2011. december 9.

A petőfisek megszerették a Klauzál-iskolát

47 tanuló ingázik naponta Fábiánsebestyénbe

A gyerekek megszokták, hogy fél órával hamarabb kell kelniükNyár elején még szélsőséges indulatokat korbácsoltak az iskola-összevonások, mostanra viszont lecsillapodtak a kedélyek. A Fábiánsebestyénre naponta ingázó szentesi tanulók és szüleik elégedettek a falusi viszonyokkal, dicsérték a kosztot és a segítőkészséget. A Klauzálban egy ideig megosztott volt az összevont tantestület, de a párbeszédnek hála eltűnt a "ti" és a "mi": a petőfisek is megszerették új otthonukat.

Amilyen hangos volt a város az iskolák bezárása és a kényszerű költözködések miatt, olyan nyugodt nevelői munka folyik ma már az összevonásban érintett intézményekben. A fábiánsebes-tyéni iskolába végül 48 szentesi gyermek iratkozott át, de ma már csak 47-en ingáznak a faluba, az egyik család épp az utóbbi napokban költözött ki a községbe – tudtuk meg Tóth Flórián fábiáni jegyzőtől. Ez a létszám nagyobb, mint amennyiről eddig szóltak a hírek – az önkormányzat legutóbbi ülésén tárgyalt háromnegyed éves költségvetési tájékoztatójában ugyanis az szerepel, hogy szeptember végéig összesen 38 szentesi gyermek iratkozott át Fábiánsebestyénbe.

Kedden ingázó gyermekeket és szüleiket kérdeztünk fábiáni beilleszkedésükről. A rendőrség elől 7.15-kor induló iskolabuszra három fiú várt nem sokkal hét után. Egyikük, a hetedikes Henrik, aki a Damjanichból iratkozott át, egyetértésben a többiekkel azt mondta, kedvesek voltak a tanárok és a kinti gyerekek is, problémamentes volt az átállás, és szerinte szülei a lehető legjobb döntést hozták, amikor a fábiáni iskola mellett döntöttek. Sok a jó szakkör, szép az iskola. Azt, hogy fél órával korábban kell kelniük, megszokták. A busz egyébként a Rákóczi–Damjanich–Jókai utca útvonalon veszi fel a gyerekeket. Vissza kora délután és 4 órakor hozzák őket. Molnár Andrea – aki elsős gyermekét kísérte ki a buszmegállóba – hozzátette: mindennel elégedettek, mert nem tudnak olyat kérni, amiben ne segítene az iskola. Külön kiemelte, milyen finom és bőséges az iskolai menü.

– Sajnáltuk otthagyni a Petőfit, de itt könnyen befogadtak, ezért gyors volt a beilleszkedés – mondta a hetedikes Petra és Bence a Klauzál iskolában. Kiemelték, hogy mennyivel jobban felszerelt új iskolájuk, mint a régi. Osztályfőnöküknek, Fári Andreának nehezebben ment a váltás. – Nagyon kötődtem a Petőfi-iskolához, hiszen nyolc évig tanulója voltam, majd két évtizeden át tanítottam ott. Tartottam az újtól, a változástól, de olyan segítőkészek voltak az itteni kollégák, annyi lelki támogatást kaptunk tőlünk, hogy csak hálásak lehetünk. Egyikünknek sem volt könnyű az utóbbi nyár, mégis mikor megkezdődött a tanév, minden a helyére került. Osztályomat – egy kivétellel – ugyanazok a pedagógusok tanítják, mint a Petőfiben, új tanárukat pedig nagyon megszerették a gyerekek. Közöttünk, nevelők között egy ideig volt némi megosztottság, de a "ti" és a "mi" mára eltűnt, mindannyian klauzálosok vagyunk, akik az itteni értékek mellett őrizzük a Petőfi-iskola szellemiségét, és ápoljuk a két intézmény hagyományait. Röviden: örömmel jövünk dolgozni – mondta a tanárnő.

– Aki nyitott volt, azt úgy is fogadták a klauzálos kollégák – fogalmazott Valkai Anikó. A tanítónő – akinek elsős osztályába 10 óvodából jöttek gyerekek – szerint az alsós osztályok és pedagógusok fogékonyabbak voltak a váltásra, és a fogadtatásuk szeretetteljes volt. – Itt rend, fegyelem és tisztaság várt minket, és ez azért volt számunkra szembetűnő, mert a Petőfiben kevésbé érvényesültek ezek a követelmények. Itt, ha hibázunk, számíthatunk dorgálásra, de siker esetén dicséretre is. Ilyesfajta elismerésben odaát nem volt részünk – tette hozzá a pedagógus.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel

Igazgatói szemmel

Zökkenőmentes volt az összeköltözés – tájékoztatta lapunkat Varga Sándorné. A Deák-iskola igazgatónője érdeklődésünkre elmondta, szeptember végéig tőlük 30 tanuló ment át Fábiánsebestyénbe, és ez a szám később nem is változott. Dévay István, a Klauzál-iskola igazgatója ezt azzal egészítette ki: amiatt lehet eltérés a Fábiánon nyilvántartott szentesi gyerekek és az innen átiratkozók száma között, hogy feltehetően egyes szentesi családok egyből a falusi iskolába íratták be elsős gyermeküket.