2011. december 16.

Szentesi kisegyházak – körön kívül

Februárban adták át a Dózsa György utcai Királyság-termetHárom olyan vallási közösség működik Szentesen, amelyeket a januártól életbe lépő új vallástörvény melléklete szerint nem regisztráltak egyházként – ők egyelőre körön kívül kerültek. Közülük a legnagyobb tagsággal a Jehova Tanúi Egyház rendelkezik, gyülekezetük 80 fős. A szentesi adventisták húszan vannak, a tavaly itt alapított Tudatos és Alkotó Élet Közössége Egyháznak pedig 10 tagja van a Kurca-partján.

Fokozott várakozással telik az advent azon vallási közösségek számára, akiket a nyáron elfogadott, és januártól hatályba lépő új vallástörvény nem ismer el egyháznak. Tizennégy egyház került körön belülre, a többieknek regisztrációs kérvényt kell benyújtani, amit végül a parlamentben bírálnak majd el. Az MTI hétfőn arról számolt be, 72 kérelem érkezett egyházi regisztrációra az Országgyűlés emberi jogi, civil és vallásügyi bizottságához. A testület elnöke, Lukács Tamás tájékoztatása szerint ebből 10-12 várhatóan biztosan megfelel majd az egyházi státusznak, már a korábbi listákon is szerepeltek. A politikus, kitért arra is, hogy a bizottság dolgozik azon a javaslaton, amely az egyházi státuszukat januártól esetlegesen elveszítő, ugyanakkor a jövőben egyesületként működő közösségek számára a zökkenőmentes átmenetet biztosítja. Ez az indítvány még a héten megszülethet.

Másodrangú állampolgárok

A már elismert 14 egyház közül Szentesen hat működik. A katolikusokon, a reformátusokon, az evangélikusokon, a baptistákon, a görögkeletieken és a Hit Gyülekezetén kívül viszont – lapunk gyűjtése alapján – további három olyan gyülekezet folytat hitéleti vagy spirituális tevékenységet, amelyek egyházzá nyilvánítása még várat magára. Közülük a legnagyobb a Jehova Tanúi Egyház gyülekezete, amely – Keresztes Zsolt gyülekezeti koordinátor tájékoztatása alapján – 80 fős, az érdeklődőkkel együtt közel 130 személyből áll. Túlnyomó részük szentesi lakos, azonban a környező településekről is – Derekegyházról, Fábiánse-bestyénről, Szegvárról és Nagytőkéről – többen látogatják összejöveteleiket. A gyülekezet idén februárban adta át a Dózsa György utcában épült új Királyság-termet.

– Általában a gyülekezeteink életére, beleértve ebbe a szentesi gyülekezet működését is, feltételezhetően nem lenne közvetlenül hatással a regisztráció kérdése. Ami az egyház működését illeti, jelenleg még nem tudjuk pontosan meghatározni a várható hatásokat – mondta lapunknak Sztankovits Tibor sajtóigazgató. – Jelenleg napról napra újabb és újabb javaslatokkal találkozhatunk. Az viszont tény, hogy ebben a formában az új egyházi törvény számos területen érintené hátrányosan az egyházat. Megszüntetné például az „egyházi személy“ státuszt, és ezzel a lelkészi hivatalt kérdőjelezné meg. Az egyház égisze alatt működő egyházi rend tagjainak a jogviszonya rendezetlenné válna. Könnyen idézhet elő diszkriminációt az egyháztagok mindennapi életében, mivel másodrangú állampolgároknak minősítené őket.

Nincs garancia

A Hetednapi Adventista Egyház hosszú múltra tekint vissza Szentesen. Mint megtudtuk: Csongrád megyében nyolc gyülekezetük van, ezek saját épülettel rendelkeznek, létszámunk összesen közel 250 fő. A szentesi csoport, amelyhez szegvári hívők is tartoznak, 20 felnőtt tagot számlál. – Nem egy független bíróság határozata alapján, meglévő kritériumok szerint került regisztrálásra valamely vallási felekezet, hanem a pillanatnyi politikai erőviszonyok vagy szándékok függvényében, amely jogbizonytalanságot okoz. A legfőbb problémánk a törvénnyel, hogy annak ellenére, hogy megfelel bizonyos feltételeknek egy közösség, nem garantált, hogy meg is kapja az egyházi státuszt – nyilatkozta lapunknak Ócsai Tamás egyházelnök. Szerinte ezen túl számos gyakorlati probléma teszi bizonytalanná a helyzetet: egyelőre például kérdés, ha valamely közösség nem kapja meg idén a státuszt, hogyan tudja folytatni tevékenységét. – Az eredeti törvényjavaslatban egyébként egyházunk is az elismert egyházak között lett volna. Ennek értelmében abban bízunk, hogy a nagyon közeli időben rendeződik a közösségünk jogi helyzete – tette hozzá az egyházelnök. Erre enged következtetni az is, hogy az illetékes minisztérium államtitkárságával folyamatos és konstruktív kapcsolatban vannak, a tárca pedig minden segítséget megad, hogy egyházuk a többi egyházzal együtt tovább folytathassa hitéleti tevékenységét.

Tudatosan

Tavaly ősszel Szentesen jegyezték be a Tudatos és Alkotó Élet Közössége Egyházat. Honlapjuk szerint tagjai hiszik és vallják, hogy Istenért tevékenykedni ugyanaz, mint embertársainkért tevékenykedni. Szintén ott olvasható, hogy a közösség az egyes emberek és az emberi közösségek életminőségének javítása érdekében elő kívánják segíteni az emberi tudatosság fejlődését a hétköznapi életben is. Vezetőjük, a bölcsész végzettségű Kovács Beáta Ilona lapunknak elmondta, Európa nagyobb városaiban és Budapesten is működik egyházuk, amelynek szentesi csoportjába 10 fő jár rendszeresen. Egyebek mellett meditációt, spirituális beszélgetéseket és tornát is szerveznek tagjaiknak. Állami támogatásban nem részesültek, de az egyházaknak járó kedvezményeket sem vehetik már igénybe az új szabályozás miatt, pedig rendezvények és programok szervezésére készültek. Az elnök szerint rengeteg – például pályázati – lehetőségtől esnek el, ha megszűnik egyházi státuszuk, amely kapcsán egyébként hivatalos tájékoztatást senkitől sem kaptak.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel