2011. december 9.

Kis Kukta

Mézes-almás muffin

Hozzávalók: 5 dkg finomliszt, 1 pohár kefir, 10 dkg darált dió, 1 alma, 15 dkg cukor, 3 ek. tej, 1 tojás, 1 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 2 ek. méz, reszelt citromhéj.

Elkészítése: A lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, a darált diót egy edényben keverjük össze. Egy másik edényben pedig a cukrot, a tojást, a tejet, a kefirt és a mézet. Ehhez adjuk hozzá a lisztes keveréket, valamint a reszelt almát és a reszelt citromhéjat. Osszuk el a tésztát a kapszlikban, és 180 fokon süssük tűpróbáig.

Sakktábla sütemény – sütés nélkül

Hozzávalók a barna tésztához: 30 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 2 evőkanál kakaó, 1 ek. rum. A fehér tésztához: 2 csomag vaníliapuding, tej, cukor.

Elkészítése: A darált kekszet a porcukorral és a kakaóval keverjük össze. Öntsük hozzá a rumot és a tejet, és gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük annyi időre hűtőbe, míg a pudingot megfőzzük. A vaníliapudingot ízesítsük cukorral, majd hagyjuk néhány percig hűlni. A barna tésztát vegyük ketté, és mindkét részét nyújtsuk ki egy normál méretű tepsi nagyságára. A tészta legyen ujjnyi vastag. Fektessük a tepsibe, majd a megszilárdult vaníliapuding felét simítsuk el rajta egyenletesen. Fektessük rá a másik barna tésztát, és a maradék pudingot rétegezzük a tetejére. Tegyük hűtőbe, hogy a puding jól megszilárduljon, majd szeleteljük fel.