2008. szeptember 12.

A nyugdíjasok tartják a frontot

Az iparosok sem értik a törvényeket

Kulik Mihály átveszi az emlékgyűrűt Bőhm Sándortól

A Szentes és Vidéke Ipartestület szeptember elején tartotta szokásos évi ipa-rosgyűlését. A mindennapi problémák, a vállalkozókat sújtó rendeletek kerültek előtérbe a felszólalásokban, majd kitüntetéseket is átadtak nagyra becsült iparos-társaiknak.

Ipartestületünknek talán legfontosabb feladata tagságának rendszeres tájékoztatása annak érdekében, hogy munkáját az adott gazdasági körülmények között nyugodtan végezhesse - mondta beszámolójában Bőhm Sándor elnök.

- Meg kell állapítanunk, hogy testületünknél a tagság túlnyomó része nyugdíj mellett folytatja tevékenységét, vezette be azt a gondolatot, miszerint: a törvényhozók úgy döntöttek, hogy azoktól az iparosoktól, vállalkozóktól, akik nyugdíjuk kiegészítéseként dolgoznak, 2008.

január 1-jétől 4350 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettetnek. Az elnök úgy látja, ez a rendelkezés mérhetetlen felháborodást váltott ki az országban, mivel mindenki jogtalannak és igazságtalannak érzi, hogy olyan szolgáltatásért fizessen újra, amelyet már a nyugdíjjogosultsága alapján megszerzett. - Ha belegondolunk, ez éves szinten több mint 50 ezer forint kiadás, sok iparostársunknak egy havi nyugdíja is kevés.

Ezért az IPOSZ, összefogva a Kereskedők Szövetségével az Alkotmánybírósághoz fordul a jogtalanság orvoslásának érdekében. Az elnök beszélt arról is, hogy "szi-porkázó" törvényalkotóink az eddig is bonyolult adórendszerünket megreformálták egy mindenki számára érthetetlen, azóta többször módosított, fordított adózási rendszerrel. Értelmezhetetlenné vált a szakmakódok sokasága is. Ennek kibogozására az okmányirodák sem voltak képesek, természetesen így az ingyenesség is eltűnt, pedig úgy indult, hogy az APEH mindenkit térítésmentesen átsorol. A szentesi ipartestület az elsők között jelezte az IPOSZ elnökének, hogy nem mennek rendben a dolgok. Sikerült elérni, hogy a módosítási kötelezettség határidejét december 31-ig meghosszabbították. Bőhm Sándor tájékoztatta iparostársait, hogy előreláthatólag jövő évtől személyre szóló jogsegély-szolgálat is működik majd irodájukban.

Az IPOSZ elnöke, Szűcs György az érdekképviseletről szólva kifejtette: a fogyatkozó taglétszám ellenére még elegen vannak az ipartestületekben.

- Dicsőség azoknak a nyugdíjas mesterembereknek, akik fenntartják ezeket a szervezeteket, s ezzel társadalmi-politikai tényezőként meg tudunk maradni. Nem lehet olyan helyzetet teremteni, ahol a nyers erő, egy adminisztratív elhatározás, netán hamis számítások alapján készülő gazdasági tervezés miatt népcsoportok és szakmák kerüljenek végveszélybe. Azt kell elkerülni, hogy személyes bátorság legyen, ha valaki meg akarja védeni a munkához való jogát, fogalmazott az elnök.

A szenvedélyes hangú felszólalások után arról szavazott a tagság, hogy kik legyenek a jövő évben lejáró tisztségek választását előkészítő bizottság tagjai.

A rendezvény ünnepi pillanatokkal zárult. Kisipari és vállalkozói munkájának elismeréséül Kulik Mihály esztergályost 25 éves emlékgyűrűvel tüntették ki. Aranykoszorús mester kitüntetést kapott Kálmán János bádogos, Vass István autószerelő és Vidovics Ferenc órás.

Az ipartestület elnöksége emléklapot adományozott a munkájukat sok éve önzetlenül segítő Gáspár Andrásnak és Tamáskovics Gyulának.

Darók József