2011. szeptember 9.

Átköltözés után a Zsoldos

Az előrehozott szakmai osztályban is megkezdődött a tanítás. Vidovics Ferenc felvételén Tordai Árpádné tanárnő látható diákjaivalNem csitulnak a kedélyek az idei iskolai átszervezések körül. Legutóbbi lapszámunk képes beszámolójában arról írtunk, mi várta a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tanárait, diákjait a volt Petőfi Sándor Általános Iskola épületében. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben (ezen az oldalon közöljük) egyéb okokra hivatkozva azt is megtudjuk, hogy miért és hogyan maradtak ott bizonyos holmik, kitakarítatlan termek a magára hagyott épületben.

Pintér Etelka, a Zsoldos Ferenc szakiskola igazgatónője azóta nem győzi magyarázni, hogy nem miattuk történt mindaz, ami megesett, és ahogyan megesett. Természetesen köszönetet mond az önkormányzatnak, hogy ezt a lehetőséget megadta.

– Évek óta tartó problémás helyzetet oldottunk meg ezzel. Volt tervünk a B épület átépítésére, csak hát az belekerült volna vagy 70–80 millió forintba. Megoldásokat kerestünk, a diákjainkat szerettük volna jobb környezetbe helyezni, hiszen az minden volt, csak iskolaépület nem. A gyerekek tűrték. Most már sokkal jobb körülmények között tanulhatnak – mondja, majd még hozzáteszi: – Ide is többségében szentesi diákok járnak, köztük volt Petőfi iskolások is, akik most jó helyen vannak. Arról nem tehet az önkormányzat, de mi sem, hogy kevesebb a gyerek, hogy ilyen lépést meg kellett tenni.

Tóth Zoltán 2001-ben iratkozott be az intézménybe. Ez idő alatt jó átlaggal kitanulta a szobafestő szakmát, majd a villanyszerelőit. Most a szerkezetlakatos szakmában az utolsó évet végzi. Azon diákok egyike, akik sokat segítettek a költözködésben a nyáron. Szobafestő tanulóként még emlékszik a B épületre.

– Rendezettebb, kényelmesebb a helyzetünk, nem kell szaladgálnunk egyik óráról a másikra, itt minden osztálynak saját terme van. Költözködés? Rám bízták a B épület pincéjének kiürítését. A megmaradt anyagokat, téglát, egyéb anyagokat elszállítottuk. Első szóra, szívesen vállaltam, hiszen magunknak dolgoztunk. Szebb környezetben tanulhatunk, amit meg kell becsülnünk, vigyázni kell rá – mondta a diák.

Bimbóné Piti Éva szakmai igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy a villanyszerelő tanulók korábban is segítettek a Petőfi iskola pedagó-gusainak néhány dologban, amikor arra megkértek őket.

– Kezdjük belakni az épületet, minden termet hozzárendeltünk egy szakmához, illetve egy szakmai tanárhoz. Ők felelnek a termek rendjéért. Mindannyian nagyon örülnek, mert eddig három épületben tanítottak, a Tóth József utcai B épületben, a tanműhelyben a Rákóczi Ferenc utcán, illetve délutánonként a Szent Imre herceg utcai A épületben. Nehéz volt megoldani, a tanároknak is, volt aki az autóját használta úgymond tanári szobának, mert abban hurcolta magával a szemléltető anyagot, projektort, laptopot, egyebet, hogy mindenütt meg tudjon felelni a tanulók igényeinek. Ez most már egy épületben megoldódik, s hogy elkészült az órarend, látjuk, hogy délelőtt meg tudjuk oldani a tanítást. Csak a felnőttek fognak délután járni. Egyébként reggel 5-től este 8-ig nyitva áll az iskola, van portás, akik például sportolni jártak ide korábban, azoknak továbbra is megvan a helyük, csak keressék fel az intézményt az igényeikkel. Megmarad a Petőfi emlékszoba, mindent, ami hozzá tartozik, megőrizzük. A nagy tölgyfára is gondunk lesz – tájékoztatott a szakmai igazgatóhelyettes.

L. J.