Peczárszky Katalin


Táncversenyen a Szilvássy-testvérpár (1999)


László Csaba és Németh Anikó verseny közben

1.29:Tánc

Honore de Balzac szerint: "A tánc a létezés egy formája".

Szentesen jelenleg két klub mûködik igen figyelemre méltó eredményekkel. Az egyik a Boleró Táncsport Klub, melynek vezetõje Bajominé Varga Erzsébet, a másik pedig a Szilver TSE, amely 1992-ben alakult, és azóta is Szatmári Nagy Szilvia a vezetõje, menedzsere, mindenese.

A tánc természetesen korábban is létezett városunkban, és kezdettõl fogva összeforrt Peczárszky Katalin (1913–1993) nevével, aki már 1932-ben elvégezte az Országos Táncmesterképzõ tanfolyamát, és oklevelet szerzett tánctanításból. Kató néni a tánc igazi mestere volt, és 60 esztendõ alatt több ezer embert vezetett be a társastánc világába. Mûködése elsõ évtizedeiben egy-egy nagyobb táncteremmel rendelkezõ intézmény adta meg a lehetõséget tánckurzusok megtartására, melyek hétvégi össztáncai, valamint a kurzus végén tartandó próbabálok hosszú éveken át a fiatalság kedvenc és kulturált szórakozását jelentették. Munkássága második szakaszában csoportokkal, táncklubokkal foglalkozott. 1953-tól mintegy három évtizeden át a Szentesi Mûvelõdési Központban tevékenykedett. Táncosai országos viszonylatban is sikert arattak: az 1965-ös Szegeden megrendezett "KI MIT TUD"-on, a miskolci formációs versenyeken vagy a szombathelyi a Savaria Nemzetközi Táncversenyen.

Szatmári-Nagy Szilvia kezdeményezésére 1997-tõl évente táncversenyt rendeznek Peczárszky Katalin munkásságának emlékére.

A folyamatos jó szereplés eredményeképpen a Szentesi Mûvelõdési Központ Táncklubja megkapta a "Kiváló Együttes" kitüntetést. Ezt a klubot vette át 1981-ben Bajominé Varga Erzsébet, és ért el sikereket 1993-tól, hiszen különbözõ kategóriákban bajnok vagy helyezett volt Pap Balázs – Merza Ágnes, Szûcs Simon – Tibrik Erika, Polgár Csaba – Kozma Irén és még sokan mások. A jelenlegi országos élmezõny egyik vagy mindkét tagja e csoportban szerette meg a táncot, mint pl. Németh Anikó vagy Szilvássy Balázs. 1998 óta mûködik felnõtt csoport, akik versenyanyagot táncolnak, bár nem akarnak versenyezni, csak rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon.

Az 1992-ben megalakult Szilver TSE rövid idõ alatt nagyon komoly eredményeket ért el, hiszen a Szilvássy Balázs – Szilvássy Zsuzsa páros a grazi világbajnokságra is kijutott, mint ifjúsági latin magyar bajnoki ezüstérmes. 1997-ben Németh Anikó és László Csaba vett részt a maribori világbajnokságon, majd egy év múlva magyar bajnokok lettek ifjúsági standard és 10 tánc bajnokságban. Ugyanekkor a felnõttek között már másodikok mindkét ranglistán. 1997-ben a Varga Vivien – Pászti Sándor páros szerzett dobogós helyezéseket junior standard és latin magyar bajnokságon, így õk is részt vehettek a világbajnokságon Vilniusban és Kijevben. 1998-ban Baráth Enikõ és Bálint Tamás szerzett II., majd 2000-ben I. helyezést az országos gyermekbajnokságon.

Napjainkban a társastánc sportággá nõtte ki magát olyannyira, hogy a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) felvette versenyszámai közé.