Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 38. szám

2011. szeptember 30.

Kertészeti Nagydíj

Kertészeti Nagydíjat kapott a DélKertész a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon, amely hazánkban a legnagyobb és legismertebb agrárgazdasági rendezvény. Az elismerést Ledó Ferenc, a szövetkezet elnöke vette át szerdán Budapesten. A szervezet a friss fogyasztásra szánt étkezési paprikával nyerte el a díjat.

– Én úgy érzem, amit elkezdtünk, amikor megalakultunk 2002-2003-ban, azt a következetes szakmai munkát ismerték el ezzel a díjjal. Ez nem pusztán a szövetkezet vezetésének az elismerése, hanem elsősorban a tagoknak és azoknak az alkalmazottaknak a díja, akik a DélKertészt olyan szintre emelték, hogy országos kitüntetésben részesült – nyilatkozta lapunknak Ledó Ferenc.

A bírálati szempontok közé tartozott, hogy az adott termék, termékcsoport meny-nyiben újszerű, mekkora újdonságtartalommal bír, ezáltal mennyiben segíti a növénytermesztésben dolgozók munkáját, növeli a jövedelmezőségét.

2011. szeptember 30.

Még a nyáron is matekozott

Június 26-28. között rendezték meg a 13. Kalmár László Országos Matematikaversenyt, melynek hagyományosan Nyíregyháza adott otthont a 3-4. évfolyamosok részére. Az országos döntőbe mindkét évfolyamról a megyei fordulók 1-2. helyezettjei jutottak be, s képviselték megyéjüket a rangos versenyen.

A Koszta József iskolából – megyei 1. helyezettként – Szilágyi Anna Sára (képünkön) negyedik osztályos diák vett részt a kétfordulós döntőn és az előkelő 6. helyen végzett. Felkészítője Olaszné Vincze Gabriella.

2011. szeptember 30.

Kistestvért kapna a strand

Tetemes veszteséget termel a gyógyfürdő

Ponyvával fedik le a termálmedencékhez vezető nyitott folyosót a strandon, ahol emellett több kisebb fejlesztést is végrehajtanak október közepéig. A város átvenné a kórháztól a gyógyfürdő üzemeltetését, amely jelentős veszteséget termelt az egészségügyi intézménynek.

A forró augusztus vendégforgalma feledtette a júliusi kiesést a ligeti strandon – tudtuk meg a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Szűcs Szabolcs lapunknak elmondta, a csúcsot augusztus első vasárnapja jelentette, amikor 2800 látogatója volt a létesítménynek. Viszont hiába volt jó idő szeptemberben, ahogy iskolakezdéskor lenni szokott, megfogyatkozott a strandolók száma. Annak érdekében, hogy a szezont megnyújtsák és a forgalmat 10 százalékkal növeljék jövőre, újításokat tervez az üdülőközpont vezetője.

2011. szeptember 30.

A visszasajtolásról

A termálvíz visszasajtolási moratóriumot – ami 2012. december 31-ével járna le – egyelőre meghosszabbítja a kormányzat, de a végleges megoldást még keresik erre a problémára – jelentette be csütörtökön Czerván György. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár erről az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon megrendezett, a hazai zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről szóló konferencián beszélt. Két hete a megyei napilapnak Farkas Sándor, Szentes és térségének országgyűlési képviselője azt nyilatkozta, a visszasajtolási kötelezettséget 3–5 évre elhalaszthatják, a termálvíz felhasználását és a környezetvédelmi előírásokat azonban szigorúan ellenőrzik. Hozzátette, a kommunális felhasználású termálvíz ügyében illetékes államtitkár azt ígérte, további egyeztetések lesznek még ebben az ügyben. Úgy néz ki, hogy ahol nagy a termálvíz-felhasználás, mint például Szentesen, szintén kitolódhat a visszasajtolási kötelezettség.

B.D.

2011. szeptember 30.

Megújult épület várja a rászorulókat

Ebben a környezetben fogadja az intézmény a segítségre szorulókatUniós támogatással, összesen 91,5 millió forintos ráfordítással újult meg a Szentesi Családsegítő Központ Ady Endre utcai épülete. A szeptember 27-i ünnepélyes átadáson elhangzott, a felújítás kétfordulós DAPOP pályázattal jöhetett létre. Szirbik Imre polgármester emlékeztette a jelenlévőket: a város mindig felvállalta, hogy segíti a rászoruló embereket. Ezért épült fel az új központ, hogy azok a családok, akiknek bármilyen segítségre van szükségük, azt megkaphassák. Olyan környezetben, amely önmagában is erőt ad arra, hogy a kialakult problémás helyzetekből kiutat találjanak, elsősorban önálló erőfeszítésekkel haladjanak tovább.

Gál Antal igazgató kihangsúlyozta, rendkívül korszerű és barátságos épületet vehettek birtokba. A ligeti helyiséget már kinőtték, ám az eltelt években is a helyi igényeknek kívántak megfelelni. Reményét fejezte ki az iránt, hogy ezzel megtalálták tényleges helyüket.

– De ünnepelhetünk mást is: a családsegítő központ ezekben a napokban lett 18 éves, az intézmény ’93 augusztus 1-jén alakult meg. Egyben egyidős magával a szociális törvénnyel, amely alapvetően helyi szükségletekre alapozva rendkívül sok szolgáltatást teremtett meg, illetve adta annak a lehetőségét. Ez az épület erre az alkalomra szép ajándék. Ma 43 főnek ad munkát. A fejlesz-téseket minden esetben a szükségletek, a pályázati források és a képviselő-testület szociális érzékenysége irányították és befolyásolták. A szakmai munka területén elsődleges szempont volt a partnerség építése, kialakítása és fenntartása. Számomra a családsegítő központ az összefogást és az együtt segítést szimbolizálja – mondta Gál Antal, majd még hozzáfűzte: a pályázat három szolgáltatás fejlesztését irányozta elő, ezért a városban újdonságként létrehozták az egyelőre még csak napi 10 adaggal működő népkonyhát. A jövőben további fejlesztéseket is szeretnének megvalósítani, így például garázs és kerékpártároló kiépítését, az emeleten egy nagy terem kialakítását.

A ligeti épületet a tervek szerint a továbbiakban turisztikai célokra használná az önkormányzat.

Lovas József

2011. szeptember 30.

Megjelenhetnek a bűnözők

Október 1–31-e között nép- és lakásszámlálásra, majd az ebből kimaradtak november 8-ig történő pótösszeírására kerül sor.

A bűnözők ebben az időszakban sem pihennek, minden lehetőséget megragadnak, hogy pénzhez, értékhez jussanak. Módszerük legfőbb jellemzője lehet például, hogy magukat számlálóbiztosnak kiadva kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát, és figyelmüket elterelve otthonaikba könnyűszerrel bejutva tőlük különböző értékeket tulajdonítsanak el. Hogy ez ne következhessen be, az alábbiakban néhány fontos tudnivalóra szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét.

Miről ismerhető fel a számlálóbiztos? Magyarország területén szeptember 27. és 30. között a számlálóbiztosok minden egyes lakott épületbe (lakás, családi ház) eljuttatnak egy adatfelvételi csomagot. Ezen szerepel az összeíró személy neve, azonosítója és telefonszáma.

Az összeíró magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és aláírása, azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása.

Az igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyét a Központi Statisztikai Hivatal ingyenesen hívható, zöldszámain ellenőrizhetik le: 06-80-200-014; 06-80-200-224.

A népszámlálás során a személyes okiratainkat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, okmányaikkal tudják magukat igazolni. Amennyiben idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Ha bármely okból kétsége merülne fel, vagy bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es számokon.

M. Toronykőy Márta
r. őrnagy
CSMRFK BMO vezetője

2011. szeptember 30.

