2008. szeptember 12.

Lecsó szívvel-lélekkel

Messze ment a szentesi bográcsozás híre

Az aranyfakanalat a Siketek és Nagyothallók helyi szervezete nyerte. Gyergyainé Adamik Róza (vezető) átveszi a fakanalat Mészáros Zoltántól, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójától

Hetedszer is összehozta a Hunor Coop Zrt. a főzni - (és kóstolni) vágyókat a közkedvelt és egyre népszerűbb lecsófesztiváljára. A bográcsok közt járva azt tapasztaltuk: már korántsem csak a helybelieké ez a főzőcskézés.

A szentesiek kedvelt gasztronómiai rendezvényének első estéjén még nem volt gondjuk a szalonnasütőknek a hőséggel. Nem így másnap délután! Bizony, a hőmérő higanyszála 30 fok felett járt, ami a füsttel együtt próbára tette az össznépi főzés résztvevőit. Ám eltántorítani senkit sem tudott, legfeljebb kicsit gyakrabban húzódtak árnyékba. A Kála áruház előtti szakaszon, illetve a Mecs-Balogh és a Rákóczi utcán, az étkek készítőivel beszélgetve azt szűrtük le: kis túlzással nem csak az olimpia képes összehozni a világ nemzeteit, hogy békében, egyetértésben találkozzanak, hanem a szentesi lecsófesztivál is. Lényegében erről hallottunk a Tisza Volán asztalánál is, ahol két bográcsban rotyogott a lecsó. Végre összejött a nagy csapat az asztalnál, mióta szétvált a két ágazat. Eddig csak a személyforgalom vett részt, most először a műszaki részleg is, összesen mintegy 20-an főztek, jó hangulatban. Bálint Jenőné már nyugdíjas, külön öröm volt számára, hogy a volt munkatársai segíteni hívták, s jöttek is főzni élettársával. Szegedről erre az alkalomra kötényt, sapkát hozott nekik szakszervezetük vezetője.

Az emberek vevők a hagyománytól eltérőre, ezt tavaly tapasztalta Pádár Zoltán, aki akkor Jókai bablevest főzött, most is sorban álltak nála székelykáposztával "Pádár-módra", valamint csülökkel és pankotai lecsókolbásszal elkészített ételért. Negyed 6-kor kezdte kínálni segítségével, Bagi Zoltánnal, s félkor már alig volt az 50 literes edényben a finomságból.

Öt éve jár a fesztiválra a mezőtúri vasutas nyugdíjasok csapata, az itteni klub meghívására, s mindig kapnak különdíjat is. Kovács Istvánné vezetésével egyen-pólóban saját kezűleg készített, aprótarhonyás lecsót főztek. A budapesti Törekvés Nyugdíjas Klub negyedik éve jön, most 14-en. Először csak tanultak, aztán beneveztek, harmadikra már 2. díjat nyertek, tudtuk meg Erdei Zoltánné klubvezetőtől.

A bronzfakanál a Let-show csapatáé lett

A lecsófesztivál nemzetközinek is bátran nevezhető, hiszen az önkormányzat asztalánál kóstolt többek között a kínai nagykövet, az új-szentesi polgármester. Szintén itt mondta Flavio Borg-atta, hogy a lecsó "perfetto", és olyan, mint az olasz pasta. Márpedig ha egy olasz a tésztájukhoz hasonlít valamit, akkor az nagy érdem, jegyzi meg Andrea von Finckenstein. A cég, melyet képviseltek, erőművet szeretne építeni az Ipari Parkban. Tavaly 100 ezer forint értékben ajánlottak fel ajándékot, azt osztotta szét év végén a Móricz művelődési házban Ollai Istvánné független képviselő, aki most karikás ostorral lepte meg a vendéget.

A Hunor Coop vezérigazgatójának, Mészáros Zoltánnak is voltak vendégei, egy 30 fős cseh delegáció. Azzal is büszkélkedett: a Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről is jöttek a lecsófesztivál hírére, s a kempingből német és osztrák csoportok álltak öszsze a főzőcskézésre, valamint hallott még francia és kanadai vendégekről is. Talán az a lecsófesztivál varázsa, hogy összehozza az embereket, s ez a cégük filozófiája is, mármint hogy a vásárlók elégedettek legyenek. Rengeteg tipp, ötlet érkezik hozzá és dr. Horváth Györgyhöz, hogyan lehetne tovább fejleszteni a rendezvényt, mely népszerűsíti a helybeli hungarikumokat, a paprikát, paradicsomot is.

Több bográcsban készült a lecsó, mint ahány főzőhely volt, a rendezvény főszervezője úgy becsülte, legalább 10-12 ezer adag ételt kóstolhattak az emberek. Ebből saját családja, és a Kála hen-tescsapata is kivette a részét, 7 óriásbográccsal.

Túl sok volt ez a lecsómennyiség ahhoz, hogy egy zsűri végigkóstolja, értékelje, ezért a tavalyihoz hasonlóan ismét sorsolás döntött a végeredményről. A bronzfakanál a Let-show csapatának járt, az ezüst a polgárőrségnek, a győztes pedig a Siketek és Nagyothallók helyi szervezetének vidám társasága lett. Vezetőjük, Gyergyainé Adamik Róza nevezte be őket, s Nagyné Jusztika, valamint Török Károly a feleségével, Tündivel főzte a hagyományos szentesi lecsót, mint mondták, szívvel-lélekkel, vidámsággal. Az aranyfakanál a klubot fogja ékesíteni.

A két nap folyamán a zenés, táncos műsorszámokban felvonult a város jó néhány tehetsége a színpadon. A lecsókínálás után még ott volt desszertként Charlie koncertje, zárásként pedig a tűzijáték.

Darók József