2011. szeptember 9.

A Skoda vezet Szentesen

Negyedére töpörödött a hazai autókereskedelem az elmúlt években, és ennek a zsugorodásnak a tünetei Szentesen is megmutatkoztak. Idén a Skoda vezeti a szentesi márkák versenyét, minden negyedik új autót a Vass Autoszerviz Kft.-nél vásárolták. Több Audit állítottak forgalomba a Kurca-partján, mint Peugeot-t.

A válság előtti időszakhoz képest pang az autókereskedelem Magyarországon, így Szentesen is. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) adatai szerint 2007-ben még több mint 200 ezer gépjárművet adtak el, 2010-re azonban 52 661-re csökkent az értékesített új autók száma, azaz durván negyedére esett vissza a kereslet, ami veszélybe sodorta a szektort.

Országos szinten az új autókat értékesítők közül talán csak a luxusautó-kereskedők forgalma nem esett vissza drasztikusan. Új autót magánszemélyek alig vesznek, az értékesítés zöme a flottaértékesítésekből származik. Mindennek jelei nálunk is megmutatkoztak: a korábbi négy helyett már csak három autószalon működik a városban, illetve egyre nagyobb teret nyer a bérautószolgáltatás.

A Datahouse elemző cég kimutatásai szerint az év első hét hónapjában alig több mint öt tucat új autót helyeztek forgalomba a szentesi és csongrádi kistérséget magába foglaló helyi mikropiacon. A márkák között a Skoda vezeti a versenyt 26 százalékos részesedéssel, második a Renault. Érdekesség, hogy térségünkben januártól július végéig több új Audi került forgalomba, mint Peugeot, illetve több Volkswagen, mint Suzuki. – 2010-ben az országos arányokhoz hasonlóan esett vissza a forgalmunk, de úgy néz ki, túl vagyunk a mélyponton – nyilatkozta lapunknak Szabó Zoltán, a Vass Autószerviz Kft. értékesítési vezetője. – A kereslet csökkenéséből adódó bevételkiesést szolgáltatásaink bwővítésével és fejlesztésével igyekeztünk ellensúlyozni. A kollégák képzésére és a műszerezettség javítására fordítottuk erőforrásainkat, így például a műszaki vizsgáztatás körét kibővítettük a motorkerékpárokra is – tette hozzá a szakember.

Érdekességként elmondta, a válság hatására megjelentek Szentesen a német vásárlók. Az is szokatlan lehet a korábbi időszakhoz képest, hogy a vevőknek 2-9 hónapot kell várniuk az új gépkocsira, a gyárak ugyanis nem termelnek raktárkészletre. A kft.-nél használt autókat is árulnak, és általános tapasztalat, hogy a jó minőségű járművek kelendőek. A Weltauto legfrissebb elemzése szerint a vevők leginkább alsó-, közép- és kiskategóriás autókat választottak az eltelt hónapokban, és nőtt az érdeklődés a felső-, középkategóriás, valamint az egyterű autók iránt. Az élénkülő használtautó-piacon továbbra is az Opel a legnépszerűbb a Suzuki és a Volkswagen után.

B. D.

 

Tíz kicsi bérautó

10 autós flottával kezdte meg működését tavasszal Szentesen a 40-es Kft., amelynél Smart és Renault Twingo gépkocsikat lehet bérelni. A cégtől kapott információk szerint, naponta átlagosan, két autót vesznek igénybe a bérlők, akik közül a legtöbbnek van gépkocsija. A szolgáltatást egy-két napra veszik igénybe, de 10-12 napos bérlésre is volt már példa.