<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. április 22.

 
Kérdés:
Mint főfoglakozású egyéni vállalkozó milyen járulék fizetési kötelezettségem van és ennek milyen nyilvántartási kötelezettsége van ?
Z. P.

Válasz:
Az eva szabályai szerint adózó biztosított egyéni vállalkozó a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot, a 8,5 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot (magánnyugdíjpénztár tagja esetén 0,5 százalék nyugdíjjárulék + 8 százalék tagdíj), és a 4 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér után köteles megfizetni. A járulékfizetési kötelezettség megállapításánál szükséges alkalmazni azt a szabályt, hogy nem köteles az egyéni vállalkozó megfizetni a társadalombiztosítási, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot arra az időtartamra, amelynek tartama alatt pl., táppénzben részesül, GYES, GYED stb., ha a jogszabály által meghatározott ellátások időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen nem folytat.

Az eva adózó egyéni vállalkozó egyoldalú nyilatkozattal vállalhatja, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében a fentiekben leírt járulékokat a minimálbérnél magasabb járulékalap után fizeti meg. (Első három negyedévére az eva előleg alap, a negyedik negyedévre az adóévben megfizetett járulékok figyelembe vételével az eva alap után fizeti meg a járulékokat.)

Ha az egyéni vállalkozó eva alanyisága nem egész hónapra áll fenn, akkor a járulékokat kiszámított (vagy vállalt) járulékalap napi arányosítással számított összege után kell megfizetni.

A tételes egészségügyi hozzájárulás (EHO) az eva adózó egyéni vállalkozót akkor terheli, ha nem áll a törvényben meghatározott jogviszonyban, például munkaviszony, tagi jogviszony, megbízásos jogviszony stb. Tehát ha nem fizetik utána.

A bevételi nyilvántartás vezetése mellett az adókról, járulékokról külön részletes nyilvántartást kell vezetni.

Kérdés:
Mi a működési bizonyítvány formája és tartalma?
L. I.

Válasz:
A működési bizonyítvány tartalmazza a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört, a munkavállaló kifejezett kérésére a munkavállaló munkájának értékelését. A munkáltató törvényi kötelessége a bizonyítvány kiadása a jogviszony megszűnésétől számított egy éven belül.

Kérdés:
Készpénzes számla kiegyenlítés esetén mindig kell kiállítani kiadási pénztárbizonylatot vagy ez csak egy lehetőség, de nem kötelező?
K.A.

Válasz:
Logikusan: nincs szükség rá, ha nincs külön pénztár, pénztáros. Ha van, érdemes elszámoltatni, és a zárt pénztár miatt megkövetelni a bizonylatokat, és a pénztárkönyvet. Saját pénzkezelési szabályzat írja elő meglétét.

Figyelem: a területalapú támogatást igénylő kérelmek benyújtási határideje 2005. május 11.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza