<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 30.

 
A Start-program célja a munkatapasztalat szerzés. Október elsejétől a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódóan csak csökkentett mértékű munkaadói befizetéseket kell teljesíteni. A munkáltatók a Start-program keretében foglalkoztatott pályakezdők után meghatározott keresethatárig havonta, - a foglalkoztatás első évében a bruttó kereset 15 százalékát, míg a második évben a 25 százalékát - fizetik meg foglalkoztatói járulékteherként, valamint a járulékkedvezményen túl mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is. A Start-kártya két éven át tartalmazza a pályakezdő fiatal adatait ( pl. 2 évből még felhasználható időt). Kiváltására jogosult minden 25 éven aluli, - diplomások esetében, 30 éven aluli - pályakezdő fiatal, aki első alkalommal helyezkedik el, vagy pályáját ösztöndíjasként kezdi. A kedvezmény igénybevétele nem köti a pályakezdőt egy munkáltatóhoz, a kedvezményezett időszak két évében - egymást követő jogviszonyokban -, akár több munkáltatónál is munkát vállalhat.

Kérdés:
Hogyan adható üzleti ajándék adómentesen (10. 000 Ft összeghatárig)? Ha adható, hogyan kell dokumentálni ?
K. T.

Válasz:
Az szja tv. 69. § (10) bekezdés e) pontja határozza meg az üzleti ajándék fogalmát. Annak a magánszemélynek adható, aki a vállalkozással üzleti, hivatali, szakmai kapcsolatban áll, így részére üzleti ajándék adható. Az üzleti ajándék beszerzéséről szóló dokumentumon vagy ahhoz csatolt iraton dokumentálni kell, hogy ki részére és mikor került átadásra az üzleti ajándék, melynek átvételét is dokumentálni kell. Az szja tv. 1. sz. mellékletének 8.19. pontjának a) alpontja nem korlátozza, hogy a kifizetővel milyen jogviszonyba kell állnia a magánszemélynek pl. lehet megbízási jogviszony is. Tehát kis értékű ajándék - kifizetőként legfeljebb évente háromszor - adható. A kis értékű ajándék beszerzéséről szóló dokumentumon, vagy ahhoz csatolt iraton dokumentálni kell, hogy ki részére és mikor került átadásra az ajándék, melynek átvételét is dokumentálni kell.

Kérdés:

Kétszemélyes bt. pénztárbizonylatolásával kérdezném utólag, a könyvelő készítheti-e számítógéppel vagy sem?
N. I.

Válasz:
APEH ellenőrzés során (áfa-kiutalás előtti ellenőrzés esetében) kérdezték, hogy a készpénzfizetési számlákhoz hozzátűzött pénztárbizonylatokat (gépi) ki készítette. A program vásárlásáról szóló számlát kérték. Kiderült hogy a könyvelő készíti (utólag aláíratja). Véleményük szerint a pénztárbizonylatot az ügyfélnek kell vezetni, hozzátűzni a készpénzfizetési számlákhoz, és így kell vinnie könyveltetni a megírt pénztárjelentéssel együtt. A pénztárat az ügyfél kezeli - mivel az övé - csak ő írhatja a pénztárbizonylatokat (vagy a vállalkozásnál kijelölt pénztáros).

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza