<<< Vissza

Együtt terveznek, gondolkodnak
Szentesi Vállalkozók Klubja

2005. április 22.

 
Az alapötletet más városok példájából vették. Mármint azt, hogy a vállalkozók fogjanak össze. Azt mondják: az EU-hoz való csatlakozással időszerűvé vált, hogy önmagukért is tegyenek valamit.

- Mindannyian megtapasztaltuk, hogy egyedül nagyon nehéz bármit is elérni. Az ember a bürokrácia útvesztőibe veszik - fejti ki gondolatait Bubor Zoltán, a Szentesi Vállalkozók Klubja szóvivője. Most, hogy több vállalkozóval beszélgettünk, fölmerült, regényt lehetne írni a meg nem valósult beruházásokról. Nagyon sok jó ötlet volt, de kellő idő vagy tőke, esetleg kellő akarat hiányában nem valósulhatott meg. Úgy gondoltuk, sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha egy közösséget kovácsolunk össze. Való igaz, számtalan erre hivatott szerv van már, de jó magam is tudom, hogy azok igazából a helyi vállalkozókhoz, az ő sajátos problémáikhoz nem jutnak el. Azt szeretnénk, ha ezek az emberek össze tudnának jönni, alkalmanként elmondanák egymásnak problémáikat.

- Az első alakuló ülésünk közel egy hónapja volt - folytatta a vállalkozók szóvivője. - Eldöntöttük, valami fő húzó irányt közösen meghatározunk, mert sajnos számtalan lehetőséget már túlhaladottnak látunk. Véleményem az, hogy rengeteg kiaknázatlan lehetőséget szalasztottunk el az elmúlt tizenöt évben.

Bubor Zoltán elgondolkodott. Mit lehet tenni? - kérdezte egyrészt önmagától is. Aztán így folytatta:

- Lépéshátrányban vagyunk azokhoz képest, akik 30-50 kilométeres körzetben már megvalósítottak beruházásokat. Olyat kell kitalálnunk, ami másutt nincs. Az biztos, hogy nem az ipar irányába kell elmozdulni, hiszen az önmagát irányítja. Azt is látni kell, ameddig az autópályák környékén, Pesthez közelebb kiaknázatlan lehetőségek vannak, addig csak oda fognak települni a vállalkozások. Az ipari park megvan, létezik, most is vannak pozitív megmozdulások, nekünk valami másban kell gondolkodni. A Tesco egyrészt húzóirány lesz, másrészt bomlasztó, ami ellen csak közösen tudja a vállalkozói társadalom fölvenni a versenyt. Dunántúli példákat már lehet látni, hogy tudnak élni velük, illetve mellettük. Itt is ezt kell tenni.
- Közös gondolkodásra szólítjuk a vállalkozókat. Egymás között sokkal jobban megnyílnak, elmondják a problémáikat. Az összejövetelekre olyan illetékeseket hívunk, akik a közösen megfogalmazott kérdéseinket megválaszolják. Egy olyan párbeszéd alakulhat ki, amely mindkét fél érdekét szolgálja.

A klubba nemcsak a szentesieket, hanem a város térségének vállalkozói társadalmát is várják - mondja a szóvivő.

Az első megbeszélésen közel negyvenen jelentek meg. Ugyanannyian jelezték érdeklődésüket. Legközelebb április 27-én, szerdán este 6 órakor találkoznak az Aranykalász étteremben. Meghívták Baranyi Imre helyhatósági képviselőt, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnökét, akitől tájékoztatást szeretnének kapni a folyamatban lévő fejlesztésekről, a város ilyetén jellegű stratégiájáról. Bemutatkozik a polgármesteri hivatal műszaki osztályának új vezetője, majd Mészáros Zoltán tart előadást az előttük álló kihívásokkal, tervekkel kapcsolatban.

- Egyelőre semmilyen szervezeti formában nem tömörülünk. De később, ha az önszerveződő társaság úgy érzi, érdemes valami formáját adni a dolognak, egyesületbe vagy egy nonprofit szervezetbe tömörülni, akkor megtesszük a szükséges lépéseket. Az érdekérvényesítési képességét akkor tudja igazából a társaság érvényesíteni. Az összetartozást jelenleg a klub internetes honlapján történő regisztrálás jelenti a vállalkozók részéről.
A honlap elérhető a www.vallalkozok.szentes.hu weboldalon - jelentette ki Bubor Zoltán.

Lovas József


<<< Vissza