XXXVI. évfolyam 16. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Együtt terveznek, gondolkodnak
Szentesi Vállalkozók Klubja

2005. április 22.


Az alapötletet más városok példájából vették. Mármint azt, hogy a vállalkozók fogjanak össze. Azt mondják: az EU-hoz való csatlakozással időszerűvé vált, hogy önmagukért is tegyenek valamit.

- Mindannyian megtapasztaltuk, hogy egyedül nagyon nehéz bármit is elérni. Az ember a bürokrácia útvesztőibe veszik - fejti ki gondolatait Bubor Zoltán, a Szentesi Vállalkozók Klubja szóvivője. Most, hogy több vállalkozóval beszélgettünk, fölmerült, regényt lehetne írni a meg nem valósult beruházásokról. Nagyon sok jó ötlet volt, de kellő idő vagy tőke, esetleg kellő akarat hiányában nem valósulhatott meg. Úgy gondoltuk, sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha egy közösséget kovácsolunk össze. Való igaz, számtalan erre hivatott szerv van már, de jó magam is tudom, hogy azok igazából a helyi vállalkozókhoz, az ő sajátos problémáikhoz nem jutnak el. Azt szeretnénk, ha ezek az emberek össze tudnának jönni, alkalmanként elmondanák egymásnak problémáikat.


Bővebben


 

Igazi ünnep volt
 

2005. április 22.


Képünkön: A szavakon túl... magunk és egymás keresése

Családfesztivál helyszíne volt a Dr. Papp László Sportcsarnok április 16-án. Az országban két helyen, a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban és itt rendeztek fesztivált azzal a céllal, hogy a családról pozitív képet jelenítsenek meg, és bemutassák szerepét a társadalomban. Délután két órakor a csarnok előtti pázsiton több család plédekre telepedve töltötte az ebédidőt, élvezték a szép napsütést, kürtőskalácsot ettek vagy fagylaltot vásároltak.


Bővebben


 

DVD korongon az időszak teljes testületi anyaga
A Tímár Team munkájának öt éve

2005. április 22.


Képünkön: Tímár Ferenc a gyerekeknek rendezett helyismereti vetélkedőn. (Fotó: Vidovics)

Április elsején, a testületi ülésen - nem áprilisi tréfaként - kapták kézhez a képviselők azt a DVD-t, mely öt év testületi anyagát tartalmazza. Elsőként élt az országban e technológia adta lehetőséggel a műszaki gárda Tímár Ferenc mérnök tanár vezetésével.

Öt év munkáját reprezentálja ez a lemez, melyet a kisebb jubileum kapcsán fontos, harmadik mérföldkőként aposztrofált Tímár Ferenc.


Bővebben


 

Habemus papam!
 

2005. április 22.


A televízió jóvoltából tanúja lehettem annak a pillanatnak, mikor ama nevezetes kémény fehér füstje jelentette: megtörtént a pápaválasztás, a harmadik évezred első pápaválasztása.

Bevallom őszintén: nagy izgalom vett rajtam erőt. Ugyan kire esett a választás? Lesz-e meglepetés egy olyan korban, mikor a hitnek, az erkölcsnek, általában a vallásnak alig van beleszólása a dolgok alakulásába? Öreg fantáziámnak voltak elgondolásai. Olyanok, melyekről előre tudtam, hogy szinte gyermekes naivitásnak számítódhatnak: második gyermekkorom termékének. Imádkoztam is és imádkoztattam is tőlem telhetően.


Bővebben


 

Erdély magyarosításáért
120 éves közművelődési egyesület (I.)

2005. április 22.


Képünkön: Sarkadi Nagy Mihály polgármester

Sokan azt gondolhatják, hogy az erdélyi magyarság megmaradásának sorskérdése a trianoni diktátum életbe lépése óta (1920) létezik. Ez közel sem így van. Tudni kell, hogy a középkorban Erdély és a partiumi területek viszonylag sűrűn lakott, virágzó magyar vidékeknek számítottak. Azonban e térség magyar lakossága (pl. a Temesközben) a XV-XVIII. század háborúiban jórészt elpusztult vagy elmenekült. Az elnéptelenedő területekre román, szerb és egyéb népesség települt. A török hódoltság megszűntével nem kerültek viszsza Magyarországhoz, hanem közvetlenül Bécsből kormányozták. Majd csak az 1867. évi kiegyezés után változott a helyzet. A szórványmagyarság megerősítésére az anyaországból telepítési mozgalmak indultak, törekedve a korábbi magyar etnikai fölény, illetve egyensúly helyreállítására.


Bővebben


 

Helyesírási hibák az utcán
 

2005. április 22.


Indul a jó idő, egyre több üzlet elé kerülnek ki a különböző akciókat reklámozó táblák. Néhol krétával, néhol hatalmas, színes betűkkel írtak, de így is, úgy is szembetűnőek a helyesírási hibák. Igen szomorú látni a "túsfűrdő", a "sütötök", a "fris gyümölcs" vagy a "sajtal töltött csibefasírt" feliratot. Szomorú, mert nem tudunk magyarul, és szomorú, mert az ilyen akciókra nem túl sokan kíváncsiak. Abban bízva, hogy az üzletek eladói észreveszik hibáikat, néhány nap múlva újra ellenőrzés veszi kezdetét. Erre nem sokat lehet mondani: Emberek! Legalább anyanyelvünkön tudjunk helyesen írni!

Árgyellán Edina

 


 

Gondolatok
 

2005. április 22.


