2011. december 9.

Drágább lesz az ivóvíz is

Kocsis LászlóJanuár 1-jétől változnak az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás díjai. A Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. előterjesztésében készült anyag vitájában a cég felügyelő bizottsága, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérsége és a Pálmások Szövetsége a magasabb, 9-10 százalék közötti díjemelést javasolt. Utóbbiak nevében Horváth István így érvelt: A szennyvízbírság fizetési kötelezettség miatt az alacsonyabb (B változat) díjtétel veszteség képződéséhez vezetne, mely hosszabb távra nem érdeke sem a városnak, sem a lakosságnak. Nagyon fontos a szennyvíztisztító mielőbbi felújítása, hogy a bírság megszűnjön, figyelmeztetett a képviselő.

Bujdosó Tamás – a polgármesternek címezve – rá is kérdezett: hány évig kell még fizetni a szennyvízbírságot a lakosságnak?

Szirbik Imre válaszában elmondta: pályázatra várnak, ami márciusban lesz beadható. Így jó, ha jövőre egyáltalán a döntés megszületik.

Szabó Zoltán a csatornafedél-lopásokkal kapcsolatban figyelmeztetett: addig nincs baj, míg valaki bele nem zuhan. Még mindig van olyan, aki át meri venni a tolvajoktól a fedelet, mert nem történik semmi szankció.

Kocsis László ügyvezető igazgató a képviselői felvetésekre válaszolva elmondta, az ÁNTSZ és a rendvédelmi hatóságok szakemberei valóban vizsgálódtak kútjaiknál, kifejezetten polgárvédelmi szempontból merült fel a kutak védelme. A nagyhegyi városrész ivóvízvezeték bővítése – mint mondta – évek óta várat magára. Forrása mindig valamilyen pályázattal áll rendelkezésre. A cég is várja, hogy eleget tegyen a lakosság jogos kérelmének.

Az illegális szennyvízbekötésekkel kapcsolatban a következőképpen fejtette ki véleményét az igazgató:

– Vannak illegális be- és rákötések. Előbbieket viszonylag könnyű ellenőrizni, ezt meg is tesszük. Szerencsére szűk körben kell ezeket az ellenőrzéseket végrehajtanunk. Azok, akik rákötnek a rendszerre, 50 százalékos csatornadíj-kedvezményben részesülnek két éven keresztül. Ám, ahol elfelejtik bejelenti a rákötést, ott az 50 százalékot nem adjuk meg. Néhány ilyen fogyasztónk van. Nagyobb gond az illegális bevezetés, ami sajnos nehezen tetten érhető, mivel általában eső alkalmával engedik be a vizet.

Felmerült a tíz százalékos locsolási kedvezmény kérdése is. Ezzel kapcsolatosan a következő választ adta az ügyvezető: – Úgy gondolom, hogy az, aki ma otthon a zöld felületet ivóvízzel locsolja az megfizeti az ivóvíz árát, meg a csatornaszolgáltatás 90 százalékát, nem biztos, hogy szerencsés. Nem is sokan csinálják, az a tapasztalat. Az, aki igazán locsolja a zöldfelületet, az sekély-mélységű kutat fúrat, és nem közös hálózatról veszi a vizet. A jövőben ebben kell gondolkodni. Ez még fontosabb lesz akkor, amikor az ivóvízminőség-javító program megvalósul, és alaposan megtisztított ivóvízhálózatról akarunk majd locsolni. A 10 százalékot egyébként jogszabály írja elő.

– Továbbmenve. A hátralékosok kérdésének több megközelítése van: jogi, szolgáltatói és emberi. Az utóbbi az, hogy nem szabad az embereket víz nélkül hagyni. Ez egy méltányolható megközelítés. A szakmai az, amikor lezárjuk a vízfogyasztást egy adott helyen, de ha az csatornával ellátott, akkor ott a fertőzés veszélyét kockáztatjuk. Rettentő nehéz behajtani a hátralékokat. Természetesen a jogi utat is végigjárjuk. Van olyan, akinek több fizetési meghagyása van. És már az előző sem ért el eredményt. Ilyenekkel is találkozunk – jelentette ki Kocsis László.

Az aknafedlapok lopását súlyos problémaként vázolta az ügyvezető. Mint mondta, drámai dolog, nemcsak azért, hogy sok millió forintot kell rákölteniük, hanem mert fennáll a balesetveszély is. A zöldövezetben műanyaglapokra ki tudják cserélni, de ma már az is „kelendő”. Az utaknál az öntvényt kell alkalmazniuk, egyelőre más lehetőségük nincs. Arra sem, hogy lehegesszék a fedlapokat.

Végezetül az elfogadott díjakról. A közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvíz díja: lakossági: 316 Ft/m3 + áfa; nem lakossági: 347 Ft/m3 + áfa. Közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díj: lakossági: 203 Ft/m3 + áfa; nem lakossági: 371 Ft/m3 + áfa.

Lovas József