Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 48. szám

2011. december 9.

Összevonás után

Nyár elején még szélsőséges indulatokat korbácsoltak az iskola-összevonások, mostanra viszont lecsillapodtak a kedélyek. A Klauzálban egy ideig megosztott volt a testület, de a párbeszédnek hála eltűnt a "ti" és a "mi": a petőfisek (tanárok, diákok) is megszerették új otthonukat. Képünk Fári Andrea osztályában készült. A 4. oldalon található írásunkban Fábiánsebestyénbe ingázó gyerekek véleményére is kíváncsiak voltunk.

2011. december 9.

Bizonytalan a klub jövője

A honvédelmi tárca spórolna, és ezért a szentesi önkormányzatra sózná rá a tiszti klubot. A város költségvetési mozgástere viszont még nem ismert, de ha kölcsönösen előnyös megállapodást lehetne kötni az ingatlanról, születhet egyezség.

Teljes bizonytalanságban kénytelen dolgozni a szentesi helyőrségi klub hat munkatársa, mert fogalmuk nincs, mi lesz az intézménnyel januártól. Október elején lapunk már beszámolt róla, hogy az országban még 16 hasonló klubot működtető HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft.-től 2012-től elveszik az üzemeltetési feladatokat. Akkor a folytatásról megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, de annak ellenére sem kaptunk konkrét választ, hogy szeptember végén maga a tárca parlamenti államtitkára, Simicskó István jelentette be a Honvédszakszervezet által kezdeményezett Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésén, hogy a minisztérium megvizsgálta az üdülők, illetve a tiszti klubok helyzetét, és arra az álláspontra jutott, hogy azok átszervezése költségcsökkentő lépés. A politikus elárulta azt is, hogy a klubokat az érintett önkormányzatoknak és a helyi alakulatnak ajánlják majd föl üzemeltetésre.

2011. december 9.

Változik a hulladék-szállítás

A Városellátó Intézmény tájékoztatja ügyfeleit, hogy a rendszeres heti zöldhulladék-begyűjtés december 16. és 2012. március 5. között szünetel. Ezen időszak alatt közterületre zöldhulladékot ne helyezzenek ki.

A berki hulladéklerakó telepen üzemelő komposztálóban a téli időszakban folyamatosan elhelyezhető a zöldhulladék, a vonatkozó szabályok figyelembe vételével. Érdeklődni: 63/401-762.

Felhívják továbbá ügyfeleik figyelmét, hogy december 26-án, hétfőn (karácsony másnapján) esedékes szemétszállítást december 27-én, kedden az aznapival együtt végzik.

A munkaszüneti nap miatt a hulladékot a járművek a megszokott rendtől eltérően és eltérő útvonalon gyűjtik, ezért azt kérik a lakosságtól, hogy a kukát a megszokott időponttól eltérően reggel fél 7-ig helyezzék ki.

2011. december 9.

Aranykapu

A Szent Miklós téren és környékén (fehérház) a hagyományos karácsonyi vásár december 8-án, csütörtökön nyílt meg, amelyen a Szent Erzsébet iskola tanulói adtak műsort.

Évek óta visszatérnek a kereskedők, közöttük is a szűcs, a kerámiás, de fenyőfát, a "nagymama lekvárját", a sült gesztenyét is megvásárolhatja a látogató. Természetesen nem hiányoznak a karácsonyi díszek sem, az ünnepi asztalra pedig a csongrádi Gulyás borpincészet termékeiből lehet válogatni. A gyerekeknek is kedveskednek a szervezők, a meseházban délelőtt 10-11 és délután fél 4-kor lesznek műsorok.

2011. december 9.

Becsapott internetes vásárló

Verekedés volt egy Jókai utcai sörözőben december 1-jén este, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A rendőrség a verekedő férfi ellen, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott vitapartnerének, garázdaság miatt indított eljárást.

60 liter gázolajat loptak el egy Apponyi téren parkoló tehergépkocsiból. A tolvaj a jármű tanksapkáját feszítette le, ezt követően megcsapolta az üzemanyagtartályt.

Vandálok vertek szét egy villanyóra-szekrényt december 4-én hajnalban, a Vásárhelyi úton. A kár eléri a 35 ezer forintot.

Szintén ezen a hajnalon rongálták meg egy üzlet kirakatát a Kossuth utcán. A nagyméretű üvegablak betörésével okozott kár 100 ezer forint.

Végül pedig arról, hogy az elmúlt héten is becsaptak egy jóhiszemű vásárlót, aki az internetről szeretett volna vásárolni. A vevő csak a pénzt utalta el, cserébe a mai napig nem kapta meg az általa megrendelt terméket. A meghiúsult üzletet több tízezer forintja bánja.

H.V.

2011. december 9.

A felgyői palánta lépéselőnyt kínál

Akiknél fontos a minőség, azok nálunk, Felgyőn vásárolnak palántát. Nem csupán edzett növényeket, hanem lépéselőnyt kínálunk partnereinknek. Az idén 15 éves fennállását ünneplő társaságunk, a Grow Group Palánta Kft. a kertészetek igényei szerint végzett folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára az ország legnagyobb és legmodernebb palántanevelőjévé vált. Technológiáink felveszik a versenyt a nyugati konkurenciával, így nem véletlen, hogy nem csak a tőlünk keletre fekvő országokba, hanem Ausztriába is szállítunk palántákat. 1997 óta működik telepünk a Majsai úton, ahol az elmúlt másfél évtizedben évről évre növeltük az üvegház felületet – jelenleg is egy 7000 négyzetméteres cabrio – nyitható tetőszerkezetű – üvegházat építünk. Munkánkat számítógép-vezérelt berendezések segítik. Ez a multifunkcionális háttér biztosítja, hogy vevőink követelményeinek az év minden napján meg tudunk felelni: helyben edzettjük, szoktatjuk a kinti klímához, az alacsony páratartalomhoz vagy akár a direkt napfényhez növényeinket.

Megbízhatóságunk eredménye, hogy a kezdeti 8 millióról 100 millió palántára nőtt éves teljesítményünk. A folyamatosan bővülő kereslet is bizonyítja, hogy az általunk kínált ár-érték arány a legjobb. Nálunk magától értetődő a napra pontos kiszolgálás és a tapasztalatcsere vevőinkkel. Partnereink visszajelzései segítenek abban, hogy a legmagasabb minőségű, egészséges és szabadföldi ültetéshez edzett palánták kerüljenek a kertészetekbe. A mi üzletpolitikánk az, hogy bárki fordulhat hozzánk bármilyen kéréssel, teljesítjük, mert minden olyan technológiával rendelkezünk, amelyet ma a modern technológiákkal foglalkozó kertész is felhasznál. ISO minőségbiztosítási rendszerben dolgozunk, ami nagyon fontos a kertészek számára és a mi számunkra is, hiszen minden pillanatban követhető termékünk minősége. Visszanézhető, mi történik a növényekkel, ezzel mi is igazolni tudjuk a kertészek felé azt, hogy mindig jó és kontrollált minőséget állítunk elő. Ahhoz, hogy az elvárásoknak minden időben meg tudjunk felelni, komoly beruházásokra van szükség. Ezeknek a fejlesztéseknek az előnyei végül a termelőknél kamatozhatnak.

(X)

2011. december 9.

Advent hangjai a templomban

Negyedik alkalommal rendezte meg december 1-jén a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred adventi koncertjét, melynek most először a református nagytemplom adott otthont.

A rendezvényre nagy számban érkeztek civil érdeklődők is. Kovách Péter református lelkész örömét fejezte ki, hogy a katonák e színvonalas rendezvénnyel a templomban mutatkoznak be. Ez a koncert az adventi készülődést segíti, és ebben a problémákkal teli világban alkalmat ad arra, hogy karácsony előtt feltöltődjenek és örömmel teljenek meg a szívek, hangzott tőle.

A műsorban először a hódmezővásárhelyi katonazenekar előadását hallhatták, Kovács István százados vezénylésével. A nemcsak hazánkban, hanem külföldön is többször fellépő együttes fúvósai többek között osztrák, olasz, amerikai zeneszerzők műveivel töltötték meg a templomot.

