2008. szeptember 12.

Ifjúsági kalandpark a fiataloknak

A Fiatalok Lendületben program támogatásával mászhatnak

Augusztus vége óta folyamatos tréningezések helyszíne a Dózsa-ház melletti füves terület. A már rutinos fiatalok arra készültek, hogy szeptembertől már társaikat is bevezessék a mászófal-mászás rejtelmeibe. Mint megtudtuk, a mászófalat ifjúsági kezdeményezéssel egy pályázaton nyerték, amelyet még tavasszal nyújtottak be a Fiatalok Lendületben program keretében a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálathoz.

A fiatalok - akik a pályázó Életjel KKSE és a St. Jupát SE. tagjai - egy Ifjúsági Foglalkoztató Kalandparkot hoznak létre, ahol a fiatalok hasznosan tölthetik el szabadidejüket és ezzel párhuzamosan különböző értékeket és tudást sajátítanak el. A kalandparkba egyelőre mászni, íjászkodni és evezni hívják társaikat, de terveik szerint a közeljövőben még néhány eszközzel bővül majd a lehetőségek száma. Olyan eszközöket akarnak beszerezni, melyekkel - alapvető céljaikhoz kapcsolódva - a természetes mozgásformákat természetes közegben gyakorolhatják a vállalkozó kedvűek. - Sajnos a modern társadalomban ezek a célok egyre inkább háttérbe szorulnak, mert a kamaszokat főként a televízió és a virtuális világ köti le. Mi azonban lehetőségeinkhez mérten hozzá szeretnénk járulni a mozgásszegény életmód megváltoztatásához. Fontosnak tartjuk a jó erőnlétet, a szabadlevegőt, valamint a kitartás, a koncentráció és az önfegyelem fejlesztését - hangsúlyozta Papp Dániel, a projekt vezetője.

Hangsúlyos az is, hogy a bekapcsolódó fiatalok átélhetik, hogy milyen beépülni egy számukra még ismeretlen csapatba. Megtanulhatják, hogyan kell alkalmazkodni egymáshoz a szolidaritás és a tolerancia segítségével, illetve számos dologban kompromisszumot is kell kötniük.

- Egy összetartó közösséget akarunk létrehozni, ahol mindenki megismeri saját képességeit, és fejleszti azokat a non-formális tanulás módszereivel. Be szeretnénk vonni a csellengő, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat is, hiszen nemcsak a csapattagoknak, hanem a nyílt napok keretében bárkinek lehetősége lesz arra, hogy térítésmentesen kipróbálja a kalandpark szolgáltatásait. Ezen kívül például iskolai csoportok is gyakorolhatják majd a mászást, evezést és íjászatot szervezett foglalkozások keretében. A nyitva tartásról és a lehetőségekről érdeklődni az Ifjúsági Foglalkoztató Kalandpark saját honlapján a www.kaland-park.extra.hu internetes oldalon lehet.

Cseh-Lakos