Olvasok valakiről, akit az író így jellemez: "tehetsége, meg jóravalósága miatt megbecsülésnek örvendett." Most pedig szánj rá egy-két percet és vedd számba azokat az ismerőseidet, akikre ez a jellemzés ráillik. Utána gondolkozzál el arról, vajon illik-e rád is?

Könnyű egy ember jó hírnevét elvenni. Visszaadni annál nehezebb. Vigyázz, kiről mit mondasz!

Tudod-e, honnan származik ez a színes kifejezés: "kitörő öröm"? Onnan, ahogy a falusi iskolából nyári időben kiszabadulnak a nebulók.

Megfigyelheted, hogy az iskolás gyerekek nem tudnak köszönni a felnőtteknek. De főleg a nagyobbacska lányok. Azt nem tudják, hogy mit mondjanak, vagy eldöntötték, hogy nem köszönnek?

Egy régi temető, ha egyáltalán rendben van, ünnepélyességet áraszt és hangulatos csöndet teremt.

Dr. Imre Ernő

 


 

A Nemzeti Szalon kiállításai
Évfordulónaptár 2005

2005. április 22.


100 éve, 1905. április 16-án a Szentesen megjelenő Alföldi Ellenzék című újság Munkásszövetség címen melléklapot indított. Szerkesztője Pásztor János. (A hetenként megjelenő melléklap októberben szűnt meg.)

95 éve, 1910. április 17-24. között a Nemzeti Szalon megtartotta első képzőművészeti kiállítását Szentesen. A 264 festményből és kisplasztikából álló tárlatot a megyeháza dísztermében rendezték be. A kiállító neves kortárs művészek között szerepelt több szentesi kötődésű mester is, így Hegedűs László, Cserna Károly és Lakos János Pál. Hegedűs László itt állította ki először készülő történelmi képének, A vérszerződés címűnek a vázlatait, amelyeket a tárlat végén a helyi múzeumnak ajándékozott.


Bővebben


 

Bérlakások, felújítások
Előtérben a képviselői munka

2005. április 22.


Dr. Gyenes Ágota képviselői munkáját a lakásügyek nagymértékben körülölelik. Azt mondja, minden egyes ülésre felkészül az anyagból. Közvetlen választói körzetében, ahol nem kaphatott bizalmat, megtalált egy más utat, ahol nagyon sok munka várt rá.


Bővebben


 

A Hungerites Valdor
 

2005. április 22.


Az elmúlt évben igen nagy vihart kavart a Hajdú-bét Rt. csődje. Mint bizonyára sokak által ismeretes, a cég nem tudott fizetni a beszállítóinak, így azt felszámolták. Bár sok helyen a húsiparban súlyos gondok vannak, a szentesi Hungerit Rt. jól tartja magát. A 15 évvel ezelőtti állapothoz képest (akkor 180 fővel 800 millió Ft-os bevételhez jutottak) az elmúlt évben már 1600 ember dolgozott a cégnél, az éves bevétel pedig elérte a 24,6 milliárd forintot.

A cégnél négy fajta baromfit - csirkét, kacsát, pulykát és libát - vágnak és több, mint hatezer féle termékük van.

A vállalatnak az évek során szinte minden követelményrendszert sikerült teljesítenie, így a közel 30 országnak - ahová már szállítanak is - biztosítani tudják a jó minőséget.

A Hajdú-bét Rt. ugyan csődbe ment, de a jól bevezettet márkája a Valdor megmaradt. Ezt a márkát pedig nemrégiben átvette a Hungerit Rt. Így, ha ma valaki ilyen márkájú terméket vásárol, már a jól ismert és megbízható minőségű "hungerites" terméket fogyasztja. A Valdor termékei már kaphatóak a boltokban, de az igazi népszerűsítés még csak ezután kezdődik. A Valdor kínálatában szerepelnek különböző előhűtött és gyorsfagyasztott baromfitermékek, felvágottak, és a nagy népszerűségnek örvendő elősütött, panírozott termékek, melyek mindegyike egészséges, és megfelel a különböző piaci igényeknek.

K. A.

 


 

Dohányzási gondok a középiskolában
 

2005. április 22.


A nevelési-oktatási intézményben a tanulók dohányzását a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet szabályozza. A 6. § (9) bekezdése fogalmazza meg a főszabályt, mely szerint az intézményben tilos a dohányzás. A főszabályhoz képest a rendelet két kivételt tartalmaz, melyek szerint az intézmény alkalmazottai és a felnőttoktatásban résztvevő tanulók a kijelölt dohányzóhelyen dohányozhatnak. Később e két kivételhez tett hozzá egy harmadikat a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletet módosító 8/2000. (V. 24.) OM rendelet. A módosítás szerint az iskola engedélyezheti a nem felnőttoktatásban résztvevő nagykorú tanulók számára is a dohányzást. Az engedélyezéssel egy időben ki kellett jelölni a kiskorú tanulóktól elkülönített dohányzóhelyet. Intézményünkben ez meg is történt, az épület "szerencsés" elhelyezkedése lehetővé tette egy teljesen elzárt dohányzóhely kialakítását, ahol a tanulóink több mint egyharmadát kitevő 18 éven felüli diákok közül a dohányzók dohányozhattak, tanári felügyelet mellett. Ez a dohányzóhely több ÁNTSZ vizsgálaton bizonyult szabályosnak, és tanulóink is szigorúan betartották a szabályokat. Ám a fenti MKM rendelet módosításáról szóló 30/2004. (X. 28.) OM rendelet az intézményben kijelölt dohányzóhelyet megszüntette, így nappali tagozatos tanulók az intézmény területén nem dohányozhatnak. A dohányzóhelyet bezártuk, és mivel tanulóink a szünetekben az intézmény területét a jogszabályok értelmében elhagyhatják, egy-egy cigarettát is elszívnak az iskola melletti sétányon. A káros anyagok iskolán kívüli fogyasztása nem tartozik az iskola joghatósága alá, így mi jogi szankciót ilyen esetben nem alkalmazhatunk. Marad az órákon történő felvilágosítás, az osztályfőnökök intő szava, az iskolaorvos felvilágosító előadása a dohányzás káros hatásairól, és a tantestület részéről a törvény nevelő célzatával való maximális egyetértés. Sajnos mindezek ellenére nagykorú diákjaink, sokszor 10-15-en, a kerítésre szerelt szemetes körül álldogálva rágyújtanak, és a csikket eldobják. Ez az állapot minket is zavar, a járókelőket, a környék lakóit irritálja, de a jelen törvények nem hagynak számunkra mást, csak pedagógiai eszközök alkalmazását (egészséges életmódra nevelés).

A közterület-felügyelősséggel karöltve keressük a fenti problémára a megoldást, addig is a lakosság türelmét kérjük.

Nagy Gyuláné
igazgató
Pollák Antal Műszaki
Szakközépiskola

 


 

Líraian groteszk tündérvilág
 

2005. április 22.


Képünkön: A művész Varróné Szabó Ildikó és Balázs Árpáddal a megnyitón. (Fotó: Vidovics)

Április 7-én nyílt meg Tóth Ernő festőművész kiállítása a főtéri galériában. A tárlatot Balázs Árpád zeneszerző, Szentes díszpolgára ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe.

Megosztva velünk gondolatait, kifejtette, kétszeres örömmel tett eleget a felkérésnek. Azon túl, hogy Tóth Ernő a kortárs magyar képzőművészet egyik legszínesebb, legmarkánsabb egyénisége, a barátja is. Igen jó barátja - mondta.


Bővebben


 

Színek-versek-énekek
A költészet napjára emlékeztek

2005. április 22.


Április 11. a Költészet Napja ebben az évben különösen kiemelt jelentőségű, hiszen József Attila születésének 100. évfordulója. Országszerte rendezvényeken, esteken, iskolai ünnepségeken és irodalom órákon emlékeztek, idézték fel a szerencsétlen sorsú költő géniusz életét és munkásságát.

A kora gyermekkorban kezdődött nélkülözések, a mellőzöttség, a megaláztatás, a rendezetlen egzisztenciális helyzet, költői rangjának el nem ismerése, az illegális mozgalom gyanakvása, a fasizmus terjeszkedése és még sok más ok József Attilát a harmincas évek során egyre betegebbé tette, s vezetett korai halálához, melynek körülményei ma is tisztázatlanok. Témáinak, hangulatainak sokszínűsége, mély érzelme, kötődése, költői kifejezésmódja rabul ejti műveinek olvasóit.


Bővebben


 

Egy boldog ember fénnyel írt képei
Vidovics Ferenc fotókiállítása

2005. április 22.


Kosztolányi Dezső gondolatait idézte Bucsány György tanár úr hétfőn, amikor Vidovics Ferenc "Szentesi Mozaik" című fotókiállítását megnyitotta a könyvtárban. Úgy fogalmazott: boldog emberrel találkozhatnak a megjelentek. Azok, aki játszva dolgoznak, azok a boldog emberek.

- Vidovics Ferenc, a szentesi "száguldó riporter" - mondta a tanár úr - megörökíti az épületeket, eseményeket, a szentesiek mindennapjait, egyúttal a város történelmét, mert ami ma jelen, holnap történelem. Városunk képes krónikása lett, akinek van szeme a játékos témák megörökítéséhez is, sőt a megnyitó vendégeit is játékra hívta. Közel négyezer darab apró fotográfiából állított össze két jeles szentesi épületet ábrázoló mozaikképet, és elrejtette a kiállításra invitáló fotót is a többi között, jutalom várta a megtalálóját.

Vidovics azonban tud komoly is lenni - fogalmazott Bucsány György. Szatmári Imrére, akit elődjének tekint a fotós, külön képpel emlékezik.

Az életünk pillanatait felvillantó kiállítás célja, hogy mosolygósabban menjünk el, mint ahogyan érkeztünk, mert a fénnyel írt képek egy boldog ember munkái. Ezek a Szentesi Életben, a megyei lapnál, és a világhálón is dokumentálják a szentesiek mindennapjait.

A fotós nagybátyja, Vidovics István maga is fotóművész. Ősszel a Terney Kollégiumban rendezett kiállításának anyagát az unokaöcs munkáinak gondolták, Feri a kezdeti magyarázkodás után el is fogadta a gratulációkat. István most vett elégtételt a fiatal fénynyelírón.

N. A.

 


 

"Ágnes asszony" és társai
 

2005. április 22.


A Klauzál Gábor Általános Iskola ebben a tanévben már 13. alkalommal adott otthont az Arany Jánosról elnevezett hagyományos balladamondó versenynek. A rendezvény háziasszonya, dr. Keresztesné Farkas Erzsébet köszöntő gondolatai után nagy izgalommal kezdődött a bemutató.

Az általános iskolás korosztály számára hatalmas erőpróbát jelent e műfaj, hiszen a komor hangvétel, olykor-olykor óriási terjedelem, a régies szöveg kifejező tolmácsolása sok-sok gyakorlást, elemzést, tanulást igényel. Ezért viszonylag kevés általános iskolás diák próbálkozik ezzel a bonyolult feladattal. A benevezett tanulók alapos felkészültségről tettek tanúbizonyságot az idén is, hiszen a kiválasztott gyöngyszemek skálája széleskörű volt. A címben szereplő Ágnes aszszony ballada mellett hallhattunk még Arany művei közül néhányat, de tapsolhatott a közönség a szép népballadáknak is.

Az értékeléskor Dévay István, a zsűri elnöke adott hasznos tanácsokat a kisdiákoknak ahhoz, hogyan is kell építkezni a balladák kifejező bemutatásakor.

A megyei fordulót áprilisban a szegedi Arany János Általános Iskola rendezi, városunkat a verseny első három helyezettje képviseli:

1. Simonovics Edina (Derekegyházi Általános Iskola, felkészítő nevelő: Wojtczakné Mátra Tünde), 2. Csentes Dóra (Fábiánsebestyéni ÁMK; fk.: Molnárné Gaál Antónia), 3. Németh Dorottya (Koszta József Általános Iskola; fk.: Tóthné Hlavács Mária).

Kis-Rácz Antalné
v. munkaközösség-vez.

 


 

Fülesbaglyok a fenyőfán
Tanársegédből kerületi főállatorvos

2005. április 22.


Öt évtizedet töltött az állatorvosi pályán dr. Polner Tibor, aki még nyugdíjasként is dolgozott az Árpád Agrár Rt. főállatorvosaként, s csak nemrég, 75 éves korában vonult vissza hivatalosan.

2003-ban neki ítélték a Magyar Állatorvosi Kamara Életpálya-díját. Egyetemi állását az 50-es években politikai okok miatt kellett otthagynia, így került Szentesre, de ezt nem csalódásként fogta fel.


Bővebben


 

Egyedül
Napok hordaléka

2005. április 22.


Ollainé Esztike szomorú. Azt mondja, fáj a szíve. Az egyedül maradt szegény emberekért, a hajléktalanokért fáj. Különösen a temetések egy életet lezáró pillanataiban szorul össze a szíve. Ballag a gyászkocsi után, olykor egyedül, máskor ismerősei kíséretében, imát mormol, elgondolkodik. Hogyan jutottunk idáig? - kérdezi önmagától. Régen ilyen nem volt. Az emberekből enynyire kihalt volna az egymás iránti szeretet?

Kérdések, melyekre nem tudjuk a választ. Vagy talán mégis?

Eszébe jut az idős asszony a Farkas Antal utcából. A családban senkinek nem dobbant meg a szíve, hogy el kellene temetni. A testvért, az édesanyát. Lánya, aki Pesten él, azt üzente Szentesre, tegyen a város, amit akar, őt nem érdekli a temetés. A képviselőasszony jól ismerte a nénit, választókörzetéből szólt néhány embernek, ők kísérték utolsó utjára a halottat.

Aztán ott volt a Kormos ember. Így ismerte mindenki a városban. A Vásárhelyi úton járt, mindig üveget szedett. "Találkoztunk vele hébe-hóba, az uram adott neki csizmát. Sokszor vittünk ki neki ennivalót, felakasztottuk a gerendára, hogy a pocok meg az egér ne egye meg előle. A szomszédasszony talált rá holtan egy elhagyatott, lepusztult tanyában."

A juhász. "Derekegyházán temették el, Szentirmai Endre atya búcsúztatta. Megkértem, nem szabadkozott. Mondták, a faluban nincs pap. Egyedül álltam a sírjánál. Utána napokig elgondolkoztam, hogy itt van egy ember, aki elhagyja a családját, eljött Szentesre, munkát vállalt, és az, akinek dolgozott, arra sem méltatta, hogy egy csokor virágot vigyen a sírjára!"

- Szomorú vagyok, hogy idejutottunk - mondja. - Ballagtam egyedül az autó után, arra gondoltam, hogy ennek az embernek ruhát adtam. Annyira előttem volt az arca. Kérdezték, ismeri Esztike? Mondtam, még öltöztettem is. Tizenhárom éve sok embernek osztottam ruhát. Ha olyan ember hal meg, szólnak a korházból, vagy a temetkezési vállalattól, Esztike, hozzon ruhát. Azon gondolkodom, régen ilyen nem volt. Ennyire közömbösek vagyunk egymással?

Az ember annyit megérdemel, hogy elkísérjék utolsó útjára, tisztességesen eltemessék. Azt mondja Esztike, ez a város nem hagyja el az egyedülállókat, a hajléktalan embereket. Tisztességgel eltemetteti, pappal, szól a gyászzene, égnek a gyertyák. Köszönet érte! Dicséri az egyházakat, az Égisz Temetkezési Vállalat embereit, akik messzemenően megtesznek mindent ilyen esetekben is. Neveket sorol: Bölcskei Molnár Sándor, Dora Tóth Sándor, Juhász Lajos, Csarnó József, Kotvics V. Imre. Aztán Gilicze András esperest és Gencs Gyula kántort említi még.

- Amióta képviselő vagyok, a tizenhárom év alatt három olyan temetés volt, ahol egyedül én kísértem el a halottat. Ez nekem nagyon fáj, hiszen ezeknek az embereknek volt hozzátartozójuk valaha - mondja szomorúan.

(lovas)

 


 

Országos elsők
 

2005. április 22.


Az általános és középiskolások országos környezetvédelmi emlékversenyét a Szolnoki CURIE Természetvédelmi Alapítvány hirdette meg múlt év szeptemberében.

A levelező verseny négy fordulóból állt. Az országos döntőbe jutott háromfős csapatunknak írásban kellett beszámolnia a hazai természetvédelmi értékeinkről, ezen belül a nemzeti parkok növény és állatvilágáról, a világörökségekről és az elfogadott nemzetközi egyezményekről. Ezt követően előadást kellett tartanunk az egészséges életmód ismérveiről és ennek fontosságáról.

I. helyezést értünk el.

A csapat tagjai: Szemerédi Máté, Dudás Tamás és Imre Ádám, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 6.b osztályos tanulói voltak.

A szorgalom, a türelem és tanáraink áldozatos munkája meghozta a csodálatos eredményt.

Imre Ádám
6. b osztályos tanuló
Szent Erzsébet Katolikus
Általános Iskola



Szemerédi Máté

Dudás Tamás

Imre Ádám

 


 

Nyitott a Pepita Macska
 

2005. április 22.


Új helyre költözött a Pepita Macska. A fiatalok körében kedvelt alkoholmentes szórakozóhely múlt péntek óta megújult formában a Dózsa-házban várja vendégeit.

Az először tavaly nyáron, a polgármesteri hivatal kezdeményezésére a Tóth József utcában megnyitott játékos nevű hétvégi klubnak féléves működés után elakadt a finanszírozása, ez magyarázza a kényszerszünetet. Jelenlegi fenntartója, a családsegítő központ munkatársai a folytatás reményében pályáztak a Gyermek, Ifjúsági, és Sportminisztériumnál anyagi erőforrásért. A kedvező elbírálás után az önkormányzattól kapott helyiségben, a Dózsa-házban lévő egykori szolgálati lakásban alakították ki a megújult Pepita Macskát. Kedvezőek az adottságai: közel van a városközponthoz és csendes.


Bővebben


 

Régi idők (amatőr) mozija
 

2005. április 22.


Elvarázsolták a nézőket a '70-es, '80-as években készült amatőr filmek, melyeket Szentesi Retró gyűjtőnéven, az Életjel-napok programsorozat keretében vetítettek az ifjúsági házban. A helybeli filmhíradókból és kisfilmekből összeállított válogatás a mai néző számára retró, az egykor volt Szentesi Amatőrfilmes Klub tagjainak pedig a filmezés a közösségi élet egy színtere is volt.

A vetítésre leporolták a filmeket, vagyis az eredeti filmszalagról korábban már VHS-re másolt alkotásokat a mai nézők DVD-minőségben láthatták. Az egyébként terjedelmes anyag azon részéből válogatott Karikó-Tóth Tibor az alkalomra, melyeknek fellelhető volt a hangsávja, s melyek szerinte ébren tarthatják a figyelmet. Csakugyan érdemes volt odafigyelni, mert az első órában vetített öt korabeli filmhíradó a harminc évvel ezelőtti Szentes életét idézte meg. A megkopott kockákon sorban peregtek a helybeli közéleti események dokumentálásai, mint például a Napsugár áruház megnyitása 1971-ben, vagy pár évvel későbbről a Kossuth Rádió élő közvetítése az újonnan nyílt Panoráma Eszpresszóból, amikor is a Ki nyer ma?-ban játszhattak a szentesiek. Akkora már felépült a Kossuth téri "Fehérház", ám elhúzódó készültét a híradósok kamerája is megörökítette, s az egyik bátor hangú anyagukban még kritikát is megfogalmaztak.

1981-ből a Szentest Csongráddal összekötő híd építéséről tudósítottak. Az időutazás ezzel nem zárult le, mert szerzői filmek következtek, humoros, vagy komolyabb, dokumentációs, történetmesélős, burleszkelemes etűdök, szkeccsek sorjáztak a kínálatban, közismert helybeli szereplőkkel.

Dr. Dragon Károly köré szerveződtek az amatőr filmesek az ellentmondásokkal teli '60-as évek végén. A fényképezés is gyanús volt, a korábbi évtizedekből sem nagyon maradt fenn dokumentum a város életéből. A klubot az utolsó tíz évben vezető Berényi K. József szerint a filmvetítésre való, nem fiókba. Filmjeik a '70-es évek közepétől a nagyközönség elé kerültek, előbb a színházban, mindig teli nézőtérrel, majd a mozivásznon. Nem volt feltűnő akkortájt a kamera jelenléte a helyi utcákon, egyikük mindig dolgozott valamin.

Az embereknek nagy élmény volt magukat viszontlátni a vásznon. Érthető, hogy 1973-ban a Kossuth téren tartott bemutatón - melyen a filmek mellett diaporámákat is vetítettek Szentes történetéből - a lámpáig álltak az érdeklődők.

Normál 8-as technikával dolgoztak, ami manuális munka volt: centire mérték a másodperceket, s egy perc anyag nyolc óra ráfordítással készült el. Az utánpótlás nem jött, a régi tagok lassan kiöregedtek, a videótechnikával pedig nem tudtak megbarátkozni.

A jelenlegi vetítést csak ízelítőnek szánták a szervezők, folytatják az archiválást, s őszszel már a könyvtárba várják a filmbarátokat újabb csemegézésre.

D. J.

 


 

Eltűnt a millió!
 

2005. április 22.


Április 18-án este a szentesi rendőrök igazoltattak egy helyi lakost, aki személygépkocsit vezetett a városban. A férfi a vezetői engedéllyel igazolta magát, ám kiderült, hogy az okirat már három hónapja lejárt, sőt nem is a férfi nevére állították ki. A férfi ellen így szabálysértési eljárást indítottak, valamint közokirat hamisítás miatt is felelnie kell majd. Ő volt egyébként az a személy, (korábban lapunk is beszámolt róla), aki ellen hasonló eset miatt már folyik büntetőeljárás.

Keddre virradóra négy személygépkocsit törtek fel Szentesen. A Gaál I. utcában két autót fosztottak ki a tolvajok. Egy Lada Szamara első ablakának betörése után a jobb első ülésről irattartót vittek el, míg egy másik Ladából pénztárcát vettek ki ismeretlenek. A Tiszavirág utcában egy nyitott Volkswagenből szintén pénztárca tűnt el, míg az Őze Lajos utcában egy ott parkoló Opelből a CD lejátszót és egy fekete táskát tulajdonítottak el a tolvajok.

A rombolás, az értelmetlen pusztítás volt a célja azoknak az ismeretleneknek, akik a Horváth Mihály Gimnázium udvarában jártak. A vandálok két fenyőt és egy tuját téptek ki a földből, majd otthagyták őket.

Ellenőrzést tartott a rendőrség az egyik szegvári szórakozóhelyen a hétvégén. A nyomozók információi szerint a fiatalok kábítószert fogyasztanak ezen a helyen, így az ott szórakozókat igazoltatták, majd több személyt kábítószeres gyorstesztnek vetettek alá. Az ellenőrzés során két személy gyorstesztje pozitívnak bizonyult, ellenük kábítószer-fogyasztás miatt indult eljárás. Információink szerint további ellenőrzések várhatóak, nem csak a környező településeken, hanem Szentesen is.

Több, mint 1 millió forintot vittek el egy szegvári vállalkozó irodájából. A tolvajok a széfet nyitották ki, és onnan "emelték" el a készpénzt.

A téli holtszezon után újra megkezdődött a hétvégi házak fosztogatása. Április 14-ére virradóra a külterületen lévő nyaralók egyikében járt betörő, aki elektromos gépeket vitt el 150 ezer forint értékben.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. április 22.


Kérdés:
Mint főfoglakozású egyéni vállalkozó milyen járulék fizetési kötelezettségem van és ennek milyen nyilvántartási kötelezettsége van?
Z. P.

Válasz:
Az eva szabályai szerint adózó biztosított egyéni vállalkozó a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot, a 8,5 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot (magánnyugdíjpénztár tagja esetén 0,5 százalék nyugdíjjárulék + 8 százalék tagdíj), és a 4 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér után köteles megfizetni. A járulékfizetési kötelezettség megállapításánál szükséges alkalmazni azt a szabályt, hogy nem köteles az egyéni vállalkozó megfizetni a társadalombiztosítási, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot arra az időtartamra, amelynek tartama alatt pl., táppénzben részesül, GYES, GYED stb., ha a jogszabály által meghatározott ellátások időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen nem folytat.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. április 22.


  • Tavaszi gulyás
  • Kaukázusi sült
  • Reteksaláta sajttal


Bővebben


 

Bozsik-program - Szentesen is
 

2005. április 22.


Az újra életre kelt Bozsik-program keretein belül az elmúlt hétvégeken Szentesen, a futballpályán, tizenkét csapat labdarúgó palántái kergették a labdát három korcsoportban. A program célja, a gyerekeket széles körben bevonni a labdarúgásba, megismertetni, megszerettetni velük ezt a játékot.

A mostani tavaszi nyitó forduló remekül sikerült. A gyerekek nagy létszámban jelentek meg, és lelkes játékkal örvendeztették meg szüleiket és társaikat. Bár a Bozsik-program elsősorban nem az eredményekről, hanem a játékról szól, ennek ellenére a gyerekek mérhetetlen lelkesedéssel hajtottak azért, hogy győztesként kerüljenek ki a mérkőzésekről. Ferenczi Zoltántól, a Szentesi TE '96-97-es korosztályú labdarúgóinak Bozsik-programos edzőjétől megtudtuk, a vasárnapi mérkőzéssorozat tökéletesen megfelelt a program elvárásainak.


Bővebben


 

Pontokért Gyulára
 

2005. április 22.


1–1-es döntetlent játszott Salgótarjánban a Szentesi TE NB II-es labdarúgó csapata. Török László vezetőedző beszámolója szerint végig az irányításuk alatt tartották a mérkőzést, ám a hetek óta tartó katasztrofális helyzetkihasználásuk miatt csak egy ponttal gazdagodtak.

Sajnos azok a lehetőségek, amelyek korábban megvoltak, most sorra kimaradtak. Ráadásul három-négy játékos hetek óta az átlag alatt játszik. Kis túlzással a Salgótarján mindössze egyszer rúgott kapura, amikor a 11-est értékesítették.

A hétvégén Gyulára utazik a csapat, és ez a mérkőzés sorsfordító lehet néhány játékos életében. Ha a Békés megyeiek elleni találkozót nem hozza az SZTE, akkor annak anyagi, sőt személyi következményei is lehetnek. Török László szerint sok pontot elhullajtottak már a tavasz folyamán, illő lenne pótolni a hiányt. 1 éve súlyos vereségbe szaladt bele a gárda a Gyula vendégeként, ezért van törleszteni valója a Szentesnek. A mérkőzésen biztos, hogy nem léphet pályára Kádár, aki begyűjtötte harmadik sárga lapját. Kislőrincz bordasérülésekkel bajlódik, így az ő játéka is kérdéses.

