<<< Vissza

Gyermekek otthona

2005. szeptember 30.

 
Új intézménnyel gyarapodott Szentes. Szeptember 27-én adták át a Gyermekek Átmeneti Otthonát. Az intézményt a Munkácsy utca 3. szám alatt, az Általános Iskolai Kollégium egy épületrészéből alakították át. Kivitelezője a Csendes és Fiai Bt.

A felújítás 17 millió forintba került, melynek fedezetét különböző pályázati nyeremények biztosították. A Családsegítő Központ sikeresen pályázott 7 millió forintra az Ifjúsági, Családügyi, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztériumnál, a Szentes Kistérség Többcélú Társulása pedig 10 millió forintot nyert erre a célra a Belügyminisztériumtól. Az önkormányzat önerőként az épületet biztosította a programhoz.

A Gyermekek Átmeneti Otthona a Gál Antal irányítása alatt működő Családsegítő Központ tagintézményeként tevékenykedik. Az igazgató elmondta, feladata, hogy átmeneti időszakra - legfeljebb egy évig - teljes körű ellátást és gondozást biztosítson azok a 0-18 éves gyermekek számára, akik elhelyezés hiányában vagy a családi krízishelyzet miatt átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradtak, valamint akinek ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett.

Az átmeneti gondozás időtartama alatt a gyermek és családja komplex segítséget kap az intézményben. A 23 férőhelyes épületben hat lakószoba, társalgó, vizesblokkok, teakonyha, továbbá a hat fő szakdolgozó munkavégzéséhez szükséges irodahelyiség és ügyeleti szoba áll használói rendelkezésére. Az intézményben a rászoruló gyermekeken túl elhelyezhető a krízishelyzetben levő várandós kismama, továbbá szükség esetén a gyermek vagy gyermekek édesanyja.

Az otthon működési területe Szentes kistérség. A költségek fedezete: elsősorban az állami normatív támogatásból történik. Kezdéskor húsz gyerek foglalhatja el helyét az intézményben.

Az átadási ünnepségen Gáspár Károly, a szakminisztérium (ICSSZEM) főosztályvezetője beszédében kifejtette: az intézmény a gyermekek, családok jobblétét szolgálhatja. A főosztályvezető fontosnak tartotta, hogy a megelőzésben a gyermekek hosszú távú biztonsága, mindenek felett álló érdeke érvényesülhessen. Mint mondta, azért beszélünk megelőzésről, hiszen a gyermeknek saját családja körében kell, kellene fölnőnie. Előfordulnak családi krízisek, amikor a gyermek elkerül családjától, nem maradhat a családi kötelékben. Ilyen esetben segít a társadalom. A családok átmeneti otthonának célja, hogy a gyerek zökkenőmentesen tudjon visszakerülni családjához. Ne szűnjön meg a szülővel való kapcsolata. Hozhassa magával játékait, azokat a tárgyait, amelyekhez ragaszkodik. Itt megkapja mindazt, amit általában a többi gyerek. Tanulhat, készülhet az életre. Lényeg, minél hamarabb visszakerülhessen családjához.

Szirbik Imre polgármester kijelentette: igazából azt várná, hogy ne kelljem ilyen intézményt megnyitni. A gyermeknek az a jó, ha a családjában nő fel. Ha abban a közösségben nőhet fel, ahová megszületett, ahol a szülő gondoskodni tud róla, ahol megkapja a szeretetet.

- Ez már nemcsak a városé. Egy nagyobb közösségé, amit úgy hívnak, hogy kistérség. Az épület korábban azoké a gyermekeké volt, akik életkörülményeik miatt hátrányosan éltek, például tanyákon. Itt kollégiumban helyezték el őket. Megadva az esélyt arra, hogy a többi gyerekhez hasonlóan tanulhassanak. A ház, ha úgy tetszik közvetlenül mindig a családokat szolgálta. Reméljük, egyszer eljön az idő, amikor az ilyen intézményekre nem lesz szükség - mondta a polgármester.

L. J.


<<< Vissza