XL. évfolyam 36. szám

2008. szeptember 12.

Lecsó szívvel-lélekkel

Messze ment a szentesi bográcsozás híre

Az aranyfakanalat a Siketek és Nagyothallók helyi szervezete nyerte. Gyergyainé Adamik Róza (vezető) átveszi a fakanalat Mészáros Zoltántól, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójától

Hetedszer is összehozta a Hunor Coop Zrt. a főzni - (és kóstolni) vágyókat a közkedvelt és egyre népszerűbb lecsófesztiváljára. A bográcsok közt járva azt tapasztaltuk: már korántsem csak a helybelieké ez a főzőcskézés.

A szentesiek kedvelt gasztronómiai rendezvényének első estéjén még nem volt gondjuk a szalonnasütőknek a hőséggel. Nem így másnap délután! Bizony, a hőmérő higanyszála 30 fok felett járt, ami a füsttel együtt próbára tette az össznépi főzés résztvevőit. Ám eltántorítani senkit sem tudott, legfeljebb kicsit gyakrabban húzódtak árnyékba.

2008. szeptember 12.

Kijelölték a helyét

Lekaszálták a növényzetet és kitűzték a légimentő-bázis helyét a város határában. Az alapkőletételt szeptember közepére tervezik és a tényleges munkálatok is hamarosan elkezdődnek. A Légi-mentő Kht. pedig most azon dolgozik, hogy a mentőhelikopter üzemanyagtöltőjének kialakításához szükséges feltételeket előteremtse.

(Forrás: Független Hírügynökség)

2008. szeptember 12.

Eredményes sportmegye

A Csongrád Megyei Önkormányzat a Megyei Sportünnep alkalmából ünnepélyes keretek között elismerte a megye élsportolóinak, köztük a szentesi Szremkó Krisztinának a munkáját. A közgyűlés alelnöke, Kovács Kálmán a díjátadón elmondta: elégedett, mivel a megye sportolói az elnyert három olimpiai aranyérem megszerzésében tevékenyen részt vállaltak, így Csongrád lett az ország legeredményesebb sportmegyéje.

2008. szeptember 12.

Hungarikummá nyilvánítanák

Beadvány a parlamenthez libamáj-ügyben

Az elmúlt hetekben országos szinten is nagy visszhangot váltott ki a Négy Mancs Alapítvány bojkottja a hízott liba- és kacsa előállítása

ellen, melyben a Hungerit Zrt.-t támadta meg. Emiatt a vállalat abbahagyta a hízott szárnyasok feldolgozását és megkezdődött a létszámleépítés. A folyamat megállítása érdekében tárgyalásokat folytat a szaktárca az állatvédő szervezettel, illetve Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő nemrég beadvánnyal fordult a parlamenthez, melyben kéri, hogy a magyar libamájat nyilvánítsák hungarikummá.

2008. szeptember 12.

Katonai küldöttség

A magyar-horvát kétoldalú nemzetközi együttműködés keretében a héten horvát Műszaki Ezred állományából háromtagú küldöttség érkezett a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz. A látogatás célja a NATO-n belül a műszaki támogatás általános elveinek, rendszerének megismerése volt. A vendégeknek Bartók Gábor őrnagy mutatta be a zászlóalj történetét, szervezeti felépítését, és ismertette a NATO-nak felajánlott alegységek feladatait, szerepét. A horvát tisztek a zászlóalj technikai eszközeiből összeállított statikus és dinamikus bemutatót, valamint a víztisztító berendezések használatát, és búvár bemutatót tekintettek meg.

2008. szeptember 12.

Télen már működik az idősotthon

Ötvenhatan biztosan költözhetnek

A dolgozók és a beköltöző lakók hamarosan birtokba vehetik a kellemes környezetben lévő parkerdő otthont

Már kiválasztották a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon 54 munkatársát, a dolgozók azonban még nem léphetnek munkába, mert csúszik az intézmény működésének időpontja. Az érvényes jogszabályok szerint decemberre várható az indulás, de az igazgató, Bolyánné Szamosközi Gabriella reményei szerint már novemberben beköltözhetnek az első lakók.

2008. szeptember 12.

Csökkent a fejadag

Évfordulók - 2008.

180 éve, 1828. szept. 8. A Tolna megyei Pakson született Herzl (Hegedűs) Vilmos (1828-1893), Szentes első fényképésze, aki 1855-től haláláig Szentesen működött.

95 éve, 1913. szept. 9-én született ifj. Lakos József (1913-1946) rendőrségi nyomozó, városi rendőrkapitány, akinek életét szélsőséges elemek oltották ki. (Emlékét márványtábla őrzi a rendőrség falán.)

2008. szeptember 12.

A táborra költötték

Az adózó állampolgárok 2006. évi személyi jövedelemadójából felajánlott összeget (180.925 Ft) a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség a Magyartési Tábor Központ karbantartási, üzemeltetési költségeire fordította. Köszönjük minden támogatónknak és kérjük, hogy a továbbiakban sem feledkezzenek meg rólunk. Adószámunk: 19083175-1-06.

2008. szeptember 12.

A gimnáziumi reform végrehajtója

Százhuszonöt éve született Járay (Jaeger) Imre iskolaigazgató

A gimnázium tantestülete (középen Járay Imre igazgató)

A szentesi gimnázium idősebb tanárai még emlékezhetnek Járay (1933-ig Jaeger) Imre igazgató úrra, aki 1925 és 1942 között vezette a rangos intézményt. A kortársai feljegyezték róla, hogy: "Tudása nem szűklátókörű szaktudás volt, de kiterjedt a műveltség egész területére. Állandóan figyelemmel kísérte a folyóiratok és szakmunkák útján a tudományok fejlődését, és lépést tudott velük tartani. De szerénysége még ennél is nagyobb volt, és csak ha tanácsot, felvilágosítást kértünk tőle, csodálhattuk meg általános műveltségét."

2008. szeptember 12.

Szobori búcsú

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba várják az érdeklődőket a Szobori búcsúra szeptember 14-én, vasárnap. 

Ezen a napon a belépés ingyenes.

Az ünnepi szentmise 14 órakor kezdődik dr. Kiss-Rigó László püspök és Böjte Csaba ferences szerzetes részvételével. Ezután Böjte Csaba átadja az emlékparknak a székelykaput, majd megszentelik azt.

2008. szeptember 12.

Fogadóóra

Móra József és Varga Árpád önkormányzati képviselők lakossági fogadóórát tartanak szeptember 16-án, kedden 18 órakor a Klauzál Gábor Általános Iskola földszinti termében. A fogadóóra témája: Parkolási rend a belvárosban - Új elképzelések. A képviselők várják a közügyek iránt érdeklődő szentesieket.

2008. szeptember 12.

Új műsorszórásról állapodtak meg

A három digitális adó egyike Szentesen lesz

A Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket. Az első három digitális adó Szentesen, Budapesten és Kabhegyen lesz, így a lakosság közel 60 százalékát éri el - olvasható az Antenna Hungária honlapján. A cég összesen 16 adót épít, ennek érdekében a következő években több milliárd forintot költenek fejlesztésre.

2008. szeptember 12.

Fórum

Az elmúlt időszakban elszaporodott vagyon elleni bűncselekmények indokolttá tették, hogy a rendőrség a civil szervezeteket és a magánszemélyeket is bevonja a bűnmegelőzésbe, valamint a bűncselekmények elkövetőivel szembeni hatékony fellépésbe. A társadalmat egyre jobban irritálják a magán és közszférát érintő betöréses lopások, gépkocsi fosztogatások és lopások. Az ezek elleni védekezés és megelőzés azonban nem csupán rendőri feladat, hanem a társadalom minden tagját érintő kérdéskör. Ennek kapcsán szeretne a szentesi rendőrkapitányság betekintést nyújtani a bűncselekményekkel szembeni hatékony védekezés formáiba, lehetőségeibe, ezért fórumot tartanak szeptember 30-án, kedden 9 órától 13 óráig a Művelődési Központ földszinti előadótermében.

2008. szeptember 12.

Bűvölt a tűzoltók gépparkja

Új, létrás tűzoltóautó, azaz magasból mentő szer kulcsait vehette át Gyenesei István önkormányzati minisztertől Kajtár István tűzoltóparancsnok szeptember 5-én Budapesten. A gépjármű 37 méter magas emelőszerkezetének segítségével a szentesi lánglovagok mostmár több tíz méter magasban, például az emeletes házak tetején, illetve a silókon keletkezett tüzet is elérik. A tűzoltók közül többnek már van engedélye a 150 millió forintos gépjármű kezeléséhez, melyet pályázati úton, 28 millió forintos önkormányzati önrész biztosításával kapott meg a tűzoltóság.

2008. szeptember 12.

Lehetőségek tárháza

A Colosseum az életem

Professzionális szolgáltatásokkal, mérsékelt, elérhető árakon áll a sportolni kívánók, a fogyni vágyók, illetve a mozgásszervi betegségben szenvedők szolgálatában már évek óta az Ady Endre utcai Welness Colosseum. Az ország egyik legkomolyabb edzőtermében a személyi trénerek magas szakértelemmel, egyénre szabottan segítenek gyermekeknek, idősebbeknek és - egyedülálló módon - mozgássérülteknek egyaránt kondíciójuk megőrzésében, illetve szükség esetén rehabilitációjukban.

2008. szeptember 12.

Pályázati felhívás

A Hetedhét Oázis Alapítvány 14-23 éves fiataloknak hirdet vers-, próza-, és dalszövegíró versenyt.

Gondolkoztál már azon, hogyan élnek azok az emberek, akik testi, vagy szellemi sérüléssel születtek? Hogyan töltik mindennapjaikat azok, akik egy baleset következtében szereztek maradandó sérüléseket? Van olyan ember a környezetedben, aki segítségre szorul, esetleg Te magad is átélted, átéled ezeket a nehézségeket? Fejezd ki érzéseidet versben, prózában vagy dalban! Műved szólhat Rólad, ismerősödről, lehet valóság, elképzelt esemény, vagy egy érzés.

A verseket és prózai alkotásokat Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, Acsai Roland költő, író, eszszéista és Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő értékeli.

A beérkező dalszövegeket az Anti Fitness Club zenekar, LL Junior, és Rácz Gergő zsűrizi.

Formai követelmények: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, a prózai művek maximum 5 oldalasak lehetnek, 1,5-es sortávval.

Nyeremények: a legkiemelkedőbb írásokat weboldalunkon megjelentetjük, tárgyi nyereményekkel jutalmazzuk. A legkiemelkedőbb dalszövegeket a zsűritagok megzenésítik, a dalokat a díjátadón előadják.

Közönségszavazat: a beérkezett művekre a www.sztarbutik.hu oldalon lehet szavazni október 21. és november 20. között. Beérkezési határidő: október 20. Eredményhirdetés és díjátadó: november 28. péntek, 14 óra. A díjátadó háziasszonya Lang Györgyi lesz.

Beküldés módja: a műveket és a kitöltött adatlapot e-mailen kérjük megküldeni a szelidora@gmail.com e-mail címre. Bővebb információ és adatlap: www.hetedhet-oazis.hu, szelidora@gmail.com.

A verseny támogatója: Aranytíz, Európa Könyvkiadó, Fővárosi Állat- és Növénykert, www.sztarbutik.hu

2008. szeptember 12.

A nyugdíjasok tartják a frontot

Az iparosok sem értik a törvényeket

Kulik Mihály átveszi az emlékgyűrűt Bőhm Sándortól

A Szentes és Vidéke Ipartestület szeptember elején tartotta szokásos évi iparosgyűlését. A mindennapi problémák, a vállalkozókat sújtó rendeletek kerültek előtérbe a felszólalásokban, majd kitüntetéseket is átadtak nagyra becsült iparos-társaiknak.

Ipartestületünknek talán legfontosabb feladata tagságának rendszeres tájékoztatása annak érdekében, hogy munkáját az adott gazdasági körülmények között nyugodtan végezhesse - mondta beszámolójában Bőhm Sándor elnök.

2008. szeptember 12.

Holttest a Kurcában

Helyi lakosok bukkantak szeptember 8-án ismeretlen személy holttestére a Kurcában. A helyszíni halottszemle során azonosították a 48 éves férfit, aki a szociális otthon lakója volt. A szentesi férfi halálát az ügyeletes orvos elsődleges nyilatkozata alapján feltehetően vízbefulladás okozta, mely megtalálása előtt 1 nappal következhetett be. Az elsődleges vizsgálatok alapján az idegenkezűség kizárható. A halál körülményeit a szentesi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

2008. szeptember 12.

Kamerával Tanzániában (2.)

Második nap

(1. rész) Reggel 8-kor ébreszt előzékeny vendéglátónk, a fesztiválon önkéntesként dolgozó informatika szakos egyetemista, Tuli. Mint később megtudtuk, neki nem kevés utazással járt, hogy eljött értünk a diákszállásra, de társával, a vékony Ismaellel rendkívül előzékenyek, minket, a két magyart, és a két norvég kollégát reggelizni visznek egy közeli büfébe. Ez egy drágább büfé a kampuszon, ezt jelzik is kísérőink, de mi is rájöhetünk, mert rendre egyetemi oktatónak látszó helyi és főleg amerikából érkező, a szuahéli-nyelvet tanító nyári egyetemen részt vevő fiatalok közé ülünk le. A műanyag székek és asztalok fölött Pilsener Urquell reklámot fedezni fel, a Coca-Cola éttermi kiszerelése itt 3,5 deciliter (klasszikus, üvegből készült üvegben). A 3-4 fajta választható falatka közül az egyiket szinte teljesen azonosíthatjuk az otthoni fánkkal (annyi különbséggel, hogy ez rizslisztből készül, de ízéhez ez nem ad hozzá, és el sem vesz abból), de van fűszeres hússal töltött és palacsintára hasonlító is.

2008. szeptember 12.

Borcímkék kiállítása

A Bor- és pálinkaünnep programjának egyik kísérőrendezvényeként borcímkékből nyílik időszaki kiállítás a Koszta József Múzeumban.

A volt megyeháza emeletén, szeptember 20-án, szombaton 15 órakor tárja a látogatók elé a tárlat anyagát Mód László néprajzkutató. A rendező szerint nem is gondolnánk, de azon túl, hogy leírást olvashatunk az adott italról, a borcímke egyben fontos kordokumentum is. Ha történeti távlatban nézzük, a borvidékek históriája is megjelenik a palackok oldalán: egy adott korszakban milyen borvidékek, és ott milyen borfajták voltak.

2008. szeptember 12.

Pályázatokkal a szolgáltatásokért

Felújításokat és eszközbeszerzést terveznek

Sorozatban jönnek ki az olyan pályázatok, amelyeken érdemes elindulnia a gondozási központnak, mert a nyertes projekt megkönnyítené az intézmény életét, illetve lehetőséget biztosítana arra, hogy továbbra is megfelelő szinten segítsék az intézmény munkatársai a rászorulókat - fogalmazott Puskásné Halál Ágnes. Az intézmény vezetőjének tájékoztatása szerint három pályázatot adtak be a közelmúltban.

Az egyiket a Dél-alföldi Operatív Program keretében írták ki a szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére. Ha a beadott anyag sikeres lesz, akkor a jövő év elején elkezdődhet a beruházás, melynek keretében a Horváth Mihály utcai központi épület és a Dózsa György utcai telephely is teljesen megújul majd. A központi épületnél tetőfelújításra kerülne sor, valamint burkolatcseréket, a teljes szigetelés- és a nyílászárók cseréjét végeznék el, ami megkönynyítené az energiatakarékosságot.

2008. szeptember 12.

Múzeumbarát iskola

A Koszta József Múzeum tavaly ősszel hirdette meg az Iskolabarát múzeum - Múzeumbarát iskola elnevezésű programsorozatát, melyben szorosabb együttműködést kezdeményezett az óvodákkal és az iskolákkal. A múzeumi és iskolai tanév értékelése szeptember 3-án volt a megyeházán.

A tavalyi tanévet átívelő programok megszervezésénél arra törekedtek, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a múzeumot. Arról ne egy unalmas kiállítóterem jusson az eszükbe, hanem aktívan éljék át az ott látottakat, hallottakat.

2008. szeptember 12.

Jól szerepeltek a vadászok

A hódmezővásárhelyi Kovács-tanyán rendezték meg a 17. Csongrád Megyei Vadásznapot szeptember 6-án. A rendezvényen vadászkutya bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők, kipróbálhatták az íjászatot, a paint-ball-t, a fúvócsövezést, illetve koronglövészetben is összemérhették tudásukat. A megyei vadásznapon kitüntetéseket is kiosztottak, a Szentesi Új Barázda Vadásztársaság fővadásza, Pongó Gyula az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérmét vehette át. A versenyekben jól szerepeltek a szentesi vadászok, a gyorsított koronglövő vadászat egyéni versenyszámában Csatlós Péter az első helyen végzett, a gyorsított koronglövő vadászat csapatversenyében a Szentesi Hubertus Vadásztársaság bronzérmes lett. A rendezvényen Tas-nádi Gábor, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója elmondta: már kijelölték a vadásztársaságok az új vadászterületeket. A megyében 367 ezer hektárt nyilvánítottak vadászterületté és 56 igénylés már jogerőre is emelkedett.

2008. szeptember 12.