Az SZTE vezetője azt is hozzátette: Igazak azok az információk amelyek szerint valóban vannak érdeklődők a csapat játékosai, sőt szinte az egész játékos keret iránt. Egyelőre azonban a labdarúgók még a TE játékosai, itt játszanak, itt kapják meg időben a járandóságukat, és ezért a csapatért, a városért kell megszakadniuk a pályán.

H.V.

 


 

Húsvéti lövészet
 

2005. április 22.


Képünkön: Első sor: Mihály Dóra, Postás László, Gránicz Balázs, Fenyvesi Magdolna
Második sor: Ignácz János, Jóna Norbert, Négyesi Lászlóné, Pusztai Péter Pál, Tánczos Miklós


A Szolnokon rendezett Húsvét Kupa lövészversenyen Szentesről a Szabadidős Sportklub és a Kontavill Klub lövészcsapatai is eredményesen szerepeltek. Elért helyezéseik:

Légpuska, serdülő fiú: 1. Gránicz Balázs (Szabadidős SK), 2. Szabó Bálint (Szabadidős SK); felnőtt női: 1. Füzesi Szilvia (Kontavill Klub), 2. Négyesi Lászlóné (Kontavill Klub), 3. Mihály Dóra (Szabadidős SK), 4. Fenyvesi Magdolna (Szabadidős SK); felnőtt férfi: 1. Postás László (Kontavill Klub), 2. Bánfi János (Kontavill Klub), 3. Ignácz János (Szabadidős SK), 4. Tánczos Miklós (Kontavill Klub).

Kispuska, felnőtt női: 2. Négyesi Lászlóné (Kontavill Klub), 3. Fenyvesi Magdolna (Szabadidős SK), 4. Füzesi Szilvia (Kontavill Klub), felnőtt férfi: 5. Tánczos Miklós (Kontavill Klub), 7. Pusztai Péter Pál (Kontavill Klub), 8. Postás László (Kontavill Klub).

Légpisztoly, serdülő fiú: 1. Gránicz Balázs (Szabadidős SK), felnőtt férfi: 1. Jóna Norbert (Kontavill Klub), 3. Pusztai Péter Pál (Kontavill Klub). Sportpisztoly, felnőtt: 7. Jóna Norbert.

 


 

Szilver TSE hírei
Horvát táncverseny

2005. április 22.


B országos bajnokságot rendeztek április 16-án Székesfehérváron, ahol a versenyzők a következő eredményeket érték el: B. jun. II st.: 1. Nagy Gergő-Horváth Alexandra, 2. Szabados Péter-Barna Lilla, 4. Vida György-Salánki Zsófia. B jun. II lt.: 4. Nagy Gergő-Horváth Alexandra. B ifj. st.: 1. Budai Attila-László Szilvia, 3. Szalkai Szabó Gábor-Kovács Erika, 4. Kósa András-Túri Bernadett, 5. Borbás Csaba-Szepesi Anetta. B ifj. lt.: 1. Budai Attila-László Szilvia. B felnőtt st.: 5. Kósa István-Pap Szandra.

Másnap a horvátországi Blejovárban rendeztek IDSF OPEN versenyt. A nemzetközi mezőnyben felnőtt st. kategóriában: 2. László Csaba-Szögi Szilvia, 5. Páli Erik-Páli Viktória, 6. Szepesi József-Szepesi Judit. Jun. II st. kategóriában: 4. Nagy Gergő-Horváth Alexandra, 5. Vida György-Salánki Zsófia, 6. Szabados Péter-Barna Lilla. Jun. I lt.: 1. Bődi Dénes-Csányi Nikoletta, 2. Imre Zsolt-Prozlik Anna. Gyermek II st.: 2. Bugyi Bence-Kis Violetta, 3. Kis Vencel-Lázár Mária.

Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

A végjáték következik
 

2005. április 22.


Április 23-án, szombaton megkezdi a Legrand Szentesi VK és a BVSC csapata az egyik fél két győzelméig tartó párharcát a férfi vízilabda bajnokság hetedik helyéért. Az első találkozóra 18 órakor a ligeti uszodában kerül sor, a második mérkőzést egy héttel később a fővárosban rendezik. Ha szükséges, akkor a mindent eldöntő harmadik összecsapásra újra városukba látogatna a Vasutas. Vidumanszky László vezetőedző arról számolt be lapunknak, hogy az Újpest elleni találkozó után pihenőt kapott a csapat, ám azóta újra teljes intenzitással edzenek. Hétfőn a tréning mellett videózás szerepelt a programban, kedden pedig Szolnokon kétkapuzott a gárda. Szebeni sérülése szépen gyógyul, ő már edzőmérkőzésen is játszott, Kiss István játéka viszont erősen kérdéses.

Ami a nőket illeti, ők 27-én szállnak medencébe a négy közé jutásért. Itt nyolc pontot kell gyűjtenie az egyik félnek a továbblépéshez, ebből az alapszakaszban már négyet megszerzett a Hungerit a soros ellenféllel, a Kecskeméttel szemben. Vélhetőleg a következő kettőre sem kell sokáig várni.

H. V.

 


 

Támad a gyapjaslepke
 

2005. április 22.


Fogadóórája tapasztalatairól szólt elöljáróban Farkas Sándor országgyűlési képviselő a napokban megtartott sajtótájékoztatón.

Beszélt a cserebökényi major elidegenítésének beadása körül kialakult helyzetről. Tudomása szerint, volt olyan magántermelő, aki ott lakott helyben, családi gazda, így - a földtörvény értelmében - elsőként vásárolhatta volna meg a majort, a gazdasági épületekkel együtt, de a földhivatal elutasította. A honatya az ügy felülvizsgálatát kérte, mert szerinte nem egyértelmű a megyei intézmény állásfoglalása.

A képviselő már tavaly is felhívta a figyelmet a gyapjaslepke károkozásairól.

Most a megyei közgyűlésben önálló képviselői indítványt adott be, és felvette a kapcsolatot az ügyben valamennyi hivatalos szervvel. Kérte, úgy ítéljék meg, hogy a Tisza vonalán lévő erdők rendkívüli veszélynek vannak kitéve a gyapjaslepke hernyóinak inváziója miatt. Tavaly is nagy kárt okoztak. Ma már tudjuk, hogy az ópusztaszeri akácosokban is megjelentek. A kormányzat 430-450 millió forintot próbált elkülöníteni, kiemelten a Balaton környékére és a Dunántúlra.

Farkas Sándor javasolta, hogy a megyei közgyűlés április 30-áig hozzon létre egy 10 millió forintos alapot a gyapjaslepke, illetve a nyári bagolylepke elleni megyei védekezésre úgy, hogy a helyi önkormányzatok megpályázhassák az összeget. Gyors esetben május 15-ig fel is tudják használni. A szűkös anyagi helyzetben ez is segítség, főként a veszélyeztetett területeken, különösen a Tiszai árterek, az üdülőhelyek, köztük (a csongrádi és a szentesi) megmentésére. A 28-i közgyűlésben reméli, megfelelő támogatást kap majd.

Az országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a sokévi átlagnál mintegy 150 milliméterrel több csapadék esett az Alföldön. Ez már a tavaszi időszakban komoly gondokat okozott. A képviselő repülőgépre ült, s az a kép tárult elé, mint 2000-ben. Mint mondta, óriási területek állnak víz alatt, s az különösen az őszi árpa, őszi búza, repce vetéseiben okozott károkat. Nagyobb baj az, hogy erre a területekre rá se tudnak menni a gazdák. A belvíz most sem fogy, folyamatosan növekszik, a talajvíz sok helyen 60-70 centiméterre emelkedett. A belvíz főként Békés és Csongrád megyéket érinti.

 


 

Jövőre is első osztály
 

2005. április 22.


Vereséggel tért haza Siklósról a Legrand-Szentes G.B.S.C. első osztályú futsalcsapata. Szerencsi István technikai vezető a kritikán aluli játékvezetésnek tudta be a vereséget. Elmondása szerint a pécsi bírókettős idegeket borzoló döntésekkel hozta hátrányba a Legrandot. A feszült hangulatú találkozó végül botrány nélkül, és a hazaiak 5-3-as győzelmével ért véget. Mivel a többi bajnoki mérkőzésen a Szentes riválisai valamennyien vereséget szenvedtek, így biztos, hogy a Legrand jövőre is a legfelsőbb osztályban szerepelhet majd. Ez mindenképpen elismerésre méltó egy újonc gárdától.

Az utolsó fordulóban hazai közönség előtt búcsúzik az idénytől a Szentes. Nem is akármilyen ellenfél érkezik a Dr. Papp László Sportcsarnokba, hiszen a tavalyelőtti bajnok Aramis lesz majd a vendég.

Az április 25-én, hétfőn este 19 órakor kezdődő derbin remek mérkőzésre számíthatnak azok, akik ezt választják esti szórakozásul.

Remekül szerepel a Magyar Kupában a Szentes. A negyeddöntő első mérkőzésén, Szegeden tudott nyerni az Első Beton vendégeként 5-2-re a Legrand. A visszavágót április 28-án, csütörtökön 20 órakor rendezik városunkban.

H. V.

 


 

Tabella élén
NB II-es rögbi

2005. április 22.


Az NB II-es bajnokság tavaszi folytatásában a Szentesi VSC "91"-esek rögbi csapata ott folytatta, ahol az ősszel abbahagyta. A tabella első helyén állva vívják a küzdelmeiket. Legutóbb a budapesti Csömöri úton vendégeskedtek, az ellenfél a Budapesti Medvék gárdája volt. Törőcsik Sándor edző által irányított csapat fölényes, 66-19-es győzelmet aratott. A szentesi pontszerzők: Fekete (25), Törőcsik, Dobos (10-10), Baranyi (16), Szabó (5).

 


 

Földeákon gurítottak
 

2005. április 22.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete április 16-án a Földeák TC csapatát fogadta. A TC 2.964, a Szentesi TE 2.943 fát ütött, így 21 ponttal a Földeák TC 6-2-re győzött.

Az SZTE pontszerzői: Garai Tibor 523, Kormányos István 477 fa.

A TE idegenben április 23-án a Széchenyi Eger csapata ellen játszik.

 


 

Családi események
 

2005. április 22.

Született: Lesku Istvánnak és Sárközi Andriennek (Kossuth L. u. 19. 6/4l.) Dominik, Mészáros Tamásnak és Török Angéla Katalinnak (Óbester telep 33.) Csanád, Takács Ádámnak és Lucze Mónikának (Csongrád, Szép u. 20.) Ádám, Sári András Istvánnak és Rácz Tímeának (Csongrád, Orgona u. 22.) András Bence nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt:
Nana Károly (Nagyörvény u. 67.), Szűcs Istvánné Horvát Eszter (Mentő u. 83.), Vincze Gergely (Dr. Berényi I. u. 148.), Makai Everose Christiane Gröning Everose Christiane (Keresztes u. 1.), Seres Mihályné Varga Ildikó (Csongrád, Petneházi u. 14/2.), Gácsi Pálné Német Éva (Csongrád, Sugár u. 39.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz