2011. december 9.

Bizonytalan a klub jövője

A honvédelmi tárca spórolna, és ezért a szentesi önkormányzatra sózná rá a tiszti klubot. A város költségvetési mozgástere viszont még nem ismert, de ha kölcsönösen előnyös megállapodást lehetne kötni az ingatlanról, születhet egyezség.

Teljes bizonytalanságban kénytelen dolgozni a szentesi helyőrségi klub hat munkatársa, mert fogalmuk nincs, mi lesz az intézménnyel januártól. Október elején lapunk már beszámolt róla, hogy az országban még 16 hasonló klubot működtető HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft.-től 2012-től elveszik az üzemeltetési feladatokat. Akkor a folytatásról megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, de annak ellenére sem kaptunk konkrét választ, hogy szeptember végén maga a tárca parlamenti államtitkára, Simicskó István jelentette be a Honvédszakszervezet által kezdeményezett Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésén, hogy a minisztérium megvizsgálta az üdülők, illetve a tiszti klubok helyzetét, és arra az álláspontra jutott, hogy azok átszervezése költségcsökkentő lépés. A politikus elárulta azt is, hogy a klubokat az érintett önkormányzatoknak és a helyi alakulatnak ajánlják majd föl üzemeltetésre.

Lapunk értesülései szerint levélváltás formájában le is zajlott az egyeztetés, de eredmény nélkül. A szentesi műszaki dandárnál kérdőívet kellett kitölteni a minisztérium számára, hogy milyen elképzeléseik vannak az épülettel. Úgy tudjuk, az alakulatnak szüksége lenne a létesítményre, sok ötletük van a hasznosításra, de mivel külön forrást nem biztosítana a tárca a klub működtetésére, a maguk kereteiből pedig képtelenség kigazdálkodni az éves szinten több tízmillió forintra rúgó összeget, a dandár elállt attól, hogy átvegye a tiszti klub fenntartását.

Hétfőn ismét megkerestük a minisztérium sajtóosztályát, és rákérdeztünk, hogy eldőlt-e már, milyen szervezet fogja működtetni a jövő év elejétől a szentesi helyőrségi klubot. A tárcától azt a választ kaptuk, hogy kezdeményezni fogja az ingatlan térítésmentes átadását a helyi önkormányzat részére azzal a megkötéssel, hogy a jelenleg a helyőrségi klubban tevékenykedő társadalmi szervezetek számára az önkormányzat térítésmentesen biztosítson helyiséget. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e elbocsátás, azt felelték: ez nagyban függ az önkormányzattal folytatandó tárgyalások végkimenetelétől, várhatóan lesz létszámcsökkenés, de ennek nagysága jelen pillanatban még nem ismert. A minisztérium novemberben levélben kereste meg a városvezetést. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mikor kapnak tájékoztatást az átszervezés konkrétumairól az érintett munkavállalók? Azt írták, hogy 2011 decemberében a HM Bessenyei Nkft. ügyvezetője állománygyűlés keretében ismertette a tulajdonosi döntést az Nkft. feladatairól, illetve a tevékenységek más szervezetek általi ellátásáról. A konkrét személyre szóló személyi beszélgetésre az ingatlanokkal kapcsolatban meghozandó vezetői döntést követően, annak ismeretében – vélhetően december második felében – kerül sor.

– Mivel a folyamatban lévő törvényalkotás miatt a város 2012-es költségvetési mozgástere egyelőre nem ismert, csak annyit tudunk ígérni, hogy ha kölcsönösen előnyös megállapodást tudunk kötni, az önkormányzat nyitott a megegyezésre – nyilatkozta lapunknak Szirbik Imre polgármester. Azt még érdemes megjegyezni, hogy a már tárgyalt 2012-es szentesi költségvetési koncepcióban a közművelődés kapcsán úgy fogalmazott az előterjesztő: fejlesztéssel, többlet feladatok felvállalásával 2012-ben nem lehet számolni.

B. D.