Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 46. szám

2011. november 25.

Hódításba kezdett a szentesi cserépkályha

160 milliós beruházással impozáns bemutatótermet alakított ki a Szarvasi úton a HK-Ceram Kft., amely kályhacsempegyártásba kezdett tavaly. Termékeik nem csak a régióban, hanem külföldön is vevőkre találhatnak: Németországban, Oroszországban és Ukrajnában is piacra kerül a szentesi kályhacsempe.

Kívül-belül teljesen megújult az egykori Zsoldos Rt. központi épülete a Szarvasi úton, amiben az utóbbi évtizedekben óvoda működött. Az ingatlant két éve vette meg az önkormányzattól a kerámiaiparban érdekelt HK-Ceram Kft. Sebők Imre, a német tulajdonban lévő szentesi cég ügyvezetője a keddi megnyitón elmondta, 2008-ban döntöttek úgy, hogy mázas kerámia, vagyis kályhacsempegyártásba kezdenek. Termékeik bemutatáshoz megfelelő helyszínt kerestek, így találtak rá az épületre, melynek átalakítására és felújítására 160 millió forintot költöttek.

2011. november 25.

2014-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet

Egy nyúlfarknyival előrébb jutottunk a termálvíz visszasajtolásának ügyében – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Bencsik János energetikáért felelős államtitkár, aki Farkas Sándor országgyűlési képviselő meghívására az egész napot Szentesen töltötte. A kormányzati politikus helyi kertészeti és energetikai szakemberekkel is egyeztetett. Nekik is elmondta, hogy hamarosan a Vidékfejlesztési Minisztérium nyújt be indítványt arról, hogy a termálvíz visszasajtolási moratóriumot 2014-ig meghoszszabbítsák. Ezzel két év haladékot nyernének az érintettek, illetve a kormánynak is lesz ideje kidolgozni a termálvíz hasznosításának részletes szabályozását. Ebben a munkában az eltérő adottságok mellett nemzetgazdasági szempontokat is figyelembe kell venni – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint rangsort kell állítani ebben a kérdésben. – Legfontosabb az ivóvízbázisok védelme, ez után az idegenforgalmat meghatározó gyógyvizek, majd a termálkertészetek következnek. A sor végén a távfűtés és az egyéb felhasználási lehetőségek állnak – fogalmazott Bencsik János. A szakpolitikus kitért arra is, hogy szentesi látogatása során olyan technológiai újításokat mutattak be neki a Metalcom Zrt.-nél, amit szerinte a távközlésen kívül más szektorban is használni lehetne.

Szó esett a kiteljesedő épületenergetikai programról, amit hazai és uniós közösségi, valamint banki források biztosításával szeretne fellendíteni a kormány. A 2012-es költségvetés kapcsán az államtitkár azt mondta, a gazdaság növekedését elősegítő stabil büdzsé kell, s e cél elérése érdekében szükség van az állami intézményrendszer áramvonalasítására. Az eddigi kormányzati munkára utalva leszögezte: nyitottabbnak kell lenni a párbeszédre, különben nehéz lesz a rendszerszintű átszervezéseket végrehajtani.

B.D.

2011. november 25.

A szakma a kórház mellett áll

Múlt csütörtökön a fővárosban egyeztetett a szentesi kórház jövőjéről az intézmény vezetése és az egészségügyi szakállamtitkárság. A tanácskozáson elhangzottakkal kapcsolatban bővebb tájékoztatást kértünk a kórháztól, válaszul az alábbi közleményt kaptuk.

"A Dr. Bugyi István Kórház menedzsmentje, valamint az érintett politikusok és a Csongrád Megyei Önkormányzat által delegáltak voltak jelen a szentesi kórházzal kapcsolatos megbeszélésen 2011. november 17-én a GYEMSZI Egészségszervezési és Finanszírozási Főigazgatóságán. Az egyeztetés témája az egészségügyi átszervezések, kapacitás módosítások kapcsán az intézményt érintő változások voltak. A Dr. Bugyi István Kórházzal kapcsolatos megbeszélésen szakmai szempontokon nyugvó, korrekt egyeztetés zajlott, a részletek a későbbi egyeztetések során kristályosodnak ki."

Akik az intézményt, a várost és térséget képviselve ott voltak a múlt csütörtöki egyeztetésen, azok mind egyet akarnak: stabilizálni a szentesi kórház jövőjét – mondta lapunknak Farkas Sándor, aki szintén részt vett a megbeszélésen. A szentesi honatya a részletekről elárulta, személyi feltételeknek kell még teljesülnie a helyreállító sebészeti osztály további működése érdekében, illetve az onkológiát is meg kell erősíteni, és ezeket a célokat a szakmai kollégiumok is támogatják. Legnagyobb veszélyben az urológia és a fül-orr-gége van, de itt is komoly szakmai lobbi folyik az osztályok megőrzéséért. Az ellátási terület viszont nőni fog: visszakerülhetnek Szenteshez a tiszazugi települések, illetve a szarvasi kistérséget hozzánk csapják. A fideszes képviselő fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Szarvas polgármestere is jelezte, teljes mellszélességgel a szentesi kórház mellé áll. Előnyt jelentenek a tárgyalások során az elmúlt évtizedben megvalósított fejlesztések. Farkas Sándor megjegyezte: a végső döntést márciusban hozza meg a kormányzat, addig pedig minden helyi politikusnak és szakembernek azért kell dolgoznia, hogy a lehető legkisebb veszteséget szenvedje el a kórház az egészségügyi rendszer átalakítása során.

Nem kapott meghívót, mégis elment a GYEMSZI-nél rendezett egyeztetésre Szirbik Imre – erről a Rádió Szentesnek számolt be a polgármester. Szerinte ez a tanácskozás jó alkalom volt arra, hogy nyomatékosítsa, a szentesi műtőtömb megvalósításában továbbra is elkötelezett a város. Pozitívumként értékelte, hogy szakmai érvek mentén folyt az álláspontok ismertetése. A konkrétumokról elmondta: bővül a kardiológia, és erre a szájsebészeten is megvan az esély. Felmerült az is, hogy egy napos szemészet működjön Szentesen. A polgármester hozzátette, ha a döntéshozók képesek pusztán a szakmai szempontok alapján határozni, abból a szentesi kórház csak jól jöhet ki.

Munkatársainktól

2011. november 25.

Fogadnak a vezetők

December 1-jén, csütörtökön 9–11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14–16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester tart fogadónapot. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intézőket.

2011. november 25.

Turisztikai tervek

A kerítés felújításával kezdenék jövőre a sporttelep fejlesztésétA sportturizmus és az edzőtáboroztatás a vezérfonala annak a tu-risztikai akciótervnek, amelyről hétfőn tárgyal a képviselő-testület. Az anyag szerint – az uszoda kivételével – mintegy 600 millió forintot kellene költeni a város létesítményeire, hogy meg tudjunk felelni az igényeknek. Szeptember végéig közel 14 milliós bevételt hoztak a sportolók az önkormányzati szálláshelyeknek.

