egy hajó, Földcsuszamlás temetett be egy iskolát és még sorolhatnám. Mind-mind rémhírek, sehol egy felemelő jótett, szerencsés fordulat, egy cseppnyi öröm. Az elkeserítő való láttán, olvasása nyomán még inkább elkelne legalább a kívánása egy-egy jó napnak!

Nekem van jó és érdekes hírem: az "asztronauták fészkének" nevezett amerikai egyetemen már folyik két 12 éves fiú tervszerű felkészítése a kb. húsz év múlva megvalósítandó Mars-expedícióra. Ezt nevezem perspektívának! Egyébként a Holdra elsőként lépő Armstrong annak idején ugyanabban a tudományos intézetben kapott felkészítést. Eszméltető példa a tehetséges magyar fiataloknak...

Ma Budapestről Londonba kétórás repülőút visz el. Az unokáink várhatóan fél óra alatt tesznek meg hasonló távolságot. Isten az embernek nem kész ételt főz, hanem tehetséget ad neki az értelmes munkára és ötleteket az újra és a többre.

Nem tudok belenyugodni abba, hogy magyar a másik magyar azért nem szíveli, mert az más véleményem van. Az pedig kétségbe ejt, ha egy gyűlöl-
ködő közéleti ember még kereszt(y)énnek is vallja magát. Tévképzet. A kereszt(y)énség abból is áll, hogy a másik embert, (még ha nem is magyar is!) úgy szeretem, ahogy van, mert engem is úgy szeret Isten, ahogy vagyok.

Néhány nevet idézek fel neked a történelemből: Kiss Ernő, Vécsey Károly, Lázár Vilmos, Nagysándor József, Damjanich János, Leiningen Károly... Október 6-án egészítsd ki tizenháromra ezt a névsort és gondolj egész szíveddel az aradi vértanúkra!

Dr. Imre Ernő

 


 

A személyes bélyeg
 Új szolgáltatások a postán

2005. szeptember 30.


Juhászné Pálnok Lenke június 6-tól a szentesi posta vezetője. Csanytelekről jár be naponta dolgozni, de már megismerte és megszerette a várost, a munkatársakat, az ügyfeleket. Munkájáról és a posta működéséről kérdeztem.


Bővebben


 

Sokszínű vizuális oktatás
 

2005. szeptember 30.


Jubileumhoz érkezett a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Ötévesek lettek. Annak idején a meglévő igény kielégítésére a működést a két szomszédos községben indították. Elsősorban a vizuális kultúrával, annak oktatásával, illetve néptáncoktatással foglalkoztak. És foglalkoznak ma is.


Bővebben


 

Zsíros Katalin néprajzi gyűjteménye
 Új szerzeményeink 2.

2005. szeptember 30.


A korszerű muzeológiai gyakorlatban egyre hangsúlyosabbá válik a gyűjtemények gyarapítása során a tárgyak használatához kapcsolódó legfontosabb információk rögzítése. Élettörténetük nélkül ugyanis a műtárgyakat a jövő generációi már nem tudják megszólaltatni, csak bizonyos általános néprajzi ismeretanyag tükrében, ami természetesen nélkülöz mindenféle egyediséget.


Bővebben


 

Helyi cégek a BNV-n
 

2005. szeptember 30.


Napjainkban egy település gazdasági erejének egyik fokmérője a településre jellemző kis - és középvállalkozások száma, nagyságrendje és az általuk termelt vagy forgalmazott termékek minősége. Ebben a megközelítésben is öröm volt találkozni az elmúlt héten megrendezett Budapesti Nemzetközi Vásáron városunkat képviselő MetalCom-R Kft.-vel (A pav. 110/a), illetve a Svéd Ablak 2002 Kft.-vel (D pav. 221).


Bővebben


 

Nyitott szemmel az utcákon
 Szerveződik a figyelő hálózat

2005. szeptember 30.


