2011. szeptember 9.

Csúcsot döntött a tizedik

Fesztivál a barátság jegyében

Megvolt a tizedik! Egy jól sikerült fesztivált tudhatunk magunk mögött. Ami legfőképpen a lecsóról szólt. A sikernek már pénteken voltak jelei: csúcsot döntve a jubileumon, ötvenen ízlelték a szalonnasütés örömeit. Úgy befüstölték a Rákóczi utcát, hogy a két fiatal énekes, Tolvai Renáta és Király Viktor meglepetten konstatálta: ilyet még nem is láttak.

Másnap, szombaton 232 regisztrált főző szorgoskodott az Apponyi téren és a Rákóczi utcán, de volt olyan hely, ahol 2–3 bográccsal főztek. – A siker erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk. Folytatni fogjuk. Óvatosan kérdezzük: lehet-e még fokozni, bővíteni. Lehet, hogy újabb utcákat kell beszervezni, mert egyszerűen nem férünk már a téren, a Rákóczi utcán – jegyezte meg Mészáros Zoltán, a rendező Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója.

Különleges színfoltja volt a fesztiválnak a sokáig titokban tartott Gyújtós. Az emberek kíváncsian figyelték a fejleményeket, mígnem délután 3 óra tájban gyorsan kiderült, hogy lényegében egy időszaki újságról van szó, nem pedig valamiféle robbanóanyagról. Vidovics Ferenc kilenc év lecsós összefoglalójából állította össze a fesztiválújságot. Amit ugyan gyújtósnak szántak a szervezők, ám sokan inkább hazavitték, mint méltó tárgyi emlékét az elmúlt kilenc lecsófesztiválnak.

A fesztiválon Szőke András is „kavart“Az előadó-választás? A közönségsiker előre biztosított volt, mivel – mint megtudtuk –folyamatos közvélemény-kutatás alapján hívták meg a vendégművészeket. Egy Facebook oldalon, illetve a neten rengeteg ötlet és javaslat született a fellépőket illetően: így lehetett óriási sikere Kasza Tibinek, Koós Jáno-séknak. Keresztes Ildikó amikor színpadra lépett csak ámult, azt mondta: ilyen közönség előtt még nem énekelt. A végén meghatódva, könnyekkel búcsúzott.

És akkor a külföldi vendégek. Osztrák, német, lengyel csoportok jöttek el Szentesre. Felvidékről, Csehországból, Kárpátaljáról, a Délvidékről, Erdélyből regisztráltak, teljesen ismeretlenül. Bejelentették: ez volt a tizedik, ugyanakkor találóan el is nevezték az első Kárpát-medencei Lecsófesztiválnak. – Ezeket a kapcsolatokat szeretnénk tovább ápolni. Talán ötven lecsót sikerült megkóstolnom. A fantázia nem ismert határokat. Szőke András, a szentesi humorista a következőképpen válaszolt, amikor megkérdezték tőle, hogyan készül a lecsó: „Gyerekek, teljesen mindegy, mi van ebben a lecsóban, az a lényeg, hogy mi itt vagyunk együtt, vidáman, mosolygunk, és örülünk egymásnak” – mondta Mészáros Zoltán.

(lovas)