<<< Vissza

Nyitott szemmel az utcákon
Szerveződik a figyelő hálózat

2005. szeptember 30.

 
A Szentes Városáért Civil Fórum a közelmúltban kezdeményezte egy városi "figyelő hálózat" létrejöttét. Felhívásukban, melyet eljuttattak a helybeli civil szervezetekhez, alapítványokhoz, oktatási intézményekhez, megfogalmazták, hogy a városban az elmúlt években megindult fejlődés szemmel látható, az önkormányzat hatalmas erőfeszítéseket tesz egy lakható, európai jellegű város megteremtése érdekében.

Utcáink egyre rendezettebbé, tisztábbá válnak, de az eredmények mellett számos visszásságot tapasztalunk, szándékos rongálást, figyelmetlenségből vagy tudatlanságból eredő károkozást. A városkép, régi és új értékeink megőrzése érdekében tennünk kell, született meg az elhatározás a Szabadidős Sportklub elnöke, Léhi Gábor fejében. A civil fórum ügyvivő testületével és a csatlakozott szervezetek aktivistáival arra az ötletre jutottak, hogy egy figyelő hálózatot lenne szükséges szervezni, melynek célja: a város területén a természeti és az épített környezet megvédéséhez úgy járuljunk hozzá, hogy az utcán járva vegyük észre, ami szemmel láthatóan nem helyes. Ide tartoznak a kiborított szeméttárolók, letört facsemeték, elégetett fóliák, forgalomból kivont járművek elhagyása, cigarettacsikkek az iskolák körül, szemétlerakók a vízparton. Többek közt ezeket a példákat hozták a civil fórum meghívására összejött szervezetek első gyűlésén.

Krausz Jánosné, az ügyvivő testület elnöke elmondta, mintegy nyolcvan visszajelzés érkezett felhívásukra. Azokat keresték meg, akikről úgy gondolták, tehetnek valamit annak érdekében, hogy ezek az anomáliák eljussanak az illetékesekhez, a Közterület Felügyelethez és a Városgondnoksághoz. Ezeknek a szerveknek kevés a fizetett alkalmazottja, ezért is szükséges a civilek összefogása Léhi Gáborék elgondolása szerint.

"Sokan vagyunk, sok mindent is tehetünk", vélik a szervezők, ezért ötleteket kértek a Horgász Egyesület, mint legnagyobb tagsággal rendelkező szervezet Ady Endre utcai székházában megjelentektől, hogy a képviselt szervezeteik milyen formában tudnák vállalni a részvételt, illetve javaslataikat várták a város területi felosztására vonatkozóan. Sikerült is szinte teljesen behálózniuk a várost, megjelölték azokat a körzeteket, ahol nap mint nap járva figyelmükbe akadhat egy-egy nem tetsző dolog, jelenség. A civil fórum hangsúlyozza, nem járőrözésről van szó, arra ott van a polgárőrség. Inkább arról hogy járunk-kelünk a városban, s több szem többet lát. Nem a bűnelkövető személye érdekli őket, hanem a jelenségek ellen szeretnének fellépni.
Az információkat az említett fórumokhoz eljuttathatják levélben és telefonon: a Horgász Egyesülethez (313-631), illetve az Ady Endre utca 12. alá. Irodájukban regisztrálják a bejelentéseket, s eljuttatják a Polgármesteri Hivatal illetékes szerveihez. Ott bírálják el, mit tartanak sürgősnek, de a bejelentő is jelezheti, hogy a probléma azonnali megoldásra vár. A bejelentések sorsa a hatóságokon múlik.

A Rádió Szentes új műsorával, a szerdánként 15 és 16 óra között jelentkező Csörög a telefon című műsorában igyekszik segíteni, közkincscsé tenni a betelefonáló hallgatók észrevételeit.

A civil fórum a jövőben szeretné bővíteni a felhívást, szélesebb kört céloznak meg, a most megjelent szervezetekre való hivatkozással. Megegyeztek, hogy október második felében ismét összegyűlnek a további teendők megbeszélésére.

D. J.


<<< Vissza