Csendéletek, majmok, madarak

Sreto Bosnjak művészettörténész megnyitja Kollár László (balról) kiállítását

A művelődési központ főtéri galériájában minden ősz a Topolyai Művésztelep egy-egy alkotójának tárlatával indul. Ezúttal Kollár László festőművész képeit láthatjuk a kiállítóhelyen.

A művészi mellett katonai pályát is befutott topolyai alkotó a zadári Légügyi Katonai Akadémián diplomázott, pilótaként teljesített szolgálatot. Több önálló kiállítása volt már hazájában, valamint külföldön, így Magyarországon is. Képei megtalálhatók többek között Macedóniában, Bosznia és Hercegovinában, Görögországban, az USA-ban. Szentesre izgalmas elegyét hozta tájképnek, csendéletnek, állatábrázolásoknak, így például egzotikus madarakat, majmokat is megcsodálhatunk színekben nem szűkölködő festményein. Pasztelljei a madarak és majmok szelíd világát idézik emberi karakterisztikákkal Sreto Bosnjak művészettörténész szerint, aki a szeptember 27-ig látogatható kiállítást megnyitotta.

2008. szeptember 12.

Ifjúsági kalandpark a fiataloknak

A Fiatalok Lendületben program támogatásával mászhatnak

Augusztus vége óta folyamatos tréningezések helyszíne a Dózsa-ház melletti füves terület. A már rutinos fiatalok arra készültek, hogy szeptembertől már társaikat is bevezessék a mászófal-mászás rejtelmeibe. Mint megtudtuk, a mászófalat ifjúsági kezdeményezéssel egy pályázaton nyerték, amelyet még tavasszal nyújtottak be a Fiatalok Lendületben program keretében a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálathoz.

A fiatalok - akik a pályázó Életjel KKSE és a St. Jupát SE. tagjai - egy Ifjúsági Foglalkoztató Kalandparkot hoznak létre, ahol a fiatalok hasznosan tölthetik el szabadidejüket és ezzel párhuzamosan különböző értékeket és tudást sajátítanak el. A kalandparkba egyelőre mászni, íjászkodni és evezni hívják társaikat, de terveik szerint a közeljövőben még néhány eszközzel bővül majd a lehetőségek száma.

2008. szeptember 12.

Győzelem nélkül

Szolnokon, a Főiskola-kupán vett részt a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata az elmúlt hétvégén és térhetett haza onnan kevés sikerélménynyel. A hazai rendezésű Cserháti-emléktornát követően ismét győzelem nélkül maradt Vass Sándor együttese. A mieinket a Pécs, a Szolnok, az Újpest, a Ferencváros és a Nagyvárad gárdái is legyőzték, így maradt a hatodik hely. Vass Sándor értékelése szerint épül tovább a csapat, tervei szerint két rutinos játékossal, nevezetesen Ambrus Tamással és Szénászky Zsolttal kiegészülve. A mester dolgát nehezítette, hogy a torna első napján hat, a másik két napon pedig három játékosa nem állhatott a rendelkezésére. A szeptember 20-21-én rendezendő Magyar Kupa csoportmérkőzésen viszont minden bizonynyal teljes lesz a csapat. Addig is ezen a héten az elmúlt két torna mérkőzéseinek elemzése, és edzés, edzés, edzés szerepel a programban.

H. V.

2008. szeptember 12.

Szenior sport

A következő hetekben városunk idősebb lakói a "Szenior Sport-Aktív Életmód" elnevezésű programsorozat keretében különböző sportrendezvényeken vehetnek részt. A szervezők szeptember 15-én, hétfőn és 17-én, szerdán 17 órától a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szak-iskolába várják az érdeklődőket szenior tornára. Szeptember 18-án, csütörtökön 9 órától a gondozási központ kistérségi játékos sportvetélkedőt rendez időseknek, szeptember 30-án, kedden 19 órától szenior labdarúgásra kerül sor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban, illetve október 4-én, szombaton a Gördülő Generációk kerékpártúrán vehetnek részt az érdeklődők.

2008. szeptember 12.

A végén vesztettek

Gyakorlatilag lekopírozta a két héttel ezelőtti mérkőzését a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata, hiszen az elmúlt hétvégén ismét a 91. percben kapták a vereséget jelentő találatot a mieink. Ezúttal is hasonló erők küzdelme zajlott a pályán, döntetlenre állt az összecsapás az Ásotthalom együttesével, ám a vége előtt néhány másodperccel egy bedobást követően a hazaiak fejjel bevették Miskolczi kapuját. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint az ásotthalmiak magassági fölénye érett góllá a lefújás előtt, annak ellenére, hogy 90 percen keresztül jól "védekezték le" játékosai a vendéglátók magas labdarúgóit. Bozóki szerint az mindenesetre biztató volt, hogy a vereség ellenére csapata jobb, összeszedettebb játékot nyújtott, mint egy héttel korábban. Két vereséggel a háta mögött újra

a győzelem ízét szeretné érezni a Kinizsi, annál is inkább, mert a csapat nem szeretne leszakadni az élmezőnytől. Szeptember 13-án, szombaton 16.30 órakor a jelenleg 12. helyen álló, 4 pontos Újszentiván látogat a Pusztai László Sporttelepre. A találkozón talán újra pályára léphet a sérüléséből felépülő Páger és ott lehet társai között a csapatkapitány Érsek is. A Szentes jelenleg 7 pontjával a tabella tizedik helyét foglalja el.

H. V.

2008. szeptember 12.

Teke-győzelem

Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 6-án Szegeden az OBSE Szank csapata ellen játszott. Az SZTE 3107 fát - 4 egyéni pontot szerzett -, a szanki OBSE 3057 fát ütött - 2 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Szentesi Tekézők Egyesülete 6-2-re győzött.

A SZTE pontszerzői: Mladin István 545, Kratochwill József 539, Török Gábor 529, Török Attila 517 fa.

A következő mérkőzés szeptember 14-én, vasárnap Kiszomboron lesz.

Dömsödi Ferenc elnök

2008. szeptember 12.

Delfin eredmények

Gyulán rendezték meg az Országos Szenior Bajnokságot, ahol a Szentesi Delfin ESC úszói is részt vettek. Múlt heti számunkban az összefoglalót közöltük, most pedig a részletes eredményeket olvashatják.

Felvégi Zsuzsanna: 50 pille, 200 gyors, 400 gyors, 100 pille, 50 gyors, 100 hát, 100 gyors, 200 vegyes 1., 50 hát 2. Virágos Éva: 200 hát, 50 hát, 100 hát, 100 gyors, 200 gyors, 400 gyors, 200 vegyes 1., 50 gyors 2. Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 100 pille, 200 pille, 50 mell, 100 mell, 200 mell 1. 50 gyors 3. Melkuhn Dezső. 200 gyors, 100 pille, 400 gyors, 200 mell, 200 pille 1. 200 hát, 100 mell, 50 mell, 50 pille, 200 vegyes 2. dr. Venczel Kincső: 50 pille, 100 pille, 200 pille, 100 mell, 200 mell 1. dr. Bakacsi Gyula: 200 mell, 100 hát, 50 mell 1., 50 hát, 200 hát 2., 100 mell 3. Rozgonyi Eszter: 100 mell, 200 mell 1., 100 gyors, 200 vegyes 2., 200 gyors, 400 gyors 3., Debreczeni Beáta: 200 mell, 200 pille 1., 50 mell 2., 200 hát, 100 mell, 400 gyors 3., Bertényi Mária: 100 mell, 50 mell 1. 100 gyors 2., 200 gyors, 400 gyors, 200 mell 3., Sóti Richárd: 50 pille 1., 50 mell 2., Bartha Éva: 50 mell 1., 200 mell 2., Brunszvik Árpád: 100 pille 2., 50 pille, 200 hát, 50 hát, 100 hát, 200 vegyes 3., Szabó Imre: 200 pille 2., 100 mell 3., Becsák Jánosné: 400 gyors 2., 200 gyors 3., Bocskay Zsófia: 200 pille 2., 100 pille 3., Tar János: 50 hát 2., Ludányi Mihályné: 50 gyors 2. ,Pengő Erzsébet: 100 gyors 2., Horváth Sándor: 200 hát 2., Bálega Szilvia: 200 hát 3. Ferke Gáborné: 100 mell 3., Weisz Tamás: 100 mell 3., Horvát László: 200 hát 3.

4x50 MIX gyorsváltó, I. kcs.: 1. Szentes (Rozgonyi, Brunszvik, Felvégi, Weisz), II. kcs. 1. Szentes (Szabó Imre, Kása Barna, Pengő Erzsébet, Venczel Kincső), IV. kcs. 3. Hódmezővásárhely-Szentes (Gulyás, Faragó, Bálega, Kelő), VI. kcs. 2. Szentes (Mel-kuhn Dezső, Kanyó Ádám, Bodnárné, Becsákné) 4x50 m női vegyes: II. kcs. 1. Szentes (Venczel, Pengő Felvégi, Rozgonyi), IV. kcs. 2. Szentes (Virágos, Téli, Bertényi, Debreczeni).

4x50 m férfi vegyes: II. kcs. 3. Szentes (Szabó, Horváth S., Horvát L., Weisz). 4x50 MIX vegyes: I. kcs. 1. Szentes (Bálega, Rozgonyi, Brunsz-vik, Kása), IV. kcs. 3. Szentes (Kómár, Téli, Virágos, Sebők J.), VI. kcs. 3. Szentes (Ka-nyó, Bodnárné, Melkuhn, Becsákné). 4x50 női gyorsváltó: I. kcs. 2. Szentes (Felvégi, Rozgonyi, Bálega, Bartha), III. kcs. 3. Szentes (Virágos, Venczel, Téli, Pengő), V. kcs. 3. Szentes (Lu-dányiné, Bodnárné, Ferkéné, Becsákné).

4x50 m férfi gyors: II. kcs 3. Szentes (Tar J., Brunszvik, Szabó, Weisz), V. kcs. 3. Szentes (Mel-kuhn, dr. Bittera, Takács, Melkuhn).

Pille párbaj: 1. Venczel Kincső-Kiss Csaba, 3. Felvégi Zsuzsa-Molnár Gergely.

Pólyáné Téli Éva

2008. szeptember 12.

Megyei bajnokok

Erdős Mercédesz, Almási Gyula, Gulyás Gabriella, Merza Sándor edző, Szemerédi Máté, Papp Anita, Árgyellán Dávid, Jámbor Zsuzsanna, Erdélyi Eszter, Vidovics Réka, Berényi Dalma, Benkő Márta edző, Dittrich Petra, Gyovai Boglárka

Szeptember 6-án Szegeden rendezték meg a serdülő korosztályú atléták megyei bajnokságát. A Szentesi Maximus SK tizenkét versenyzője vett részt a bajnokságon, ahol a rekordhőségben tíz bajnoki címet, két második helyezést és két harmadik helyezést értek el.

Megyei bajnokok: Erdős Mercédesz (távolugrás), Erdélyi Eszter (300 méter, síkfutás), Vidovics Réka (300 m síkfutás), Jámbor Zsuzsa  300 m gátfutás), Gyovai Boglárka (400 m síkfutás), Berényi Dalma és Papp Anita (diszkoszvetés). Szemerédi Máté 100, 200 és 400 méteren sem talált legyőzőre. Árgyellán Dávid diszkoszvetésben és súlylökésben kapott aranyérmet.

2008. szeptember 12.

Fémtolvajt fogtak

Szeptember 1-jén, nem sokkal éjfél előtt történt, hogy az egyik belvárosi ABC kerítéssel körbekerített, raktárnak használt részébe hatolt be egy férfi, aki 30 ezer forint értékű alumíniumlemezt kísérelt meg ellopni. Az arra érkező rendőrjárőrök azonban észrevették és elfogták a férfit, aki ellen lopás miatt indult eljárás.

Keréksúlyokat loptak el egy berekháti tanya udvarán álló traktorról. A tolvajok augusztus 27 és 29-e között jártak az udvarban, és okoztak a tulajdonosnak 50 ezer forint értékű kárt.

2008. szeptember 12.

Emléktúra

A Szentes Városáért Civil Fórum együttműködve a Szabadidős Sportklubbal és a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljjal emléktúrát szervez szeptember 27-28-án. A magyar forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából koszorúzásra is sor kerül. Program: Szekszárd (városnézés, borkóstolás), Ozora (várlátogatás, koszorúzás), Csókakő (várlátogatás, borkóstolás), Székesfehérvár (városnéző séta, szállás), Pákozd (koszorúzás). Indulás szeptember 27-én, szombaton 6 órakor a városi könyvtár elől, autóbusszal. Jelentkezni lehet szeptember 15-ig, szerdánként 15-17 óráig a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében. További információ kérhető a déli és esti órákban kérhető Léhi Gábortól (314-399, 30/468-8769).

2008. szeptember 12.

Hőguta

Varga két nagy szatyor üres üveggel csörömpöl az utcán. Szembe jön vele egy barátja.

- Mi az, viszed vissza az üres üvegeket?

- Nem! Összevesztem az asszonynyal, és azt mondta, fogjam a holmimat, és költözzek el.

2008. szeptember 12.

Kis kukta

  • Mindentbele raguleves
  • Gombás rizsfészek
2008. szeptember 12.

Rossz rajt Csömörön

Rosszul rajtolt a futsal NB I idei küzdelemsorozatában a Legrand MetalCom-Szentes labdarúgó csapata. A mieink a Csömör ellen szenvedtek 6-2-es vereséget idegenben, úgy hogy 5-0 és 6-1 is volt már az eredmény a hazaiak javára. A vereség ellenére Némethy László vezetőedző nem tűnt elkeseredettnek. Mint mondta, csapatából hárman - Puskás, Brinszky és Varga Róbert sérülés miatt hiányzott, a többiek pedig nem sokkal a bajnokság kezdete előtt érkeztek az együtteshez. Az új labdarúgók az első játékrészben kissé megilletődötten futballoztak, a második húsz percre viszont látványosan feljavult az egész csapat játéka, ekkor már nem tudott olyan lehengerlően játszani a Csömör. Fájó, hogy ekkorra gyakorlatilag már minden mindegy volt. A szentesi találatokat Kerepeczky és Marton Bence szerezték. Szeptember 15-én, hétfőn este 20 órakor az újonc Dupont-Fortuna FC ellen hazai környezetben is bemutatkozik az új Legrand, Némethy edző reményei szerint győzelemmel kedveskednek majd szurkolóiknak. Hír még a csapat háza tájáról, hogy az eddigi szakmai igazgató, a korábbi edző, Koncz Zsolt ebben az idényben az újonc Kecskemét gárdájának a kispadján ül majd vezetőedzői minőségben.

H. V.

2008. szeptember 12.

Kamarai választások - 2008

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008 őszén választja újjá a következő 4 évre tisztségviselőit és testületeit. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kamarai küldöttgyűlés 2008. október 8-án, Szegeden a kamara megyei elnökségét, elnökét, általános alelnökét és négy szakmai alelnökét, továbbá az ellenőrző bizottságot és az etikai bizottságot fogja újjá választani. A közel kétezer kamarai tag mindegyike ezen a gyűlésen természetesen nem tud egyszerre megjelenni, ezért küldöttei által hozza meg a fontos személyi döntéseket.

2008. szeptember 12.

Filmvetítés

A nyugdíjasok klubjának tagjai szeptember 12-én, pénteken 14 órakor tartják összejövetelüket a Móricz művelődési házban. A program szerint a Csúnya lány című klasszikus magyar filmet vetítik.

2008. szeptember 12.

Razziáztak

Nemzetközi közlekedésbiztonsági akció keretében került sor szeptember 9-e és 11-e között hazánkban, így Szentesen és környékén is a biztonsági övek használatának illetve a gyermekülések meglétének és használatának ellenőrzésére. Mint ahogy azt Nagy Jánostól, a városi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjétől megtudtuk, munkatársai több személy ellen tettek szabálysértési feljelentést és szabtak ki helyszíni bírságot. Érdekesség, hogy elsősorban nem a gyermekülésekkel kapcsolatban kellett büntetéseket kiróni, hanem a biztonsági öv használatáról feledkezett meg a legtöbb gépjárművezető. Ez egyébként nem meglepő, hiszen a rendőrség adatai szerint itthon az autósok körülbelül fele használja csak a biztonsági övet. Ezt a jövőben legalább az európai átlag szintjére - 90 százalékra - szeretnék emelni. Az ellenőrzések célja, hogy Európában a balesetben elhunytak számát 2010-re a 2001-es szint felére csökkentsék.

2008. szeptember 12.

Családi események

Született: Berkes Imrének és Gömöri Krisztinának Szabolcs, Katonka Norbert Sándornak és Baranyi Mariannak Martin, Duka Krisztiánnak és Kálmán Beátának Alexa Minerva, Piti Józsefnek és Mravik Klaudiának Balázs, Szegi Ignácnak és Virágos Anna Margitnak Lilla Jázmin, Gera Attilának és Csernus-Lukács Tímeának Patrik, Justin Zsoltnak és Urbaniczki Piroskának Vanda.

Házasságot kötött: Garai-Szabó Gábor Imre és Pap Szilvia, Bölcskei-Molnár Norbert Sándor és Gila Szilvia, Szénási István és Csarmaz Márta Rozália.

Elhunyt: Czutor Vilmos, Hódi Györgyné Keresztúri Etelka, Bába Györgyné Német Erzsébet, Deák Sándorné Kamasz Erzsébet.