Majd a világszerte híres, Magyarország egyetlen férfikórusa, a Honvéd Együttes Férfikara lépett a dobogóra, Boros Tibor karnagy vezetésével. Műsorukban több nyelven, a világ számos tájáról megszólaltatott művek méltán arattak nagy sikert, kiváló hangzást biztosított a templom akusztikája. A komolyzenei művek után végezetül üdítően csendültek fel a karácsonyi dallamok Nagy László Adrián átdolgozásában.

A koncert végén Palatinus András őrnagy fejezte ki köszönetét és elismerését a zenészeknek és művészeknek, hogy előadásukkal hozzájárultak a közelgő szeretet ünnepére történő felkészüléshez.

Juhász László
szds.

2011. december 9.

Hangverseny

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete és a Szent Anna Egyházközség szervezésében 23. alkalommal kerül sor a Karácsonyi jótékony célú hangversenyre december 11-én, vasárnap 15 órai kezdettel a Szent Anna-templomban. Belépő díj nincs, az önkéntes felajánlásokból a területünkön élő szociálisan rászorultakat segítik.

2011. december 9.

Istentiszteletek

Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon: szentmise: p. 15 óra.

Evangelikus Templom: Istentisztelet: v. 9 óra (templom). Bibliaóra: cs. 16.30 óra (parókia).

Felsőpárti Református Parókia: Istentisztelet és vasárnapi isk.: v. 9 óra. Konfirmációi előkészület: v. 10 óra; Imaóra: v. 17 óra. Bibliaóra: cs. 16 óra. Ifjúsági óra: szo. 16 óra.

Jézus Szíve Templom: Szentmisék: sze. és p. Rorate 6 óra, v. 8 óra.

Kórházkápolna: Szentmise: v. 17 óra. December 10-én, szo. 16 óra: r. kat. gyermek istentisztelet.

Református Imaház: gyermek istentisztelet: v. 10 óra.

Református nagytemplom: Istentisztelet: v. 10 óra.

Szent Anna-templom: Szentmisék: h-p Rorate 6 óra, szo. 17 óra, v. 10 óra. Bibliaóra a plébánián h. 17 óra.

Szent Miklós Görögkeleti Templom: Szent liturgia: december 11-én v. 10 óra.

Szentesi Református Idősek Otthona: v. 8.30 óra: ref. Istentisztelet; k. 16 óra: r. kat. Szentmise; sze. 16 óra: Bibliaóra.

Görögkeleti hírek: a Szent Miklós Templom védőszentjének ünnepe, és a templom felszentelésének 225. évfordulója 11-én, vasárnap lesz.

Katolikus hírek: 11-én, vasárnap 15 órakor jótékonysági hangverseny a Szent Anna-templomban. A Karitász a szegény családok javára karácsonyi gyűjtést szervez:
a templomokban felállított perselyekben pénzbeli, a Szent Anna plébánián tartós élelmiszer-adományokkal lehet támogatást nyújtani.

2011. december 9.

Legrégebbi műemlék templomunk

225 éve épült a szentesi görögkeleti templom

Szentes belvárosa az 1890-es évek végén, a torony nélküli kistemplommalA XVII. század végén és a XVIII. század első felében a háborús viszonyok miatt számos Macedóniában élő görög kereskedő család Magyarországra menekült, közülük többen Szentesen telepedtek le. A hagyomány szerint az ide érkezettek többsége Kozsán városából és annak környékéről menekültek. Csekély létszámuknál fogva – 1773-ban mindöszsze 16 fő – a közigazgatási hatóságok kezdetben nem vettek róluk tudomást. Hazájukból hozott ortodox vallásukat titokban, magánházaknál gyakorolták, amely azonban tilos volt, s emiatt többször büntetésben részesültek. Számuk folyamatosan növekedett: 1783-ban már 114 görögkeleti vallású személyt írtak össze Szentesen.

2011. december 9.

Emberségből jeles

Olvasónk írja

A helyi polgárőr egyesületbe Gránicz Pálnak küldte az alábbi levelet Vagnerné Győr-Moson-Sopron megyéből, hogy köszönetét fejezze ki a polgárőrség két tagjának emberségükért.

"Ezúton is szeretném megköszönni Sipos Imre és Szabó István uraknak Mindenszentek napján, az Alsó református temető parkolóján tanúsított jóságát, becsületességét, emberségességét.

Az autóm csomagtartóját nyitva felejtettem, benne pótolhatatlan dolgokkal, melyek a szokásos Halottak-napi temetőlátogatásoknál elengedhetetlenek.

Sipos és Szabó urak nem csak észrevették a nyitott csomagtartót, de ott maradtak az autónál, figyelvén azt, amíg vissza nem tértem a síroktól.

Ilyen becsületességre, lelkiismeretességre sajnos ma már alig akad az ember. Annál többre értékelem emberségüket, szolgálatukat, ráadásul önkéntesként. Őrangyaloknak nevezhetném őket és ismét csak azt tudom mondani, hogy áldja meg őket a Jó Isten, a sors pedig viszonozza valamikor, valahol jótettüket. Szívből köszönöm, hogy megmentettek egy kifosztástól és ennek hajmeresztő következményeitől.

Szívélyes üdvözlettel, hálával."

2011. december 9.

Gondolatok

December elején a gyermekeidnek Télapót vagy Mikulást mondasz? Különbséget kell tenned a kettő között.

A névválasztást bennem az döntötte el egyszer s mindenkorra, hogy a Mikulás, magyar változatában Miklós, a középkorban élő személy volt. Myra városkában szolgált egész életében, mint katolikus pap, majd püspök. Arról volt nevezetes, hogy mindenkit szeretett, de a kisgyermekeket különösen. Erről maradt fent egy kedves szokása: névnapja éjszakáján bejárta Myra házait, és ahol a kisgyermekek a félig nyitott ablakaikba kitették cipőcskéjüket, és ha jók voltak, akkor apró ajándékokat tett bele, ha pedig rossz hírük volt, akkor ajándék helyett virgácsot. Ajándékozó szeretetének jó emlékét az utókor évente felidézi. Tedd te is.

Olvasom, hogy "a jövőnk honatyáink kezében van." Ez bizonyára így van, de hadd tegyem hozzá a magam véleményét: a mi jövőnk, magyar népünk jövője mindenekfelett a gondviselő mennyei Atya kezében van, aki a történelemnek is Ura és aminek eljön az ideje, mindent megtesz az érdekünkben.

Mindig zavar, amikor a közéletet szabályozó illetékesek roszszul használnak két szót: az egyik a lehet, a másik a szabad szó. Mindegyiket a maga helyén kell használni. Mert sok mindent lehet, meg lehet tenni, még rosszat is, van aki lop is stb., de nem szabad. A legfrissebb példa a rossz használatra: "Hány ebet lehet tartani egy magánházban?" S, elmondják, hogy kettőt, stb. Holott egy magánházban annyi kutyát is lehet tartani, ahány a lakásban meg a kertben elfér, akár többet is, csak nem szabad, az pedig más. Mindent a maga helyén mondjunk, pláne szabályozzunk.

Tudod,-e, hogy a hangszereknek is van királyuk? És melyik a király? A közvélemény szerint az orgona. A Kossuth téri református nagytemplom orgonájában 1700 körül van (az én időben volt) a megszólaltatható hangsípok száma. El tudsz képzelni egy akkora zenekart, amelyikben egyszerre ennyi zenész hangszere szólal meg? Ugye nem. Márpedig csak az említett orgonában, méghozzá vonós hangzásban ennyi szólaltatható meg a leghalkabb változattól a fergeteges fortissimóig! Leírhatatlanul gyönyörű hangzású hangszer. Méltán a hangszerek királya, vagy ha jobban tetszik, királynője.

Dr. Imre Ernő

2011. december 9.

Kiss Ernő utca

Utcáink, tereink névadói (66.)

A felsőpárti városrész északi végének legszélső utcája; a Dózsa György és a Vasvári Pál utcákat köti öszsze. A város az 1920-as években 256 háztelket osztott ki ezen a területen, amelynek neve Hékédi újtelep lett. Az 1932. évi városrendezéskor utcákat neveztek el az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúkról. Ezek egyike volt Kiss Ernő honvéd tábornok, aki Temesváron született 1799. júl. 3-án. Nagyapja, az örmény származású Kiss Izsák 1760-ban nemesi címet nyert Mária Teréziától, II. József pedig neki adományozta a kiterjedt eleméri és ittebei birtokokat Torontál vármegyében. Kiss Ernő dúsgazdag ifjúként 1819-ben a katonai pályát választotta: a huszároknál kezdte, majd 1820–45 között a dzsidásoknál szolgált, s az őrnagyi rendfokozatig emelkedett. 1845-től a Hannover huszárezredhez került, előbb alezredes, majd ezredes. Alakulatával a Temesi Bánság területén állomásozott, amikor 1848 májusában a magyar hadügyminisztérium fennhatósága alá került. A Délvidéken részt vett a szerb felkelők elleni harcokban: a nagybecskereki dandár parancsnokaként bevette a perlaszi tábort. 1848. október közepétől ő volt a bánsági hadtest parancsnoka: csapatai élén visszaverte a Nagy-kikinda, Óbecse és Törökbecse ellen indított szerb támadást. 1849 februárjától országos főparancsnok, altábornagy, emellett a hadsereg főfelügyelője, a hadügyminiszter helyettese. A világosi fegyverletétel után az osztrák haditörvényszék golyó általi halálra ítélte, és tizenkét tábornoktársával együtt október 6-án Aradon kivégeztette.

Labádi Lajos

2011. december 9.

Drágább lesz az ivóvíz is

Kocsis LászlóJanuár 1-jétől változnak az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás díjai. A Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. előterjesztésében készült anyag vitájában a cég felügyelő bizottsága, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérsége és a Pálmások Szövetsége a magasabb, 9-10 százalék közötti díjemelést javasolt. Utóbbiak nevében Horváth István így érvelt: A szennyvízbírság fizetési kötelezettség miatt az alacsonyabb (B változat) díjtétel veszteség képződéséhez vezetne, mely hosszabb távra nem érdeke sem a városnak, sem a lakosságnak. Nagyon fontos a szennyvíztisztító mielőbbi felújítása, hogy a bírság megszűnjön, figyelmeztetett a képviselő.

Bujdosó Tamás – a polgármesternek címezve – rá is kérdezett: hány évig kell még fizetni a szennyvízbírságot a lakosságnak?

2011. december 9.

Turisztika – iroda nélkül

Alaposnak és színvonalasnak nevezte Horváth István, a városgazdasági bizottság elnöke a testület asztalára tett turisztikai akciótervet. Ugyanakkor azt javasolta, hogy legyen az első olvasat. A városatya arról tájékoztatta képviselőtársait, hogy a Szentesi Vendégszeretet Egyesület értékes véleményt alkotott az előterjesztéshez, benne fontos, hasznos és konkrét javaslatokkal. Mint mondta, a grémium megtárgyalta és támogatja az egyesület felvetéseit, kérte, kerüljenek beépítésre az átdolgozott akciótervbe.

– Azt a határozati javaslat megfogalmazást nem fogadjuk el, hogy "a költségvetés lehetőségeinek függvényében". Fordítva kell tenni: arról kell konkrétan dönteni, hogy mit csinálunk, és amit jóváhagyunk, azt be kell tervezni a költségvetésbe és végre is kell hajtani – jelentette ki a képviselő.

2011. december 9.

Elmarad az oltás

Értesítjük a tisztelt szülőket, hogy a december 10-ére tervezett – a szűrőprogramhoz kapcsolódó – következő ingyenes HPV-oltás a Silgard oltóanyag hiánya miatt elmarad.

Szűcs Lajos alpolgármester

2011. december 9.

Kicsi az ökológiai lábnyomunk

Ökológiai lábnyomunk kicsi – így összegezte városunk teljesítményét Szirbik Imre, miután Brüsszelben az unió főbiztosától – négy másik európai település vezetőjével együtt – átvehette a "Biodiverzitás fővárosa" címet. A sikerben szerepet játszó szervezetekkel együtt megtartott városházi sajtótájékoztatón a polgármester kiemelte: élhető, emberközpontú város úgy lehet Szentes, ha a közösség otthon érzi magát. Ennek érdekében számos fejlesztést hajtottak végre. Ezek összessége tette lehetővé, hogy életmódunk mind kisebb terhet jelentsen környezetünk számára. Szirbik Imre leszögezte: a város lakói, továbbá civil és szakmai szervezetek egyaránt kivették részüket abból, hogy a biológiai sokféleség területén Európa legmagasabb szintjére kerüljünk. A kitüntetett települések vezetői tavasszal az egyik díjazott francia nagyvárosban, Montpellier-ben találkoznak, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.

Baloghné Berezvai Csilla főkertész a további célokról elmondta: a Virágos Magyarország versenyben végre az élen szeretne zárni Szentes, hogy az uniós megmérettetésen is részt vehessen a város hazánk képviseletében. Döbrőssy Iván, a távhőrendszert működtető Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a szélcsendes novemberi napokon nálunk is lehetett volna szmogriadó, ha gázzal üzemelne a távfűtés, de mivel 97 százalékban termálvizet használnak, ez a veszély nem fenyegeti a várost. A Kertbarátkör részéről Horváth György azt szorgalmazta, hogy ne csak a központra legyünk büszkék, hanem Szentes peremterületeit is csinosítsa a lakosság, mert a városba érkező látogató elsőként a bevezető utak mentén látott környezet alapján formál véleményt rólunk. Hozzátette, a hazai növényfajok védelme épp úgy fontos és hasznos a biológiai sokféleség érdekében, mint a mindennapi kerti munka, amitől nem csak az érezheti jobban magát, aki végzi, hanem az is, aki a végeredményt szemügyre veszi. Kecskés Mária energetikus kiemelte: az iskolákban korszerű világítás működik, és a közvilágítás korszerűsítése is folyamatban van. Végezetül Móra József önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Szentesen bebizonyosodott, a lehűtött termálvíz képes természeti értékeket teremteni. A Termál-tónál 176 fajt számoltak meg természetvédelmi szakemberek.

B.D.

2011. december 9.

Menetrendváltozások

Siemens Desiro motorvonat jár vasárnaptól a budapesti Nyugati pályaudvarraVasárnaptól több Szentesről közlekedő, vagy a várost érintő buszjárat indulása módosul. A Tisza Volán közleménye szerint a Szarvas-Szeged vonalon közlekedő buszok Szentesről 5 perccel korábban indulnak majd. Csongrádról 11.40-kor indul majd az utolsó délelőtti járat Szentesre. A Mindszent érintésével munkaszüneti napokon járó, Szentesről 10.05-kor induló járatot megszüntetik. Ugyancsak ez lesz a sorsa az Orosházáról 7.40-kor ide induló járatnak. A Szentes és Eperjes között közlekedő hajnali busz 6 órakor indul a városba, és 15.25-kor megy vissza a községbe. A délutáni árpádhalmi járat 15.10-kor indul majd Szentesre. Kunszentmártonból Szentesre 15.25-kor indul majd a busz. Új járatok indít a Tisza Volán Szentes és Nagytőke között, Magyartés és Zalota érintésével. A tanév munkanapjain 16.10-kor indul, és 17.00-kor jön vissza Nagytőkéről a busz, illetve 17.30-kor is közlekedik egy járat, ami 19.30-kor indul vissza a községből. Szabad és munkaszüneti napokon 17.10-kor indul és 18.25-kor jön vissza Szentesre az új buszjárat.

Egy látványos változás biztosan lesz a vasúti közlekedésben – tudtuk meg egyik lelkes és szakavatott olvasónktól. A Szentes - Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő napi gyorsvonatpárt egy, eddig Szentesen nagyon ritkán látott modern típussal, a 6342-es sorozatú Siemens Desiro motorvonattal fogja közlekedtetni a MÁV-START Zrt. A többi vasúti járaton marad az orosz 6341-es illetve a csehszlovák Bzmot sorozatú motorkocsik. A szentesiek most először utazhatnak majd rendszeresen ezzel a kényelmes motorvonattal. A vasúti menetrend Szentesen érdemben nem változik, az állomáson kapott tájékoztatás szerint néhány járat pár perccel korábban fog indulni.

B.D.

2011. december 9.

Sokszoros véradók köszöntése

Száz százalékban felhasználják a levett vért a régióban

Az idei évben is köszöntötték a térség többszörös véradóit, mindazokat, akik legalább 30 alkalommal nyújtották már karjukat, hogy segítsenek mindazokon, akik orvosi ellátásához vér, vagy vérkészítmény szükséges. A korábbi országos rendezvény meghívott, majd kitüntetéssel elismert vendége volt Magyar József is. A Hungerit Zrt. vezérigazgatója, évek óta támogatja a véradókat Szentes, Szeged, Kecskemét és Zalaegerszeg térségében.

A múlt pénteki helyi ünnepségen elhangzott, hogy akik a vérrel foglalkoznak, azok számára nincsenek, nem lehetnek munkaszüneti vagy ünnepnapok. Többek között ez derült ki az egykor Szentesen tevékenykedő, most Szegeden dolgozó dr. Szekeres Veronika köszöntőjéből is. A főorvos elmondta, hogy azért is kiemeltnek kell lennie ennek a területnek, mert a véradók adománya nélkül nagyon sok, orvosi szakterület nem tudná elvégezni gyógyító tevékenységét, hiszen a vér a mai napig semmivel sem helyettesíthető teljes mértékben.

– Az elmúlt években kissé apadt a véradók száma Magyarországon, s az is változás, hogy a régióban levett teljes vér 100 százalékát a dél-alföldi betegek gyógyítására használják fel – szögezte le dr. Szekeres Veronika, aki kérte a megjelentektől, hogy a Vöröskereszt hívó szavára továbbra is nyújtsák karjukat embertársaik érdekében.

Szűcs Lajos alpolgármester a vér kapcsán 2 magyar szóra asszociált. Az egyik a természetes, hiszen a többszörös véradóknak természetes, hogy karjukat nyújtják. A másik a szükséges, hiszen sokak gyógyítása csak a véradók önzetlen felajánlása miatt lehetséges.

Dr. Molnár Gyula helyi elnök elmondta, hogy az elmúlt években csökkent az alapítvány támogatása, de öröm számukra, hogy nemcsak az adók 1 százalékának felajánlásából, hanem cégek, vállalatok támogatásából is növekszik az az összeg, amelyet az éves ünnepségen szét tudnak osztani. A legutóbb a Legrand Zrt. támogatta az alapítványt 100 ezer forintos befizetéssel.

Az ünnepségen két 130-szoros, egy 120-szoros, egy 110-szeres, négy 100-szoros, és még 155 véradó tevékenységét ismerték el. Köztük Szalacsek Lajosnét, aki 18 éves kora óta évente legalább 3 alkalommal ad vért, először édesanyja kíséretében tette. Ma már legkisebb gyermeke is véradó. Mesélte, hogy az elmúlt évtizedekben arra is volt példa, hogy azonnali véradással segítették elő egy szívműtét előtt álló beteg operációját.

Pintér Istvánné az 1980-as évekből emlékszik egy olyan sürgősségi véradásra, amelybe ő is bekapcsolódott. Korábban kiszállásos véradásokon is részt vett rendszeresen, ma a Dr. Bugyi István Kórházban lévő vérellátót keresi fel évente többször, sokszor a fiával.

Cseh-Lakos

2011. december 9.

Rendőrök pontozták az iskolásokat

A Koszta József Általános Iskolában rendezték meg a kisiskolások közlekedési versenyét a szentesi rendőrség közlekedésrendészeti osztályának támogatásával, amelyen az iskolások 3-4-esei vettek részt. Ebben az évben 33 tanuló nevezett, akik forgószínpadszerűen, három csapatban versenyeztek. Korosztályuknak megfelelő tesztlapot töltöttek ki, az iskola udvarán található KRESZ-parkban forgalmi szituációban a rend-őrök pontozása mellett minél szabályosabban kellett közlekedniük, valamint az ügyességi pályán vetélkedtek.

Míg a zsűri értékelt, addig a tanulók interaktív KRESZ-órán vehettek részt Lucza László segítségével.

Eredmények, egyéni, fiú: 1. Szabó Benedek, 2. Kozma Gergő (mindketten Kiss Bálint), 3. Ragács Erik (Koszta).

Lány: 1. Mészáros Berkecz Andrea, 2. Gazsó Rebeka Dorina, Vass Vivien (mindhárman Kiss Bálint).

Legjobb tesztkitöltő Kozma Gergő (Kiss Bálint), legügyesebben közlekedő Tóth Bence (Koszta), legszabályosabban közlekedő Sarusi-Kis Kamilla (Kiss Bálint).

Felkészítő tanárok és a verseny lebonyolításában segítettek: Orosz Katalin, Földi András, Kováts Levente, Lucza László, Szolláthné Sárközi Sarolta, Fekete Zoltán, Izbékiné Csige Hajnalka, Kunné Schmidt Gabriella, Czibulya Anita, Sántháné Deim Alíz.

2011. december 9.

A petőfisek megszerették a Klauzál-iskolát

47 tanuló ingázik naponta Fábiánsebestyénbe

A gyerekek megszokták, hogy fél órával hamarabb kell kelniükNyár elején még szélsőséges indulatokat korbácsoltak az iskola-összevonások, mostanra viszont lecsillapodtak a kedélyek. A Fábiánsebestyénre naponta ingázó szentesi tanulók és szüleik elégedettek a falusi viszonyokkal, dicsérték a kosztot és a segítőkészséget. A Klauzálban egy ideig megosztott volt az összevont tantestület, de a párbeszédnek hála eltűnt a "ti" és a "mi": a petőfisek is megszerették új otthonukat.

Amilyen hangos volt a város az iskolák bezárása és a kényszerű költözködések miatt, olyan nyugodt nevelői munka folyik ma már az összevonásban érintett intézményekben. A fábiánsebes-tyéni iskolába végül 48 szentesi gyermek iratkozott át, de ma már csak 47-en ingáznak a faluba, az egyik család épp az utóbbi napokban költözött ki a községbe – tudtuk meg Tóth Flórián fábiáni jegyzőtől. Ez a létszám nagyobb, mint amennyiről eddig szóltak a hírek – az önkormányzat legutóbbi ülésén tárgyalt háromnegyed éves költségvetési tájékoztatójában ugyanis az szerepel, hogy szeptember végéig összesen 38 szentesi gyermek iratkozott át Fábiánsebestyénbe.

2011. december 9.

Fool Moon karácsonyra

A Quimby egyik sorát idézve bátran leszögezhető: "van úgy, hogy vörös a hold". Van bizony! Van úgy is, hogy "fool" (ahogyan más is: alanyi jogon). És már mióta! Nos, éppen tíz esztendeje: akkor alakult meg Szegeden a Fool Moon nevű fiúcsapat.

Igen, fiúcsapat, de nem a nagyszívű Kozsó istállójából kiszabadult ugri-bugris, tátogó majmócák. Ők tényleg énekelnek (nem csak imitálják)! Nem akárhogyan: a cappella, vagyis hangszeres kíséret nélkül, akár a Bolyki Brothers például, de a szegediek fő csapásiránya bizony, a popzene! Dacára annak, hogy a szentesi közönség előtt a régi Tóth Bagi Band-ből ismerős Molnár Gábor kiválóan szaxofonozik és billentyűs hangszereken is játszik, a Fool Moonban immár a tenor szólamot erősíti.

Az együttes pályafutását jelentős sikerszéria övezi úgy az énekversenyek (Graz, Tajvan: első díj), mint a hazai és nem kevés számban külföldi koncertek, fellépések terén. A sors pikantériája, hogy 2008-ban azzal a Csézyvel képviselték Magyarországot az Eurovíziós Dalversenyen, akinek inkább mostanában adatott meg a "15 perc hírnév" kétes dicsősége, amiről bizonyára szívesen lemondott volna. (A hölgy dalai közül én egyre sem emlékszem, ami minden bizonnyal az én hibám.) Presser Gáborral vagy Edvin Martonnal fellépni a Fool Moont illetően – az igen, az más kategória.