A Szentes Városáért Civil Fórum a közelmúltban kezdeményezte egy városi "figyelő hálózat" létrejöttét. Felhívásukban, melyet eljuttattak a helybeli civil szervezetekhez, alapítványokhoz, oktatási intézményekhez, megfogalmazták, hogy a városban az elmúlt években megindult fejlődés szemmel látható, az önkormányzat hatalmas erőfeszítéseket tesz egy lakható, európai jellegű város megteremtése érdekében.


Bővebben


 

Határon túli fájdalom
 Olvasói levél

2005. szeptember 30.


Levelet is ritkán írok, újságcikket meg még ritkábban. A Szentesi Életben számos úti beszámolót olvastam, magam is megfordultam sokfelé, de eddig nem éreztem késztetést, hogy bármely utazásom kapcsán tollat ragadjak. Ezt most is csak azért történt, mert közérdekűnek érzem pár napja befejeződött utunkon tapasztaltakat.

A Kárpáteurópa Iroda vendégeként volt módomban bejárni Dél-Erdély és a Székelyföld déli részének számos csodás helyét. De nem a mesebeli tájról, a gyönyörű városokról és bűbájos falvakról van mondanivalóm, ezek csak bővítették ismereteimet már sokszori erdélyi utainkhoz kapcsolódva, most az emberekről, az ő véleményükről - velünk kapcsolatban - szereztem nem felejthető tapasztalatokat. Eddig többnyire szállodákban szálltunk meg, most a falusi turizmus keretében magánházaknál vendégeskedtünk. Korábban is meggyőződtem már a székely emberek vendégszeretetéről, de most sokkal közelebbi ismeretségbe kerülve jó néhányukkal, csaknem megrendített az a szeretet, amivel elhalmoztak bennünket. Ám nem ez késztet e sorok megírására.


Bővebben


 

Gyermekek világnapja
 

2005. szeptember 30.


SzÉ - Archívum

A gyermekek világnapja alkalmából idén is megrendezte gálaműsorát a Szentesi Gyermekbarátok és a Szabadidős Sportklub. A Tóth József Színházteremben a múlt heti rendezvényen gyermekek adtak műsort gyermekeknek: a Petőfi Sándor Általános Iskola kiskórusa énekelt, a Szilver Táncsport Egyesület versenyzői és a Szabadidős SK rock'n'roll csoportja táncolt. Az ünnepség a színházban gyertyás megemlékezéssel, majd a ligetben hagyományosan a Gyermekbarát emlékkő megkoszorúzásával fejeződött be.


Bővebben


 

Adó-info
  Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 30.


A Start-program célja a munkatapasztalat szerzés. Október elsejétől a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódóan csak csökkentett mértékű munkaadói befizetéseket kell teljesíteni. A munkáltatók a Start-program keretében foglalkoztatott pályakezdők után meghatározott keresethatárig havonta, - a foglalkoztatás első évében a bruttó kereset 15 százalékát, míg a második évben a 25 százalékát - fizetik meg foglalkoztatói járulékteherként, valamint a járulékkedvezményen túl mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is. A Start-kártya két éven át tartalmazza a pályakezdő fiatal adatait ( pl. 2 évből még felhasználható időt). Kiváltására jogosult minden 25 éven aluli, - diplomások esetében, 30 éven aluli - pályakezdő fiatal, aki első alkalommal helyezkedik el, vagy pályáját ösztöndíjasként kezdi. A kedvezmény igénybevétele nem köti a pályakezdőt egy munkáltatóhoz, a kedvezményezett időszak két évében - egymást követő jogviszonyokban -, akár több munkáltatónál is munkát vállalhat.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. szeptember 30.


  • Hortobágyi marharagu
  • Indiai almás puding


Bővebben


 

Eltűntet keresnek
 

2005. szeptember 30.


