<<< Vissza

Megkötött kézzel, jajongva
Iparosgyűlés - mesterek kitüntetése

2005. szeptember 30.

 
Bőhm Sándor

Az elmúlt év közgazdasági hátrányai az iparosság helyzetét is kétségbeejtővé tették. A mezőgazdaság nyomasztó helyzete ránehezedett az iparosság életképességére is. Szeretnénk hinni, hogy múló baj ez, a következő évek kedvezőbbek lesznek - kezdte beszámolóját Bőhm Sándor, a Szentes és Vidéke Ipartestület elnöke, majd gyorsan hozzátette: - De ha ez bekövetkezik, még akkor is kevés reménye van az iparosságnak, hogy az országos politika által megteremtett közgazdasági érdekében érvényesülhessen jogos törekvése és igénye.

- Panaszkodunk, kérünk, sürgetünk, véleményezünk, de önálló működésre nagyobb érdekek felkarolásához és végrehajtásához nincsen jogunk és módunk sem. Így kötött kézzel csak jajongunk, de az iparosság helyzetén önmagunk változtatni nem tudunk.

Az elnök elismerte: ezek a sorok nagyon kemények és ma is a valóságot tükrözik sok esetben. Annak ellenére, hogy a fenti mondatok az 1898. évi közgyűlés részére készített elnöki jelentésben hangzottak el. Ebből is látszik, hogy 107 évvel ezelőtt sem volt kedvezőbb az iparosság helyzete, mint napjainkban.

A beszámoló kitért arra, hogy az elnökség számára legfontosabb a tagság gazdálkodási biztonságának megteremtése. Ennek érdekében kiemelkedő feladat számukra, hogy a rendeletek változásairól tájékoztatást nyújtsanak a tagság számára.

Az országos elnökség előadássorozat keretében tovább végzi a mikrovállalkozások uniós felkészítését. A csatlakozás szigorú feltételeket jelent a környezetvédelmi, a munkabiztonsági, fogyasztóvédelmi és szakképzési előírások szempontjából. Ezért rendszeresen megszervezik a vállalkozások létét és anyagi biztonságát is meghatározó munkaügyi és munkabiztonsági előadásokat.

A tavalyi iparosgyűlésen többen felháborodva jelezték, hogy az Építőipari Fogyasztók Érdekképviseleti Egyesülete megkeresi vállalkozásukat és 12.500 forint éves befizetés ellenében úgynevezett Etikai tanúsítvány megvásárlására tesz ajánlatot. A tanúsítvány a fogyasztók számára megtévesztő lehet. Az IPOSZ a fentiektől elhatárolódott, az egyesület működésével kapcsolatos kifogásait, aggályait a továbbiakban is fenntartja. Ismeretes, az IPOSZ Kht. elkészítette ezzel kapcsolatos kézikönyvét, melynek anyagából tanfolyamot szervez és a tanfolyam végén a hallgatóknak sorszámmal ellátott, névre szóló tanúsítványt ad ki.

Magyarországon 870 ezer vállalkozás működik, több mint 99 százalékuk kis és közepes méretű vállalkozás. Kóka János gazdasági miniszter az országos szervezetünk éves közgyűlésén felszólalásában kihangsúlyozta, hogy nem a vegetáló, rosszul gazdálkodó, ügyeskedő cégeket szeretné támogatni, sem pedig a politikai kapcsolataikat latba vetőket, hanem a tehetséges, sikeres, szorgalmas vállalkozásokat kívánják segíteni.

Hosszú évek óta nemcsak a közgyűlésen, hanem minden fórumon elismerően szóltunk arról a lehetőségről, hogy a vállalkozások által befizetett iparűzési adó egy részének felhasználásáról döntő önkormányzati kuratóriumokban ipartestületünk tagjai is ott vannak. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az önkormányzat gazdálkodását vizsgáló szervezet a kuratóriumi rendszert megkifogásolta és annak megszüntetését kérte a képviselő-testülettől.

- Mindannyiunk számára köztudott, hogy ipartestületünk kizárólag a tagság által befizetett összegből gazdálkodik. A kiadott írásos anyagból megállapítható, hogy a gazdálkodási időszakban, amely a két közgyűlés között eltelt időt jelöli, működésünk stabil. A számokból kitűnik, hogy lekötött pénztartalékunkhoz nem kellett hozzányúlni - mondta az elnök, majd így folytatta:

- Az eredményes gazdálkodás és lekötött pénzünk lehetővé teszi, hogy ipartestületünk fennállásának 120 éves évfordulójára, mely a jövő évben lesz székházunkon egy nagyobb léptékű karbantartást hajtsunk végre. Ennek érdekében keressük azokat a pályázati lehetőségeket, melyek hozzásegítenek az energiatakarékos nyílászárók, a hőszigetelés, valamint az informatikai rendszerünk korszerűsítésére. A 120 éves évforduló méltó megünneplése olyan kötelezettség elődeinkkel szemben, mely a tagság nagymértékű összefogását igényli. Ezért kérem minden iparostársamat, hogy megvalósításához lehetőségeihez mérten járuljon hozzá.

Az elnöki beszámolót követően Szűcs György országos elnök adott tájékoztatást a vállalkozásokat érintő jövő évi gazdasági változásokról (erre következő számunkban kitérünk), majd Vállalkozói munkaügy a gyakorlatban címmel Kurunczi László tartott előadást.

Az ipartestület fáradhatatlan szakmai munkája elismeréséül "ezüstkoszorús mester" kitüntetésben részesítette Maszlag Antal géplakatos mestert. Az elnökség sok éves együttműködő, segítő, támogató tevékenységének elismeréséül "Emléklap"-ban részesítette Szűcs György országos elnököt, Szirbik Imre polgármestert, Marcsóné Horváth Katalin és Balkos Lajos iparosokat. Huszonöt éves kisipari-vállalkozói munkájának elismeréséül "ezüstgyűrűvel" tüntették ki Tar Jánost, Lénárt István, Bertók János és Dobai János szobafestő-mázoló mestert, továbbá Baranyi László kőfaragó mestert.


<<< Vissza