2011. szeptember 9.

Kis kukta

Majorannás tepsis husi

Hozzávalók: tetszés szerint hússzeletek, 15-20 cm-es póréhagyma, 1 kávéskanál szárított majoranna, 3-4 paradicsom, 1/2-1 dl fehérbor (elhagyható, vízzel helyettesítjük), 1 szál lestyánzöld, vagy 1 csapott kávéskanál szárított, só, bors olaj, vaj, 2 tk. kukoricakeményítő (vagy finomliszt).

Elkészítése: A hússzeleteket egy serpenyőben nagy lángon mindkét oldalon hirtelen megpirítjuk, majd beletesszük a tepsibe. Megszórjuk ma-jorannával, a les-tyánnal és sóval. Rátesszük a felkarikázott pórét és a paradicsomot. Elosztjuk rajta a pár szelet vajat. A serpenyőbe beleöntjük a bort, és kissé forraljuk, majd rálocsoljuk a húsra. Betakarjuk alufóliával, 200-220 fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg meg nem puhul. Levesszük a fóliát, és hagyjuk, hogy a hús teljesen megpuhuljon. Ekkor a keményítőt vízzel csomómentesre keverjük, ráöntjük a húsra, és visszatoljuk a sütőbe, pár perc alatt besűrűsödik.

Póréhagymás sertéstokány – zöldséges rizzsel

Sertésszűzből is készíthetjük, mert hamarabb elkészül ez az étel, de sertéscombból, marhából is nagyon finom.

A hagymát apróra vágjuk, lepirítjuk. Beletesszük a csíkozott húst, kicsi sót, borsot, vizet és bort. A tokányt általában úgy szokták elkészíteni, hogy kevés vízzel visszaforralják, majd újra kevés víz kerül hozzá, újra visszaforralják, és így nagyon sűrű szaftja lesz. Kevés tejszínt adunk hozzá és amikor összeforrt, akkor a póréhagymát.

Köretnek zöldséges rizst készítünk. A répát, a zellert és a kaliforniai paprikát vékonyra vágjuk, a póréhagymát karikára. A serpenyőbe az olívaolajra tesszük a répát és a zellert (először mindig azt a zöldséget, amelyik hosszabb ideig puhul). Később hozzáadjuk a paprikát, majd a póréhagymát. Beletesszük a rizst, összekeverjük és tálaljuk. A rizst porcelántálkába tesszük, kiborítjuk, mellé tálaljuk a tokányt. Petrezselyemzölddel díszítjük.