Eddig öt önálló CD-t készítettek a fiúk, közte 2005-ben a Merry Christmas címűt, amelyhez mindjárt visszatérünk. Számos lemezen működtek közre vendégként, és jó néhány válogatás-albumon is hallatták a hangjukat.

És hogy az ötből mért épp a Merry Christmas című lemezüket emeltem ki? A válasz kézenfekvő: mert karácsonyi koncertre készülnek a fiúk Szentesre a Zene-Világ-Zene sorozat keretében december 16-án, pénteken 19 órára a szokásos helyszínen, vagyis a zeneiskola hangversenytermében. Néhány saját szerzemény mellett olyan darabokra számíthatunk, mint a Jingle Bells és az Oh, Holy Night. A magyar karácsonyi dal-felhozatal sem marad el: Kiskarácsony, Pásztorok, pásztorok, megelőlegezve-megidézve az ünnep szeretetteljes meghittségét, békéjét, melegségét.

Olasz Sándor

2011. december 9.

Koncert a beteg gyerekekért

A "Zenével a rákos gyermekekért" Alapítvány adventi koncertjét december 15-én a Szent Anna-templomban rendezik. A Seres Antal által létrehozott alapítvány a budapesti és a szegedi gyermekkórházban gyógykezelt betegek javára gyűjt, egyben gitároktatással próbálja segíteni őket a nehézségek leküzdésében.

Jövő csütörtökön 18 órakor harangszóval kezdődik a zenés műsor, egyrészt az ünnepi hangulat megteremtése miatt, másrészt a 16 évesen elhunyt Kristóf emlékére. A rákbeteg, sportoló fiút a budapesti Madarász utcai klinikán kezelték. A templomi műsorban a legszebb lírai, köztük karácsonyi dalok hangzanak el a Fivérek együttes, valamint Temesi Berci (basszusgitár) és Balogh László (kahon) előadásában, s közreműködik a novemberi első koncerten debütáló 150 fős, helybeli általános-, és középiskolásokból álló Szentesi Gyermekkórus is.

Mint az alapítvány elnökétől, Ombodi Csillától megtudtuk: a közéleti szerepléssel óvatosan bánnak, hiszen komoly munkának, nagy feladatnak tartják tevékenységüket, ezért nem akarták szenzációként tálalni. Szépen lassan kap országos nyilvánosságot az alapítvány, folyamatosan szeretnék bevezetni a médiába: nemrégiben Joshi Bharat 40 perces beszélgetős műsorában szerepelt Antal, melyet karácsony környékén láthatnak a tévénézők, s a zenész az MTV reggeli műsorába is meghívást kapott a rákos gyerekek gitároktatójaként.

D. J.

2011. december 9.

Barkácsdélután az oviban

Alig fejeződtek be az őszbúcsúztató programok az óvodákban, máris itt a karácsonyi készülődés, az advent ideje.

Szorgos kis kezek ügyeskednek, hajtogatnak, ragasztanak, vágnak, igazi ünnepi remekművek születnek a Rákóczi utcai óvodában is. Ám ez a délelőtti elfoglaltság nem csak a gyerekeket köti le; az ovi összes dolgozója kiveszi a részét a készülődésből. Az intézményben évek óta hagyománnyá vált adventi barkácsdélután idén sem marad el. December 15-én, csütörtökön 4 órától ismét megrendezik a családok által már jól ismert és kedvelt műsoros kézműves foglalkozást. Az óvodás csöppségeken kívül rendszeresen ellátogatnak a nagyobb testvérek, a régi ovis társak, szülők és nagyszülők is.

Az idei ünnepségen az óvónők énekes produkcióval kedveskednek a vendégeknek és azt is elárulták, hogy a csemeték úszás-oktató tanár bácsija Paulovics Tamás is készül egy kis műsorral; ezúttal verset fog szavalni.

Elmaradhatatlan ilyenkor a mézeskalácssütés és -díszítés – majd kóstolás –,melynek tésztáját az óvónénik előre elkészítik. De lesz itt adventi ajtódísz-, karácsonyi üdvözlőlap-, karácsonyfadísz-készítés, és a legérdekesebb művelet, a szaloncukor csomagolás és -dekorálás. A szaloncukrot az egyik óvónő főzi, házi recept alapján. Újdonság lesz viszont az ünnepi asztalterítő-készítés, melyet szalvétatechnikával végezhetnek majd kicsik és nagyok egyaránt. A két órás, vidám, kóstolóval egybekötött délutánt rendhagyó műsor zárja, a Hestia-Lightelf Tűzzsonglőr csoport produkciójával.

A rendezvényt szervező pedagógusok szerint évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés, mind több vendég látogat el a programra (most közel százat várnak), amire a gyerekek is nagyon büszkék.

(fa)

2011. december 9.

Három csapat az országos döntőben

A Bólyai Anyanyelvi Regionális Csapatversenyben méltóképpen álltak helyt a Kosztás diákok tanáraikkal együtt. A november 25-i eredményhirdetésen 3. évfolyam, 1. hely: Bocskai Edit, Elefánti Soma, Mácsai Kristóf, Tóth Rozália, felkészítő Kormos Ferencné. 7. évfolyam, 1. hely: Elefánti Emma, Makai Edit, Makai Lajos, Szikszai Imre, felkészítő Sántháné Deim Alíz. 8. évfolyam 1. hely: Korom Krisztina, Pölös Martin, Szabó Dániel, Vecseri Bence, felkészítő Tóthné Hlavács Mária.

Büszkék vagyunk diákjainkra és felkészítő tanítóikra, tanáraikra. Gratulálunk a három csapatnak, és az országos versenyhez további eredményes felkészülést kívánunk.

Benedek Viktória médiafelelős

2011. december 9.

Győztes szavalat

A napokban rendezték meg a református iskolák közötti országos adventi szavalóversenyt Kunhegyesen. A megmérettetésen első helyezést ért el Szalay Róbert, a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulója, aki az elmúlt 4 évben mindig megnyerte a rangos versenyt. Idén több mint húszan indultak, voltak akik Halásztelekről, Debrecenből, Nyíregyházáról is érkeztek a Nagykunság északi peremén fekvő településre. A szentesi diák, Nagy Erzsébet Karácsonyi meditáció című versével indult. Szavalata elhangzott az ország második legnagyobb református templomában megrendezett díjátadó ünnepségen is.

2011. december 9.

Badár-est

Jappán és Ámerika után, egykori földink, Badár Sándor legutóbb Afrikában keveredett kalandokba. Ezt meg is örökítette a Magyarok menni Bamako című vadonatúj filmjében, mellyel Szentesre jön.

Az idén Bonbon-díjjal jutalmazott humorista a médiából ismert Kőváry Barnával indult a viszontagságos, távoli ralira, melyet humorral teli képkockákon tárnak a közönség elé. Badár december 13-án, kedden 19 órától az Őze Lajos Filmszínházba is elkíséri az általa rendezett alkotást, s a vetítés előtt stand upol.

2011. december 9.

Adventi rajzok

A Deák Ferenc Általános Iskola rajztagozatos diákjainak adventi kiállítására invitálják a közönséget december 12-én, hétfőn fél 4-kor a református nagytemplomba, ahol a tárlatot megnyitja Szűcs Ildikó gyermekkönyvtáros. Az alábbi tanulók munkái láthatók: Balog Ágnes, Gabnai Judit, Gere Luca, Gere Martin, Gere Szabina, Kelemen Dávid, Kecskeméti Sándor, Kiss Gábor, Kovács György, Lázi Andrea, Péter Jázmin, Péter Mirtill, Vida-Szűcs Edina. A diákok tanára Döme Zoltán. Nyitva január 9-ig.

2011. december 9.

Régészhallgatók kiállításával nyitnak

Nem új keletű a Koszta József Múzeumban, hogy régészhallgatók rendeznek kiállítást, a ligeti épületben jelenleg is munkálkodnak a leendő archeológusok. 2003-ban a múzeumi világnapra összeállított Keleti eredetű népek hagyatéka című tárlat óta hallgatók nem mutatkoztak be a szentesi intézményben. Ez az egyetemisták számára hasznos sorozat folytatódik most: új kiállításra készülnek a Szegedi Tudományegyetem növendékei az Erasmus-ösztöndíjas kolozsvári hallgatókkal.

A rendhagyó tárlat előkészületei már javában zajlanak, a 3. évfolyamos hallgatók a tanáruk, dr. Vörös Gabriella címzetes docens vezetésével rendszerezik és tervezik a kiállítást. Mint egyiküktől, Nagy Zsolttól megtudtuk, a város környékén talált régészeti leletekből a különböző mesterségek termékeit mutatják be, ezért is kapta a tárlat a "Mesterségünk címere - Kézműves remekek a szentesi Koszta József Múzeum régészeti gyűjteményéből" címet. Nagy Zsolt elmondta mintegy 10 ezer évet ölel fel a bemutatásra váró anyag. Az őskorból származó őrlőkövek, edények, pattintott kőeszközök éppúgy megtalálhatók lesznek a tárlaton, mint a Kr. után 1. századtól megjelenő ékszerek, ruhadíszek. A kiállítás vezető darabjának egy különleges tárgyat választottak, egy csiga alakú római mécsest. Összesen 20-25 régészhallgató vesz részt a rendezésben, s nem egy szokványos kiállítást szeretnének létrehozni, interaktív családi programokat is terveznek.

Dr. Béres Mária igazgató koordinálja a munkát. A Csal-lány Gábor Kiállítóhelyen uniós támogatással megvalósul a látványtár kialakítása, a hallgatói kiállítások is állandó helyet kapnak. Így adódott az ötlet, hogy előbb a régészhallgatók mutatkozzanak be. Ennek december 15-én, csütörtökön 16. 30-kor kezdődő megnyitójával tárja ki kapuit a nyilvánosságnak a megújult épület. A tárlatot dr. Révész László tanszékvezető docens nyitja meg.

D. J.

2011. december 9.

Világversenyeken a Szilver

Az utóbbi hetekben több világversenyen is a klub táncosai képviselték az országot. Egyetlen magyar párként a Bódi Ferenc-Gyu-rics Diána kettőst delegálták a latin táncok ifjúsági világbajnokságára, ahol a 23. helyen végeztek. Már a december 17-18-án, Moszkvában sorra kerülő egyetemi Európa-bajnokságra készülnek. A Budai Attila-Barna Lilla páros standard táncokban az Európai Unió bajnokságán a 12-es középdöntőbe táncolta magát. A junior standard vb-n Borda Ádám Korom Eszterrel 59 páros között a 40. lett. Rigában az ifjúsági standard vb-n hazánkat 2 szilveres páros képviseli: Hegyes Bertalan Kis Violettával, illetve Jéri Tamás Szepesi Lillával.

S a végére az egyesület erősségét leginkább jelző eredmény: az idehaza öt éve veretlen standard formáció (képünkön) a németországi Braunschweigben szerepelt a világbajnokságon, ahol a 8. helyet szerezték meg az erősnek mondható mezőnyben. Felkészítőik: László Csaba, Németh Anikó

2011. december 9.

A hetedik helyen telel a Kinizsi

Négy megnyert mérkőzést követően az ötödiket döntetlennel zárta a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A Csanytelek elleni, 2-2-re végződő hazai bajnoki meccs az idei esztendő utolsó tétmérkőzése volt a Bozóki-legénységnek.

Talán, ha tíz másodpercen múlott… Ennyit kellett volna még kihúznia a Kinizsi labdarúgóinak, és akkor zsebben a három pont. Ha egy kicsit nagyobbra sikerül az a felszabadító rúgás… Akkor most öt meccsből öt győzelem: ez lenne az utolsó öt forduló mérlege, szentesi szempontból. Természetesen szégyenkezni így nincs ok, az őszi szezon hajrája remekül sikerült a mieink számára. Az utolsó mérkőzésen a Poszler – Németh, Halmos (Szabó), Vincze, Kánvási (Gránicz), Nagy, Hidas (Pengő), Bordács, Debreczeni (Páger), Polyák A., Tóth (Tolnai) összeállítású csapat a 92. percben kapott góllal pontokat veszített. – Úgy érzem sokkal közelebb álltunk a győzelemhez, be kellett volna "húzni" ezt a meccset is – mondta Bozóki edző. Így a hetedik helyen végeztünk, de plusz két ponttal még közelebb tudtunk volna kerülni pontszámban az élbolyhoz.

A csapat ezen a héten még edz, hétfőtől viszont január 20-ig pihenőre vonulnak a játékosok, ekkor kezdünk a felkészülést a tavaszi idényre.

hv

2011. december 9.

Fradi-verés az uszodában

Fantasztikus hangulatú, fordulatokban gazdag mérkőzésen egy gólos szentesi győzelem született a Ferencváros elleni derbin a ligeti uszodában szombaton. Férfi vízilabdacsapatunk két nappal később az OSC otthonából egy ponttal gazdagabban távozott.

– Álomszerű kezdést követően a sírból hoztuk vissza a meccset – mondta Ambrus Tamás, a vendégek mestere.

Lukács Dénes így értékelt: – Ilyennek kell lennie egy alsóházi rangadónak, ahol a két legerősebb csapat mérkőzik. Az első negyedben kapura sem lőttünk, aztán fölénybe kerültünk, majd ismét mi hibáztunk. A végén aztán úgy zárult a meccs, ahogy vártuk, Weszelovszky eldöntötte...

Két nappal később aztán, bár győzni szerettek volna, meg kellett elégedniük az egy ponttal a fővárosban az OSC vendégeként. Bár többször is vezetett a KALO-MÉH, 6-6 lett a vége. A bajnoki tabella hetedik helyére fellépő Szentesre december 10-én bombaerős csapat vár, Lukács Dénesék ekkor a fővárosba, a Vasashoz látogatnak.

H.V.

2011. december 9.

Döntetlen Hollandiában

A továbbjutás szempontjából reménykeltő, 9-9-es döntetlent ért el a holland Leiden otthonában a Hun-gerit UniBAU-Épszer Szentesi VK női vízilabdacsapata a legjobb négy közé jutásért lejátszott LEN-kupa mérkőzésen.

– Erős csapat a Leiden, ennek ellenére bízom a szoros eredményben – mondta Zantleitner Krisztina vezetőedző a találkozót megelőzően. Mindenben igaza lett. Erős, nagydarab játékosokat felvonultató csapattal szemben kellett helytállnia játékosainak, ami nagyszerűen sikerült. A lányok szinte végig vezettek, a találkozó lefújása előtt 20 másodperccel Klein azonban egyenlített, ezzel legalább a vereséget elkerülte a házigazda holland együttes.

– A várt lerohanós játékot játszották a hazaiak, zónavédekezést alkalmaztak, de úgy érzem, jobban játszottunk – mondta Oltyán Gyula, a Szentes másodedzője. – Uraltuk a meccset, és véleményem szerint taktikailag is ellenfelünk fölé nőttünk.

Összesen tizenhatszor volt emberhátrányban a Szentes, ami elképesztően magas szám, de mindössze három gólt kapott ilyen játékhelyzetből a csapat, ami hihetetlen fegyelmezettségről és kiváló védőmunkáról tesz tanúbizonyságot.

– Sajnos két büntetőt elhibáztunk – folytatta Oltyán, aki borzasztóan nehéz viszszavágóra számít. – Foggal-körömmel küzdöttek otthon is, itt sem fogják feladni, nem szabad, hogy bárkit is elaltasson az idegenben elért döntetlen.

A visszavágót december 17-én, szombaton 18 órakor játsszák a ligeti uszodában.

hv

2011. december 9.

Már vidékről sem jönnek kézizni

A Mikulás kupát évek óta megrendezik az általános iskolai tanulók között, ahol felső tagozatos fiúk és lányok vehetnek részt. Mára már csak három iskola a Deák, a Koszta, és a Klauzál csapatai küzdenek a kupáért. Sajnos, a többi iskola nem jelentkezik, sőt most már vidékről sem jönnek gyerekek. Pedig nagyon jó hangulatúak a mérkőzések, és minden csapat kap ajándékot a Mikulástól, eredménytől függetlenül.

A Szentesi Kinizsi SZITE ezekből a gyermekekből válogat, és a tehetségeseket megpróbálja a kézilabda felé irányítani, közülük többen Orosházára, vagy Kiskunfélegyházára kerültek sporttagozatos osztályba, ahol lehetőségük van a továbbfejlődésre, hallottuk Orosz Tibortól, a Szentesi Kinizsi kézilabdacsapatának utánpótlás edzőjétől.

Sajnos, a felnőtt csapatok létszáma elfogyott a város kézilabda sportjában. A nők a 8-9 mindszenti játékossal még el tudtak indulni egy hat csapatos megyei bajnokságban. Azok a férfiak, akik még játszanak, Kunszentmártonra járnak edzésre. Az ok egyértelműen az anyagiak hiánya. Nem tudják kifizetni a csarnok bérleti díját, illetve a megyei bajnokságban az 5-600 ezer forintos költséget sem tudják vállalni. Pedig óriási luxus, hogy a minden teremsportra használható sportcsarnokot a sportegyesületek már nem is nagyon veszik igénybe, mondta az edző.

2011. december 9.

Érmek a Hód Kupáról

Hódmezővásárhelyen az 5. Hód Kupán rangos nemzetközi versenyen álltak rajtkőre a Szentes Városi Úszó Club sportolói novemberben. A Gyarmati Dezső Sportuszodában az 1997-es születésű Horváth Árnika 200 méteres pillangóúszásban első lett. További éremszerzők: 200 méter mellen 2. Vidovics Milán (’96), 50 méter mellen 3. Csatlós Flóra (2003), 100 és 200 méter gyorson 2. Erdélyi Bence (’95). Edző: Paulovics Tamás.

2011. december 9.

A Koszta-iskolában edzett a válogatott

Szentesen edzőtáborozott a héten a magyar női vízilabda válogatott. Merész András szövetségi kapitány és együttese hétfőn érkezett ide, ahol a Hungerit-Uni-BAU Épszer - Szentesi VK együttesével közösen készültek az előttük álló feladatokra. Oltyán Gyula, a Hungerit-UniBAU másodedzője lapunknak elmondta, kedden és szerdán a Koszta-iskola tornatermében végzett erőnléti foglalkozásokat a válogatott.

– Iskolánkban nagy hagyományai vannak a vízilabdázásnak, számos bajnoki címmel büszkélkedhetünk a Sulipóló országos bajnokságokon, így különösen megtisztelő, hogy mi láthattuk vendégül a nemzeti együttesünket – mondta Oltyán Gyula. – A Sulipóló bajnokságban szerepeltek közül jó néhányan eljutottak a korosztályos válogatottságig, sőt vannak, akik a felnőttek kapuján kopogtatnak. Kövér-Kis Réka, Gémes Alexa, Pengő Nikolett, Balázs Adrienn mind-mind "kosztás" volt, a mostaniak közül Tolnai Kira, Lekrinczki Gina, Makai Edit még hozzánk járnak, de már ők is ott vannak a válogatott utánpótlás keretekben.

– Szentesen kezdjük felkészülésünket az Európa-bajnokságra – nyilatkozta lapunknak Merész András szövetségi kapitány. – Tudjuk, hogy a Szentes még érdekelt a LEN-kupa küzdelemsorozatában, ráadásul vannak tagjai a válogatott keretnek, így a közös felkészüléssel őket sem szakítjuk ki az itthoni közegből. Az edzőtábor ideje alatt öt mérkőzést is játszunk, remélem sikerül hozzásegítenünk a Szentest a LEN-kupa továbbjutáshoz. Hogy miért edzünk az iskolában? Erdei Zsolt erőnléti edzője, Klink Zoltán készítette a csapat számára az edzésprogramot. Október óta ez alapján készülünk, melyben kétnaponta 30-35 perces lépcsőzéses gyakorlat szerepel, így jutottunk el Oltyán Gyula közbenjárására az iskolához. A lépcsőzés mellett tornatermi feladatokat is végeztek.

A szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy a válogatott vasárnap már Kanadába repül, ahol hat csapat részvételével egy felkészülési tornán szerepelnek Montrealban. Ezt követően rövid itthon tartózkodás után, december 27-én, Hollandiába utaznak, majd januárban számos felkészülési mérkőzést, és egy görög túrát követően január 18-án megkezdik szereplésüket a hollandiai Európa-bajnokságon.

hv

2011. december 9.

Szeniorok éremgyűjteménye

Vásárhelytől Romániáig

Több országból gyűltek össze a 25 év feletti úszók, hogy a hódmezővásárhelyi uszodában összemérjék erejüket a IX. nemzetközi szenior úszóversenyen. A Szentesi Delfin ESC 20 fővel vett részt, a helyi egyesület után a második legnagyobb létszámú csapatként.

Dobogós helyezések: Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 100 pille, 50 mell, 100 mell, 200 vegyes, 200 gyors 1. Bertényi Mária: 50 mell, 100 mell, 50 gyors, 400 gyors 1. 100 gyors, 200 gyors 2. Szakács Ernő: 200 gyors, 50 mell, 100 gyors, 100 mell 1, 50 gyors 2. Pászti Edit: 50 gyors, 50 hát, 100 gyors, 100 hát 1. 50 pille 2. Bocskay Zsófia: 100 pille, 400 gyors 1. 50 pille, 100 gyors, 200 vegyes 2. Brunszvik Árpád: 100 hát, 50 gyors 1. 100 gyors, 50 hát 2. 50 pille 3. Melkuhn Dezső: 400 gyors 1. 50 pill, 200 gyors, 100 pille 2. 200 vegyes 3. Varga-Kis Kata: 50 hát 1. 100 mell, 50 gyors 2. Ferke Gáborné: 100 mell 1. 100 hát 3. Bodnár Istvánné: 50 gyors 1. 50 mell 3. Rozgonyi Eszter: 50 gyors 1. 100 mell 2. Lukátsy Katalin: 100 hát, 50 mell, 200 vegyes, 100 mell, 50 gyors 2. 50 hát 3. Debreczeni Beáta: 100 mell, 50 hát 2. Kovács Attila: 100 gyors 2. 50 hát, 100 hát, 50 gyors, 50 pille 3. Dr. Petz János: 100 gyors 2. Szabó Imre: 100 mell, 100 pille 3.

Váltók: 4x50 m női gyors: III. kcs. 1. Szentes, V. kcs. 1. Szentes. 4x50 m MIX vegyes: III. kcs. 2. Szentes, VI. kcs. 1. Szentes. 4x50 m női vegyes: II. kcs. 1. Szentes, V. kcs. 1. Szentes. 4x50 m férfi vegyes: II. kcs. 3. Szentes, VI. kcs. 2. Szentes. 4x50 m MIX gyors: II. kcs. 3. Szentes, VI. kcs. 1. Szentes.

* * *
A szarvasiak uszodájában már második éve működik az elektromos időmérő berendezés. A Delfin ESC szenior versenyzőinek jól sikerült a látogatás, több mint 20 egyéni arannyal és több ezüsttel, bronzzal térhettek haza.

Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 25 gyors, 50 mell, 25 pille, 50 hát, 200 vegyes 1. 50 gyors 2. Szakács Ernő: 25 gyors, 100 gyors, 50 gyors, 200 gyors, 50 mell 1. Pászti Edit: 25 gyors, 50 pille, 50 gyors, 50 hát 1. 25 pille 2. Melkuhn Dezső: 50 pille, 200 gyors, 200 vegyes 1. 50 mell 2. 25 pille 3. Pengő Erzsébet: 100 gyors, 200 vegyes 1, 50 mell 2. Rozgonyi Eszter: 25 pille 1. 50 gyors 2. Dr. Petz János: 100 gyors, 50 hát 2. 50 gyors, 25 gyors 3. Kelő Sára: 100 gyors, 200 gyors 2. Lukátsy Katalin: 200 vegyes 1. 50 mell, 100 gyors 3. Bodnár Istvánné: 50 gyors 2. Kovács László: 200 gyors 2.

Váltók: 4x50 m férfi gyors: V. kcs. 2. Szentes. 4x50 m férfi vegyes: V. kcs. 2. Szentes. 4x50 m női gyors: III. kcs. 1. Szentes. VI. kcs. 1. Szentes. 4x50 m női vegyes: III. kcs. 1. Szentes. 4x50 m MIX gyors: IV. kcs. 2. Szentes, IV. kcs. 2. Szentes.

* * *
A románia Resitán is rendeztek szenior úszóversenyt. A nagy távolság miatt csak dr. Bakacsi Gyula képviselte a szentesieket, szép sikerrel. Első helyen végzett 50 és 100 méteres mellúszásban, 50 és 100 méter háton, valamint 50 és 100 méteres gyorson is.

Pólyáné Téli Éva

2011. december 9.

Pótfűtés

– Apuci, mi a prosperitás és mi a válság? – kérdezi apjától Pistike.
– Megmagyarázom... Prosperitás: Mercedes, francia pezsgő, szexbomba. Válság: autóbusz, üveges sör és az anyád...

2011. december 9.

Kis Kukta

  • Mézes-almás muffin
  • Sakktábla sütemény – sütés nélkül
2011. december 9.

Sinka Zsolt erőművész újabb próbája

Az erős ember már több mint húsz rekordon van túlSinka Zsolt az óriási, szinte emberfeletti teljesítményre képes erőművész, újabb próbáját ismét Szentesen tartja, ezúttal a vasútállomáson december 10-én, szombaton fél 3-kor.

Eddig jobbára csak a közúton közlekedő autókat, vagy éppen teherautókat, kamionokat mozdított meg, és húzott el. Most a vasúthoz látogat el, hogy egy "Ugyzsi - Interpici" szerelvényt, ami közel 100 tonna, próbáljon meg elhúzni. Ráadásként – nehezítve a dolgot –, még 100 embert is szeretne a szerelvényen látni. Ebben a kategóriában nagy elődje Nick Árpád tartja a rekordot, hiszen ő egy Combino villamos-szerelvényt húzott el Budapesten kb 3-4 méter távolságra. Sinka Zsolt ezt a vonatszerelvényt szeretné legalább 10-15 méterre elhúzni.

A produkciót a szentesi vasútállomás peron előtti részén bonyolítják le. Egy kis nehézséget okoz, hogy a sínek között kavics van, ami megnehezíti a lábak-cipők helyzetét. Ezt igyekeznek kiküszöbölni, deszkákat raknak le arra az időre a vágányok közé, amíg a rekordkísérlet folyik.

Még ezen az estén 8 órától a Chicago Bowling Pubban közönségtalálkozó lesz, ahol Sinka Zsolttal és Kőváry Barnával – a január 14-én induló Budapest-Bamako Rally résztvevőivel – lehet beszélgetni.

Garai Sz. Imre

2011. december 9.

Érdemes korán kezdeni a néptáncot

Fundák Kristóf, aranysarkantyús szólótáncos és Kaszai Lili, arany kategóriás népi énekesNyírségi táncot tanulhattak a szentesiek egészen kicsi kortól az ifjúsági házban a 40 éves Jászság táncegyüttes tagjaitól, a kétszeres Aranysarkantyú-díjas táncos Fundák Kristóftól és a Besh o droM együttesben is éneklő Kaszai Lilitől. A zenés talpalávalót a fiatalokból álló Zagyva Banda húzta.

Az országot járva különböző területeken eltérő a néptánc megítélése, és ebből adódóan ennek a művészeti ágnak a népszerűsége is, mondta el Fundák Kristóf. Ahol nagyobb hagyománya van, ott sokan már gyermekkoruktól táncolnak, és nagyon szeretik. Ahol van egy elhivatott táncpedagógus, ott elindulhat egy-egy csoport, mely képes magának már utánpótlást is generálni, és szinte teljesen mindegy, hogy faluról vagy városról van szó.

Manapság a tánciskolák is szakosodnak. A néptánc is olyan szintre jutott, hogy a hagyományos csárdás mellett mára már a különböző tájegységek jellemző lépéseit (ugrós, forgatós, botolós, üveges, stb.), ruházatát, esetleg az eszközöket is felhasználva ápolják ezt a nemes hagyományt. Az eredeti viseletek nagyon ritkák és már-már megfizethetetlen az áruk, de a megfelelő varrodákban elkészítik a táncosoknak az adott tájegység viseletét.

Vannak már olyan versenyek, ahol kisebb-nagyobb csoportok, párosok vagy szólótáncosok mérik össze a tudásukat. A tanulást már óvodás korban el lehet kezdeni játékos formában, ahol először a hagyományos népi páros és csoportos játékok, majd az egyszerűbb lépések következnek. Ennek személyiségfejlesztő hatása van, nemcsak a testtartás, hanem az egymással való kapcsolat viszonylatában is. De hasznos az iskolai beilleszkedésben, az énektanulásban, a közösség előtt való szerepléstől való idegenkedés leküzdésében. Növeli az önbizalmat, javul a mozgáskultúra, és észrevétlenül megismerik és megtanulják tisztelni a hagyományt, mondta a táncos.

G.Sz.I

2011. december 9.

Természetfotók

Molnár József kecskeméti fotográfus bemutatkozó fotókiállítása látható a Galéria Kávéház és Étteremben.

A fényképezés technikája már általános iskolás korában megérintette, orosztanára segítségével, aki gyakorlott fotós volt. A kezdeti szárnypróbálgatások után igazán komolyan az 1990-es években kezdett el foglalkozni a fotózással. A természetfotózás áll a legközelebb a szívéhez, de szívesen kísérletezik másféle alkotásokkal is.

A természetfotókból látható válogatás január 9-ig a kávéház nyitva tartási idejében.

2011. december 9.

A könyvtárban

• december 10-én, szombaton 15 órakor nyílik Kol-láth Edit selyemfestő kiállítása. Megnyitó beszédet mond Sprok János.

• december 12-én, hétfőn 18 órakor Hogyan kapcsolódik a magyar irodalomhoz az emigráns írók tevékenysége 1956-1989-ig címmel a Gondolkodók klubja tartja összejövetelét. Vezeti: dr. Papp Erzsébet ny. gimn. tanárnő.

• december 13-án, ked-den 18 órakor Évfordulók nyomában. Liszt IV.: Egyházi zene címmel Nagy János ny. igazgató tart előadást.

• december 14-én, szerdán 18 órakor DVD-n mutatja be a várost 1965-1985-ig az Amatőr Filmklub.

2011. december 9.

Filmklub

A szerelem hálójában című amerikai romantikus filmet vetítik december 20-án, kedden 18 órakor a városi könyvtárban működő filmklubban.
Kathleen Kelly (Meg Ryan) a világ talán legszebb gyermekkönyvboltjának tulajdonosa. Egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox (Tom Hanks) megnyitja könyváruházát, ami korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két magányos üzletvezető és harcias ellenfél éjszakánként NY152 és Shop-girl álnév alatt ismerkedik és hamarosan egymásra is találnak a hálón. Álnéven egymásnak tanácsokat adnak és még egymásba is szeretnek. De eljön a nap, amikor fény derül kilétükre.

2011. december 9.

Karácsonyi hangversenyek

A Lajtha László zeneiskola két karácsonyi hangversenyt szervez. December 17-én, szombaton 17 órakor a Felsőpárti Református Egyház gyülekezeti termében Bach, Scarlatti és Corrette művek csendülnek fel. Közreműködnek Barna Zsófia, Kruzslicz Tamás, Csiszár György (blockflöte), Czeglédi Ibolya (hegedű) és Mészárosné Suha Csilla (csembaló).

December 21-én, szerdán 17 órakor a zeneiskolába várnak minden érdeklődőt. A hangversenyen közreműködnek az iskola diákjai és tanárai. A rendezvényekre a belépés díjtalan.

2011. december 9.

Családi események

Született: Kis-Hajdu Sándor és Rudics Zitának Sámuel, Török István és Balázs Mária Magdolnának Liliána Mária nevű gyermeke.

Elhunyt: Szikszai Imre, Vas Mihály, Tóth Imre, Kóczán Ferenc.