2011. november 25.

Határon átnyúló együttműködés a kórházban

Főigazgatók kézfogása: dr Várkonyi Katalin és dr. Daniela CirligHivatalosan is elindult a Határon átívelő együttműködés a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében című projekt a Dr. Bugyi István Kórház és a zsombolyai Dr. Karl Diel Kórház közreműködésében. A nyitórendezvényen a gazdasági és pénzügyi helyi vonatkozásait dr. Várkonyi Katalin főigazgató, projektmenedzser ismertette. A két közös projekt tartalmazza a sürgősségi ellátás fejlesztéséért és a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében történő együttműködést.

A pályázat a Magyarország Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati kiírás keretében készült el. A főigazgató kitért arra, hogy a program alapvető célja a magyar és a román együttműködés, illetve koherencia erősítése, valamint a határ menti egészségügyben rejlő lehetőségek kiaknázása. Konkrétabban: a szentesi országosan is ismert ortopédiai, baleseti sebészeti, rehabilitációs ellátások határon túli kisugárzása az együttműködési és felzárkóztatási célnak megfelelően. A projekt részei: infrastrukturális fejlesztés, eszközbeszerzés, szakmai képzés.

A kétfordulós projekt – melyben vezető partner a dr. Bugyi István Kórház, partnere Dr. Karl Diel Kórház – március 15-én indult, és 2012. december 31-ig tart. A támogatási szerződés aláírása megtörtént, az építkezés a tervek szerint január-februárban megkezdődik. Összköltsége a szentesi fél részéről 681.953 euró, melyből 95 százalék a támogatás, a fennmaradó 5 százalék a megyei és a városi önkormányzatot terheli.

Az 1914-ben elkészült épület 1666 négyzetméteréből a pályázati infrastrukturális fejlesztés 830 négyzetmétert érint. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a mozgásszervi és rehabilitációs osztály zsúfolt, a kórtermekben nem található WC és fürdő, kicsi a közös mellékhelyiség és tusolószám, hiányzik a közösségi tér, a betegek ruhásszekrényei a folyosón vannak, s a kórház területén kívül lévő fürdőbe járnak gyógykezelésre. Ezen a helyzeten változtatnak úgy, hogy az osztályt bővítik, és a fürdői rehabilitációt beviszik az intézménybe.

A munkálatok során átalakítják az alagsori és a magasföldszinti helyiségeket. Felújítás után: elkészül az akadálymentesítés, lift köti öszsze az alagsort a magasföldszinttel, az 1-2-3 ágyas kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba kapcsolódik. Lesz "vizes" részleg, fürdőkezelés, gyógytornatermet, kezelőket, társalgó-télikertet alakítanak ki.

– Az összehangolt képzési programban a vezető partner biztosítja a projekt alapját képező tudásbázist és szakmai humánerőforrást, melyet a projekt során a partner számára a szakmai továbbképzések során ad át speciális szakvizsgával is rendelkező szakemberek segítségével. Így a zsombolyai kórház dolgozói a jövőben hasznosítani tudják az itt megszerzett tudást, saját kórházukban.

A projekt eredményeként megvalósítható az akut és krónikus ellátások közti szinergia, a közös problémákra való reagálás közös határon átnyúló fejlesztéssel. A projekt eredményeként a betegek komplex kezelése 2 helyen zajlik, növekszik a betegellátás hatékonysága, a komplexitás és a hozzáférés esélye határon átnyúló jelleggel, a betegekre több idő jut, a várólisták rövidülnek, a két intézmény közötti szakmai kapcsolat erősödik – tájékoztatott a főigazgató.

A mozgásszervi rehabilitációs osztály fejlesztéséről – orvos-szakmai szempontból – a projekt szakmai vezetője dr. Balázs Éva elmondta: orvosi rehabilitáció célja a megmaradt képességek és készségek továbbfejlesztése, illetve új képességek kialakítása az orvostudomány eszközeivel. A klasszikus orvoslás során létrejön a klasszikus orvos-beteg kapcsolat, az együttműködésük záloga pedig nem más, mint a gyógyulás. A rehabilitáció team-ben működik, melynek középpontjában a beteg áll.

– A jelenlegi osztály alatt alakítjuk ki a terápiás részleget, illetve a szociális helyiségeket. Köztük: tornatermeket, fizioterápiás, ergoterá-piás, segédeszközök adaptálására alkalmas helységet, hydrotherápiára alkalmas medencét, hydrotherápias kezelőket. Az eszközbeszerzés is zömében a terápiás lehetőségek bővítésére irányul. A pályázat lehetőséget biztosít: a szakemberek képzésére, továbbképzésére, módszerek átvételére, és azok alkalmazásának segítésére. Ezáltal az osztály betegellátási hatékonysága is növekszik. A szentesi partner lehetőséget biztosít arra, hogy városunkban történjen meg a zsombolyai betegek rehabilitációja – jelentette ki az osztályvezető főorvos.

Dr. Daniela Cirlig, a Dr. Karl Diel Kórház főigazgatója és Szirbik Imre, Szentes polgármestere egyaránt üdvözölte a projektet. A polgármester kijelentette: a város ebben a nehéz helyzetben is aktív résztvevője marad a kórház ügyeinek, függetlenül attól, hogy ki lesz a fenntartója, továbbra is kész az anyagi támogatásra.

Lovas József