2011. december 9.

Turisztika – iroda nélkül

Alaposnak és színvonalasnak nevezte Horváth István, a városgazdasági bizottság elnöke a testület asztalára tett turisztikai akciótervet. Ugyanakkor azt javasolta, hogy legyen az első olvasat. A városatya arról tájékoztatta képviselőtársait, hogy a Szentesi Vendégszeretet Egyesület értékes véleményt alkotott az előterjesztéshez, benne fontos, hasznos és konkrét javaslatokkal. Mint mondta, a grémium megtárgyalta és támogatja az egyesület felvetéseit, kérte, kerüljenek beépítésre az átdolgozott akciótervbe.

– Azt a határozati javaslat megfogalmazást nem fogadjuk el, hogy "a költségvetés lehetőségeinek függvényében". Fordítva kell tenni: arról kell konkrétan dönteni, hogy mit csinálunk, és amit jóváhagyunk, azt be kell tervezni a költségvetésbe és végre is kell hajtani – jelentette ki a képviselő.

Azzal mindannyian egyet-értettek, hogy a sportturizmus felé kell elmozdulni a tervezetben. A testület támogatja a sport- és edzőtábor turizmus fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrafejlesztést. Ami vitát gerjesztett az előterjesztésben, az a Tourinform iroda felállításának tervezete. Tennék ezt az idegenforgalmi, valamint a városmarketing tevékenységek támogatása érdekében. Az iroda kialakítása, működtetése egy évre vetítve várhatóan 5,6 millió forintot venne ki a büdzséből. Erről azután megoszlottak a vélemények. Bujdosó Tamás és Szabó Zoltán nem javasolták a felállítását, mint elhangzott, egy kisvárosban nem igazán szükséges egy ilyen iroda létrehozása. Különösen nem az internet világában, amikor a világhálón sok mindent megtudhatunk.

Pedig, miként az ismertetésből kitűnt, a Tourinform márkanév egy egységes, a márkapolitikának megfelelő turisztikai szolgáltatást nyújtó, non-profit térségi képviseletet ellátó, a turisztikai vállalkozók számára versenysemleges feltételeket biztosító, hálózatba szervezett rendszer azonosítója. Mint megtudtuk, a Tourinform-hálózathoz való tartozás rangot jelent, az emberekben bizalmi asszociációt kelt. A Tourinform Irodák munkájuk során rendszeres szakmai kapcsolatban állnak egymással, a térség turisztikai szolgáltatóival, a különböző szakmai szervezetekkel, intézményekkel. A Tourinform Iroda egyfajta bemutatóterem, amely elsősorban a település/térség fogadószobája, kirakata, ahol a vendég a térségi és nemzeti (országos) turisztikai kínálattal egyaránt találkozik. Móra József emiatt is érvelt az iroda létrehozása mellett.

Halmai István vendéglátós ismerősétől tudja, hogy hozzá még egyetlen vendéget sem küldött a Tourinform iroda. Dr. Chomiak Waldemar kijelentette: Szentesre elsősorban sportolók jönnek, csoportos kíséretük megoldott.

Az iroda – amely 2 embert foglalkoztatna – tervezett helye a Petőfi u. 1. sz. alatt önkormányzati tulajdonban lévő, az egykori Erste Bank épülete városközpontban. Az akciótervről később döntenek.

(lovas)