Jövőre Tourinform iroda nyílna a Petőfi és a Kossuth utca sarkán, felújítanák a sportcsarnok játékterét, és az épületben szellőző rendszert építenének ki, továbbá új kerítés épülne a sporttelep köré, az öntözőrendszert pedig modernizálnák – rövid távon ezek a konkrét fejlesztések szerepelnek a turisztikai akciótervben, ami most kerül a képviselő-testület elé. A gyógyfürdő korszerűsítésének és a sportszálló hasznosításának előkészítésére 6-6 millió forintot szánnának a 2012-es városi költségvetésből. A dokumentum – szemben az eddigi gyakorlattal – teljes egészében a sportturizmusban rejlő, de még kiaknázatlan lehetőségekre fókuszál, és lényeges adatokat is felsorakoztat, melyek alátámasztják: Szentesnek ezen a területen van keresnivalója.

2011. november 25.

Kinizsi Pál utca

Utcáink, tereink névadói (64.)

A Kisér nevű városrész dél-nyugati részén található; a Mentő utcát és a Farkas Antal utcát köti össze a Dugovics Titusz utcával. E kis utca 1932-ben vette fel Kinizsi Pál magyar főúr, országbíró, Mátyás király hadvezérének nevét. Születési dátuma nem ismert, valószínűleg Bihar vármegyei kisnemesi családból származott. (Az csupán legenda, hogy molnárlegény lett volna.)

Felesége Magyar Benigna, Magyar Balázs erdélyi fejedelem leánya. 1467-től Mára-maros vármegye, később Temes és Bács vármegyék ispánja. Az 1468. évi morvaországi hadjáratban tűnt fel katonai tehetsége. 1474-ben Mátyás király egyik alvezéreként Sziléziában harcolt; 1476–79 között Nándorfehérvár kapitánya, 1478-tól 1494-ig az alsó-magyarországi részek főkapitánya. 1479 októberében a Szászváros melletti Kenyérmezőn Báthori István országbíróval együtt nagy győzelmet aratott az Erdélybe benyomult török sereg fölött, majd szerb területen több csatában legyőzte Ali szendrői béget. 1485 őszén csapataival részt vett Bécs elfoglalásában. Ekkoriban már az ország főméltóságai közé tartozott. Mátyás halála után II. Ulászló király szolgálatában is számos győzelmet aratott, aki 1494 januárjában országbíróvá nevezte ki. Szendrő ostrománál agyvérzést kapott, s 1494. nov. 24-én elhunyt. Nagyvázsonyban egy pálos kolostort építtetett, ide temették el.

Labádi Lajos

2011. november 25.

"Kétszer ad, aki gyorsan ad!"

A "Szeretetakció a szegények karácsonyáért" gyűjtőmozgalom szervezőbizottsága kéri a lakosságot, hogy a tombolajegyek megvásárlásával, tartós élelmiszer-, pénz-, jó állapotban lévő ruha-, és tombolatárgyak adományozásával támogassák kezdeményezésüket.

Az adományokat december 1-ig várják a rendezvények helyszínén, illetve szerdánként 15 és 17 óra között a Szabadidős Sportklub Tóth J. u. 28/A szám alatti klubhelyiségében (pince).

2011. november 25.

Észrevétel a 60. évfordulóhoz

Élmény volt hallgatni az ünnepi beszédet, és a hozzászólók visszaemlékezéseit. Színesítették a műsort a színvonalas gitárkísérettel elhangzó, angol nyelven előadott énekszámok. A közönség soraiban kerestem azt a néhány angolul tudó személyt, aki el tudta volna mondani, hogy miről is szóltak ezek a dalok.

Ezen a 60 éves ünnepségen a Móricz Zsigmondról elnevezett kulturházban, Kodály és Bartók országában, egyetlen magyar írás, vers, ének szentesi gyűjtésű népdal sem hangzott el. Pedig ezek a dalok jobban a szívünkhöz szóltak volna ezen a nosztalgikus megemlékezésen.

És még valami. A művelődési ház előcsarnokában kiállított plakátokon és fényképeken felfedezhetők a hajdani színjátszók. Sajnos már kevesen vagyunk az élők sorában. Jelen volt az ünnepségen Bucsány György nyugalmazott (igazgató) tanár, kiváló amatőr színjátszó. De említhetem még Nagyné Szabó Ilit is, aki nemcsak fest, hanem verseket is ír, többszörösen kitüntetett versmondó. E cikk írójával kiegészülve egy-egy rövid versre biztos vállalkoztunk volna (?!).

Gálfi László ny. tanár
volt amatőr színjátszó

2011. november 25.

Felháborító bánásmód

Olvasóink írják

Egy hónapja vásároltam az egyik kínai ruhaüzletben egy alkalmi nadrágot. Sajnos, az első használat után elkezdett a deréktájon foszlani a varrás, ezért visszavittem az üzletbe. Mondtam a boltban, hogy cseréljék ki, de majdnem kizavartak, és azt mondták, hogy vigyem el varrónőhöz. Felháborodtam, de sajnos nem tehettem semmit. Ezek után meggondolandó, hogy az ember bemerjen-e menni ebbe az üzletbe vásárolni. Már többször jártam a boltban, akkor azt mondták, ha vásárolok valamit, és az rossz minőségű, kicserélik. Most éltem volna ezzel a lehetőséggel, de nem értem el vele semmit. Megjegyzem: még csak mosva sem volt a nadrág. Számlát persze nem adnak senkinek, így én sem kaptam.

Károlyi Mária

2011. november 25.

Az egyházi iskolák államosítása

Az elemi népiskolák története Szentesen (XVII.)

A Kossuth Téri Általános Iskola, ma Kiss Bálint Református Ált. Isk. (a képen balról)Szentesen a nyolcosztályos állami általános iskolák kialakulása több lépésben történt. Elsőként az Állami Polgári Leányiskolában érzékelhették a változásokat az 1945/46-os tanévben. Petőfi utcai épületében ugyanis átmenetileg 4 iskola működött párhuzamosan. Kimenő osztályaival folytatta működését a megszűntetésre ítélt, eredetileg négyosztályos polgári leányiskola, de 1945 őszén beiskolázták az első általános iskolai leányokat is. Ugyanakkor ide helyezték át a polgári fiúiskola kimenő osztályait, az első általános iskolai fiú osztállyal együtt. A leányiskolákat dr. Mihóczy Rezsőné, a fiúiskolákat pedig Tóth László igazgatta.

2011. november 25.

Istentiszteletek

Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon: Szentmise pénteken 15 óra.

Evangelikus Templom: Istentisztelet vasárnap 9 óra; Bibliaóra csütörtök 16.30 óra – a Parókián.

Felsőpárti Református Parókia: Istentisztelet és vasárnapi iskola vasárnap 9 óra. Konfirmációi előkészület vasárnap 10 óra. Imaóra vasárnap 17 óra. Bibliaóra csütörtök 16 óra. Ifjúsági óra: szombat 16 óra.

Jézus Szíve Templom: Szentmisék szerda, péntek és vasárnap 8 óra.

Kórházkápolna: Szentmise vasárnap 17 óra.

Református Imaház: Gyer-mek istentisztelet vasárnap 10 óra.

Református Nagytemplom: Istentisztelet vasárnap 10 óra; családi istentisztelet felnőtt kereszteléssel és Úrvacsoraosztással; a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári kórusa és diákjai szolgálnak.

Szent Anna Templom: Szentmisék hétfőtől szombatig 17 óra, vasárnap 10 óra.

Szent Miklós Görögkeleti Templom: december 11-én ünnepi Szent Liturgia Myra-i Szent Miklós püspök tiszteletére.

Szentesi Református Idősek Otthona: vasárnap 8.30 ref. istentisztelet; kedd 16 óra: r. kat. szentmise; szerda 16 óra: Bibliaóra.

Görögkeleti hírek: a Szent Miklós Templom védőszentjének ünnepe december 11-én, vasárnap lesz.

Katolikus hírek: 26-án, szombaton 9 órától adventi koszorúkészítés a Szent Anna Plébánián. Az első adventi gyertyát minden katolikus templomban 27-én, a vasárnapi szentmise keretében gyújtják meg.

Református hírek: A református ragytemplomban 27-én, vasárnap a 10 órai istentiszteleten mutatják be a presbiter-jelölteket; délután 15 órakor adventi orgonás áhítat lesz, orgonál Szilágyi László r. kat. kántor.

2011. november 25.

Gondolatok

Első helyre kerültek a gázzal kapcsolatos kérdések: lesz, nem lesz, elég lesz, nem lesz elég, mennyibe kerül, gázzal fűtsünk, vagy egyébbel, igaz, hogy kemény tél lesz, stb. Egy biztos: a langyos tavasz még messze van! Én csak azt kívánom, senki ne haljon bele fűtetlenségbe, és aki gázt használ, mindent szabályosan tegyen, híre se legyen gázrobbanásnak...

Ellenőrzik a román kamionsofőröket. Helyes. De a magyar kamionsofőröket sem árt megnézni: eleget pihentek-e, mielőtt felültek a vezetőülésbe. Egyformán érdeke ez nekik és a forgalom többi résztvevőinek. Tömeges életveszéllyel fenyegető foglalkozásról van szó.

Dolgozniuk kell a raboknak. Csakhogy napirendre került ez a rendelkezés! Egyfelől minden egészséges elítéltnek jót tesz a mozgás, másfelől termeljék meg a koszt-lakás-teljes ellátás költségeit. Ingyen élés helyett.

Tűrhetetlen a szándékos hitelrontás, amit a Négy Mancs művel, de nyugtalanító minden olyan hazai intézkedés is, amely miatt nem gazdaságos ipari mennyiségben libát tenyészteni. Már méltán világhírű hungari-kummá vált az, amit a szentesi Hungerit elért a libamájjal (is), de hasznos a liba húsa és a tolla is. És még nem beszéltem sokak kedvenc ételéről, a zúzapörköltről. Kívánom, hogy legyen minden magyar család asztalán gyakori és olcsó élvezet.

Puskás Öcsitől ered a mondás: "Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci." Rá nézve így is volt és neki nagyon megérte. De, ahol a focit olyan színvonal alatt játsszák, mint hazánkban is, ott üres pazarlás nagy focinak járó stadionokra költeni azt a pénzt, amiből még a dolgozóknak is nehezen jut. Majd a jövőben, ha megtelnek a nézőterek a futballpályáinkon.

Dr. Imre Ernő

2011. november 25.

Határon átnyúló együttműködés a kórházban

Főigazgatók kézfogása: dr Várkonyi Katalin és dr. Daniela CirligHivatalosan is elindult a Határon átívelő együttműködés a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében című projekt a Dr. Bugyi István Kórház és a zsombolyai Dr. Karl Diel Kórház közreműködésében. A nyitórendezvényen a gazdasági és pénzügyi helyi vonatkozásait dr. Várkonyi Katalin főigazgató, projektmenedzser ismertette. A két közös projekt tartalmazza a sürgősségi ellátás fejlesztéséért és a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében történő együttműködést.

2011. november 25.

Közlemény

Az elmúlt napokban a Rádió Szentesnek több önkormányzati képviselő és a polgármester is nyilatkozott a Petőfi Szálló ügyében. Ezekben az interjúkban több olyan állítás is elhangzott, ami nem felel meg a valóságnak, ezért kérem, közöljék ezt a nyilatkozatot.

A Pendola Kft. 2007 júliusában kötötte meg Szentes Város Önkormányzatával a szálló felújítására vonatkozó szindikátusi szerződést. Abban az áll, hogy az önkormányzatnak 2007. november 30-ig kell apportálnia a szállóingatlant a Pendola Szentes Kft.-be, de ez a mai napig nem történt meg. Mivel országos védettséget élvező műemléképületről van szó, az apportálást az illetékes miniszternek is jóvá kell hagynia. A városvezetés azonban nem kezdeményezte időben a döntéshozatalt a szakminisztériumnál, ezért kérelmüket csak 2009-ben hagyták jóvá.

A szindikátusi szerződésben az is szerepel, hogy a jogerős építési engedély megszerzésétől számítva 36 hónapunk van a beruházás megvalósítására. Az építési engedélyt 2010. január 11-én adták ki. Az engedélyeztetési eljárásokat a Pendola finanszírozta, az építési engedély a Pendola Szentes Kft. tulajdona. A tervek szellemi terméknek minősülnek, ezért a megrendelő Pendola-Szentes Kft.-n kívül azokat más nem használhatja föl.

Az építési engedély megszerzése kapcsán fontos kiemelni, hogy a mélyparkoló tervezése megkerülhetetlen volt, hiszen ahány szobát működtet a szálló, annyi parkolóhelyet biztosítania kell a vendégeknek, de ezt a földfelszínen nem lehet megvalósítani. Szirbik Imre Polgármester Urat minden egyes lépésünkről tájékoztattuk, a társaság felügyelő bizottságának üléseit az előírások szerint rendre megtartottuk. A polgármester kérése volt, hogy a kínált szolgáltatások alapján meghatározott öt csillagos helyett négy csillagos legyen a szálloda, mert így részt vehettünk egy uniós pályázaton. A pályázat elkészítésére 3 millió forintot költöttünk, de hiába: amíg pályázatunk a regionális bíráló testülettől közel maximális pontszámot kapott, addig Budapesten már nullát ért, ami nyilvánvalóan nem tartalmi kifogásokra enged következtetni.

A Pendola Szentes Kft. nincs felszámolás alatt. Társaságunknak továbbra is célja, hogy a már elvégzett közműkiváltások után mielőbb megkezdhesse a Petőfi Szálló felújítását.

Szentes, 2011. november 23.

Zsohár Árpád

2011. november 25.

Címváltozás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága, Titkársági Főosztályának elektronikus levelezési címe 2012. január 1-jétől megváltozik.

Az eddig használatban lévő titkarsag.dar@apeh.gov.hu cím helyett, a jövő év elejétől a darafig.titkarsag@nav.gov.hu elektronikus levelezési cím lép életbe. A 2011. november 1. és 2011. december 31. közötti időszakban - átmeneti jelleggel - még mind a két elektronikus levelezési cím elérhető lesz.

Az apeh06@vnet.hu, illetve az apeh16@vnet.hu e-mail címekre a továbbiakban nem fogadunk leveleket.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága
Titkársági Főosztály

2011. november 25.

Termékeny volt a kulturális élet

Ma összesen hat épületben szolgálja a kultúra és a kikapcsolódás híveit a Szentesi Művelődési Központ, de hatvan éve a Móricz Zsigmond Járási Kultúrház jelentette a művelődés otthonát. 1951-ben adták át, majd még kétszer, mire elnyerte igazi funkcióját, s beindult a művelődés, mint az november 21-én este a jubileumot köszöntő ünnepségen kiderült.

Szirbik Imre polgármester gyerekként testvérével a vasárnapi matinék vendége volt a Móriczban. Szerinte sokaknak lehet kellemes élménye az épületben talált sokszínű kínálatról. A kultúra támogatása az önkormányzatoknál a lelkiismereti feladatok közé tartozik, fogalmazott, s azt kívánta: a művelődési központ minél több embert mozdítson ki otthonról.

Az előcsarnokban a Labádi Lajos volt levéltár igazgató által összeállított dokumentumkiállítás emlékezett a kulturális élet mozgalmas szentesi évtizedeire.

A Móricz kultúrházhoz kötődő egykori igazgatók, szakkörvezetők is felidézték élményeiket. Kruzslicz Pál az amatőr filmklub tagjaként, majd művelődési munkatársként fordult meg a falak között. Oltyán Lajos pedig az intézmény korábbi vezetőjeként emlékezett arra is, hogy először 1953-ban koptatta a terem hajópadlóját a tánciskolában. Mint mondta: a 60-as évek második fele termékeny időszak volt művelődési szempontból. Az akkori szellemi műhelyek (például Peczárszky Katalin tánciskolája, a diákszínpad, a fúvószenekar, a kertbarátok köre) nyomdokain ma is több városi közösség halad.

Dr. Horváth György, a Király István Kertbarátkör elnöke arra biztatott mindenkit, használják ki ezeket a találkozási pontokat, hogy az elszigeteltség helyett társaságban feltöltődjenek. Kő-halminé Forrai Julianna arról beszélt, milyen furcsa, de évtizedek óta ugyanazokon a napokon, hétfőn és csütörtökön tartják a sakk-foglalkozásaikat.
Megszólalt Berkecz István festőművész is, aki erre a házra azért is emlékezik nosztalgiával, szeretettel, mert képeiből itt rendezte Oltyán Lajos az első kiállítását. Mészáros Júlia, aki a 70-es évek elején a művelődési irodát vezette, alapvetően Kruzslicz Pálnak a Művelődés szentesi otthonai című könyvét ajánlotta az olvasóknak, de nem mulasztotta el felidézni szép emlékeit sem. Egyébként a kötetről úgy gondolja, az tárgyilagos, a tényekre szorítkozik, hiszen a szerző jól érzi, hogy korai még véleményt formálni, értékítéletet mondani a közelmúltról.

A művelődési központ minden korosztálynak kedvezve a hét folyamán színes programsorozattal készült az évfordulóra.

(darók)

2011. november 25.

Kor-határtalanul találkoztak

Pirityi Éva és dr. Szerb János beszélgetőtársa Endrei Judit voltSzentes már a harmincnegyedik város, ahova az elmúlt több mint három és fél év alatt eljutott a Kor-határtalanul országjáró körútja. Több mint százan vettek részt a klubtalálkozón az ifjúsági házban.

Dr. Szerb János belgyógyásszal, dr. Nagy György reumatológussal, Pirityi Éva öltözködési és színtanácsadóval Endrei Judit beszélgetett.

A hallottak alapján a jelenlevők elgondolkozhattak, vajon mindent megtesznek-e hétköznapjaikban azért, hogy szellemileg és fizikailag is minél hosszabban egészségesek maradjanak. Egyre hosszabb ideig élünk, ez örvendetes tény, de nem mindegy, hogy ezt a meghosszabbodott életet aktívan, derűsen és egészségesen töltjük el, segítve a családunkat, gyermekeinket, unokáinkat vagy éppen ellenkezőleg, elesetten, szomorúan, másokra szorulva éljük le a hátralévő éveket.

"Tudatosan élni!" – ezen a napon is ezt hangsúlyozta a beszélgetés valamennyi résztvevője.

Dr. Szerb János elsősorban a táplálkozásról, az elhízás veszélyeiről beszélt, nagyon közérthetően. A kerekasztal-beszélgetést követő kötetlen beszélgetésben többen viszszajeleztek, nem gondolták volna, hogy hetven betegség vezethető vissza az elhízásra.

Dr. Nagy György témája alapvetően a csontritkulás volt, új terápiákkal, gyógymódokkal is megismertette a jelenlévőket. Többször külön is hangsúlyozta, milyen fontos az egészségmegőrzésben a megelőzés és az, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra. A magyarországi adatok sajnos még mindig elég ijesztőek.

Pirityi Éva szerepe igazán a kerekasztal-beszélgetés végeztével kezdődött, mindenki tudni akarta, neki melyik szín áll a legjobban, mit viseljen egy "kor-határtalanul" korú nő, hogy vonzó legyen.

A Kor-határtalanul Közhasznú Egyesület célja segíteni, támogatni, információkat és szolgáltatást nyújtani elsősorban a középkorúak és "azon túliak" számára. A kerekasztal-beszélgetés sorozat azt kívánja elérni, hogy a középkorúak és az idősödők is elfogadják: a változás része az életüknek, sőt lehetőség, hogy megtegyék mindazt, ami a következő életszakaszban is harmóniát, teljességet teremthet számukra, hogy az egészségükre odafigyelve kiegyensúlyozottabbá váljanak, emberi kapcsolataikban nyitottabbak legyenek, nem utolsósorban pedig megtalálják a koruknak megfelelő külső-belső harmóniát.

(-)

2011. november 25.

Nyerő fodrászok

Otrosinka Richárd már műveli, a fiatalok még csak ismerkednek a szakmávalÜgyes kezekben nyerő szakma a fodrász, ezt versenyről-versenyre bizonyítják a Zsoldos Ferenc szakközépiskola tanulói. Legutóbb a Tisza Kálmán Kupán szereztek két első helyet, s már a hétvégi budapesti megmérettetésre készülnek.

A Zsoldos tanulói több mint 10 éve rendszeres résztvevői a különböző fodrászversenyeknek, melyeket az országos trend alapján írnak ki, azaz ugyanolyan rangúak. A legjelentősebbet a Magyar Országos Szakmai Ipartestület rendezi, erre készülnek most „ezerrel”, tudtuk meg a diákok elméleti szakmai oktatójától. Medgyesi Arnoldné büszke arra, hogy a tanítványok mindig értékes helyezésekkel térnek haza. Az említett orosházi országos versenyre is az összes tanulót dobogós eredmény reményében engedték el. Tanuló alkalmi konty kategóriában, ahol meg kell felelni a sminknek, estélyi ruhának s a kiegészítőknek, 1. lett Vámos István, 3. Nagy Beatrix, 5. László Henrietta. Utóbbi megszerezte a tanuló női divat kategória első helyezését is, amelyben Móricz Lilla 6. lett.

Henriettával az iskola Rákóczi úti tanműhelyében találkozhattunk, bár javarészt a vásárhelyi szakoktatóinál, Cseh István és Meszlényi Ta-másné üzletében gyakorol, ahogyan a társai. Ha most nem is igazi modellen, hanem csak babán dolgozik, de igazi hajból kreált egy frizurát, a vízmarcell hullámot nagyjából 20 perc alatt készíti el. Balzsam, víz és kézügyesség – ezek kellenek hozzá, foglalja össze a végzős diáklány. A versenyen kreatívan megalkotott frizurát nagyon sok lánynak le kell vágnia, hogy jól begyakorolja. Rengeteg munka rejlik az eredmények mögött, mondja Henrietta, aki egyre jobb: tavaly volt egy 3. helyezése, idén a VásárHair nemzetközi versenyen 2. lett, most pedig már első helyet is fel tud mutatni. A versenyekből sokat lehet tanulni, s fel is tudja mérni, hol tart, hangzott tőle. Biztos abban, hogy lesz munkahelye, ha felszabadul, amit valószínűleg hallottak a Zsoldos nyílt napjára érkező lányok is, akiket a fodrásztanulók műhelye csábított ide, az új képzés szerint ugyanis a 9-esek itt ismerkednek a szakma fortélyaival.

Pedig fiúk is akadnak a fodrászok között, sőt, a férfiaknak még könnyebb is érvényesülni, a női vendégek valahogy jobban megbíznak bennük. Ezt a megállapítást a férfi klasszikus hajvágásban 6. helyezést elérő Otro-sinka Richárd szavai alapján jegyezhetjük le, aki a tanműhelyben éppen a szárítást, mint az egyik vizsgakövetelményt, és alap-versenyszámot gyakorolta egy babán. Mivel ennél a számnál a versenyeken mindenki ugyanazt csinálja, épp ezért ez a feladat maximális precizitást igényel, magyarázta, miközben kezei között egy Elvis-szerű frizura formálódott.

D. J.

2011. november 25.

Sikerrel zárult a HATYARIPE – Megértés program

2010 szeptemberében tizenöt hátrányos helyzetű ember – nők és férfiak, fogyatékossággal élők (mozgáskorlátozottak) és roma származásúak – ismét iskolapadba ült, hogy hat hónapos szerkesztő, illetve rendező- és utómunka-asszisztens képzésen vegyen részt. A program sikerességét jelzi, hogy végzés után szinte valamennyi hallgató munkába állt.

A Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége 2010 szeptemberében – az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával – Hatyaripe – Megértés nevű programot indított a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 554-es program) keretében. A szerkesztő, illetve rendező- és utómunka-asszisztens képző OKJ-s tanfolyamon neves szakemberek oktatták a hallgatókat. A hat hónap alatt tanultak filmtörténetet, operatőri-, vágás-, kommunikációelméletet, sajtó- és műfajismeretet, dramaturgiát, videó- és hangtechnikát, valamint gyártásszervezést. A gyakorlati képzéseken a felvétel előkészítésétől a forgatáson át egészen az utómunkáig mindent végigvettek, hogy széles körű ismerettel rendelkezhessenek. A hallgatóknak két háromnapos tréninget is tartottak. Ezeken felkészítették őket, milyen praktikák alkalmazásával lehetnek sikeresek egy-egy állásinterjún. Elsajátították a kommunikációs alapokat és a stílusokat, sminkes, mesterfodrász és stylis segítségével pedig megtanulták, hogy a felvételi beszélgetéseknél a megjelenésükre is odafigyeljenek. Esténként csapatépítéssel oldották az egész napos tanulás okozta fáradtságot.

– A program sikerrel zárult, hiszen nemcsak minden hallgató levizsgázott, hanem kettejük kivételével mindenki helyezkedett – mondja dr Bényei Andrásné, a Szövetség ügyvezetője. Van aki városi televízióknál, on-line tartalomszolgáltatónál kapott munkát, mások gazdasági szervezetekhez kerültek. Most már csak egy a dolguk, hogy megmutassák, a tudásukkal képesek a nyílt munkaerőpiacon megállni a helyüket.

Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége
1136 Budapest, Balzac u. 21.
www.humszolg.hu

2011. november 25.

Itt elindult valami…

Az alapítvány koncertjének egyik megható műsorszáma: iskolások 150 fős kórusa beteg gyerekekért énekeltA Fivérek zenekarból ismert Seres Antal elszánta magát, hogy zenét oktat rákbeteg gyerekeknek, s egy alapítványt is létrehozott. A "Zenével a rákos gyerekekért" Alapítvány sokrétűen szeretne segíteni a betegeken, többek között egy koncertsorozattal, melynek bevételéből ajándékokat vásárolnának. A távlati cél pedig egy rehabilitációs központ.

Az első programra november 18-án megtelt a Dr. Papp László-sportcsarnok. Bár a Fivérek latinos dallamokkal, a sztárvendég, a több jótékonysági akció arcaként is ismert Zsédenyi Adrienn pedig szintén vérpezsdítő slágereivel hívta táncba a közönséget, ezúttal mintha a szokásosnál visszafogottabbak lettek volna a nézők. A meghatottság érződött a levegőben. Talán már az első pillanatok megalapozták ezt a hangulatot: kisfilm pergett le a klinikai zeneórákról, melyben Seres Antalt szeretettel vették körbe beteg tanítványai, minden képkocka és elhangzó gondolat igazolta, mennyire jó ötlet volt ez a kezdeményezés. Az országban tudtukkal elsőként oktatnak gitározást rákos gyerekeknek.

Záróakkordként 150 szentesi iskolás kórusa énekelte a jól ismert dalt a beteg gyerekeknek: Mit tehetnék érted…? A koncertet a helyszínen több páciens is végignézte, ketten azonban, a szentesi Tibi és társa, Ricsi – mint haladó gitárosok – abban az élményben részesültek, hogy Antal felhívta őket a színpadra. Ricsi a koncert hetén kapta az utolsó kemoterápiát. "Én a zenétől meggyógyulok" – indokolta, miért akart mindenképpen mégis ott lenni. A műsorvezető, Bocskay István kivételesen azt kérte az ifjúságtól, töltsenek 10 percet azzal az internet előtt, hogy az eseményen készült képeiket felteszik a Facebook-ra, azt hirdetve: itt elindult valami.

Ombodi Csilla, az alapítvány elnöke ezúton is köszönetét fejezi ki az önzetlen segítőknek, s mint mondja, egy induló alapítvány esetében, melynek még meg kell erősödnie, ez különösen sokat jelent. Berényi Zsolt a kisfilm elkészítésével segített, míg Farkas Márta, Lukács Adrienn és Kis-Rácz Antalné pedagógusok a kórus betanításából vették ki részüket, valamint a Szentesi Szuperinfó és a Galéria Kávéház és Étterem is a jó ügy mellé állt.

Az élet és az alapítvány sem áll meg, az est végén már a következő koncert időpontját is bejelentették: a Meseszép karácsony című műsort december 15-én tartják a Szent Anna katolikus templomban.

D. J.

2011. november 25.

Koncert fuvolára és énekre

A két művésztanár első közös hangversenye

Andor Csilla és Takács GabriellaE koncertek közül is figyelemre méltónak mondhatók azok az estek, melyek, immár második alkalommal városunkban élő és alkotó művészek számára nyújtanak lehetőséget a megmutatkozásra, bemutatkozásra. A jövő héten ismét „hazai művészeknek” tapsolhat a tisztelt zeneszerető publikum. December 2-án, pénteken 19 órától Andor Csilla ének és Takács Gabriella fuvolaművész lép a hangversenyközpont színpadára. Különleges és figyelemre méltónak ígérkező koncertre invitálok minden kedves érdeklődőt. Nemcsak az itt elhangzó művek, hanem azok tolmácsolói miatt is, hiszen két kiváló, fiatal művész enged betekinteni személyiségébe, pályájába, hit-vallásába… a muzsikán keresztül.

Személyükben két olyan tehetséges muzsikust hallgathatunk, akik régi ismerőseink. E falak közül indultak, ide tértek vissza, hiszen mindketten az intézmény tanárai és innen indulnak ismét hirdetni a klasszikus zene, a klasszikus kultúra örökérvényűségét, gyönyörűségét és megunhatatlanságát. Először hallhatjuk őket közös koncerten, önálló és közös produkciókkal Sejben Ilona és Majtényi Eszter zongorakíséretével kiegészülve.

A zenetörténet jónéhány fényesen, fergetegesen és mindmáig újként csengő darabjaiban gyönyörködhetünk e közel másfél órában, de lássuk, mire készüljünk.

Bach ária, és szonáta tételek, Schubert és Brahms dalok, Ravel, Bozza, Chaminade és Bizet-Borne fuvoladarabok, és Beethoven koncertáriája szerepel a kínálatban. E zeneszerzők nevei láttán biztosak lehetünk abban, hogy ismét alkalmunk lesz átélni és megélni mintegy öt évszázad zenei varázsát, különösségét, érzelmeit és gondolatait. Ilyen módon ismét megragadhatjuk az elillanni látszó maradandót.

E széles és igazán változatos, lelket gyönyörködtető kínálatból két közösen előadott műsorszámra is sor kerül, úgymint Bach 187. kantátájából a Got ressorget című ária és Ravel: La fluite enchantée, magyarul Varázsfuvola című darabja. Ez utóbbi igazi csemegének ígérkezik a maga komor, szomorúan sötét, feszítő erejű nyugtalanságot tükröző tónusával.

Mészárosné Surányi Olga

2011. november 25.

Best of Szentesi Fotókör

Nagy István: Tonett álomA 60 éves kultúrházban alakult a Szentesi Fotókör. Kedden nyílt a Művelődési és Ifjúsági Házban az ünnepi rendezvényre összeállított kiállításuk.

A fotókör 1974-ben alakult újjá és ezen időponttól megszakítás nélkül működik napjainkig. Előtte is volt fotós élet Szentesen, iskolákban, munkahelyeken többször is működtek kisközösségek. Néhány csoport foglalkozott "művészképek" készítésével is, de a legtöbb esetben a nehezen és nagyon körülményesen működő fotószolgáltatásokat pótolta ez a szervezett laborálási lehetőség. Az iskolai, vagy az üzemi fotólaborban gyorsan el lehetett készíteni a rendezvényeken és a családi eseményeken készített fényképeket. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban megalakult Szentesi Fotókör összefogta a városi és a járási kis fotószakköröket, kimondottan fotóművészi alkotások létrehozása és pályázatokon, kiállításokon történő szereplés volt a tagok célja. 1980-tól elindult az intézményben egy megyei fotópályázat, ebből Alföldi Fotószalon néven országos fotópályázat lett. 1983-ban aktfotókból rendeztek különleges fotókiállítást, az akkori politikai rendszerben ez egy megtűrt és rendhagyó tárlat volt. Ez indította el egy aktfotó pályázat létrehozását, mely most a Szentesi Aktfotó Biennálé néven az Alföldi Fotószalonnal együtt az ország legrangosabb fotóművészeti kiállításai közé tartozik. A fotókörnek helyet adó művelődési intézmény mindig segítette az alkotócsoport működését és a kiállítások, pályázatok megrendezését.

A fotókör tagjai több esetben rendeznek Szentesen kiállításokat, bemutatkozási lehetőséget adva más sikeres fotósoknak és alkotóközösségeknek is a városunkban. Fotóiskolák rendszeres szervezésével lehetőséget teremtenek másoknak is a fotózás megtanulására, a fotóművészet megismerésére. Az alkotócsoport tagjai sokat szerepelnek az ország jelentős fotókiállításain- és pályázatain, ahol mindig több képüket fogadják el és díjakat is nyernek. Külföldi fotós közösségekkel is jó kapcsolatot tartanak fenn, rendszeresen mutatkoznak be kiállítási anyagokkal Szerbiában és Romániában is.

A mostani tárlaton ízelítőt adnak a fotókör tagjai a sikeres kiállítási képeikből, mert azon alkotásaikból rendezik meg a tárlatukat, melyek már több esetben eredményesen szerepeltek fotókiállításokon.

Az évfordulós kiállításon a képeivel bemutatkozik: Albert Béla, Apró Mária, Barna Péter, Bíró Albert, Doba Lajos, Györgyi László, Hegedűs Tamás, Kiss János, Kozma Anita, Králik Emese, Levendovics György, Marton Ferenc, Nagy István, Pusztai Péter Pál, Tóthné Timafalvi Gizella, Vajda Krisztina, Vörös János. A kiállítás december végéig látogatható.

Nagy István
a Szentesi Fotókör vezetője

2011. november 25.

Már a Fradi ellen készülnek

A Debrecentől és a Szegedtől is vereséget szenvedett a Kaló-MÉH CS&K Szentesi VK férfi vízilabda-együttese, de nincs ok a kesergésre: a mieink méltó ellenfelei voltak a legjobb nyolc közé igyekvő debrecenieknek és a Magyar Kupa-győztes szegedieknek is.

A Debrecenben elszenvedett 11–8-as vereségről Lukács Dénes, a Szentes trénere úgy nyilatkozott, hogy fegyelmezetten, jól játszott csapata, a létszámfölényes helyzeteket jobban kihasználó csapat győzött. Nem feltartott kézzel szállt medencébe a friss Magyar Kupa-győztes Szeged otthonában sem a Szentes, sőt! A mieink a félidőben még vezettek a bajnoki címre hajtó Szeged ellen, de sajnos a harmadik negyedet 7–2-re elvesztették Horváth Tamásék, és ez az ötgólos differencia a találkozó végére is megmaradt (14-9). – Titkon reméltem, hogy meg tudjuk lepni ellenfeleinket, és úgy érzem, sikerült is – mondta Lukács Dénes. – Több volt ez, mint tisztes helytállás, hiszen korábban erőnlétileg „elfogytunk” egy ilyen dupla forduló második mérkőzésére, most viszont végig rendben voltunk ilyen tekintetben is, ami előrelépés a csapat fejlődése szempontjából. Örömteli, hogy az alsóházi csapatok közül mi szereztük a legtöbb gólt, és a társaság is egyre inkább igazi csapattá kovácsolódik össze.

A szakvezető szerint érdekes képet mutat a csapata ellen és javára megítélt kiállítások aránya, éppen ezért az emberhátrányos helyzetek kivédekezésére fokozott figyelmet kell fordítaniuk a jövőben. Fájó, hogy Araczki Andrást három mérkőzésre elveszítette a csapat, mivel a szentesi játékos négy perces, cserével történő kiállítást kapott brutalitásért a Szeged ellen, így a december 3-i Ferencváros és a két nappal későbbi, OSC elleni összecsapáson biztos, hogy nem számíthat rá az edző.

– A felkészülést a jövő héten itthon folytatjuk, edzőmérkőzést játszunk, aztán jöhet a Fradi!

H. V.

2011. november 25.

Új szaunák a strandon

Bár lecsengett a főszezon, az üdülőközpontnál megállás nélkül dolgoznak a strand fejlesztésén: ponyvaborítást kaptak az eddig nyílt folyosók, új szaunák épülnek, a napi 70 forintért kínált fűtött kabinokba pedig világítást szerelnek fel.

Kívülről már tetszetősebben mutatnak a medencék fölé húzott sátrak, de a különleges ponyvatakarítás még nem fejeződött be, belső felületük lemosása még néhány napot igénybe vesz – tudtuk meg Szűcs Szabolcstól a ligeti uszodában. Az üdülőközpont vezetője érdeklődésünkre elmondta, új ponyvát raktak fel a lelátó alatti öltözőktől a 33-as és a tanmedencéhez, valamint a termálmedencékhez vezető nyitott folyosóra.

2011. november 25.

Érmek Hollandiából

A Nyílt Holland Bajnokságon Den Helderben november 19-20-án a dán és a norvég válogatott mellett indultak belga, angol, német, luxemburgi, osztrák és magyar cselgáncsozók, köztük a Pollák DSE versenyzői. Az alábbi eredményeket érték el: U-9 -24 kg 5. Felföldi Zsombor, U-20 -73 kg 7. Őri József, U-17 -52 kg 1. Balogh Da-niella, -57 kg 3. Balázs Nikoletta. Felnőtt -63 kg 3. Gyulai Réka, +70 kg 1. Bodó Bernadett 2. Kalydy Patrícia (képünkön).

2011. november 25.

Sikeresen lőttek

A Szeretetakció a szegények karácsonyáért programsorozat keretében zajlott a légfegyveres lövészverseny november 19-én a Legrand Zrt. lőterén a Kontavill lövészklub és a Szabadidős Sportklub közös rendezésében. A versenyre 52 induló nevezett vidéki csapatok részvételével is.

Szentesi eredmények, női egyéni: 1. Ignács Ivett (139 kör) Szabadidős SK, 3. Koz-máné K. V. Edit (119) Kontavill. Férfi egyéni: 1. Postás László (183) Kontavill, 2. Doktor József (168) Kontavill, 3. Ignácz János (167) Szabadidős SK. Csapat: 1. Kontavill 524 kör, 3. Szabadidős SK 464 kör.

A verseny sikeres lebonyolításáért köszönet a Szabadidős SK nevében Becsák Jánosnak (Kontavill Lövészklub vezetője) és Postás László lövészetvezetőnek.

Ignácz János
lövészetvezető

2011. november 25.

Ismét kinyílt a gólzsák

Az utóbbi hetek hagyományainak megfelelően a legutóbbi fordulóban is megszórta gólokkal ellenfelét a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A szenvedő fél ezúttal a Csengele volt, a vendégek 4-0-ra kaptak ki a Pusztai László Sporttelepen.

A kezdést követően azonnal letámadással hozta zavarba ellenfelét a Kinizsi, a bátor és határozott játéknak a 17. percben lett meg az eredménye, ekkor Hidas vette be Kiss kapuját. Az előny a szünetet megelőzően vált megnyugtatóvá, a társak újra Hidast ünnepelhették. Fordulás után Szabó és Páger is betalált, kialakítva ezzel a végeredményt.

– Számos helyzetet dolgoztunk ki ellenfelünk kapuja előtt, négy gólt lőttünk, azt hiszem elégedett lehetek a látottakkal - mondta Bozóki Zoltán edző a lefújást követően. – Két mérkőzésünk van még hátra a szezonból, szeretnénk szépen zárni az idényt, ezért szombaton Zákányszékről is pontokkal kellene hazatérnünk. Ha ugyanazt a játékot nyújtjuk, amit az elmúlt fordulókban, akkor esélyünk lehet a győzelemre.

A Kinizsi ifjúsági együttese ezúttal is győzött, a fiatalok 2-0-ra győzték le a Csengelét, és a második helyen állnak a tabellán.

hv

2011. november 25.

A címvédő győzött

November 13-án rendezte meg a szentesi Fidelitas és a Civilek Szentesi Szövetsége Egyesület a II. Ifjúsági Kupa, teremlabdarúgó tornát, a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával.

A küzdelemre összesen 14 együttes jelentkezett, a kiírás szerint azonban csak 8 csapat számára volt biztosított a pályára lépés lehetősége. A két négyes csoport küzdelmében körmérkőzéseket játszottak az együttesek. A csoportmérkőzések győztesei játszottak az aranyéremért, a második helyezettek a bronzért.

Az első helyezésért járó díjat a címvédő Szentesi Narancs vehette át Puskás Nikolettől, a szentesi Fidelitas elnökétől, a Fidelitas megyei alelnökétől. A 2. helyen a Brasil Team, a harmadikon a Favorit.

A II. Ifjúsági Kupa legjobb játékosa Kovács Ádám (Szegedi Fidelitas), legjobb kapusa Vigh István (Brasil Team), gólkirálya Török Gábor (Szentesi Narancs).

A csapatokban a középiskolák közül a legnagyobb létszámban a Pollák és a Boros középiskola képviseltette magát.

(-)

2011. november 25.

Pótfűtés

Nagy hepaj van az erdei kocsmában. A róka alaposan beszeszel, és kötekedni kezd a nyuszikával, mivel az azt merte mondani, hogy az egész erdőben ő a legerősebb.

– Gyere ki ha mersz! - áll fel a nyuszika.

Kimennek verekedni, ám pár perc múlva a róka megtépázva tántorog be az ajtón. Látván ezt a haverja, a farkas, ő is kimegy. Nem telik bele sok idő, ő is félájultan esik be az ajtón. A medve felkapja a vizet, és ő is kirohan, de kis idő múlva ugyancsak zsák módjára dől be az ajtón. Az ajtórésen megjelenik az oroszlán feje:

– Na, kételkedik még valaki a nyuszika szavában?

2011. november 25.

Kis Kukta

  • Karácsonyi mézeskalács
2011. november 25.

Holland ellenfél a LEN-kupában

Visszavágó is lesz egyben a LEN-kupa elődöntő a szentesieknekHárom nyertes LEN-kupa csoportmérkőzés, magabiztos diadal a Magyar Kupa-győztes ellen: egyre jobb formában vízilabdáznak a Hungerit-UNIBauÉpszer Szentesi VK női csapatának játékosai. A hat nap alatt a negyedik tétmérkőzését is sikerrel megvívó együttesre jövő hétvégén újabb nagy feladat vár: Hollandiában, a Leiden ellen kellene olyan eredményt elérni, ami közel hozná a továbbjutást a legjobb négy közé a LEN-kupában.

A szerb Zenta elleni mérkőzés remek alkalom volt arra, hogy a lányok ráhangolódjanak a LEN-kupára. A 25-5-ös győzelmet követően a görög Patrasz már komolyabb ellenfélnek bizonyult, de csak egy árnyalatnyival, ezúttal "csak" nyolc góllal, 15-7-re nyertek Zantleitner Krisztina tanítványai. A csoport első helyéről döntő öszszecsapáson az orosz Uralocska alaposan feladta a leckét, de végül a hajrában ezt a derbit is sikerült behúzni. A 6-5-ös siker azt jelentette, hogy veretlenül, csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé. A hét elején megtartott sorsoláson kiderült, a szentesi pólósok ellenfele az elődöntőbe jutásért az a holland Leiden lesz, amelyikkel az előző évi kiírásban kétszer is megmérkőztek Takács Orso-lyáék. A mérleg: a hollandok még a sorozat elején, Belgrádban legyőzték a mieinket, később azonban Hódmezővásárhelyen sikerült viszszavágni a fiaskóért. Ha lehet ilyet mondani, akkor a Szentes helyzete most annyival könnyebb, hogy a visszavágóra itthon kerül sor december 17-én, 18 órakor a ligeti uszodában.

A szerdai, BVSC elleni rangadó, azért volt érdekes, mert néhány nappal korábban éppen a Vasutas győzte le a Szentest. A csapat szerdán revansot vett, nagyon magabiztosan, 13-6-ra nyert. – A harmadik negyedtől vettük át a meccs irányítását – értékelte a látottakat Zantleitner Krisztina edző. – A védekezésünk is remekül működött ekkor, az egész mérkőzésen mindössze hat gólt kaptunk, gratulálok a lányoknak a teljesítményükhöz.

Szombaton a bajnok Dunaújváros otthonába látogatnak Kotováék, majd jövő szerdán a Szeged érkezik. December 3-án vagy 4-én pedig már Hollandiában lesz jelenésük a lányoknak.

H.V.

2011. november 25.

Eladta a csatornafedeleket

Továbbra is a fémtolvajok legnépszerűbb zarándokhelye az Attila utcai, felszámolás alatt álló MÉH-telep. Eddig közel hetven esetben indult büntetőeljárás a színesfémeket illegálisan gyűjtő személyek ellen, többükkel szemben nem is egy alkalommal. Az elmúlt héten négy újabb elkövetőt állítottak elő a rendőrök, ellenük lopás miatt indított büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.

Ismeretlen elkövetők vágták el az egyik kft. adatkábelét a Nagytőkei úton, ezzel a tettesek 700 ezer forintot okoztak a cégnek.

Betörtek a Vásárhelyi úti autósboltba november 17-ére virradóra, innen 70 ezer forint készpénzzel távoztak ismeretlenek.

November 16-án fogták el a rendőrök azt a férfit, aki csatornafedeleket szedett fel a városban, nem törődve azzal, hogy ezzel akár komoly balesetet is okozhatott volna. Az öt darab öntöttvas-fedőt is megtalálták az egyik színesfém-felvásárló telephelyen, de azt, hogy itt miért nem volt gyanús a leadott áru, nem tudni.

Az otthon tartózkodó lakók gondatlansága is hozzájárult ahhoz, hogy az egyik Somogyi Béla utcai lakásból a tolvaj egy táskát emelhetett el az előszobából. Az ajtó ugyanis nem volt zárva, ami az ilyen, ún. kilincselő tolvajoknak csemege. Nekik egy pillanat is elég ahhoz, hogy benyúljanak, és elvegyék az ott található értéktárgyakat. Ebben az esetben a család szinte valamennyi okirata eltűnt a táskával együtt.

Betörtek a Damjanich utcai óvodába az elmúlt hétvégén. A bűnözők szétverték az ajtót, majd műszaki cikkeket vittek el az intézményből 100 ezer forint értékben.

Verekedés volt az egyik söröző előtt november 20-án délután. A két elkövetőt elfogták a rendőrök, ellenük súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás. A megvert férfi bordatöréssel került kórházba.

Két férfit keresnek a rendőrök, akik november 20-án bementek egy idős férfi szentesi lakásába, ott bántalmazták a házigazdát, majd annak pénzét elvették, és távoztak a helyszínről. Az elkövetők ellen rablás miatt folytat nyomozást a szentesi rendőrség.

H.V.

2011. november 25.

Adventi koncert

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. Szentesi Klubja szervezésében immár negyedik alkalommal rendezik meg az adventi koncertet december 1-jén, csütörtökön 14 órakor a református nagytemplomban.

A koncert programjában 13.45-től orgonán játszik: Nyíri Dánielné, a református nagytemplom kántora. 14 órakor a koncertet Kovách Péter lelkipásztor nyitja meg.

14.05-kor a hódmezővásárhelyi helyőrség katonazenekar adventi koncertje, 14.30-tól orgonán játszik Nyíri Dánielné, 15-kor adventi koncert a HM Honvéd Együttes Férfikar előadásában.

2011. november 25.

Könyvekre és műsorra

A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány a 2009. évi személyi jövedelemadó egy százalékából 230.671 forintot kapott, illetve az előző évről tartalékoltak 38.967 forintot. A támogatást a kuratórium döntése alapján: szakkörök – számítástechnika, tűzzománc – működtetésére, az alsós munkaközösség rendezvényein kellékekre és jutalmazásra, tanulmányi versenyeken jutalomkönyvekre, az alsó tagozatosok Mikulás műsorára, a mazsorettcsoportnak cipő vásárlására, illetve az osztálykirándulások költségeinek csökkentésére használták fel. Kérjük, hogy a jövőben is támogassák az alapítványt. Számlaszám: Szentesi Hitelszövetkezet 80600017-10000908-00000000.

Tanulóink nevében is köszönjük a felajánlásokat:

Az alapítvány kuratóriuma

2011. november 25.

Egészségünk

Még 2009-ben történt egy lakossági egészségfelmérés az országban. Eredményét kiküldték a városokba, azzal a céllal, hogy összegzés után szeretnék ismertetni azt
az érdeklődőkkel.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet két osztályvezető főorvosa, dr. Bényi Mária és dr. Hangay István tájékoztatta a konzultáció résztvevőit, jórészt a civil szervezeteket, akik bemutatták egészségmegőrző tevékenységeiket.

Az internetes felmérésre 27 ezer válasz érkezett vissza. Azokból kiderült, hogy a Dél-Alföld térsége a közepesen fejlett térségek közé tartozik. A gazdasági mutatóktól a környezetvédelemig, s az egészségügyi állapotunk is. Tehát van még mit javítani. Ezért is dicsérték azokat a kezdeményezéseket, melyet a civil szervezetek végeznek. Itt említhetjük meg a szűrővizsgálatok, az egészségnevelési előadások tartását, az idősekkel és a gyermekekkel való foglalkoztatást.

– Tanácsokat kaptunk. Innentől kezdve minden csoport tudja, melyik az a terület, ahol a legtöbbet tehet a megelőzés, a rehabilitáció és a szinten tartás terén. Mindig csak a fizikai egészséggel foglalkozik mindenki, itt külön felhívták a figyelmet a mentális betegségekre, visszaszorításukra – tájékoztatott Agócs Lászlóné egészségügyi referens.

2011. november 25.

A könyvtárban

November 29-én, kedden 18 órakor az Évfordulók nyomában: Liszt 3. Programzene címmel Nagy János ny. igazgató tart előadást.

December 1-jén, csütörtökön 18 órakor a Biblia 3-as üzenete a XXI. század emberiségének címmel Cserbik Attila bibliaoktató előadását hallgathatják meg.

2011. november 25.

Üléseznek

November 28-án, hétfőn 14 órakor közmeghallgatással kezdődik a képviselő-testület rendes ülése. Napirenden 16 előterjesztés szerepel, melyben megtalálható a város jövő évi költségvetési koncepciója, és a tömegközlekedés 2012-es díjairól szóló anyag is.

2011. november 25.

Családi események

Született: Vollár Zoltán és Kacur Magdolnának Vivien Lilla, Antalfi Zoltán és Nagy Gabriellának Nikolasz Adrián, Kovács Gábor és Varga Krisztina Tündének Gábor, Józsa Gábor és Vigh Tündének Barbara Jázmin nevű gyermeke.

Elhunyt: Kocsis Ferenc, Gombos András György, Szatmári Péter Pál.