<<< Vissza

Bérlakások, felújítások
Előtérben a képviselői munka

2005. április 22.

 
Dr. Gyenes Ágota képviselői munkáját a lakásügyek nagymértékben körülölelik. Azt mondja, minden egyes ülésre felkészül az anyagból. Közvetlen választói körzetében, ahol nem kaphatott bizalmat, megtalált egy más utat, ahol nagyon sok munka várt rá.

- A lakásügy egy nagyon szerteágazó szociális ügy - mondja. - A bizottság javaslatára az önkormányzat lakásvásárlásokhoz, - felújításokhoz adhat támogatást. Vannak kamatmentes kölcsönök. Rengeteget helyszínelünk, ez alatt döbbenetes élethelyzetekkel találkozunk. A személyes találkozás nagyon fontos dolog. Amikor kimegyünk hozzájuk, akkor ismerjük fel, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak. Fiatalok, két-három gyereket egyedül nevelő nők. És az egyedül álló nők nagyon kiszolgáltatottak a társadalomban. Ahhoz, hogy saját magát, a gyerekeit fönn tudja tartani, segítséget kér az önkormányzattól. Ilyen esetekből egy egész csokorra valót viszünk a bizottsági ülésre, ahol a helyszínelők elmondják a tapasztalataikat. Majd a bizottság szavaz arról, hogy felkerülhetnek-e a sürgősségi listára. Az önkormányzati bérlakások kiutalása a sürgősségi listáról történik.

- Sokan várakoznak sorukra?


- Amióta az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz az önkormányzati bérlakások építésére, megugrott az igénylők száma is. A listáról nagyon nehezen jutnak lakáshoz a jelöltek. Az igénylők 99 százaléka teljesen jogos élethelyzetben kéri a segítséget.

- A lakásvásárlások és a felújítások már más réteget érintenek.


- Aki felújítást kér, annak már van mit felújítania. De a nyomorúságos nyugdíjból nincs annyi, hogy egy tetőcserét, egy alapvető aláfalazást meg tudjon oldani. Ilyen esetben, kis arányban van lehetőség arra, hogy térítésmentes kölcsönt kapjon az önkormányzattól. Ezt a bizottság dönti el. Úgy kerül a testület elé, ahol a képviselők döntenek ez ügyben. Az elmúlt két évben eddig a testület mindig jóváhagyta a bizottság döntését.

- Elegendő a bérlakás a városban, esetleg többet kellene építeni?


- A bizottságnak, elsősorban az elnökének azért kell lobbiznia, hogy minél több önkormányzati bérlakás épüljön. A polgármester úr is mellé állt az ötletnek, amikor felvetettem, hogy a vízmű régi épületét kellene bérlakások formájában valahogy visszaforgatni a városnak. A jog áll az ötlet és a megvalósulás közé. Ott sok bérlakást át tudnánk adni. Akár minőségi cserékkel is.

- Orosházán dolgozik, így van összehasonlítási alapja a városok tekintetében. Hogyan látja Szentest annak tükrében?


- A város dinamizmusával elégedetlen vagyok. A településnek nagyobb mértékben kellene fejlődnie. Ennek több kitörési pontját is látom, ebben nagyon fontos szerep jut a munkahelyteremtésnek. A bizottságban is olyan sorsokkal találkozunk, melynek alapja a munkanélküliség. A családfő szakképzettségének, szakmájának megfelelő állást nem talál, de már az alá is adná, mégsem tud elhelyezkedni. Sokan alkalmi munkából élnek, gyakorlatilag feketén dolgoznak, azok nem elismert jövedelmek, így a bankok nem állnak szóba a családokkal. Ez is nagymértékben megakasztja a fejlődést. Sokkal nagyobb energiát kell fektetni abba, hogy ide jöhessenek cégek, munkahelyeket teremthessenek. Lényeges, hogy innen ne vándoroljanak el fiatalok, a városnak legyen megtartóereje. Szentes családi életfája is mutatja, hogy kevés gyerek születik, és bizonyos korban még itt élnek az emberek, majd elmennek. Öregszik a lakosság. Ez a jövőnket is befolyásolja. Én nem látom azt a dinamizmust, amit hirdetnek. Ez hiányzik Szentesen is.

Lovas József


<<< Vissza