Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 35. szám

2011. szeptember 9.

A Skoda vezet Szentesen

Negyedére töpörödött a hazai autókereskedelem az elmúlt években, és ennek a zsugorodásnak a tünetei Szentesen is megmutatkoztak. Idén a Skoda vezeti a szentesi márkák versenyét, minden negyedik új autót a Vass Autoszerviz Kft.-nél vásárolták. Több Audit állítottak forgalomba a Kurca-partján, mint Peugeot-t.

A válság előtti időszakhoz képest pang az autókereskedelem Magyarországon, így Szentesen is. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) adatai szerint 2007-ben még több mint 200 ezer gépjárművet adtak el, 2010-re azonban 52 661-re csökkent az értékesített új autók száma, azaz durván negyedére esett vissza a kereslet, ami veszélybe sodorta a szektort.

2011. szeptember 9.

Utaltak a tűzoltóknak

Huszonegy településhez hasonlóan a szentesi tűzoltósághoz is az elmúlt héten utalták át a visszamenőlegesen járó túlórapénzeket – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A pénz kézhezvételét követően a tűzoltóságok haladéktalanul megkezdik az állomány érintett tagjainak kifizetését. Ezután elszámolnak az OKF felé, amelynek végső határideje október 20. – olvasható a közleményben. Eddig 81 tűzoltóság összesen közel 4,5 milliárd forint támogatásban részesült. Az elmaradt túlóradíjak a 2004 májusa és 2007. december közötti időszakra vonatkoznak.

2011. szeptember 9.

Csak engem kritizáltak, az iskolát soha

Makkai Sándor-díjat vehetett át a napokban a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója. Az alpolgármesteri tisztségről nyáron lemondott intézményvezető szerint mindenképp erősíteni kellene az iskolák nevelési funkcióit. Erről és az elmúlt év tapasztalatairól is beszélt lapunknak adott interjújában Karikó-Tóth Tibor.

– Májusban, amikor a Makkai Sándor-díj odaítéléséről döntöttek, sok szentesi épp forrongott a tervezett iskolabezárások miatt. A szakma elismerte munkáját, a közvélemény egy része viszont nem. Hogy élte meg ezt az időszakot?

2011. szeptember 9.

Bővül a városi kerékpárút-hálózat

Az Ipartelepi úton is szükség lenne kerékpárútra – az önkormányzat már beadta erről szóló pályázatátCsak jövőre, de városi ráfordítás nélkül épülhet meg a termáltótól az Árpád Agrár Zrt. szentlászlói kertészetéig vezető kerekpárút. Az önkormányzat korábban 81,4 millió forint támogatást nyert a 2140 méter hosszú új rész megépítésére, és a fejlesztéshez 12 milliós önrészt kellett volna biztosítania. Tavasszal még úgy volt, hogy nyáron megkezdődhetnek a kivitelezési munkák, de azóta megváltozott a projekt finanszírozási háttere. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja szerint ugyanis teljes, vagyis 100 százalékos támogatásban részesülhet a beruházás, amire június végén 94 milliós támogatást ítélt meg a döntéshozó szervezet. A városházán megtudtuk, a pályázat kiírói módosították a feltételeket, s ez a döntés Szentesnek is kedvezett. Lapunk értesülései szerint napokon belül aláírhatják a felek a támogatási szerződést, és a közbeszerzési eljárás is folyamatban van, hogy még az ősszel megkezdődhessenek a földmunkák. A 45-ös főút és a termáltó között egy töltést kell emelni, s azon vezet majd végig a kerékpárút új szakasza, amit várhatóan jövő tavasszal adnak át.

Hasonló a helyzet Csongrádon is, ahol az ottani önkormányzat a 451-es főúttal párhuzamosan építene kerékpárutat a tiszai vasúti híd és a Csuka csárda közötti 3 kilométeres szakaszon. A szomszédvár szintén elnyerte a fejlesztéshez szükséges teljes összeget, 152 millió forintot. A csongrádiak júliusban alá is írták a támogatási szerződést, így jövő tavaszra el is készülhet az bicikliútszakasz.

Azzal, hogy Szentesnek anyagilag nem kell hozzájárulni a 45-ös főutat követő bicikliút építéséhez, újabb fejlesztésre nyílik lehetőség. A városházáról már postázták azt a pályázatot, ami az Ipartelepi úti kerékpárút felújításáról és meghosszabbításáról szól. A körforgalomtól a Legrand telephelyéig 600 méter hosszan burkolnák újra az aszfaltcsíkot, illetve a Legrandtól – párhuzamosan a főúttal – a Vásárhelyi útig vezetne az új, 2240 méter hosszú szakasz. A beruházás teljes költsége 133 millió forint, ennek 90 százalékát nyerheti el a város.

B.D.

2011. szeptember 9.

Jaj a legyőzötteknek!

Ez a líviuszi idézet jutott eszembe, amikor kezembe került a Szentesi Élet legutóbbi száma, s benne egy cikk „Por és kosz fogadta őket” címmel. Persze, hogy „rácsaptam”, s el sem tudtam képzelni, vajon kiket fogadtak így. Már kezdtem is sajnálni, mire megpillantottam, hogy ismét a mi sokat szenvedett, legyőzött, öreg intézményünkről van szó, azaz a számunkra ugyanolyan kedves, szeretett iskolánkról, a volt Petőfi iskoláról. Ja, gondoltam, nem kapott még eleget.

A sorok között azért egyre izgalmasabb lett a beszámoló. Panaszáradatról, hátrahagyott dolgokról, rendetlenségről, végeláthatatlan szemétről szól a történet. S elakadtam. Valamit nem értek. Nem arról volt szó, hogy a Zsoldos diákjai egy frissen felújított, műemlék jellegű épületbe költöznek? Nem azt hallottuk minden fórumon, hogy most már igazán méltó körülmények közé kellene költöztetni ezeket a diákokat, mert megérdemlik? Miért nem az örömről olvasok, a jó érzéssel eltöltött percekről egy ilyen nagy múltú patinás intézmény falai között. Akkor most hogy is van, nem jött össze, vagy nem mentek, nem jöttek. Mi vaaaan? Ja, hogy a költözködés rumlival jár, sajnos ez tény, de „valamit, valamiért” tartja a mondás. Az a könnyek áztatta pár nap, amit a petőfiseknek megszabtak, erre volt elég. És most képzeletben kezeimet széttárom, mondván, hát ennyi, kedves igazgatónő, a többi már az Önöké.

Ha már a tényeknél tartunk, lássuk azokat.

Mint ismeretes, május 30-án megszületett politikai döntés értelmében megszűnt a Petőfi iskola. Viszont a tanítás nem, hiszen még az elkövetkezendő két hétben jött a szokásos év végi munka java. Ballagás, értekezletek, összepakolás, szállítás, mindössze néhány nap.

Úgynevezett „hivatalos menete” van egy intézmény megszűnése utáni időszakának. Lássuk, mik történhetnek az ott lévő, a hosszú évek során felhalmozódó eszközökkel. Mi lett a Petőfi tárgyaival?

Csak azokat az eszközöket szállíthatták a másik intézménybe, amelyek ott kellenek, a hátramaradtak közül pedig a város más intézményei válogathattak. Mint ilyen esetben lenni szokott, természetesen most is maradt sok olyan tárgy, mely nem talált gazdára, ugyanakkor nem vihette el senki sem. S mindezt még tetézem azzal a megállapítással, hogy éppen 98 éve annak, hogy e helyen elindulhatott az alapfokú oktató-nevelő munka.

Ez alatt az idő alatt, bizony volt és van jó néhány tárgy, amelynek eddig volt helye, csak lehet, hogy ezután már nem lesz, merthogy már a hely sem ugyanaz.

Hát eddig tartott elmélkedésem, mire eszembe jutott, hogy Úristen, jó hogy olvastam e sorokat! Mi mindenem maradt az épületben, szaladnék is, de… már nem engednek be, már nem tudom hová menjek. Felocsúdtam, ez van.

És énekelni kezdtem… The show must go on! Hát erről van szó!

Mészárosné Surányi Olga

2011. szeptember 9.

Átköltözés után a Zsoldos

Az előrehozott szakmai osztályban is megkezdődött a tanítás. Vidovics Ferenc felvételén Tordai Árpádné tanárnő látható diákjaivalNem csitulnak a kedélyek az idei iskolai átszervezések körül. Legutóbbi lapszámunk képes beszámolójában arról írtunk, mi várta a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tanárait, diákjait a volt Petőfi Sándor Általános Iskola épületében. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben (ezen az oldalon közöljük) egyéb okokra hivatkozva azt is megtudjuk, hogy miért és hogyan maradtak ott bizonyos holmik, kitakarítatlan termek a magára hagyott épületben.

Pintér Etelka, a Zsoldos Ferenc szakiskola igazgatónője azóta nem győzi magyarázni, hogy nem miattuk történt mindaz, ami megesett, és ahogyan megesett. Természetesen köszönetet mond az önkormányzatnak, hogy ezt a lehetőséget megadta.

2011. szeptember 9.

Szentes és a szentesiek szolgálatában

60 éve történt: Imre Ernő református lelkész beiktatása

A fiatal lelkészA különböző városi rendezvényeken, nemzeti és egyházi ünnepeken, táblaavatókon, kulturális eseményeken gyakorta láthatunk egy délceg termetű, egyenes tartású öregurat, akinek ősz feje a többiek fölé magasodik. Az ifjabb nemzedék tagjai bizonyára találgatják életkorát, s kérdezgetik egymástól, hogy ki lehet ő. Az idősebb generáció számára ez nem kérdés, hisz városszerte ismert közéleti személyiségről van szó, akit a lakosok tisztelnek vallásra, világnézetre, pártállásra való tekintet nélkül. Dr. Imre Ernő nyugalmazott református lelkész-esperest köszöntik e sorok, aki hatvan évvel ezelőtt került Szentesre, s már húsz éve annak is, hogy nyugalomba vonult. E kettős évfordulón kövessük nyomon Imre Ernő életútjának főbb állomásait.

2011. szeptember 9.

Magyar Termék Nagydíj a Legrand Zrt.-nek

Károlyi László vezérigazgató vette át a cég újabb szakmai kitüntetésétA Magyar Termék Nagydíj pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal szakmai támogatásával ez évben tizennegyedik alkalommal hirdette meg az INDUSTORG – VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Magyar Export- Import Bank Zrt., a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a TÜV Rheinland InterCert Kft.

A pályázatok elbírálása több lépcsőből álló vizsgálati és tanúsítási eljárással történik. A kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások és gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyítottan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak a jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.

A Legrand Zrt. Niloé sülylyesztett kettős csatlakozóaljzatát a kiírók a legkiemelkedőbb pályázatok közé sorolták. A díszokleveleket és trófeákat – amelyeket a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. készített – Koszorús László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke adta át. A szeptember 11-i ünnepségen Szentes a Legrand Zrt. révén volt érdekelt, az elismerést Károlyi László vezérigazgató vette át az Országház Felsőházi Termében. A meghívott vendégek között helyet foglaltak a gazdaság és közélet kiemelkedő személyiségei, a diplomáciai testületek vezetői, a kereskedelmi diplomácia vezető tisztségviselői. Ünnepi köszöntőt dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke mondott.

Koszorús László rövid tájékoztatást adott a magyar gazdaság előtt álló kihívásokról. Szabó Zsolt, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága alelnökének előadása az aktív minőségpolitika, ezen belül az innováció és a tanúsító védjegyek jelentősége az új Fogyasztóvédelmi Politikai Stratégia kialakításában címmel volt hallható.

A Magyar Termék Nagydíj pályázat kiíróinak képviselői ismertették szakterületük elképzeléseit a minőségfejlesztés ügyének, a fogyasztók védelmének, az ország exporttörekvéseinek erősítése érdekében.

A Legrand Zrt. már három alkalommal nyerte el a Nagydíjat, kétszer pedig a Magyar Termék Nagydíj különdíját. – Ezek az elismerések azt bizonyítják, hogy vevőink számára megbízhatóak vagyunk, minőségi munkával minőségi termékeket gyártunk. Mindez egy igazi nagy csapat munkájának az eredménye, hiszen az összes dolgozónk hozzájárul a vállalat sikereihez és eredményességéhez – mondta Káro-lyi László vezérigazgató.

(l.)

2011. szeptember 9.