Rostás Sándorné, 39 éves helyi lakost keresi a szentesi rendőrkapitányság, aki még július 24-én, a kiséri városrészből távozott ismeretlen helyre, és azóta életjelt nem adott magáról. Az eltűnt asszony sem időben, sem térben nem tud tájékozódni. Rostásné 160-165 cm magas, vékony testalkatú, kék szemű, őszes hajú, kicsi, hegyes orrú. Különös ismertető jele, hogy a jobb lábára biceg. Eltűnésekor vékony, nyári nadrágot, kék hosszú ujjú, mélyen kivágott, keresztbe fehér csíkos pólót és barna színű, 34-35-ös méretű zárt papucsot viselt. Aki bármilyen információval rendelkezik az eltűnt személyről, az a rendőrkapitányság telefonszámán tehet bejelentést (561-310).

Egy Schwinn Csepel Cruiser kerékpár gazdáját keresi a rendőrség. A sötétkék-fehér színű bringa gyári száma: TV 05E0119. A tulajdonos az igazoló papírok ellenében veheti át járművét a kapitányságon.

Az Alsóréten, egy használaton kívül lévő vasúti kocsi belsejéből alumínium burkolatot loptak el ismeretlenek 60 ezer forint értékben.

Magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás egy fiatalember ellen, aki hétfőn hamis vonálos szabadjeggyel szeretett volna utazni, ám a sofőr felismerte a valótlan okmányt. A férfit Szentesen leszállították a buszról, majd átadták a nyomozóhatóságnak.

Újságos pavilonba törtek be ismeretlenek a Kertvárosban. A Délhír bódéjából DVD-melléklettel ellátott újságokat vittek el.

Garázdaság miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki ittas állapotban próbált bemenni a Berekhát egyik sörözőjébe. A férfit ide nem engedték be, mire mérgében beverte az italozó ablakait. Őrjöngésének végül a kiérkező nyolc rendőr vetett véget.

Büntetőeljárás indult egy nagymágocsi férfi ellen, aki már valószínűleg a télre gondolva, 770 kg fát vágott ki a Pankotai Agrár Rt. erdejéből.

Kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárás egy fiatalember ellen, akinek a zsebéből speed tabletta került elő közúti igazoltatáskor. A férfi utastársát is vizsgálják a rendőrök, és ha bebizonyosodik, hogy ő is kábítószer fogyasztott vagy birtokolt, ellene is megindul az eljárás.

H. V.

 


 

Ígéretüket betartották
 

2005. szeptember 30.


Tóth István a pályaavató bevételéből vásárolt sportfelszerelést adja át az utánpótlás csapatoknak. (Fotó: Vidovics)

"Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó" tartja a mondás. Ez az állítás igaz a Pusztai László Emlékbizottságra, hiszen ők betartották ígéretüket.

A Pusztai László Emlékbizottság megalakulásakor tett ígéretet arra, hogy a Pusztai László Sporttelep illetve a Janó György sétány avatása alkalmából a Szentesre látogató Ferencváros labdarúgócsapatának mérkőzéséből származó bevételéből, a kiadások fedezése utáni megmaradó összegből a szentesi labdarúgó utánpótlás csapatoknak felszerelést vásárol.


Bővebben


 

Bemutatkozás parton és medencében
 

2005. szeptember 30.


Múlt héten bemutatták a sajtó képviselőinek városunk OB I-es férfi és női vízilabdacsapatait, játékosait, vezetőit. Beleon Zsolt klubelnök köszönetet mondott a szentesi vízilabda valamennyi támogatójának, az önkormányzatnak, illetve a két csapat főszponzorainak. Szó esett a klubtól távozó játékosokról és az új igazgatókról is, majd megfogalmazta a vezetőség elvárásait az idei szezonra. A nőkknél a dobogó valamely foka a cél, míg a férfiaknál a 7-8. helyre lenne jó odaérni, bár erre a két pozícióra öt csapat is pályázik a mieinken kívül. A VK készül az 1980-as MNK-győztes csapat jubileumának ünneplésére, ennek megszervezése már elkezdődött. Ma kezdődik és október 2-án, vasárnap ér véget az a XXXI. Nemzetközi Vízilabdatorna, amelyet idén az I. Szentes MÉH-kupa néven rendeznek meg. A mieink ma a Crisul Oradea gárdájával, majd fél 6-kor a szlovák junior válogatottal játszanak, szombaton fél 1-kor a török Galatasaray, fél 6-kor a BVSC lesz az ellenfél, míg vasárnap fél 1-kor a Szolnokkal meccselnek. Zaljik az élet a női csapat háza táján is, hiszen a Hungerit-Top-Cop Security-Szentesi VK az elmúlt szombaton megkezdte a 2005/2006-os bajnoki idény küzdelmeit. A mérkőzés előtt Tóth Andrea, a gárda nyáron világbajnoki aranyérmet szerzett játékosa elmondta, hogy mivel az idénykezdet általában mindig nyögvenyelősen szokott indulni, így nem is baj, hogy egy viszonylag gyengébb gárdával mérkőzhetnek az első fordulóban. Ettől függetlenül az újonc Győr legyőzése nem jelenthet problémát. Ami az idei szezont illeti, azon lesznek, hogy a tavalyi remek szereplést megismételjék. Ősszel szeretnének olyan teljesítményt nyújtani, amivel megalapozhatják tavaszi sikereiket. Tóth Andreának igaza lett, szombaton a gárda sima 19-2-es győzelmet aratott a Győr ellen. A bemutatkozás tehát remekül sikerült a kispadon ez alkalommal debütáló Kocsis István számára. A tréner a találkozó után úgy vélekedett, hogy minden az elképzeléseiknek megfelelően alakult. Voltak hibáik is, amelyek egy erősebb csapat ellen visszaüthetnek, ezeket mindenképpen orvosolniuk kell a közeljövőben. A Hungerit-Top-Cop erővel is jobban bírta a négyszer nyolc percet, a rövidebb támadóidőt és a blokkról az alapvonalon túlra pattanó labdák utáni lefordulásokat viszont még szokni kell. A csapat hétvégén a BVSC gárdájához látogat, nem titkoltan győzelmi reményekkel. Az biztos, hogy ez a meccs szorosabb lesz, mint a Győr elleni volt.

H. V.

 


 

Szárnyal a Legrand
 

2005. szeptember 30.


Szinte hitetetlen, de igaz: a Legrand-Szentes vezeti a hazai első osztályú futsal bajnokságot! Koncz Zsolték három mérkőzésből hármat nyertek, legutóbb hétfőn este Abonyból tértek haza győztesen. A 4-2-es sikerből Ábel három, Szarvas egy góllal vette ki a részét, de az egész csapat dicséretet érdemel a fegyelmezett, eredményes játékért. Az 1-1-es félidőt követően a hazaiak vették át a vezetést, ám Ábel nem kegyelmezett, a mieink gyorsan fordítottak, és már nem is engedték ki kezükből a győzelmet. Azért is fontos a remek idénykezdet, mert a nagynevű ellenfelek még csak ezután következnek. Kezdetnek itt van mindjárt hétfőn este 20 órakor a tavalyi bajnok Aramis. A mérkőzésre, melyre a Dr. Papp László sportcsarnokban kerül sor, minél több szurkolót várnak a szentesi labdarúgók, nagy szükség lesz ugyanis a drukkerek biztatására. Szerencsi István csapatvezető szerint háromesélyes a mérkőzés, melyen fegyelmezett játékkal nagy meccset játszhatnak a bajnokkal.

H. V.

 


 

Oktattak
 

2005. szeptember 30.


Szegeden szenvedett kétgólos vereséget a Kinizsi megyei másodosztályú csapata. Az Universitastól 4-2-re elbukó gárda trénere Bozóki Zoltán lapunknak arról számolt be, hogy a 20. percben szerzett vezetést a hazai csapat, amit tíz perc múlva sikerült egyenlíteni. Szinte a középkezdés után azonban újabb gólt kaptak, majd a szünetet követően szinte azonnal egy újabbat. Később sikerült szépíteni, sőt három kapufát is rúgtak, ám gólhoz megint csak az egyetemisták jutottak, így alakult ki a 4-2-es végeredmény. Ami fájó a vezetőedző számára, hogy három gólt pontrúgás után "szedett" be csapata. Így aztán az is sovány vigasz, hogy az ellenfél edzője, dr. Miskolczi József is elismerte, hogy mezőnyben a Kinizsi volt jobb.

Október 1-jén, szombaton hazai mérkőzés következik, fél 4-kor a Mórahalom lesz Dékányék ellenfele a Kurca-parti pályán.

 


 

Úszóérmek Makóról
 

2005. szeptember 30.


Szeptember elején Makón a Hagyma-kupán szerepeltek a városi úszóklub versenyzői. Eredmények: 100 m pillangó 3. Csák Anikó. 100 m hát 1. Rébeli Máté, 2. Rébeli Tamás, 3. Erdélyi Martin, 3. Elbert Stefánia, 2. Tihanyi Fanni. 100 m mell: 2. Szécsi Armand, 1. Hegedűs Bence, 3. Erdélyi Martin, 2. Juhász Nóra, 1. Csák Anikó, 3. Mizere Flóra, 3. Petz Zsófia. 100 m gyors: 1. Rébeli Máté, 2. Hegedűs Bence, 3. Rébeli Tamás, 1. Tihanyi Fanni, 2. Elbert Stefánia, 3. Mizere Flóra.

A 8x50 méteres fiú-lány gyorsváltó (Szécsi László, Szabó Flórián, Szécsi Armand, Rébeli Máté, Farkas Tamara, Makai Edit, Gut Fanni, Petz Zsófia) a harmadik helyen végzett.

 


 

A nők is elkezdték
 NB I-es futsal

2005. szeptember 30.


Véget ért a nyári vakáció az NB I-es női futsal csapatoknak is, hiszen ők is elkezdték a pontvadászatot a 2005/2006-os bajnokságban. A korábbi évek verseny kiírásához képest, az idei bajnokságban változások vannak. Az alapszakaszban megszűnt a tornateremrendszer, helyette oda-vissza alapon minden helyszínen egy mérkőzést játszanak a csapatok. Hat együttes szerepel az "A" és "B" csoportban. A Szentesi Futsal Klub a sportcsarnokban fogadta a budapesti Universumot, az alábbi összeállításban: Balázsné, Hurta (kapusok), Milovanovics, Üveges, Becsei, Kiss Ágnes, Kiss Etelka, Bacsa, Csonka, Baksa, edző Tóth Antal.

A mérkőzés első gólját Bacsa által a hazaiak szerezték. A fővárosiak három perc alatt fordítottak, és (1-3) két gólos vezetéssel tértek pihenőre. Szünet után felváltva estek a gólok. Az Universum a második 20 percben 2-3 góllal vezetett, és végül 7-5-re nyert. A szentesi gólokat Bacsa, Kiss E. 2, Milovanovics és Csonka szerezte.

A mérkőzés végén Tóth Antal, a klub elnöke és edzője így értékelt:
- Reális eredmény született. A vendégek jobb játékosállományal rendelkeznek, de úgy érzem, hogy megcsinálták azt, amit az edzésen gyakoroltunk. Bízom abban, hogy egyre több helyzetet használunk majd ki a hátralévő mérkőzéseken.

D. V. Z.

 


 

Tornádó tánc
 

2005. szeptember 30.


Pécsett rendezték meg a Tornádó-kupa táncversenyt, ahol a Szilver TSE versenyzői is részt vettek. Junior I. standardben és latinban : 1. és 2. helyezést ért a Bődi Dénes-Csányi Nikolett páros. C ifj. latinban 3. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella, C felnőtt 1. Püspöki Dávid-Markó Ágnes.

Kistelek adott otthont a 4. Tisza-part Open nemzetközi táncversenynek, ahol 19 ország 280 táncosa mellett a Szilveresek is parkettre léptek. Felnőtt standard: 4. László Csaba–Szögi Szilvia, ifjúsági st.: 5. Budai Attila-László Szilvia. Junior II. standardben és latinban: 3. és 5. helyezést ért el a Nagy Gergő-Horváth Alexandra páros. Felkészítő tánctanár Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

Politikusok a dandárnál
 

2005. szeptember 30.


Politikusok tettek látogatást a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál. Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Nyitrai András, a Fidesz MPSZ honvédelmi bizottságának tagja találkozott az állomány vezető beosztású tisztjeivel, majd a vendégek rövid gyakorlati bemutatón vettek részt. Az azt követő sajtótájékoztatón kedvező tapasztalataikról számoltak be a média képviselőinek. Farkas Sándor az alakulat birtokában levő víztisztító berendezésről mondta el véleményét, kiemelte, külön öröm volt számára, hogy az eszköz által megtisztított Kurca-vízből ihatott. A képviselő párt- és parlamentbeli társa, Nyitrai András szintén pozitívan értékelte a látottakat, stratégiai jelentőségűnek minősítve a dandár hazai és nemzetközi tevékenységét.

 


 

Kivágják Szentes tüdejét
 

2005. szeptember 30.


Több helyről hallottuk a hírt, hogy hatalmas erdőterületet vágnak ki a Kuczori-gátőrház szomszédságában. Ezt a helyet sokan úgy ismerik, hogy télen ott szoktak szánkózni a Tisza-gát oldalán. Hamarosan még több hely lesz a téli sportra, mert az erdőgazdaság kitermeli a fákat. Bizonyos értelemben jogos a lakosság felháborodása, mert ezt a területet "Szentes tüdejének" is nevezik.

A fakitermelést a Dél-alföldi Erdészeti Részvénytársaság végzi, tudtuk meg Soós Zoltántól, a Dalerd Rt. erdészeti igazgató-helyettesétől, műszaki vezetőjétől. Ennek a területnek a kitermelése benne van az éves erdőgazdálkodási tervben, amelyet a minisztériumban is jóvá kell hagyatni.

Törvény írja elő, hogy a gazdálkodó köteles erdőgazdálkodási tervet készíteni, amelyben meghatározza: az egyes erdőrészletekre megállapított feladatait és haszonvételi lehetőségeit melyik évben hajtja végre. Az erdőgazdálkodási tervnek erdőrészletenként tartalmaznia kell az erdőfelújítási-, nevelési feladatokat, valamint a fakitermelési munkákat. A fakitermelés után újratelepítik a területet, amit évtizedek múlva vágnak majd ki. A fakitermelés nem nyúlik a Tisza vonaláig, mert az árterületen védőerdősávot kell hagyni, mert ha ez nincs, árvíz esetén veszélybe kerülne a gát.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc

 


 

Családi események
 

2005. szeptember 30.


Született:
Horváth Zoltánnak és Bors Klárának (József A. u. 6.) Gergő, Nagy Zsoltnak és Faur Brigittának (Lavotta u. 10.) Brigitta, Szin Jánosnak és Sipos Orsolya Katának (Somogyi B. u. 3. B lh.) Orsolya Panna, Gődér Zsoltnak és Kovács Margitnak (Teleki u. 13.) Gergő, Szabó Józsefnek és Vincze Nórának (Mecs-B. u. 1.) Gergő, Sutús Józsefnek és Balog Bernadettnek (Csongrád, Fő u. 2-4.) Róbert, Süveges Sándornak és György Mariannának (Csongrád, Szép u. 4.) Márk nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Váczi Róbert (Sárgaparti u. 5.) és Török Tímea (Nagyörvény u. 25.).

Elhunyt: Lakos Bálint (Farkas A. u. 7/A), Vas Imre (Vécsey u. 3.), Kovács Ferenc (Páva u. 6.), Bruckner Ferencné Sinkó Erzsébet (Csongrád, Fekete I. u. 29/A), Lovas Pál (Csongrád, Tanya 349.), Szólik Jánosné Kapus Erzsébet (Csongrád, Mikszáth K. u. 17.), Szilágyi Imre Mihály (Csongrád, Szentesi út 9.), Kollát Péter Pál (Csongrád, Zöldkert u. 13.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz