2011. december 16.

Kis Kukta

Sült gesztenye

Hozzávalók: Gesztenye, éles kés, víz.

Elkészítése: Mossuk meg a gesztenyét, és éles késsel metsszük be a héj egyik oldalát. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük 25 percig. Ne a legjobb lábast használjuk, mert a héj megfesti az edény oldalát. A majdnem puhára főtt gesztenyét merítsük egy pillanatra hideg vízbe, majd még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Utána tepsiben szétterítve nagy lángon süssük kb. 10 percig. Előmelegített sütőbe tegyük, mert különben rászárad a belső héj! Akkor vegyük ki a sütőből, mikor már illatozik de vigyázzunk ne süssük túl, mert kiszárad és rágós lesz. A vásárlásnál figyeljünk oda, ne vásároljunk fakó, zörgő héjú gesztenyét!

Mennyei narancsos kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 17 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás 2 citrom, 3 narancs, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor. Máz: 12 dkg porcukor, 1 ek. citromlé, 1 ek. narancslé, kandírozott narancshéj.

Elkészítése: Habosra keverjük a puha margarint a vaníliás- és a kristálycukorral, és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat. Belereszeljük egy citrom és egy narancs héját. Elvegyítünk benne 3 ek. frissen facsart citrom- és 10 ek. narancslevet. Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, jól összedolgozzuk, majd a tésztát kivajazott kuglófformába öntjük. 15 percet pihentetjük, így finomabb, könnyebb lesz a tésztája. Előmelegített forró sütőben, a középső sütősínen kb. 50 percig sütjük (tűpróba!) Rácsra borítjuk. Elkészítjük a mázat, belekeverjük a kandírozott narancshéja és rácsurgatjuk a mázat a kuglóf tetejére. (Apró kockákra vágott narancshéjjal helyettesíthető!)