Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 49. szám

2011. december 16.

Olyan, mintha ünnep lenne

A reformátusok jóvoltából finom ebéd várta a hajléktalanszálló lakóitKiadós ebéddel lepte meg a hajléktalanszálló lakóit szombaton a Szentes Felsőpárti Református Egyházközség: az 51 otthontalan ellátottat sültkolbásszal és palacsintával vendégelték meg. A rendhagyó felajánlásról Tedás Zoltán, a szálló vezetője elmondta, tudomása szerint korábban is próbálkoztak hasonló jótékonysági akcióval a felsőpárti reformátusok, de most először fordult elő, hogy kijöttek az ellátó-helyre, ahol elkészítették majd tálalták is az ételt. Gilicze András lelkész és segítői szerencsére olyan bőséges adagot hoztak ki a szállóra, hogy még a vasárnapi ebédre is maradt az adományból. Az időzítés azért is volt telitalálat, mert hétvégén a népkonyha nem üzemel. Tedás Zoltán szerint példaértékű az egyházközség felajánlása, és jó volna, ha mások is gondolnának azokra, akik hajléktalanná váltak, mert minden apró segítség és támogatás fizikai és lelki támaszt is nyújt az elesetteknek. Ezt igazolta az egyik lakó megnyilvánulása is, aki, miután megtudta, hogy desszert is jár a főételhez, örömmel jegyezte meg: "olyan, mintha ünnep lenne."

A legszükségesebb munkálatokat egyébként sikerült elvégezni még a tél beállta előtt: a városvezetésnek köszönhetően több százezer forintos ráfordítással megoldottá vált a szálló melegvíz ellátása, illetve kifestették a nappali melegedőt. Így tiszta környezetben tarthatják meg december 23-án 17 órától a már hagyományos karácsonyi ünnepséget, ahol Szirbik Imre polgármester és a szociális bizottság képviseletében többen személyesen látogatják és ajándékozzák meg a hajléktalanokat. Az önkormányzati ajándékozást a Katolikus Karitász ünnepi műsora fogja teljessé tenni. A gondozási központon keresztül egy másik felajánlás is érkezett: egy helyi vállalkozó, Bányai Zsolt 40 adag halászlével és túrós csuszával vendégeli meg a szálló lakóit december 26-án délben.

Kép és szöveg:
B.D.

2011. december 16.

Szentesi kisegyházak – körön kívül

Februárban adták át a Dózsa György utcai Királyság-termetHárom olyan vallási közösség működik Szentesen, amelyeket a januártól életbe lépő új vallástörvény melléklete szerint nem regisztráltak egyházként – ők egyelőre körön kívül kerültek. Közülük a legnagyobb tagsággal a Jehova Tanúi Egyház rendelkezik, gyülekezetük 80 fős. A szentesi adventisták húszan vannak, a tavaly itt alapított Tudatos és Alkotó Élet Közössége Egyháznak pedig 10 tagja van a Kurca-partján.

Fokozott várakozással telik az advent azon vallási közösségek számára, akiket a nyáron elfogadott, és januártól hatályba lépő új vallástörvény nem ismer el egyháznak. Tizennégy egyház került körön belülre, a többieknek regisztrációs kérvényt kell benyújtani, amit végül a parlamentben bírálnak majd el. Az MTI hétfőn arról számolt be, 72 kérelem érkezett egyházi regisztrációra az Országgyűlés emberi jogi, civil és vallásügyi bizottságához. A testület elnöke, Lukács Tamás tájékoztatása szerint ebből 10-12 várhatóan biztosan megfelel majd az egyházi státusznak, már a korábbi listákon is szerepeltek. A politikus, kitért arra is, hogy a bizottság dolgozik azon a javaslaton, amely az egyházi státuszukat januártól esetlegesen elveszítő, ugyanakkor a jövőben egyesületként működő közösségek számára a zökkenőmentes átmenetet biztosítja. Ez az indítvány még a héten megszülethet.

2011. december 16.

Zúgjon a hajrá!

A tét a LEN-kupa elődöntő

A LEN-kupa elődöntőjébe kerülés a tétje a szombaton, 18 órakor a ligeti uszodában megrendezésre kerülő Hungerit-UniBAUÉpszer-Szentesi VK- Leiden női vízilabda mérkőzésnek. A visszavágót a mieink kezdhetik jobb pozícióból, hiszen az első találkozón a holland együttes nem tudott előnyt szerezni a szentesi derbire.
9-9-re végzett két héttel ezelőtt az első összecsapáson a két gárda úgy, hogy sokáig a Szentes vezetett, a házigazdáknak azonban az utolsó másodpercekben sikerült egyenlíteniük.

– Taktikusabban játszottunk ellenfelünknél, véleményem szerint jobbak voltunk náluk, de senkit sem szabad, hogy elaltasson ez a döntetlen, biztos vagyok benne, hogy a hollandok egy pillanatig sem adják fel, és az utolsó másodpercig harcolnak majd a továbbjutásért - nyilatkozta lapunknak az „odavágót” követően Oltyán Gyula, a csapat másodedzője. Zantleitner Krisztina együttese az elmúlt héten a magyar válogatottal edzett négy napon keresztül, mérkőzéseket is játszottak, ez a hét pedig videózással, taktikai elemek és mérkőzésszituációk gyakorlásával telt.

– A csapatban mindenki egészséges – ezt már Keszthelyi Ritától, a szövetség által a 2011-es esztendő legjobb női vízilabdázójának megválasztott kiváló játékostól tudtuk meg.

– Remélem a mérkőzés végén mi leszünk a frissebbek, ez döntő jelentőségű lehet.

Nem csak a játékosok, hanem a vezetőség is készül a kiemelt jelentőségű találkozóra.

– Mivel a Hungerit-Uni-BAUÉpszer Szentesi VK az egyetlen magyar női csapat, amely idén elindult a nemzetközi kupában, elmondhatom, hogy a sportág és a szövetség egésze szorít a sikerünkért - mondta Dömsödi József, a Szentesi Vízisportért 2006 Alapítvány elnöke.- Megtisztelőnek és egyben sportdiplomácia sikernek tartom, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, dr. Martin György, és a főtitkár, Jakab Zoltán a helyszínen tekintik meg a mérkőzést. Bízom benne, hogy egy nagyszerű hangulatú mérkőzésen szentesi siker születik, és mi léphetünk a következő körbe.

A remélhetően szép számmal kilátogató szurkolóknak érdemes tudniuk, hogy ha hazai medencében döntetlenre végződne a találkozó, akkor kétszer három perces hosszabbítás következik, ha ezt követően sincs győztes, akkor büntetődobásokkal dől el a továbbjutás.

H.V.

2011. december 16.

Nincs vakcina

Felelőtlenség volt, hogy a polgármesteri hivatal nem egy tételben vásárolta meg a HPV elleni vakcinákat, így ugyanis az 1998-ban született szentesi lányok részére indított védőoltási program hatékonysága megkérdőjelezhető – mondta csütörtöki, Halmai Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján Chomiak Waldemar.

A fideszes képviselő az érintett szülőktől tudta meg, hogy oltóanyaghiány miatt a múlt szombatra beharangozott második oltás elmarad, holott ő lett volna az egyik orvos, aki beoltja a gyerekeket. A városatya szerint problémás, hogy még nem tudni, januárban pontosan mikor pótolják az elmaradt oltást. Hozzátette, már az első, októberi oltási napon zavar mutatkozott, hiszen 20 lány nem jutott vakcinához, mert a városházáról nem rendeltek eleget. Szerinte azért sem volt elég eredményes az önkormányzati felhívás, mert sok esetben rossz címre küldték ki az érintett szülőknek szánt értesítőket. Akik az utolsó pillanatban kívántak csatlakozni a programhoz, a sajtóból értesültek az akcióról, pedig közvetlenül kellett volna eljuttatni hozzájuk az információt.

– Ahhoz, hogy az oltóanyag leginkább kifejtse betegségmegelőző hatását, adott időközönként, a szakmai előírásoknak megfelelően kell beadni a három vakcinát. Ha már közpénzt fordítunk erre a célra, legalább hatékonyan tegyük. Már most el kell indítani a beszerzést, hogy januárban az oltóanyag elegendő mennyiségben rendelkezésre álljon – szögezte le Chomiak Waldemar.

B.D.

2011. december 16.

Kábítószerfogás

Az esztendő legnagyobb helyi kábítószerfogása történt az elmúlt hétvégén városunkban, amikor is kábítószerrel visszaélés gyanúja alapján indított büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság három helybéli férfivel szemben. Egyikük a gyanú szerint a város külterületén, a nyár folyamán 46 tőből álló vadkender ültetvényt nevelt, melyből 28 tövet novemberben be is takarított - a többit ő maga megsemmisítette.

A férfi közel másfél kg kábítószert nyert a növényekből, melyeket időközben értékesített, illetve abból fogyasztott. A nyomozás során a rendőrök további két személyhez is eljutottak, ahol egyiküknél néhány, már fogyasztásra előkészített, úgymond „megcsavart” marihuánás cigarettát, míg a másiknál mintegy 2 kg, ugyancsak marihuánát foglaltak le, melyet elmondása szerint ő maga termesztett, és a közelmúltban takarított be. Mindhárom személlyel szemben a büntetőeljárás folyamatban van. Információink szerint a három férfi közül ketten korábban már - hasonló ügy miatt – kapcsolatba kerültek a rendőrséggel. A most lefoglalt két kilogramm marihuánából 2000 adagot lehetett volna előállítani, így ekkora mennyiség „piacra” kerülését akadályozta meg a helyi rendőrség. Ami az áru értékét illeti, a marihuánás cigarettának grammja minimáláron számolva is legkevesebb 1000-1500 forint. Azt, hogy az előállított kábítószernek milyen minőségű a hatóanyaga, szakértők vizsgálják.

2 millió forint értékű, autódiagnosztikában használt műszaki berendezést loptak el december 7-ére virradóra az egyik Erdei Ferenc utcai garázsból. A tolvajok lefeszítették a lakatot, így jutottak be a helyiségbe.

Alighogy felállították, máris könyvet loptak a központi posta épülete melletti könyvsátorból. A kultúrát szem előtt tartó tolvaj keddre virradóra vágta ki a pavilon hátsó részét és 5 ezer forint értékű könyvvel távozott.

H.V.

2011. december 16.

Fenyvesi István: Időséta

Szentes, Szeged, szlávok

Nem könnyű feladat Fenyvesi István 2 kötetes, színesen gazdag és lebilincselően olvasmányos művéről ilyen rövid ismertetőben írni. Csupán a névmutatóban csaknem 2500 személy van felsorolva, akikkel a szerző valamilyen módon kapcsolatba került, s benyomásait róluk memóriája szinte kimeríthetetlen tárházából felszínre hozza. A 2011-es könyvhétre jelentek meg a kötetek. Sikeres szentesi bemutatóját október végén tartották a városi könyvtárban.

A szerző önéletírásának az első fele "az emlékezés kútjából felhúzott történések" az 1931-1962 közötti évtizedekről szól, ezt a Visszapillantok című 1. rész szedi időrendbe. A nyomorszéli gyermekkor, a váratlan életajándékként kapott nyolc gimnáziumi év, a népi kollégium, a leningrádi egyetemi tanulmányok, majd a szegedi bölcsészkaron megélt pályakezdés, '56 és a felsőoktatásba visszatérhetés alkotja e résznek a fő tartalmát.

2011. december 16.

A szabadságharc hadnagya

100 éve hunyt el Kiss Zsigmond ügyvéd

Kiss Zsigmond ügyvédAz 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésekor a 18. életévében járt, amikor honvédnak jelentkezett a haza védelmére. A tavaszi hadjárat csatáit Damjanich tábornok seregében, a III. hadtest 11. gyalog 6-os ütegnél harcolta végig tüzér hadnagyként. Részt vett a szolnoki, isaszegi, bicskei, váci, komáromi és nagysarlói ütközetekben, valamint Buda visszavételében. Később a Hadügyminisztérium vezérkari osztályánál szolgált mérnöksegédi beosztásban. A szabadságharc leverése után mint volt honvédtiszt őrizetbe került. A komolyabb megtorlást sikerült elkerülnie, 1850 januárjában a szegedi hadfogadó parancsnokság elbocsátó levelével szabadult.

2011. december 16.

Katolikus hírek

A Karitász a szegény családok javára szervez gyűjtést december 18-ig, vasárnapig. A templomokban felállított perselyekben pénzbeli, a Szent Anna Plébánián tartós élelmiszeradományt fogadnak. December 17-én, szombaton a Jézus Szíve templomban 16, a Szent Anna-templomban 17 órakor kezdődnek a szentmisék adventi lelkigyakorlatos szentbeszéddel. December 24-én, Szenteste a Jézus Szíve és a Szent Anna-templomban 24 órakor tartanak szentmiséket. December 25-én és 26-án minden templomban a vasárnapi rend szerint lesznek szentmisék.

2011. december 16.

Kiss Zsigmond utca

Utcáink, tereink névadói (67.)

Az alsóréti városrészben található; a Sima Ferenc utcát és a Csongrádi utat köti össze. Az érintett területen Csongrád vármegye 1908-ban 216 házhelyet mért ki kedvezményes áron munkáscsaládok részére, emiatt kezdetben Csongrád vármegyei telepnek nevezték. A telepet a Széchenyi út (ma Csongrádi út) határolta, ezért Széchenyi-telepként is emlegették. Az utca északi oldalán (a kórház felé eső részen) a vármegye folytatta a házhelyek kimérését, amely 1915-től a Dr. Nagy Sándor-telep nevet viselte az akkori alispán neve után. Az egész területet összefoglaló néven Alsóréti-újtelepként emlegették. A telepek között átvezető utat Görgős dűlőnek nevezték, amely a Kurca nyugati partjától, a szemben lévő rakparttól vezetett a Tiszáig. Az 1932-es városrendezéskor a Csongrádi útig terjedő útszakaszt Kiss Zsigmond (1830–1911) volt 48-as honvédtisztről, Szentes egykori tisztiügyészéről, volt takarékpénztári igazgatóról, városi és megyei képviselőről, a református egyház főgondnokáról nevezték el. (Részletes életrajzát lásd külön.) 1960-ban az utca felvette Hámán Kató (1884–1936), a munkásmozgalom vértanújának nevét. 1991-ben az utcát visszakeresztelték Kiss Zsigmond utcára.

2011. december 16.

Fényképezzük az értékeket

Van egy maroknyi csapat a városban: Maczelkáné Rónyai Juli, Szőke Sanyi, Kocsis Feri, Kiszely János, én, és még sorolhatnám a neveket, akik azzal foglalatoskodunk, hogy járjuk a várost és környékét, és módszeresen fotózzuk az ott található értékeket: szobrokat, templomokat, temetőket, házakat, tanyákat, kunhalmokat, kereszteket, iskolákat, stb.

Értékmegőrzés történik minden fotó elkészítésekor, ugyanis sokszor előfordul, hogy lefényképezünk egy öreg nádtetős házat és felrakjuk a www.panoramio.hu oldal szentesi műholdas térképére, s azt tapasztaljuk, hogy ott ugyan megmarad a ház fotója, de közben a házat lebontották és új épül a helyébe. Így történt az egykori Piti malommal is. Nem volt pénz újraépíteni, így most családi ház épül a helyére. Ezzel az idén eltűnt Szentes térképéről az utolsó két malom. A tavasz folyamán ugyanis a magyartési malom teteje is bedőlt. A még ép malmok és sok egyéb érték is megőrződött általam és fotós barátaim által, és hozzáférhető mindenki számára, éljen akár a föld túlsó oldalán. Aki ráklikkel a fenti linkre, vagy letölti számítógépére a Google Earth műholdas föld térképet, az megtekintheti a szentesi fotósok által készített értékmentő fotókat. Amatőr fotós társaimmal az értékmentés mellett komoly szerepet vállalunk ebbéli tevékenységünkkel a város és környékének népszerűsítésében is azzal, hogy a panoramio oldalán kontinenseken átívelő fotós barátságokat kötünk azzal a céllal, hogy megmutassuk szűkebb és tágabb környezetünk értékeit.

Nagy Zsolt

2011. december 16.

Gondolatok

Az adventi várakozás utolsó vasárnapja ez a mostani.

Még eszedbe juthat egy igazi, lelki ünnep várása. Ne egy olyan messiást várj, aki egy bosszúálló, minden bűnt megbüntető világkirály lesz, ne is angyalseregek földre szállását és egy csodavilág megvalósulását várd, hanem azt, hogy szeretetben és békességben ülhetsz meleg szobában a családod körében, gyönyörködhettek egymásban és hálát adhattok Istennek egymásért és azért a Bethlehemben megszületett Megváltó Jézusért.

Még le sem üthettem a második gondolat első betűit, amikor a nyitott ablakomon át víjjogott a Kossuth téri körforgalomhoz közelítő, Szegedre igyekvő mentőautó szirénája, amelyben ki tudja, ki, milyen állapotban várja, hogy a klinikán majd ránéz és rámosolyog egy kedves orvos, meg egy nővér. És most kérdezlek meg, hogy érzed magad?

Sok neves közéleti ember között, tudod-e, nekem ki nagyon rokonszenves? A mentősök országos szóvivője, aki megnyugtató, okos tájékoztatást ad a legújabb esetekről. A fárad-hatatlan mentősök példás megtestesítője. Mindig szívesen látom és hallgatom őt.

Büszkék lehetünk a szentesi katonáinkra, akik több éven át tartó türelemmel és tökéletes hozzáértéssel helyreállították Mosztárban a balkáni háborúban felrobbantott Neretva-hídat, 9 méteres mélységben felkutatva és felhozva az eredeti köveket. Az azóta kettészakított város két nagy sebe ezzel egybeforrt és meggyógyultak a gyűlölet pusztításában sérült emberszívek is. Köszönjük szentesi Katonák! Köszönjük.

És minden egyéb mellett természetesen azt várjuk, hogy a válságok közt küzdő hazánk vezetői egy akarattal nagyot lépnek a megújuló európai egység, egyben élhetőbb világ felé, ahol mindenkinek lesz munkája, kenyere, meleg otthona és békés élete.

Dr. Imre Ernő

2011. december 16.

Közel 1,3 milliárd helyi adóból

Jelenleg is folyamatban van a polgármesteri hivatal adóirodájában a befizetett helyi adók összesítése. Az első félévben 578 millió forint érkezett be, a december közepi állás szerint az előirányzatban tervezett 1 milliárd 319 millió forintból 1 milliárd 283 millió forint már teljesült egész esztendőre nézve. A végleges összesítés december 31. után történik meg, addig már csak egy bizonyos kör köteles december 20-i feltöltés jogcímén kiegészíteni a helyi iparűzési adó befizetését az éves adó összegéig, de legalább annak 90 százalékáig.

Tonnesné Kiss Ildikó irodavezető tájékoztatása szerint az építmény- és a kommunális adók időarányosan megfelelő mértékben érkeztek be az önkormányzathoz, míg a gépjármű adót illetően van lemaradás. A talajterhelési díj időarányosan jónak mondható, az idegenforgalmi adó befizetés azonban a tervezetthez viszonyítva alul teljesül, az adóköteles vendégéjszakák száma kevesebb lesz, mint az előző években.

Jelenleg az adóiroda kiemelt feladata az önként meg nem fizetett adók beszedése. A behajtási időszakban fizetéselmaradás esetén jövedelem letiltással (fizetés, nyugdíj, egyéb járandóság), azonnali inkasszóval, gépjárműadó befizetésének elmulasztásakor pedig akár a személygépkocsi forgalomból való kivonásával is behajthatja kintlévőségeit az önkormányzat. Legszélsőségesebb esetben az elmaradást bírósági végrehajtó segítségével is behajthatja az adóiroda. Az adótartozás elévülési ideje 5 év, de vannak olyan eszközök, amivel megakadályozható annak beállta. Például ha jelzálogjog vagy végrehajtási jog kerül bejegyezésre az adós ingatlanára, akkor az megszakítja az elévülést. Így akár évekig is elhúzódhat egy-egy ilyen tétel behajtása – mondta el Tonnesné Kiss Ildikó, hozzátéve, hogy a következő adófizetési határidő 2012. március 5.

(Cseh-Lakos)

2011. december 16.

Ülésezik a testület

December 16-án, pénteken 14 órától tartja soros rendes ülését a város képviselő-testülete. A városháza dísztermében jelenlévő képviselők 12 napirendi pontot tárgyalnak meg és döntenek a kérdésekben. Három kft., a Szentes Városi Szolgáltató, a Szentes Városi Könyvtár és a Szentesi Üdülőközpont 2012. évi üzleti terve is terítékre kerül. Ezen kívül rendelet-tervezetet alkotnak a lakhatás megvalósítását segítő támogatásokról, de felülvizsgálják azt a határozatot, ami a helyi felsőoktatás megteremtésére alkottak. Beszámoló hangzik el a Szentes-Nagytőke Körjegyzőség munkájáról, valamint a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság átszervezéséről is tájékoztatást kapnak a képviselők.

2011. december 16.

Schiffer a téren

Schiffer András, az Országgyűlés LMP frakciójának vezetője csütörtökön a Kossuth téren tartott szabadtéri fogadóórát. A parlamenti politikust másfél órán át kérdezhették a helybeliek az ország ügyes-bajos dolgairól. Sokan érdeklődtek a párt programjai illetve elképzelései iránt. Egyébként az LMP aktivistái egész nap aláírásokat gyűjtöttek a párt "zöld fordulat" elnevezésű programjuk támogatásához.

2011. december 16.

30 új munkahely a Hungeritnél

A közfoglalkoztatottak javítják a statisztikát

A közfoglalkoztatásnak köszönhető, hogy október végén csak 1953 regisztrált álláskeresőt tartottak nyílván a szentesi kistérségben – értesült lapunk a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szentesi kirendeltségén.

Ez az adat jobb, mint a szeptemberi, amikor még 2000 fölött volt a munkanélküliek száma, de hamarosan a szezonális hatások miatt ismét növekedni fog a mutató, hiszen a mezőgazdaság és az építőipar is visszafogott teljesítményt nyújt a téli időszakban. 2010 októberében 2220, egy évvel korábban pedig 2300 állástalan volt a kistérségben. A statisztikai javulás annak tudható be, hogy míg az előző kormányzati ciklusban működő, "Út a munkába" elnevezésű programban kevesebb álláskereső vett részt, de őket napi 8 órában hosszabb távon foglalkoztatták. Az új rendszerben idén rövid időtartamú – azaz maximum 4 hónapig napi 4 órás munkát kínáló – közfoglalkoztatásban 691 fő vett részt, míg a legföljebb egy évre szóló, napi 6-8 óra munkát biztosító hosszú távú közfoglalkoztatásban 96 fő kapott lehetőséget. Vállalkozók részére nyújtott bértámogatással 103 fő helyezkedett el, az országos közfoglalkoztatásban pedig 170 szentesi és környékbeli jutott munkához. A kirendeltség által működtetett támogatások segítségével 2011-ben összesen közel 250 főnek sikerült munkaviszonyt létesíteni a térségben – tudtuk meg Tonnes Zsolttól.

Folyamatosan lehet érdeklődni a kirendeltségen a munkaadóknak kínált támogatási lehetőségekről: foglalkoztatást bővítő bértámogatás, a pályakezdők elhelyezkedését segítő munkatapasztalat szerzés támogatása iránt, az uniós források is elérhetőek lesznek. 2011-ben a Munkaerőpiaci Alap munkahelyteremtő támogatásával 17 álláshely jött létre Szentesen: az érintettek a kereskedelemben, a vendéglátásban és a fémiparban helyezkedhettek el. A termelés bővítése miatt a Hungerit Zrt. jelenleg 30 új munkahelyet kínál a szentesieknek.

B.D.

2011. december 16.

Templomban a rajztagozatosok

Adventi rajzkiállítással mutatkozik be a Deák Ferenc Általános Iskola a református nagytemplomban. A tanintézmény rajztagozatos tanulóitól már megszokott volt, hogy tanáruk, Döme Zoltán irányításával minden év tavaszán tárlatot rendeznek a műveikből, de most először templomi környezetben. A témából adódóan kerülhetett sor a gyermekek számára különleges decemberi eseményre, melyet Szűcs Ildikó gyermek-könyvtáros, meseterapeuta ajánlott hétfőn az érdeklődők figyelmébe.

– Ez az adventi kiállítás első látásra különlegesnek hat, hiszen elsősorban nem havas tájat, karácsonyfát, ajándékhalmazt láthatuk rajtuk, hanem egy varázslatot. Ezek a képek mind sugallják azt a várakozás teli, örömteli időszakot, ami az adventet jellemzi, mondta Szűcs Ildikó. – Azért is fontos az alkotás, a rajzolás, festés, mert ilyenkor képekben gondolkodunk, ugyanúgy, mint a mesékben. Amikor mesélünk, a mesét hallgató gyerekek különleges állapotba kerülnek: intenzív, fókuszált figyelem látható rajtuk, képeket alkotnak. Azért fontos, hogy a gyerekek fessenek, rajzoljanak, mert akkor megőrizhetik magukban a képességet, hogy ép maradjon a képzeletük, s a fantáziájuk. Ezek között van egy kis különbség: képzelettel magunk elé tudunk varázsolni olyan dolgokat, amiket már láttunk valahol, a fantáziánk viszont egy különleges alkotókészség, mellyel olyasmit is magunk elé tudunk képzelni, amit még soha nem láttunk. Akik megkapják a rendszeres meseadagjukat, s lehetőségük van ezeket a belső képeket papírra kivetíteni, vagy akár agyagozni, zenélni, képzeletük, képalkotó képességük ép marad hosszú ideig. Akik sok "konzervképet" kapnak (pl. televízió), egyre kevésbé fog működni ez a képességük, mondta a gyermekkönyvtáros.

A Deák-iskola rajztagozatosai szemmel láthatóan rendelkeznek ezzel a képességgel, közülük 13 tanuló mutatja be alkotásain - a meghitt környezetben, amit a templom hozzáadhat - mit jelent számára az advent. A kiállítás január 9-ig tekinthető meg a református nagytemplomban.

D. J.

2011. december 16.

Csontváry és a műszaki katonák a mosztári hídnál

Nyers József mérnök ezredes, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka tartott előadást a Koszta József Múzeumban, Szentes és Mostar, Csontváry és a műszaki katonák közös vonatkozásáról.

Az ezredes Bosznia-Hercegovina történelmi múltját felelevenítve eljutott az 1990-es évek elején kirobbant délszláv háború időszakáig. Mostar török hangulatú kisváros, amely az Öreg híd és környékének a szépsége miatt már évtizedek óta a világörökség részét képezi. A háború alatt a város elképesztő mértékű kárt szenvedett, melynek során 1993 novemberében megsemmisítettéka 426 éves Öreg hidat (Stari Most). A háború végét követően azonnal megindult az újjáépítés, az UNESCO felügyelete alatt.

Csontváry Kosztka Tivadar művészete során, 1903 tavaszán Hercegovinában járt, ahol megfestette a Római híd Mostarban című híres alkotását. Csontváry korai képeit a Koszta múzeumban, a főműveit Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban mutatták be.

Az ezredparancsnok elmondta, hogy Bosznia-Hercegovinában a háborút követően a békefenntartás folyamatába Magyarország is bekapcsolódott. A Magyar Műszaki Kontingens 1996. február 3-án, az IFOR – később SFOR – alárendeltségében kezdte meg feladatát. A Magyar Műszaki Kontingens szakmai gerincét a szentesi műszaki alakulat jelentette, így 30 híd, pontonhíd és 32 km út építését, 65 km vasút helyreállítását végezték el, melyet az előadáson képekkel illusztrált.

A legemlékezetesebb tevékenységet a lerombolt mostari Öreg híd köveinek kiemelése jelentette a Neretva folyóból. Különösen kemény munkát végeztek a búvárok a 8-9 C°-os nagy sodrású folyóban, 9 méter mélyre lemerülve. Az első 3,5 tonnás követ 1997. szeptember 29-én emelték ki Alija Izetbegović bosnyák államfő, valamint magas politikai és katonai vezetők jelenlétében. Mostar ünnepelt. A parton megjelentek a népviseletbe öltözött lányok, fiúk, táncra perdültek, és mindenki boldog volt. Az első kő kiemelését a helyi újságok, mint a béke és a megbékélés szimbólumát emlegették – emlékezett az ezredes – melyhez a kontingens katonái nagy segítséget nyújtottak odaadó munkájukkal. A műszaki katonák 100 tonna követ emeltek ki a folyóból 300 óra folyamatos búvár merülés mellett. Az utolsó robosztus 60 tonnás kőelem kiemelésére 1999. augusztus 5-én került sor. "Nagyra becsüljük a magyar katonák munkáját, hiszen a lerombolt híd köveinek közel nyolcvan százalékát kiemelték a Neretvából" – nyilatkozott a munkák végén Cisic Rusmír, Mostar bosnyák polgármestere. A kontingens 2002. február végén fejezte be feladatellátását.

Kép és szöveg:
Juhász László szds.

2011. december 16.

Együtt erősebbek vagyunk!

2011-ben tovább bővült azoknak a megyéknek a köre, amelyek bekapcsolódtak a Diabétesz Világnap alkalmából Székesfehérváron tartott több száz fős rendezvénybe. Tavaly Szentes adott otthont a programnak, idén Veszprémhez és városunkhoz Székesfehérvár mellett Békés megye is csatlakozott.

A szervezők reményei szerint a résztvevők köre jövőre újabb két taggal, egy alföldi és egy dunántúli megyével bővül, egyre inkább betöltve azt a célkitűzést, miszerint a társadalom valamennyi rétegének, az egészségügyben és egészségiparban dolgozóknak, az egészségpolitika döntéshozóinak együttesen kell fellépni a cukorbetegség terjedése ellen.

2010 novemberében a Dr. Bugyi István Kórház szervezésében zajlott a Diabétesz Világnapi rendezvény, ahová a helyi résztvevőkön túl Veszprémből és környékéről érkeztek cukorbetegek Szentesre. Idén a kórház diabétesz szakrendelésére járó páciensek utaztak a konferenciára, melyen az ötletgazda dr.Vándorfi Győző főorvos többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Diabétesz Társaság által kidolgozott Nemzeti Diabétesz Program hatékony megvalósításához egyaránt szükség van az országgyűlés, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és szervezetei, az önkormányzatok, a betegszervezetek, a sajtó, egyszóval mindenki segítségére. Ennek kiemelt jelentősége van napjainkban, hiszen rohamosan növekszik a cukorbetegek száma, ellátásuk egyre növekvő társadalmi és egészségügyi terhet jelent. Ezért fontos, hogy együtt gondolkodjunk arról, mit lehet tenni a betegség megelőzése és minél jobb kezelése érdekében.

A programhoz a Dr. Bugyi István Kórház dr. Földesi Irén főorvoson keresztül kapcsolódott, aki idén a terhességi cukorbetegség kérdésköréről tájékoztatta a résztvevőket. – Ez azért érdekes terület, mert a világnap fókuszába a megelőzés került. Ha a terhes nőknél szűréssel kiderül, hogy hajlamuk van a terhességi cukorbetegségre, akkor időben be tudunk avatkozni – hangsúlyozta dr. Földesi Irén. A főorvosnő tájékoztatása szerint a diabétesz gondozóhoz jelenleg 130 ezer lakos diabetológiai szakellátása kapcsolódik, de hatékony előrelépést jelentenek munkájukban a szűrések, illetve kiemelendő, hogy 3 éve - havi szinten- konzultálnak Terápiás műhely című találkozókon a családorvosokkal, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a cukorbeteg gondozásban.

Dr. Gyenes Ágota megbízott orvos-igazgató is egyetértett a szűrések fontosságával. Mint mondta, városunkban az ősszel indult szűrőprogram eredményes. Szemészként sokszor találkozik diabéteszes beteggel, akik az időszakonként kötelező vizsgálatra érkeznek hozzá. Praxisában arra is van példa, hogy egy szemészeti vizsgálat világít rá a cukorproblémára, amely alapján szakemberhez irányítja betegét. Jó kezdeményezésnek tartja, hogy a szakmai testület által régóta támogatott szűrési program talán hamarosan beindulhat, melynek keretében az ország számos pontjára telepített gépekkel készített fotókat, adatokat klinikai központokba küldik, ahol erre specializálódott szakemberek végzik el az értékelést. – Fontos ennek megvalósítása annak érdekében, hogy megelőzzük a súlyos szemészeti szövődményeket, melyek vaksággal is fenyegethetnek.

Cseh-Lakos Ilona

2011. december 16.

Arannyal lepte meg Szilviát a fia

Felnőtt-ifjúsági kategóriában Hegyes Bertalan János és Kis Violetta nyertEgy városunkban rendezendő országos társastánc-versenyről egyszerűen nem hiányozhat László Csaba. A december 10-i ranglista-versenyen is ott volt a 30-szoros magyar bajnok, igaz, most először nem a mezőnyben. A Szilver TSE által szervezett megmérettetésen új partnerével, Páli Viktóriával lejtettek három standard táncot, s bemutatójuk után a Dr. Papp László-sportcsarnok közönségétől óriási tapsot kaptak, ami remélhetőleg a közeljövő versenyein is kijár majd nekik. (Debütáló versenyükön másnap rögtön ötödikek lettek Szlovéniában, lásd alább.)

A szentesi sportcsarnokban értékes ranglista-pontokat gyűjthettek a felnőtt és ifjúsági táncosok, akik egyazon kategóriában léptek parkettre, de az a tét is ott lebegett a szemük előtt, hogy ki foglalhatja el a dobogó legfelső fokát László Csaba távollétében. Erre csak a Szilverből négy páros is eséllyel pályázott. Látszott, mindenki "felszívta" magát, bizonyítani akart, afféle háziversenyt vívtak a döntőben, de azért a legvérmesebb reményei a Hegyes Bertalan János-Kis Violetta kettősnek lehettek. Ők az ifjúságiak között aratnak nemzetközi sikereket, s a felnőttek mezőnyében is letették már névjegyüket.

Szatmári-Nagy Szilvia is kíváncsi volt az utódlás kérdésére, hiszen nyitott volt a mezőny. Mint értékeléséből kiderült, egyértelműen lett első a Hegyes-Kis páros. Az egyesület vezetője több okból is elégedett lehetett: a kiválóra sikeredett versenyről egy aranyérem otthonukba is került fia, Rónyai Zoltán révén. Ez kellemes meglepetésként érte, hiszen, mint elárulta, a standard junior I.-ben Zoli és párja, Farkas Boglárka győzelmére ő maga sem számított. Fia elsős kora óta, azaz 7 éve táncol, nem csak standardben, hanem tíztáncban is. Édesanyja szeretné, ha nagy sikereket érne el, igyekeznek is mindent kihozni az ifjú versenyzőből, amit lehet, de Szilvia már tudja, rögös az út a sikerekig.

A Szilver TSE eredményei:

Felnőtt-ifjúsági tíztánc-ranglista, Szentes: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, 2. Budai Attila-Barna Lilla. Junior standard-ranglista: 1. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka.

* * *

A Maribor Openen, WDSF standard nemzetközi versenyen, Szlovéniában a László Csaba-Páli Viktória páros 5. helyen végzett.

D. J.

2011. december 16.

Itt tanultam meg, mi a karácsony

Néhány hete Budapest-díjjal tüntették ki városunk szülöttét, Gáspár Sándort. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész az elismerésről, szentesi karácsonyi emlékeiről és a fővárosi Új Színház ügyéről is nyilatkozott a lapunknak.

– Hazajön karácsonykor?

– Nem tudok hazamenni, és igazából most már nekem a haza ilyen szempontból már nem feltétlen Szentest jelenti, hiszen szüleimet sajnos már elég régen eltemettem. A rokonság most már kisebbik része él Szentesen, a nagyobbik része a fővárosban, és fivérem családjával Békéscsabán. De amint lehet, hazamegyek.

2011. december 16.

Az Év kórháza

Szavazzanak!

Még 3 napig lehet szavazni a www.azevkorhaza.hu in-ternetes oldalon az Év kórháza versenyben a bizonyos szakterületen több mint 145 ezer ember egészségügyi ellátását végző Dr. Bugyi István Kórházra. Az intézmény szerdán összesítésben a 40. helyen foglalt helyet.

A HáziPatika.com által 2011-ben is meghirdetett verseny december 18-ig tart. A szavazáson minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő, fekvőbeteg-ellátást végző intézmény részt vesz. Aki szavaz, annak öt kategóriában kell értékelni: az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb értékelés. Érvényes szavazatot csak az adhat le, aki mind az öt kategóriában értékeli az adott intézményt. A Dr. Bugyi István Kórház a szerdai adatok alapján az orvos-szakmai ellátásban az 5., ápoló- és szakszemélyzet kategóriában a 4., kórházi infrastruktúrában a 132., ellátásban a 46., környezet és tisztaság kategóriában a 62. helyen állt.

Szavazatot érvényesíteni csak Facebook-fiók megadásával lehet.

2011. december 16.

Lemezkiadó a támogatók sorában

Speciális támogató állt nemrég a Zene-Világ-Zene koncertsorozat mögé: egy lemezkiadó! Természetesen, minden támogatás, segítő együttműködés nagyon fontos a lokális zenekultúrának, a budapesti Gramy Records azonban (mert róla van szó) kissé kilóg az eddig képződött sorból.

A kapcsolat elsősorban művészi, hiszen az Azur Blue Band CD-jét is a Gramy adta ki. (Tudjuk: a zenekar oszlopos tagja Kertész Ákos.) A kontaktus azonban nem merül ki ennyiben, hiszen – optimális esetben – világsztár gitáros jöhet Szentesre a közvetítésükkel! Nevet nem mondok, nehogy elkiabáljam (gyakorlatilag idő-pontegyeztetés kérdése), de aki ismerős a kiadó "házi" etno-jazz zenekara, a Pori Jazz Fesztivált és számos hasonló világeseményt hatalmas sikerekkel abszolvált Djabe háza táján, kitalálhatja, kiről lehet szó! És, ha a sors úgy hozza, valamely koncertről élő lemezfelvétel is készülhet nálunk!

Nem mellesleg, nevetségesen olcsón, szinte jelképes összegért komoly értékekhez juthatunk a szó szoros értelmében, CD és/vagy DVD formátumban. Már, ha valaki nem nyerte meg a koncertek előtt épp, amit megvenni szeretett volna, hiszen a Gramy játszani is enged: sorsolva ajándékozni a lemezeiből! A CD-formátumban manifesztálódott friss kiadványaik közül az Edda-gitárosként számon tartott Alapi István saját együttesének "niXfactor" című albuma emelkedik ki. "Aki megszerzi, büszkén birtokolja – ritka érték." – írja Szilágyi Norbert a hazai viszonylatban alig-hanem legjobban sikerült "progresszív fúziós" albumáról. A magvas megállapítással magam is teljes mértékben egyetértek!

Új DVD? Egyértelműen a Djabe 15. születésnapi élő felvétele áll a nyerő pozícióban nálam, amely tavaly készült Budapesten, a Művészetek Palotájában. Mindenki színpadra lépett a 3 órás koncerten (amely teljes egészében látható és hallható), aki akár vendégként, valaha megfordult a Djabe háza táján. Nem érdemes tehát üres zsebbel látogatni el a Zene-Világ-Zene koncertjeire!

Ha belegondolunk, ez nem hétköznapi kezdet. Kíváncsian várjuk a hasonló kaliberű folytatást!

Olasz Sándor

2011. december 16.

Wass Albertre emlékeztek

Ráfi Anna RékaA Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság december elején szervezte meg a Wass Albert vers-, próza- és mesemondó versenyt a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában. Az immáron harmadik alkalommal megrendezett eseményen három kategóriában 30 versenyző indult. A megmérettetéssel a 2008-as szoborállítás óta, Wass Albertre emlékeznek. Most első ízben lehetett választani bármely határon túl élő vagy ott született magyar író, költő műveiből.

A zsűri tagjai: Molnár László színművész-rendező (Szig-ligeti Színház, Szolnok), Almásiné Szaszkó Edit drámapedagógus-tanító, Kacziba Ágnes, a SZTE docense, a hódmezővásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagja.

Díjazottak, alsó tagozat: 1. Bugyi Marianna Zita - Wass Albert: Mátyás király és a vén katona; 2. Puskás Patrik - Lászlóffy Aladár: Szamarika; 3. Mashaei Leila - Szilágyi Domokos: Tréfás mese; (mindhárman Szent Erzsébet, felkészítő: Szűcs Klára).

Jenei ZoltánFelső tagozat: 2. Bátor Violetta - Wass Albert: Üzenet haza; (Kiss Bálint, fk.: édesanyja, Pusztai Katalin), 3. Lustyik Máté - Kányádi Sándor: Az okos kos; (Szent Erzsébet, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária).

Különdíjasok: Jenei Zoltán - Wass Albert: Karácsonyi versek 1.; (Kiss Bálint), Ráfi Anna Réka - Kányádi Sándor: A néma tulipán; (Szent Erzsébet, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária).

Középiskola, felnőtt kategória: 2. Bandula Kata - Wass Albert: Szent a falu; (HMG, fk.: Ráfi Dénes), 3. Buka Boglárka - Wass Albert: Üzenet a magyar nemzetnek; (HMG). A verseny egyetlen délvidéki indulója, reméljük, lesznek követői.

Horváth Miklósné
főszervező

2011. december 16.

Ki tud többet Kosztáról?

A már hosszú évek óta futó tavaszi helytörténeti városi vetélkedők szervezői, a Koszta József Múzeum, Tímár Ferenc (városi könyvtár) és a gyermekkönyvtár ezúttal a Koszta-évforduló kapcsán rendeztek vetélkedőt, a megszokott három helyszínen. A megnyitót a múzeumban tartották, ahol Kis-Rácz Antalné, az egyik szervező elmondta: a Koszta József Szentesen című versenyt a festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából hirdették meg, s úgy gondolták, a nevét viselő múzeum nyertes TÁMOP-pályáza-tának részeként rendezik meg.

Így került sor a Szentes híres festőjének munkásságával foglalkozó versengésre november végén a múzeumban Oroszné Rónyai Éva, a gyermekkönyvtárban Pintér-né Horváth Anikó, a városi könyvtárban Lucza László irányításával. Kis-Rácz Antalné idézte Koszta vallomását arról, miért szeretett ezen a tájon alkotni, s úgy jellemezte a festőt, mint a magánéletben sokszor morcos, zord embert, akinek képein ugyanakkor óriási lelki mélységet, emberszeretetet fedezhetünk fel. A versenyen – melyre előzetesen a helyszíneken már felkészülhettek a tanulók – "beugró" feladattal lehetett részt venni: az iskolások Koszta valamely alkotásának, illetve munkásságának bemutatásával jutottak a megmérettetésre. Az izgalmas feladatsorok kérdéseire megnyíltak a képzőművészeti albumok, de az interneten is keresték a választ a diákok, akik nem csupán az életrajzi adatokat kutatták fel, de a festőművész alkotásait is behatóbban kellett, hogy ismerjék. A feladványok során előkerültek a színes ceruzák, de a Kosztát és festményeit ábrázoló puzzle a versenyzők vizuális képességét is próbára tette.

Az eredményhirdetést megelőzte Poszler György előadása Kosztáról, illetve dr. Béres Mária múzeumigazgató tárlatvezetése, mely egy másik jelentős művész, Csont-váry Kosztka Tivadar műveivel ismertette meg a résztvevőket.

Koszta munkásságát a pontszámok alapján legjobban a Koszta-iskola 2. csapata ismeri, hiszen Chappon Bernadett, Vajda Imre (múzeum), Pólya Zsolt, Makai Lajos (gyermekkönyvtár) és Szikszai Imre (városi könyvtár) első helyezést ért el, felkészítőjük: Szelesné Mohácsi Éva és Lucza László. Második lett a Kiss Bálint-iskola csapata: Csendes Diána, Szili Nóra, Kondorosi Gréta, Puskás Anna, Nagypál Anna, fk.: Antalné Koncz Éva. Harmadik helyen végzett a Klauzál-iskolából Nagy Andrea, Tóth Bianka, Varga Zsuzsa, Gulyás Edina, Kiss Benedek, fk.: dr. Keresz-tesné Farkas Erzsébet.

2011. december 16.

Fivérek segélykoncert Csongrádon

Ami a zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány lényege: az érzelmeket maximálisan igénybe vevő gondolat és a lírai zene találkozása már nem az első alkalommal segíthet azokon a gyermekeken, akik mai korunk e súlyos betegségében, a rákban szenvednek. Az alapítvány koncertsorozatának egyik apropóját adja, hogy itt az advent, közeleg a karácsony. A beteg gyermekek a kórházban talán még jobban igénylik a szeretetet, a gondoskodást.

Legközelebb december 22-én, csütörtökön Csongrádon a Nagyboldog-asszony-templomban ad a koncertet a Fivérek zenekar a 150 főből álló gyermekkórusával. A befolyt összeg az alapítvány számlájára kerül, melyből finanszírozhatják a rákos beteg gyermekek zenei képzését.

2011. december 16.

Rejtvényfejtő verseny angolul

Immár hagyomány a Koszta József Általános Iskolában, hogy december elején rejtvényfejtő versenyt rendeznek angol nyelvből a város hatodik osztályos tanulói számára. Ebben a tanévben a verseny Mikulás napjára esett. Tíz csapat vetélkedett egymással. A gyerekek jó hangulatban oldották meg a könnyebb és nehezebb, sokszor találékonyságot, kreativitást és természetesen angol nyelvtudást igénylő feladatokat.

Minden csapat tagjai jutalomban részesültek, a legügyesebbek pedig az Oxford University Press ajándék könyveit és posztereit vehették át.

Az alábbi eredmények születtek: 1. Koszta iskola, 2. Klauzál iskola, 3. Szent Erzsébet iskola csapata.

Reméljük, hogy a versenyzők és tanáraik egy kellemes és hasznos délután élményével tértek haza.

Dr. Czakó Tamásné
városi munkaközösség-vezető

2011. december 16.

Merre tart a dzsúdó?

Kalydy Zoltán (balra fent) és tanítványai. (A szerző felvétele.)Magyar elnevezéssel a cselgáncs az egyik legősibb távol-keleti harcmodor, melyet csak a birkózással lehet összemérni. Eredetileg – és a mai "káta" gyakorlatokban, magasabb szinten még ma is, hasonlóan a karate több ágához – nem csak önvédelmi fogásokból áll, hanem tartalmazott rúgó, ütő és szúróeszközzel végrehajtott támadásokat. Amikor az olimpiára került a sportág, akkor döntöttek úgy, hogy a támadó harcmodornak ezt a fajtáját elhagyják, és maradnak szigorúan az önvédelmi küzdelmek. A cselgáncs népszerűségét néhány évtizeddel ezelőtt az is fokozta, hogy sok országban az iskolarendszerű oktatás részévé tették. Kalydy Zoltánnal, a szentesi Pollák DSE elnökével a cselgáncs sportágról és a judósok helyzetéről beszélgettünk.

Magyarországon kb. 3-4000 főre tehető az aktív cselgáncsozók tábora, és örvendetes, hogy egyre több lány választja. Sok emberben vannak gátlások a fizikai erőt is igénylő sportágaktól, de azok az előnyök, amivel a cselgáncs "megajándékozza" az embert, a lányoknak is adnak egyfajta magabiztos fellépést, határozottságot egy-egy kritikus helyzetben. Hollandiában, ahol a lakosság létszáma másfélszerese Magyarországénak, közel 40 ezer fő gyakorolja a judót. A többi küzdősport is használja azokat az alapfogalmakat, alaptechnikákat, amelyeket a cselgáncs tanít. Nagyon sok bajnok került ki még a K-1 kategóriákban is azok közül, akik a cselgánccsal kezdték.

Külföldön a belgák és a hollandok különösen komolyan veszik ezt a sportot, és nagyszerű nemzetközi versenyeket rendeznek, már 5-6 éves gyermekeknek is. A szentesi judósok évek óta kijárnak Hollandiába ezekre a versenyekre, és az itt elért sikerekre mindenki büszke lehet, hiszen azokon több mint kétezer versenyző áll rajthoz, és bizony, súly- és korcsoportonként, akár 5-8 győzelem is szükséges ahhoz, hogy valaki első legyen. Több ország erre a versenyre a teljes nemzeti válogatottját elviszi, de sok országból több klub is elküldi versenyzőit, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek. A versenyre már hónapokkal korábban nevezni kell, le kell adni a súlycsoportot is, és aztán úgy kell készülni, hogy az adott időpontra a versenyző bele is férjen abba a kategóriába, melybe benevezett, magyarázza Kalydy Zoltán.

A Pollák szakközépiskola tornatermében lehet a Kalydy-csapatot megtalálni hétköznapokon este 18 órakor, de van már kihelyezett tagozatuk Fábiánsebestyénben is.

Garai Sz. Imre

2011. december 16.

Hungerit-kupa

A Dr. Papp László sportcsarnokban egy hét szünet után tovább folytatódott a kistérségi teremlabdarúgó bajnokság a Hungerit-kupáért. A vasárnapi meccseken, mondhatni papírforma eredmények születtek, de voltak kifejezetten izgalmas és fordulatos mérkőzések is. Képünkön a volt Kinizsi és SZTE futballistákból álló Bundás Liba csapata látható, akik az első mérkőzésükön megszenvedtek a lelkes fiatalokból álló Ladi Teammel, de a második mérkőzésen már nem bírtak a Szentesi Kinizsi SZITE – nagypályán is az őszi szezonban kiválóan szereplő – ifjúsági csapat játékosaiból álló Tengeralattjárókkal. Sőt azt is meg lehet említeni, hogy a Tengeralattjárók játékosa, Nagy András lőtte a nap egyik legszebb gólját: kb. 10 méterről, szabadrúgásból olyan erővel vágta be a lasztit a bal felső "pipába", hogy Vass Pista a kezét sem érkezett felkapni a kapuban.

Eredmények: Lady Team –KÁOSZ 4-5, Ladi Team– Bundás Liba 2-3, Old Tigers– Hungerit I. 5-0, Bundás Liba–Tengeralattjárók 1-2, Cselszövő Pollák FC–Old Tigers 0-0, Fiorelló–Tengeralattjárók 2-3, Young Boys– Legator 1-4, Vasárnapi Futball Hősök– Máyer München 0-3, Biochip – Hungerit II. 3-2, Csituszó–Sz.B. Kft. 2-2, Hungerit II.–MetalCom 0-3, Brazil Team–Farkasok 1-2, Máyer München–Unicum 4-1.

2011. december 16.

Egy osztállyal fentebb a Kiséri Biliárd Klub

A minőségi biliárdot szerető játékosok összefogásával, a megalakulását követő harmadik évben veretlenül lett bajnok a szentesi Kiséri Biliárd Klub az OB II-ben.

A három dél-alföldi megyét magába foglaló magyar "Fás" biliárd szövetség OB II-es bajnokságát nyerték meg. Demeter Sándor, a klub elnöke nagyon büszke a csapatára, akik ebben a "viharsarki" körzetben magabiztosan szerezték meg a jogot, hogy 2012-ben az OB I-ben szerepeljenek. Az elmúlt évben még csak a negyedik helyet érték el, de az idén a csapat erősíteni tudott – két friss igazolással –, így sikerült megvalósítani a céljaikat. A csapat tagjai: Tamási Attila, Lévai Tibor, Kosztolányi János, Pardy Zoltán, Tóth Ferenc és Demeter Sándor. Céljuk az OB I-ben való bennmaradás, de nagyon fontosnak tartják, hogy ezt a szép játékot a mai fiatalok körében népszerűsítsék. A versenybiliárd egyre jobban elkülönül a "kocsma" biliárdtól. Itt nem lehet dohányozni, italozni, zajogni, zavarni a játékosokat, vagy éppen a szabályok magyarázatát egyfajta szokásjoggal összekeverni. (Vagyis, hogy annak van igaza, aki a kocsmában hangosabban kiabál.) Ez egy olyan kulturált sport, ami mentes mindazon káros mellékhatástól, amivel a biliárdot és a kocsmát társították.

Tamási Attila, aki a játék mellett a szervezésben is oroszlánrészt vállalt, azt mondja, szépen összekovácsolódtak, itt mindenki egyformán értékes tagja a csapatnak. Talán pont ezzel nyertek, mert a többieknél szinte mindenütt akadt egy-egy kiemelkedő játékos, de ha neki nem ment, akkor az az egész csapat játékára bénítóan hatott. Náluk viszont egyenletes, megbízható teljesítményt produkált mindenki. Lévai Tibor a nagymágocsi csapatból igazolt Szentesre, és nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy ilyen csapatban játszhat.

Garai Sz. Imre

2011. december 16.

Pingpong suli a Szent Erzsébetben

Első alkalommal rendezte meg a Szentesi Kinizsi asztalitenisz szakosztálya a Szent Erzsébet katolikus iskolában az ott tanuló diákok számára a Mikulás Kupa asztalitenisz viadalt. A közel negyven tanuló részvételével zajló eseményen számos ifjú tehetség került a szakemberek látókörébe, velük – a szakköri foglalkozásokon túl – külön edzéseken is foglalkoznak az edzők.

– Régi álmunk, hogy szervezett keretek között elkezdődjön a szentesi asztalitenisz fiatal tehetségeinek képzése – mondta lapunknak Hegedűs Gábor, a szakosztály vezetője. – Korábbi székhelyünkön, a Damjanich-iskolában már beindult az utánpótlásképzés, majd a mostani "bázisunkon", a Szent Erzsébet iskolában végre olyan formában tudjuk tanítani, fejleszteni a fiatalokat, amely már közelít a korábbi elképzeléseinkhez. Mindenképpen köszönettel tartozunk az iskola vezetésének, akik helyet biztosítanak számunkra a zavartalan munkához, és a bajnoki mérkőzések lebonyolításához. Úgy gondolom, hogy együttműködésünk egyik állomása a hétfőn tartott I. Mikulás Kupa viadal, ahol a szakköri foglalkozásokra járó közel 40 gyerek megmutathatta, hogy mit tanultak ez elmúlt három hónapban.

Az iskolába járó asztalitenisz-palánták hétfőn és szerdán vesznek részt a foglalkozásokon, közülük három-négy tehetséges fiúval és ugyanennyi lánnyal, külön edzéseken is foglalkoznak a szakemberek. Örömteli, hogy a szakosztály – az iskolával, mint háttérintézménynyel karöltve – a Magyar Asztalitenisz Szövetség által kiírt, az általános iskolások körében a sportág népszerűsítését célul kitűző pályázaton két edzőasztallal, 300 labdával és nyolc edzőütővel gazdagodott az elmúlt időszakban.

Hegedűs Gábortól megtudtuk, hogy az első Mikulás Kupát a felsős fiúk mezőnyében Zernig Csombor nyerte, Beszédes Balázs, Kovács Szabolcs és Horeftosz Nikolasz előtt. A lányoknál a felsősök között a negyedik osztályos (!) Ferke Anna diadalmaskodott, megelőzve Bubori Boglárkát, Bubori Csengét és Mashaei Lilit.

hv

2011. december 16.

Palánkos focitorna

December 22–27. ifjúsági, december 28–29. között felnőtt csapatok részvételével palánkos teremlabdarúgó tornát szervez a sportcsarnok. Céljuk, hogy az év végi időszakban versenyzési és sportolási lehetőséget biztosítsanak.

A tornára 12 fős csapatok nevezhetnek, igazolt és amatőr játékosokkal. A névsort az első mérkőzés előtt kell leadni, melyen később már nem lehet változtatni. Korhatár csak az ifjúsági kategóriában van, ott az 1993-ban vagy az után született játékosok játszhatnak. A csapatlétszám gyermek 5+1, serdülő és ifjúsági 4+1 fő. Az ifjúsági kategóriában a szervezők maximum 2x4 csapat nevezését fogadják el érkezési sorrendben. Nevezni lehet december 19-éig (hétfő) 16.55 óráig, a sorsolás a sportcsarnokban lesz 21-én, szerdán 17 órakor.

A csoportmérkőzések 22-én, csütörtökön 14 órakor kezdődnek, a döntő 27-én, kedden 17 órakor lesz. Felnőttek esetében az első 20 csapat nevezését fogadják el. Nevezési határidő december 21., szerda 16.55 óra, majd ezt követi a sorsolás. A csapatlétszám 4+1 fő. A győztesek serleget és érmet, különdíjat kategóriánként, a legtechnikásabb mezőnyjátékos, a legjobb kapus és a gólkirály kap.

2011. december 16.

Pótfűtés

Barry és Will rendszeresen együtt golfoznak. A szokásos szerdai játék közben azonban kénytelenek folyton leállni, mert az előttük haladó két női játékos minden tóba és homokcsapdába beletalál, és csak araszolgatnak a pályán.
Végül Barry azt mondja:
- Ez így katasztrófa, odamegyek, megkérdezem, megelőzhetjük-e őket.
El is indul a nők felé, de félúton megáll, sarkon fordul, és vörös arccal érkezik vissza.
- Nem tehetem. Az egyik a feleségem, a másik a szeretőm. Inkább te menj oda.
Will elindul a nők fele, de ő is megáll félúton és visszafordul:
- Hát b..., erre mondják, hogy kicsi a világ...

2011. december 16.

Kis Kukta

  • Sült gesztenye
  • Mennyei narancsos kuglóf
2011. december 16.

Kutyakiképzés a Felsőpárton

A Magyar Ebtenyészők Országos Egyesületének szentesi csoportja jóvoltából a Munkás és a Vörösmarty utca sarkán működik a kutyakiképző telep. Udvardi Tibor, az egyesület megbízott elnöke büszkén mutatja ottjártunkkor, hogy a hideg, borús idő ellenére sok gazdi vitte négylábúját a kiképzésre, ahol együtt gyakorolnak és különböző alapgyakorlatokat taníttatnak meg velük.

A szervezet életében változást jelent december 17-e, amikor a 33 tagból álló szervezet közgyűlése újra választja az elnökséget. A kutyaiskola 1970-ben indult Szentesen, azóta több-kevesebb sikerrel működik. Mindig volt valaki, aki felvállalta a szervezéssel kapcsolatos feladatokat, sorolja Udvardi Tibor.

A fiatal kutyákat már 3-4 hónapos korban lehet a szabályokra szoktatni. Udvardi Tiborék most azon dolgoznak, hogy városunkban minél többen sajátítsák el ezeket az ismereteket, hiszen nemcsak a kutyáknak kell megtanulni az egymás közötti kommunikációt, az alapszocializációt, hanem gazdáiknak is. Nekik kell eldönteniük, mit is akarnak a kutyáikkal. Van olyan ebtartó, akinek elég az is, ha a kutyával fegyelmezetten tud sétálni, a kutya nem kötekedik, hanem viszszajön ha hívják, és leül. De arra is rászoktathatók, hogy oltáskor vagy vizsgálatkor nyugodtan viselkedjen az állatorvosnál. Míg mások szeretnének komolyabb gyakorlatokat is megtaníttatni kedvencükkel, az ügyesebbek akár versenyekre is járhatnak. Ma már sokféle ügyességi, munkavizsga vagy őrző-védő verseny van, melyre a magasabb szintű „iskolában” fel lehet készülni. Ebben segítenek a kiképzők Búzás Ádám, Dancsó Béla, Bugyi János és Udvardi Tibor.

A kutyákat akkor lehet az "óvodába" hozni, ha megkapták a kötelező védőoltásokat és egészségesek. A törzskönyvezett fajkutyákat, a keverékeket, de még az ún. harcikutyákat is megfelelő tanítás után, probléma nélkül lehet kutyatársaságba vinni. Jelenleg 10-15 kutyás gazdi keresi fel a felsőpárti kiképzőhelyet rendszeresen.

G.Sz.I.

2011. december 16.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Inno-Depot 2008. Kft, mint a Szentesi Ipari Park területén közel 240 millió forintos költséggel, 120 millió forintos Európai Uniós támogatással teljeskörűen felújított Vállalkozói Inkubátorház tulajdonosa pályázatot hirdet

"KREATÍV NÉVADÓ" címmel

A fejlesztés eredményeként létrejövő ingatlan elsősorban az induló, illetve a 3 évnél fiatalabb mikro-, kis-, vagy középvállalkozásoknak biztosít bérelhető irodákat, munkatermeket, tárgyalókat és raktárakat egy olyan, modern infrastruktúrával kialakított környezetben, ahol minden adott a vállalkozások indításához és fejlesztéséhez.

Annak érdekében, hogy az ingatlan könynyen azonosítható legyen, szeretnénk az épületet elnevezni. Nevének utalnia kell az épület funkciójára, a nyújtott szolgáltatásokra, rövidnek, könnyen megjegyezhetőnek kell lennie. Szerencsés, ha hangzása nem idegen és pozitív képzettársításra ösztönöz.

Várunk minden ötletet, felvetést, javaslatot az alábbi elérhetőségek valamelyikére.

Postázási cím: Inno Depot 2008 Kft.,
1593 Budapest, Pf.: 684.
E-mail cím: deres@t-online.hu

Postai küldemény esetén a borítékra, elektronikus levél esetén a tárgyban kérjük megjelölni a "KREATÍV NÉVADÓ" megnevezést.
A legkreatívabb pályázó, aki az inkubátorház keresztanyja/keresztapja lesz, 100.000 forint értékű tárgyjutalomban részesül.

A felhívásra gyerekek és felnőttek pályázatait is várjuk, korosztálytól függetlenül

2011. december 19. és 2012. január 15. között.

Sikeres pályázást és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Inno Depot 2008. Kft.

2011. december 16.

Inkubátorház segíti a kezdő vállalkozásokat Szentesen

Befejezéséhez érkezik a Szentesi Inkubátorház kivitelezése. Az Európai Unió közzel 120 millió forintos támogatásával korszerű, innovatív, környezettudatosan működő inkubátorház jött létre a Szentesi Ipari Park területén. A fejlesztés minden induló és kezdő vállalkozás számára elérhető lesz a térségben, ami jelentősen hozzájárul Szentes városának, mint székhelynek, telephelynek vonzóbbá tételéhez és a vállalkozói kedv erősítéséhez.

A projekt keretében 1150 négyzetméter kerül a közel 4000 négyzetméteres inkubátorházon belül teljes felújításra. Megújulnak a belső burkolatok, új belső és hőszigetelt külső nyílászárók kerülnek beépítésre, a teljes épület 15 cm-es homlokzati hőszigetelést, a tető hő- és víz elleni szigetelést kap. Modern informatikai és telekommunikációs hálózatot, biztonságtechnikai, behatolás- és tűzjelző, valamint térfigyelőrendszert építünk ki, az épületet klimatizáljuk. A hőszigetelés mellett a fűtéskorszerűsítés is hozzájárul az alacsony működési költségekhez, valamint a környezetvédelemhez és fenntarthatósághoz.

Az épületben olyan mikro-, kis-, vagy középvállalkozások bérelhetnek helyiséget, amelyek most indítják, vagy három éven belül kezdték meg tevékenységüket.

Jövőbeni bérlőink kiszolgálására 24 iroda, 2 előadó és 1 projektorral felszerelt tárgyaló, 10 munkaterem és 16 raktárhelyiség áll rendelkezésre, hogy működési teret és szolgáltatások széles skáláját biztosítsuk számukra a növekedési szakaszban.

Az irodák teljesen berendezetten, a vállalkozások működéséhez szükséges bútorzattal felszerelve kerülnek bérbe adásra. Mindezek mellett helyben elérhető lesz titkársági szolgáltatás, irattározás, értékmegőrzés, jogi tanácsadás, könyvelés, adótanácsadás, takarítás, őrzés-védelem, portaszolgálat, pályázatfigyelés és -írás, hitelügyintézés, banki tanácsadás, hatósági engedélyezési eljárások ügyintézése, bevallások elkészítésében való segítségnyújtás, üzemorvosi szolgálat, parkolási és rakodási lehetőség, a keletkezett hulladék kezelése és ártalmatlanítása. A környezet védelme érdekében a teljes épületben szelektív hulladékgyűjtést vezetünk be.

Az inkubátorház lehetővé teszi, hogy a vállalkozások jelentős beruházás nélkül végezhessék tevékenységüket, ezzel is csökkentve az induló és 3 évnél fiatalabb vállalkozások megszűnésének kockázatát.

Az inkubátorház segíti az induló vállalkozásokat az üzleti kapcsolatok kiépítésében és elmélyítésében is, fejlődésük, megerősödésük során pedig adott a bővülés lehetősége az inkubátorház, illetve az ipari park területén.

A projekt a Dél-Alföldi Operatív Program közel 120 millió forintos támogatásával jött létre. A beruházás összértéke közel 240 millió forint.

INNO-DEPOT 2008. Kft.
Cím: 1149 Budapest,
Kupa vezér útja 3.
E-mail: deres@t-online.hu

2011. december 16.

Emlékezés

Emlékezem elhunyt sporttársaimra, akikkel 1960-tól 1968-ig a Szentesi Kinizsiben –hosszabb-rövidebb ideig – együtt futballoztam. Ötven éve, 1961-ben nyertük meg a megyei bajnokságot, és feljutottunk az NB III-ba.

Akik már nincsennek közöttünk: Nagy László, Gágyor László – kapusok, Nádai Ferenc, Gágyor János, Süli Mátyás, Végh József, Galló Sándor, Maroskerti János – védők. Bíró János, Csömör Zsiga, Fodor Ferenc, Fodor Gerzson, Fodor Sándor, Joó Sándor, Kanfi József, Pusztai László – csatárok.

Nyugodjatok békében!

Tószenberger József

2011. december 16.

Családi

Született: Fekete Tamás és Bartha Zsuzsannának Nándor, Kovács Zoltán József és Molnár Editnek Zalán Zoltán, Kovács Krisztián és Bihari Juliannának Emili Hanna nevű gyermeke.

Elhunyt: Pitiné Hoffer Judit, Szabó Mihályné Baranyi Etelka, Aradi Jánosné Pászti Mária Katalin, Varga-Kis Sándor.