2011. november 25.

Hódításba kezdett a szentesi cserépkályha

160 milliós beruházással impozáns bemutatótermet alakított ki a Szarvasi úton a HK-Ceram Kft., amely kályhacsempegyártásba kezdett tavaly. Termékeik nem csak a régióban, hanem külföldön is vevőkre találhatnak: Németországban, Oroszországban és Ukrajnában is piacra kerül a szentesi kályhacsempe.

Kívül-belül teljesen megújult az egykori Zsoldos Rt. központi épülete a Szarvasi úton, amiben az utóbbi évtizedekben óvoda működött. Az ingatlant két éve vette meg az önkormányzattól a kerámiaiparban érdekelt HK-Ceram Kft. Sebők Imre, a német tulajdonban lévő szentesi cég ügyvezetője a keddi megnyitón elmondta, 2008-ban döntöttek úgy, hogy mázas kerámia, vagyis kályhacsempegyártásba kezdenek. Termékeik bemutatáshoz megfelelő helyszínt kerestek, így találtak rá az épületre, melynek átalakítására és felújítására 160 millió forintot költöttek.

Az átadó ünnepségen Szir-bik Imre polgármester hangsúlyozta: a HK-Ceram Kft. betartotta szavát, apránként fejlesztettek és növelték a szentesi munkahelyek számát, az a német precizitás pedig, ami tevékenységükre jellemző, elismerésre méltó. Udvari Lajos, a kályhások szakmai szervezetének képviselője is dicsérte a kiállított termékeket, egyúttal örömét fejezte ki, hogy a régióban dolgozó kollégái számára könnyen elérhetővé vált a jó minőségű kályhacsempe.

– Négy munkatársunk segíti majd a vásárlókat eligazodni – nyilatkozta lapunknak Sebők Imre. A több teremből álló bemutatóhelyen a különböző színű és formájú kályhacsempék mellett cserépkályhákat, kandallókat, tűztereket és kiegészítő eszközöket is szemügyre vehetnek az érdeklődők. – Az volt a célunk, ne csak prospektusokból ismerhessék meg az általunk gyártott termékeket a vevők, hanem személyesen érzékelhessék, milyen szép és mennyi meleget ad egy cserépkályha vagy egy kandalló. A mázas kerámia gyártásában azért láttunk fantáziát, mert az országnak ebben a felében nincs ilyen gyártó, viszont az igények egyre inkább nőttek. Itthon évente 30 ezer kályhát építenek, mi kezdésként évi ezer kályha gyártására rendezkedtünk be. Ha sikerül nagyobb szeletet kihasítani a piaci tortából, mi is növelni fogjuk kapacitásunkat. Újabb formákon és mintákon dolgozunk. Mivel szinte manufaktúraként termelünk, a jó minőségű, európai viszonylatban versenyképes áron előállított termékeink külföldön is könnyen vevőkre találhatnak, ezért elsőként Németországban, Oroszországban és Ukrajnában szeretnénk piacot találni a szentesi cserépkályhának.

Bíró Dániel