Gázártámogatás

Változás történt a gázártámogatásban, mely mostantól beépül a lakásfenntartási támogatás rendszerébe. Az igénylőlapokat a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán lehet kérni. A kérelem mellé be kell szerezni a hivatalos jövedelemigazolásokat és a vagyonnyilatkozatot is feltétel. Hitelt érdemlően kell igazolni az érintett lakás nagyságát, amelynek alapja lehet adásvételi szerződés, tulajdoni lap vagy más okmány. A támogatást azok a családok igényelhetik, akiknél az egy főre eső jövedelem nem éri el 71.250 forintot. A támogatás mérlegelés után adható, tehát nem alanyi jogú. Az állami normatív támogatás 90 százalék, a fennmaradó részt az önkormányzat egészíti ki. A képviselő-testület a további helyi lehetőségekről szeptember 27-i ülésén dönt.

2011. szeptember 9.

Plafont kapna az árrés a zöldségpiacon

Jobban fogyna a primőr áru, ha a kereskedők beérnék a kisebb haszonnalAhogy Franciaországban, úgy nálunk is maximalizálnák az áruházláncok és a kereskedők árrését a zöldség- és gyümölcstermesztők. Az elképzeléseket Martonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöld-ség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke hozta nyilvánosságra. A szakember a sajtónak elárulta, rövidesen érezhetően változik a magyarországi kertészeti piac szabályozása, vélhetően csökken a most még 40-60 százalékosra becsült feketekereskedelem részesedése is. Ugyanis a parlament július 4-én elfogadta a borszőlő és zöldség-gyümölcs piacszabályozási rendeletén belül a szakmaközi tevékenység magyar szabályozását. Így a jövőben a FruitVeB a kormánnyal közösen alkotja meg azon rendeleteket, melyek az ágazat érdekeit védik. Ténykedésüket az új, kereskedelmi szabályozással akarják kezdeni. Emellett bevezetnék a kis- és nagykereskedők regisztráció-kötelezettségét, a termésbecsléshez az adatszolgáltatást is megerősítik, de létrehozzák a közös marketingalapot, aminek növelésére uniós támogatásra is számítanak. A terveik szerint adó módjára fogják majd beszedni a forgalomba hozott termék után fizetendő összeget, amelyet a magyar termékek népszerűsítésére kívánnak fordítani.

– Aggasztó volt ebben az esztendőben, hogy a keresletcsökkenésből adódó bevételkiesésüket drasztikus árréssel kompenzálták a kereskedők és az áruházláncok – mondta lapunknak Ledó Ferenc, a Délkertész elnöke. A primőr termékeket a termelőnek fizetett ár többszöröséért vehették meg a boltok vásárlói, az extra nyereséget pedig a felvásárlók tehették zsebre. Így fordulhatott elő, hogy az 50-60 forintért átvett paradicsom olykor több mint 200 forintos áron került az üzletek polcaira. – Az, hogy jelenleg túlkínálat van, és nyomott árak a felvásárlói piacon, annak is köszönhető, hogy a termelőkkel szemben a hazai kereskedők nem vállalták be a veszteséget, amit a németországi uborkabotrány és annak nemzetközi következményei okoztak, hanem felsrófolták az árakat. Pedig lehetett volna a forgalmat növelni, ha ők is vállalnak némi áldozatot – tette hozzá az elnök. Ledó szerint, ha a franciáknak sikerül otthon elérni, hogy beleszólhassanak a kereskedők árképzésébe, a magyaroknak is meg kell tenni ugyanezt. Szerinte marketingalapra, vagyis reklámozásra fordítható keretösszegre is mindenképp szüksége lenne a hazai zöldség-gyümölcs ágazatnak, mert jelenleg az egyes szereplőknek, így a Délkertésznek sincs pénze áruinak itthoni és külföldi népszerűsítésére, pedig szükség lenne ilyen kampányokra. Ebből a szempontból jó hír viszont, hogy a napokban Magyar Termék Nagydíjat kapott a szövetkezet paradicsoma.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel

2011. szeptember 9.

Népszámlálás októberben

A 2009. évi CXXXIX. törvény értelmében a Magyar Köztársaság területén a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást kell tartani.

Az összeírás október 1. és 31. között lesz. A népszámlálást megelőzően minden címre eljuttatják a népszámlálási adatfelvételi csomagot.

Az összeírás sikeressége érdekében kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a lakóházakon, illetve ingatlanokon a házszámokat, az ajtószámokat, a postaládákon a címeket mielőbb helyezzék ki, hiszen a számlálóbiztosok csak így tudják mindenkihez eljuttatni az adatszolgáltatói lapokat.

Dr. Sztantics Csaba
Szentes város jegyzője, népszámlálási felelős

2011. szeptember 9.

Körséta a belvárosban

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület történelmi sétára invitálja az érdeklődőket a Kiss Bálint, az Arany János, a Farkas Mihály és az Ady Endre utcák által határolt belvárosba szeptember 17-én, szombaton 13-17 óráig. Helyszíni kalauz Móra József és Nagy Géza.

Ugyanezen a napon a református nagytemplom tornyából tekinthető meg a város 14-18 óra között. Mindkét program találkozóhelye a nagytemplom.

2011. szeptember 9.

Csúcsot döntött a tizedik

Fesztivál a barátság jegyében

Megvolt a tizedik! Egy jól sikerült fesztivált tudhatunk magunk mögött. Ami legfőképpen a lecsóról szólt. A sikernek már pénteken voltak jelei: csúcsot döntve a jubileumon, ötvenen ízlelték a szalonnasütés örömeit. Úgy befüstölték a Rákóczi utcát, hogy a két fiatal énekes, Tolvai Renáta és Király Viktor meglepetten konstatálta: ilyet még nem is láttak.

Másnap, szombaton 232 regisztrált főző szorgoskodott az Apponyi téren és a Rákóczi utcán, de volt olyan hely, ahol 2–3 bográccsal főztek. – A siker erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk. Folytatni fogjuk. Óvatosan kérdezzük: lehet-e még fokozni, bővíteni. Lehet, hogy újabb utcákat kell beszervezni, mert egyszerűen nem férünk már a téren, a Rákóczi utcán – jegyezte meg Mészáros Zoltán, a rendező Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója.

2011. szeptember 9.

Programözön kóstolással

Kicsiktől a felnőttekig mindenki jól érezheti magát a Térfesztiválon és a borünnepen, ahogyan az előző években isProgramözön vár a szentesiekre és a városba látogatókra jövő hét végén: a már hagyományos Térfesztivál mellett a Bor- és Pálinkaünnep, illetve látványos sportrendezvények szerepelnek a kínálatban, amit szerdán sajtótájékoztatón részleteztek a szervezők. Szirbik Imre polgármester beharangozójában elmondta, a 2002-ben megújult Kossuth tér évről évre egyre színvonalasabb rendezvényeknek adhat otthont, és idén külön öröm, hogy a jubiláló Legrand Zrt. is betársult a programszervezésbe. A társaság részéről Ludányiné Ternai Szilvia elárulta, a vállalat fennállásának 50. évfordulója alkalmából szeptember 16-ra és 17-re is mozgalmas műsorral készülnek. Pénteken délután a „Két kerékkel egészségesebb” elnevezésű kerékpáros felvonulásra várják az iskolásokat, és ahogy az elmúlt években is történt, a legtöbb diákot, szülőt és pedagógust mozgósító intézményeket külön jutalmazni fogják. Szombaton reggeltől délután 4-ig a sportcsarnokba várják az érdeklődőket, ahol teremlabdarúgó-tornát rendeznek. A legjobbak és a Legrand együttese gálamérkőzésen mérheti össze erejét a Ferencváros öregfiúk csapatával.

Ugyancsak pénteken kezdődik az V. Bor- és Pálinkaünnep, ahol tíz – egyebek mellett villányi, balatonfelvi-déki, tokaji és három bokrosi – pincészet és öt pálinkafőzde mutatkozik majd be. Aznap borlovagavatás, vasárnap délután szakmai vetélkedő, esténként pedig különböző – rockabilly és sramli – zenekarok szolgáltatják majd a talpalávalót. Bertók Róbert főszervezőtől megtudtuk, hogy egy 200 négyzetméteres sátor is a vendégek rendelkezésére áll majd, nehogy az időjárás keresztülhúzza a kóstolók számítását.

A szombati VIII. Térfesztivál a Fogi színház Pán Péter című mesejátékával kezdődik délután 3 órakor. Majd térzenével, utcaszínházzal és a Tücsök zenekar koncertjével várják az érdeklődőket. Ez után a Bohemian Betyars koncertezik, az est fénypontja pedig az ExperiDance Ezeregyév című táncjátéka lesz. Ezen felül mászófal, ugrálóvár, arcfestés és sétakocsikázás is szerepel a kínálatban, továbbá délután 1 és 5 óra között ismét fel lehet majd kapaszkodni a református nagytemplom tornyába.

B.D.

2011. szeptember 9.

Esti tagozat is indul a Borosban

Több éves kihagyás után nem csak a tervezett eddigi képzések, hanem két szakképesítéssel esti tagozat is indult a Boros Sámuel Szak-középiskola, Szakiskolában. Az új irányt a családpedagógiai-mentor és az újságíró OKJ-s képzés jelenti, amelyek esetében már csak néhány szabad hely maradt.

A középiskolában 502 diák ül be a padba. A 9. évfolyam telítve van, minden szakon maximális volt a jelentkezői létszám. Van olyan specia-lizáció, ahol a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzatnál engedélyeztetni kell a lehetséges 20 százalékos létszámtúllépést. Az oktatási és egészségügyi törvények változása miatt a nappali középfokú képzésből kimaradt egészségügyi képzés is újraindul, az érettségi vizsga után OKJ-s képzésben tanulhatnak itt az érdeklődők.

– Az új szakok mellett indulnak a már hagyományos pénzügyi-számviteli és kereskedelmi-ügyintézői képzések, melyek záróvizsgáit tavaly százszázalékosan tudták szakképzős diákjaink teljesíteni – számolt be az eredményekről Molnárné Tóth Györgyi.

Az iskolaigazgató lapunk érdeklődésére elmondta, hogy nagy léptékű rekonstrukcióra a nyáron nem volt lehetőség, csak kisebb felújítási munkák zajlottak, de remélik, hogy előbb-utóbb náluk is sor kerül nyílászáró-cserére és új szigetelésre. A fenntartó karbantartásra vonatkozó pályázata még elbírálás alatt áll. Nagy segítséget jelentett számukra, hogy a cégek közül többen a szakképzési támogatásukat az iskolának szánták. Ebből körülbelül 50 db új számítógépet tudtak vásárolni, illetve lecserélték a nyelvi centrumban és a számítógépes termükben futó informatikai programok döntő részét, az emberléptékű ugyanakkor versenyképesebb tudás biztosítása érdekében.

Más pályázatokon is dolgoznak. A nyáron zárult le a Comenius-pályázatuk, amelyben magyarok, szlovének, spanyolok, franciák és olaszok vettek részt. Zárásként Franciaországban léptek fel a diákok, de a francia nyelv mellett az angolt is gyakorolták, munkanyelvként. Ezen kívül pályáztak testvériskolai kapcsolat kialakítására, csíkszeredai és kézdivásárhelyi intézményeket kerestek meg. Dolgoznak még egy projekten, amelyről konkrétumokat egyelőre nem árult el az igazgatónő, viszont elmondta, hogy szakképzőseik szakmai gyakorlati részvételének kialakításán is munkálkodnak.

Cs. I.

2011. szeptember 9.

A könyvtárban...

...szeptember 12-én, hétfőn 18 órakor Graham Greene: A vesztes mindent visz című rádiójátékos felolvasó est lesz a Krúdy Gyula Baráti Kör és a könyvtár közös szervezésében.

...szeptember 13-án, kedden 18 órakor Időszerű-e, érdekes-e? A klasszikus orosz irodalom címmel a gondolkodók klubja tart összejövetelt. Vezeti: dr. Papp Erzsébet ny. gimn. tanárnő.

...szeptember 14-én, szerdán 18 órakor A romantika legszebb zongoraversenyei címmel dr. Szalay László főorvos előadására várják a komolyzene iránt érdeklődő közönséget.

2011. szeptember 9.

A nyári szünetben is főztek

Több százan étkeztek a központi gyermek-élelmezési konyhán

Nyáron is gőzerővel folyt a munka a központi gyermekélelmezési konyhán, ahol már közel egy éve külön étrenddel dolgoznak az ételallergiások számára. Az idősek és óvodások étkeztetése mellett júliusban és augusztusban táborozók, sportcsapatok és lakodalmasok egyaránt igénybe vették a szolgáltatásokat, a legkülönbözőbb igényekkel.

Dohányné Jelenfi Ilona tájékoztatása szerint a gondozási központ és a parkerdő otthon mintegy 160-180 idős ellátottjának folyamatosan innen szállították az ételeket, ahogyan az iskolai időszakban is. Kétszázötven óvodás kapta innen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát. Ezzel párhuzamosan 45 napon keresztül végezték a szociális étkeztetést is, de a táborozók nagy része, és edzőtáborok idején a csapatok is náluk ettek. A munkát megnövelte, hogy a szociális étkeztetésben részt vevők döntő többsége nem helyben fogyasztotta, hanem hazavitte az ebédet, hogy a kiosztás gördülékeny legyen a két kiadóablaknál 3-3 munkatársuk folyamatosan dolgozott.

Az állandó ellátottjaiknak – idősek és az óvodások – a rendeleti előírásoknak megfelelően állították össze a menüt. A táborok, csoportok egyedi igényekkel jelentkeztek, ennek függvényében alakították ki étrendjüket. Lakodalmaknak is helyet adtak az elmúlt hetekben, sőt már jövő júliusra és augusztusra is van foglalás. Általában maximum 150-180 fős az ilyen rendezvények száma, azonban 300 főig befogadó-képes a terem.

– A menü ára szeptembertől nem változik, annak ellenére, hogy az alapanyagok és a benzin ára is növeke-dett az elmúlt hónapokban. Nagymennyiséget felvásárló intézményként meg tudunk egyezni kedvezményesebb árban is a beszállítókkal, így nem tervezünk normaemelést január 1-ig. Az előzetes árkalkulációnk egyelőre jónak bizonyul. Kistermelők-től is vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt, ez azonban csak időszakosan tehető meg, hiszen nálunk nagy a nyersanyagigény. Az étkezési jegyek ára eltérő összegben van meghatározva a különböző korosztályok számára. Az ebéd jelenleg a középiskolásoknak 639 forint, mely a rezsiköltséggel növelt norma, a gyerekek azonban 340 forintot fizetnek érte – mondta el lapunk érdeklődésére Dohányné Jelenfi Ilona.

A központi konyhától nyolcan mennek nyugdíjba, a létszámot részben állandó munkaerővel pótolják, illetve közcélúakkal. A tavalyi évben hasznos volt a segítségük, idén azonban ugyanannyian, de csak négy órás munkavállalóként tudnak bekapcsolódni a rendszerbe. Ők szeptember végéig, néhány 8 órás közfoglalkoztatott pedig november végéig dolgozik. Jelenleg 43 embert foglalkoztatnak az intézményben, 52 fős a hivatalos közalkalmazotti engedélyezett létszám.

Speciális étlap

Az étlapszerkesztésben figyelembe veszik az egészséges életmódot. Főként egészségesebb húsokat, szárnyasokat, halakat vesznek fel a menübe. Rendszeresen kapnak az itt étkezők zöldségeket és gyümölcsöket. Nyáron a reggelihez például mindig van paprika és paradicsom.

Ezen felül tanítási időben 70-80 ételallergiás általános iskolás és óvodás ebédeltetése is feladatuk. Számukra napi 8-10 fajta menüt készítenek, figyelembe véve mindenkinek az érzékenységét, melyek között a tej, a liszt, a tojás, a tartósítószer, a szója, illetve ezeknek a kombinációja van jelen.

Cs.I.

2011. szeptember 9.

Öreg diszkós nem vén fickó

1975-76 környékén a kon-taktás, fiatal fiú gondolt egy merészet, és úgy döntött kitör az akkor kisvárosi életből, környezetből, és azzal akar foglalkozni, amit szeret. Az akkori tisztiklub is újítani akart, hiszen a diszkó volt abban az időben a szórakozás új hulláma. Rákász Béla kihasználta az adott pillanatot, és egy kisebb Regent típusú, 15 W-os erősítővel kezdett el játszani a fiataloknak. Úgy gondolta, szakít azzal a kimért, kissé merev stílussal, amelyet addig szinte mindenki követett, és elkezdett táncolni, különböző jelmezeket viselni, pantomimeket, vicces szurkálódásokat bemutatni a sztárokról, mindezt a műsorvezetés mellett. Volt egy rövid sorkatonai kitérő, majd folytatódott az őrület, de ehhez már társult egy kis elméleti felkészülés is. Nagynevű „öregek”, – például Cintula – tartottak Szegeden tanfolyamokat, melynek elvégzése után a vizsgabizottság szabad utat adott az új stílusnak, és így indult a balatoni karrier a siófoki Matróz diszkóban.

A következő időszak már Budapesten kezdődött, az egyik egyetemen szintén szerették volna, ha színvonalas szórakozással töltik el az estét a hallgatók és a vendégeik. A SOTE vezetői meghallgatták egy alkalommal, majd „leigazolták”, számítva arra, hogy az általa képviselt új hullám az akkori 2-300 fős létszámot meg fogja emelni. Sikeresen elérték azt is, hogy a zárórát meg lehessen nyújtani, ami szintén nem volt megszokott, hiszen hajnali két óráig is mehetett a buli! Ezekkel az egyszerű fogásokkal sikerült elérni, hogy a SOTE diszkó Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye lett. A létszám több-ször is elérte, vagy túlszárnyalta az ötezret. Jöttek a nyugati tv-stábok kíváncsian, s nem akarták elhinni, hogy itt a „függöny” mögött milyen hatalmas bulizós hely van. A diszkó mindig friss és pörgős volt, hiszen a kapcsolatoknak köszönhetően, a különböző csatornákon már másnap sikerült beszerezni a legújabb slágereket. 20 év után jött egy másfajta zene, a techno, ami Bélának már nem volt a „vérében”, így a SOTE szép lassan visszafejlődött.

Az eddigi legnagyobb állomás azonban a Hungária együttes szétválása után – akikkel szintén a siófoki Matrózban ismerkedett meg, és figurázta ki őket – a Dolly Rollal való kapcsolata volt. Egy jó dumájú, humoros műsorvezetőt kerestek és ebből egy ötéves turnékapcsolat lett. A dallamos zenét abban az időben újra játszották, a koncertek telt házzal mentek. Bár akkor még nem hívták retrónak, igazából már az volt.

Nyugdíjba még nem akar menni Rákász Béla, van egy kis stúdiója, időnként segít egy-egy felvételt elkészíteni, vagy éppen baráti alapon műsort vezet. Nagyon szereti Szentest, és ha igény lenne rá – a lehetőségein belül – szívesen részt venne abban, hogy szépen fejlődő kisvárosunk hírnevét tovább öregbítse.

Garai Sz. Imre

2011. szeptember 9.

Edzenek az atlétacsemeték is

Első két sor: Szemerédi Gergő, Gedai Csanád, Czuczi Endre, Kis Dominik, Szemerédi Kata, Nagy Gábor, Komár Barbara, Molnár Gabriella, Labádi Julianna, Nagy Péter, Andrikó Anett, Balla Dorka, Őze Réka, Czuczi Anna, Stráma Klaudia, Komár Noémi. 3 sor: Gedai Csenge, Merza Sándor edző, Tóth Fanni, Páger Gréta, Lakos CsabaAz iskolakezdés a sportágak királynőjénél, az atlétikánál is beindította a pezsgést. A Szentesi Maximus Sportegyesület atlétái az elmúlt évben összesen ötvenegy pontot szereztek, ami komoly eredmény főleg azért, mert az edzési lehetőségek hagynak némi kívánni valót maguk után. Sérülések miatt az elmúlt napokban nem tudtak felmenni Budapestre egy versenyre. Pedig van az egyesületben egy kislány (Stráma Klaudia), aki méterekkel nyert volna a 600 méteres, korosztályos versenyen.

A nyári szünet után, megpezsdült az élet a Kinizsi-pálya körül. Sajnos, a salakpálya rendkívül kemény, így a füves pályán próbálnak edzeni a gyerekek. Merza Sándor, az egyesület futó, és ugró szakosztályának edzője örömmel nyugtázta, hogy a hétfő délutáni edzésen több mint húsz gyermek vett részt, még óvodás kislány is futott az idősebekkel. Az 2000-ben született, és fiatalabb gyerekek csapata megkezdte a felkészülést a békéscsabai területi versenyre, ahonnan lehetőség lesz – váltóban – az országos versenyre való feljutásra is.

Az iskolák közül leginkább a Kosztára számíthatnak, ahol kiemelt figyelmet kap a sporttal való foglalkozás. Azt viszont sajnálja, hogy a mai gyereke – tisztelet a kivételnek – egyre kevesebben választják a sportot, ezen belül az atlétikát. Pedig a mozgás minden gyermeknek alapvető szükséglete, és erre talán nem ártana többet figyelni azoknak, akik tehetnének ennek érdekében. A kicsiknek hétfőn és csütörtökön tartanak edzést, ahol szívesen látnak mindenkit.

Garai Sz. Imre

2011. szeptember 9.

Jubileumi úszóverseny

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Szentes Városi Úszó Club az Óvodától az olimpiáig elnevezésű versenyét. A kétnapos megmérettetésen ezúttal a Szentesi Hitelszövetkezet vándorserlegéért zajlik a küzdelem a ligeti uszodában.

A nemzetközivé nőtt esemény a medence-felújítás miatt került ki a tavaszi versenynaptárból. Az őszi időpont nem igazán kedvező, ez az alapozás időszaka, s már csak egy hétvége volt szabad a versenynaptárban, tájékoztatott a szervező.

Paulovics Tamás elmagyarázta: mindig voltak óvodás korú úszóik, s annak idején a helybeli mellúszó-kiválóság, Besenyei Tamás olimpiai szerepléséhez is komoly reményeket lehetett fűzni - innen a verseny elnevezése. Az eseményen az 5 évesektől áll rajtkőre az utánpótlás. Érdekes, hogy a ma versenyző gyermekek többsége még meg sem született, amikor elindult a sorozat, vagy esetleg egyidős azzal.

A jubileumi eseményre is meghívtak egy bajnokot, Kis Gergő személyében. Az idei sanghaji vb kétszeres bronzérmese, a korábbi Európa-bajnok gyorsúszó lesz a verseny egyik védnöke.

A szombaton 11 órakor kezdődő verseny a tervek szerint másnap délben zárul a váltókkal és a már hagyományos „kígyóúszással”, ami egy szórakoztató és kihagyhatatlan szám – már versenyen kívül.

Az egyesületek pontversenye az elmúlt években a Mars vándorserlegért zajlott, a kupát legutóbb itthon tartották a házigazdák. A cég továbbra is támogatja a szervezést, ahogyan az önkormányzat is, ám a fővédnök, s a vándorserleg névadója ettől az évtől a Szentesi Hitelszövetkezet.

D. J.

2011. szeptember 9.

Váladékszívóra gyűjtött

100 ezer forint gyűlt össze a kerékpáros túra alatt

A Lecsófesztiválra érkezett meg a Marokkóból hazáig kerekező Baranyi Antal, aki túrájával a Szentes és Térsége Mentőalapítvány javára egy LSU-motoros váladékszívó berendezésre gyűjtött. Még nem számolták össze a befolyt összeget, de becslése szerint körülbelül 100 ezer forint gyűlt össze a Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézetében, a Sürgősségi Betegellátó Osztályon, és a Szentesi Hitelszövetkezetnél elhelyezett urnákban. Mint elmondta: a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójától, Mészáros Zoltántól és Szirbik Imre polgármestertől is azt az ígéretet kapta, hogy az összeget megduplázzák. Baranyi Antal az európai szakasz döntő többségét, előzetes terveivel ellentétben, egyedül tette meg kerékpárján, miután társának, Vukovich Sándornak fel kellett adnia a túrát. Csak az utolsó néhány száz kilométeren szegődött mellé Csendes Zoltán, majd a Balatontól még néhány kerékpáros kísérte hazáig.

Az 5000 kilométeres út részletes beszámolóját következő lapszámunkban olvashatják.

2011. szeptember 9.

Az első siker

Megszerezte első győzelmét a megyei másodosztályú bajnokságban a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapata. Bo-zóki Zoltán vezetőedző a 2-0-s sikert követően bízik a hasonlóan eredményes folytatásban, és az ezen a héten esedékes mindkét bajnoki meccsen győzelmet vár együttesétől.

A Földeák együttese ellen a Poszler (Szabó L.) – Szabó D. (Kánvási), Németh A., Vincze, Tihanyi, Halmos, Nagy I. (Pengő), Bordács, Polyák (Tolnai), Tóth L. (Gránicz), Hidas összeállítású Kinizsi, ezzel a gárda a 18 csapatos bajnokság 11. helyére kapaszkodott fel. – Végig uraltuk a mérkőzést, az ellenfélnek talán ha egy valamirevaló helyzete akadt – nyilatkozta Bozóki Zoltán. – Az eredmény egyértelműen a vendégekre nézve hízelgő.

A Sándorfalva II-től szerdán 4-1-re kikaptak. Vasárnap pedig Szatymazon játszanak. A mérkőzéseken nem léphet pályára a sérült Poszler, helyette Szabó védheti a Szentes kapuját. Juhász Csaba viszont hosszú időre kidőlhet a sorból, a labdarúgó súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett.

H.V.

2011. szeptember 9.

Újabb válogatott Szentesről

Pellei Frank személyében újabb vízilabda-reménység kopogtat azon az ajtón, ami esetleg a világhír felé is vezethet. A korosztályos magyar válogatott – vidékről rajta kívül csak egy szegedi fiú került be – tagjaként külföldön szerepelt. Augusztus 8-11-ig közös edzőtáborban voltak a szerb, hasonló korosztályos válogatottal Budapesten, majd még augusztusban, Zrenjaninban vettek részt egy nemzetközi tornán.

Sajnos, a csapat nem egészen olyan eredményt ért el, amire – az elődökre való tekintettel – számítani lehetett, de Frank a tornán lőtt 11 góljával nem panaszkodhat. Azt mondja, mindent megtett a győzelemért, de az ellenfelek most jobbak voltak.

Frank jelenleg a Horváth Mihály Gimnázium tanulója, de nem a vízilabda osztályban. Szeretne csillagász lenni, ezért inkább a földrajz tanulására szán több időt, természetesen a nagy szerelem, a vízilabda mellett. Tisztában van azzal, hogy az élsport rengeteg lemondással jár. Többszörös válogatott édesapja példáját követve szeretne előbb a saját korosztályos válogatottjának stabil tagja lenni, de távlati céljai között egy olimpiai részvétel is szerepel. Példaképe Kásás Tamás, akire kiváló játéktudása, és emberi tartása miatt egyaránt felnéz.

2011. szeptember 9.

Vizes történet….

Mester és tanítványai

Öt éves voltam, mikor a szüleim úgy gondolták, most már meg kell tanulnom úszni. Két hetes elszánt próbálkozás után feladták. Úgy gondolták, ide szakember kell!

Akkor ismertem meg Takács Lászlót, Laci bácsit. Azon a nyáron sikeresen megtanultam úszni, ő pedig szinte családi úszóoktatóvá lépett elő. A következő évben már Balázs öcsém tanult, majd Máté, az idén nyáron az öt éves Ádám is átúszta a mélyvizes medencét.

Nem tudjuk, mi a titka. Mindig a legnagyobb türelemmel, kitartással, örökös jó kedvvel és nagy-nagy szeretettel foglalkozik tanítványaival. Úgy tudom, több mint harminc éve sok-sok kisgyereket és felnőttet sikerült az úszás örömével megismertetnie. Segítségével ősztől már mind a négyen a szen-tesi úszóklub tagjaiként úszunk tovább…

Hálával és szeretettel köszönjük neki azt a sok „vizes órát”, amit velünk töltött! További sok ifjú és ifjabb tanítványt kívánunk, valamint jó egészséget és még hosszú éveket a medencében és a parton is!

Sántha Bence
Koszta József Általános Iskola
8. osztályos tanuló

2011. szeptember 9.

Visszatérő kézilabdások

Kovács Norbert testnevelő tanár és edző, jelenleg tízpróbás válogatott sportoló, volt szentesi kézilabdás, augusztus utolsó napjaiban ismét Szentesre hozta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium több mint 30 főből álló fiú és leány kézilabdacsapatát, egyfajta nyári alapozó edzőtáborba. Nem először vannak Szentesen, köszönhetően a Dr. Papp László Városi Sportcsarnoknak, ahol tökéletes körülményeket biztosítanak a tornatermi edzéseknek. A ligeti futópálya szintén minden igényt kielégít, a strandon pedig levezető, lazító „vizes” edzéseket is végezhetnek. Céljuk, hogy a közel 900 fős – ahol 8 testnevelő és edző foglalkozik a különböző sportágakkal, a testnevelési foglalkozásokon kívül – iskola csapatai, vagy egyéni sportolói megfelelő erőnléttel, taktikai, szakmai tudással felvértezve induljanak az őszi, iskolák közötti bajnokságokban. Természetesen a sportolóik közül többen a pesti egyesületekben is versenyeznek, elsősorban labdajátékokban, valamint atlétikában, tudtuk meg Kovács Norberttől.

A tanár-edző személyes példával jár a diákok előtt, hiszen aktívan sportol ma is, és járja Európa nagy versenypályáit, ahol magyar válogatott versenyzőként tízpróbában indul. Érdekességként elmeséli, hogy eléggé érdekes a csomagja, amikor utazik egy-egy versenyre. Különböző cipőket kell viselni a futó, ugró és technikai számokban, de magával kell vinnie a sporteszközök egy részét is, mint például az 5 méteres rudat a rúdugráshoz, vagy a dobószámokhoz szükséges felszerelést. A repülőre történő felszállás, a csomagok megérkezésére várni is külön kaland.

Köszöni a szentesieknek, hogy befogadták, és segítik a csapataik felkészülését.

Garai Sz. Imre

2011. szeptember 9.

Hőguta

Két titkárnő beszélget:
– A te főnököd is mindig olyan mogorva reggelente?
– Nem, az enyém még a kávémat is az ágyba hozza.

2011. szeptember 9.

Kis kukta

  • Majorannás tepsis husi
  • Póréhagymás sertéstokány – zöldséges rizzsel
2011. szeptember 9.

Mozgáskorlátozottak

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartja a találkozókat az alábbi időpontokban:

Szeptember 21-én a tagok befizethetik a vacsorát az éves beszámolóra; 24-én tartják a megyei találkozót Sándorfalván. A busz fél 8-kor indul. 28-án, 16 órakor Szebellédi Anna A mozgáskorlátozottak társadalmi helyzete és szomatikus betegségeik címmel tart előadást.

2011. szeptember 9.

Tízen vertek kettőt

A sínek kivételével majdnem minden, a vasúti közlekedéshez használatos dolgot elvittek a Szentes és Gádoros közötti szakaszról a tolvajok. Augusztusban fémlemezeket, síncsavarokat, szeptember elején pedig a vasúti átjáróra figyelmeztető jelzőtáblát és csőoszlopokat loptak el a tettesek. Ellenük a vasúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indított vizsgálatot a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya.

Több értéktárgy is eltűnt a ligeti uszoda területéről az elmúlt napokban. Augusztus 29-én, a késő délutáni órákban az egyik öltözőszekrényből loptak el pénzt és okiratokat. Néhány nappal később egy székre akasztott hátizsákból tűnt el készpénz, okirat és bankkártya. Szeptember 4-én pedig egy hatvanezer forintos mobiltelefon lett a tolvajoké.

Lezárt kerékpárt tulajdonítottak el az egyik Somogyi Béla utcai ház tárolójából 30 ezer forint értékben, hatvanezer forintot érő bringát a Bocskai utcából, 30 ezres járművet pedig a Petőfi utcából.

Negyven csirkét loptak el az egyik nagynyomási tanyáról. A bűnözők a kerítést vágták át, így jutottak be az udvarra, ahol felpakolták az 50 ezer forintot érő baromfiállományt, és távoztak a helyszínről.

Megrongálták, tönkretették és elvitték a Farkas Antal utcában lévő játszótér fából készült elemeit ismeretlen tettesek. Ellenük garázdaság miatt indult eljárás.
Több, mint százezer forint értékű fóliavázat szeretett volna ellopni egy férfi Szentes határából, ám tetten érték és elfogták a rend őrei. Szintén „elcsípték” annak a betörésnek az elkövetőjét, aki az Árpád utcai élelmiszerboltból 100 ezer forint értékű dohányárut, szeszes italt és édességet pakolt fel magának. A rendőrök a lakossági bejelentést követően nem sokkal, bekísérték a kapitányságra a tettest.

Csoportos garázdaság miatt indult büntetőeljárás tíz személy ellen, akik a Mátyás király utcában körbevetek egy férfit és annak a feleségét. Bántalmazták, megrugdosták, földre lökték őket szeptember 2-án, az éjszakai órákban. A pár nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta az értelmetlen őrjöngést.

H.V.

2011. szeptember 9.

Átadták a főnyereményt

Murányi Ágnes (középen) csütörtökön vehette át a Kála Áruház, a Lecsófaló és az Ázsia Áruház közös nyári nyereményjátékának fődíját, a 60 ezer forint értékű vásárlási utalványt, amit a három üzletben válthat be év végig. Faur Istvánné 30 ezer, Szabó Zoltán pedig 10 ezer forintos utalványt nyert a játékban, amelyen több ezer vásárló vett részt.

Kép és szöveg:

B.D.

2011. szeptember 9.

Napközi térítési díjak

Úgynevezett napközbeni ellátást kérhetnek azoknak a diákoknak szülei, ahol az egy főre jutó családi nettó jövedelem nem éri el a 42.750 forintot, de egyedi esetekben van lehetőség méltányosságra is. A támogatás az étkeztetést segíti. A kérelemhez szükséges nyomtatványt az oktatási intézményekben lehet kérni. Fontos, hogy a kitöltött iratot az óvoda vagy az iskola igazolja le. A kérelemmel és a csatolt jövedelemigazolással szeptember 20-ig a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán kell jelentkezni. Akik a határidőig jelentkeznek, azok szeptember 1-jéig visszamenőleg megkapják a díjat. Azok, akik a határidőn túl jelentkeznek, csak a következő hónaptól kaphatnak térítést. A jövedelemigazolás része lehet a munkanélküli segély postai szelvénye, a családi pótlék, a gyed, a gyes kifizetésének igazolása. Akinek semmilyen jövedelme nincs, akkor a helyszínen nyilatkoznia kell az alkalmi munkák nagyságáról vagy arról, hogy semmilyen jövedelemmel sem rendelkezik.

2011. szeptember 9.

Csatlakozzanak

A Szabadidős Sportklub Közhasznú Egyesület Elnöksége és a női kézilabda szakosztálya megalakította a sportágat támogatók szentesi Baráti Körét. Kérik, hogy csatlakozzanak a Baráti Körhöz és támogassák az újjáalakult női kézilabda szakosztályt, hogy a most induló megyei I. osztályú bajnokságban sikeresen helytállhasson a gárda.

Jelentkezni lehet Debreczeniné Marozsán Eszternél (sportcsarnok), illetve Léhi Gábor elnöknél szerdánként 15 és 17 óra között a klubhelyiségben (Tóth J. u. 28/A).

2011. szeptember 9.

Megtekinthető az Alaptörvény

Az Országgyűlés 2011. április 18-án elfogadta Magyarország Alaptörvényét. Azért, hogy lakóhelyén mindenki megtekinthesse és kézbe vehesse az iratot, a polgármesteri hivatal e célra külön termet alakított ki. A Kossuth tér 6. szám alatti hivatal emeletén a 220-as sz. irodában megtekinthető és átolvasható az Alaptörvény. Ezen a helyen lehetőség van arra, hogy az Országgyűlés elnökének aláírásával ellátott, ingyenes, személyre szóló példányt az állampolgárok megrendeljék. Az Alaptörvényt munkanapokon lehet megtekinteni a városházán.

2011. szeptember 9.

Az iskolák rendőrei

Országos szinten, így városunkban is folytatódik az idei tanévben Az iskola rendőre-program. Az általános iskolákban a pedagógusok, a szülők és a gyerekek is bizalommal fordulhatnak iskolájuk rendőréhez és kérhetik annak segítségét. Az adott iskolához tartozó rendőr neve, és elérhetősége az intézmények faliújságján megtalálható. A Deák Ferenc iskola rendőre Gergely Zsolt rendőr főtörzszászlós, a Klauzál és a Szent Erzsébet iskoláké Halmai Zoltán rendőr törzszászlós, a Kiss Bálinté Nagy János rendőr zászlós, a Rigó Alajosé Kovács Károly rendőr zászlós, a Kosztáé Kovács Nóra rendőr törzsőrmester.

2011. szeptember 9.

Családi események

Született: Deme János és Sarkadi-Szabó Krisztinának Zsolt János, Polyák Norbert és Orovecz Szabinának Norbert, Sárközi András és Kátai-Pál Krisztinának Nóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Udvardi Sándor Attila és Bálint Éva.

Elhunyt: Virágos István, Bakos István.