Gondolatok

Édesapám egyik hasznos tanácsa az volt, hogy férfiember ne játsszék a szavával. Nagy nyilvánosság előtt különösen vigyázzon, mit mond és mit érthetnek rajta azok, akik hallják. Fontos ember csak fontos dolgokat mondjon. Te is jól gondold meg, mit gondolsz magadban, és mit mondasz ki mások előtt.

Ajánlok neked egy érdekes feladatot: írd le egymás után azoknak a nevét, akik, ha mondjuk, házat építenél, kalákába állva segítenének neked. Ugyan, hány nevet tudnál felírni? Akinek a nevét felírtad, becsüld nagyra és adandó alkalommal te is segíts neki.

A házasság intézménye komoly válságban van. Aki "csak úgy" összeáll valakivel, mit várhat tőle, ha ő nem hajlandó esküvel is elkötelezni magát egy életen át tartó házasságra? Várhat tőle például hűséget, áldozatot, lemondást, nehéz helyzetben ragaszkodást? Milyen alapon?

A házasságot lehet ellenezni, lehet viccelődni vele, de jobbat nem lehet találni. Boldognak is érezheti magát az ember, de olyan boldogságot, mint amilyet egy jó házasság ad, senki és semmi más nem adhat Most, amikor ezt olvasod, szeretném látni az arcodat. De az is igaz, hogy nincs boldogtalanabb ember annál, aki egy rossz házasságban őrlődik, vagy magára marad.

A napokban összeszámláltam azokat a pedagógusokat, akikre hálásan emlékezem: Az első Csószó tanító úr volt, akinek az elegáns öltözködése máig előttem van, olyan felnőtt akartam lenni, amilyen ő volt. Szira Béla tanár úrnak pedig a heti 6 latin órát köszönöm, amit annak idején sem sokalltam, Sebestyén Jenő professzor úr nevét pedig amíg élek, áldom, mert neki köszönhettem a holland ösztöndíjamat. Nélkülük félember lett volna belőlem. Tudnék még neveket felidézni, de úgy illik, hogy átadjam neked a szót. Elevenítsd meg magadban te is a kedves nevelőidet!

Dr. Imre Ernő

2011. szeptember 30.

A külterületi iskolai hálózat kialakulása

Az elemi népiskolák története Szentesen (XIV.)

Zalotai népiskola (1908)A tanyai iskolai hálózat bővítése a dualizmus időszakában tovább folytatódott: 1883-ban a derekegyház-oldali, 1885-ben a tőkei, 1891-ben az eperjes-széli határrészben, 1905-ben pedig a berki szőlőkben nyílt iskola. A kistőkei lakosok régóta kérték, hogy a város az ún. "Zalota" környékén is állítson föl tanyai iskolát. Azért tartották szükségesnek, mert e tájékon nincs iskola, s évenként 100 gyerek marad iskolázás nélkül. A kérelem meghallgatásra talált: a zalotai iskola 1906 szeptemberében megnyitotta kapuit. Első tanítója Lakos József lett, aki 20 pályázó közül nyerte el az állást. Az iskolák száma tehát egyre szaporodott, de még mindig nagy volt a be nem iratkozott tanköteles növendékek száma.

2011. szeptember 30.

Közös koncert

A topolyai és a szentesi zeneiskola tanárainak közös hangversenyére várják az érdeklődőket október 7-én, pénteken 18 órakor a Lajtha László zeneiskolába. A belépés díjtalan!

2011. szeptember 30.

Lakossági lomtalanítás

Az önkormányzat városellátó intézménye lakossági lomtalanítást tart októberben. A lomtalanítás keretében az érintett városrészben a kijelölt napokon reggel 7 órától helyezhetik ki a lakosok a háztartásban keletkezett lomot, a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútorokat és háztartási eszközöket az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon. Nem tartozik a lomtalanítás körébe és nem szállítják el a földet, a törmeléket, a salakot, a trágyát, a szalmát, a fóliát, a veszélyes hulladékokat, a gumiabroncsot, a heti szemétszállításba tartozó háztartási szemetet és az elektronikai készülékeket. A kisebb méretű anyagokat – például a rongyot, a papírt, a műanyagot – a hatékonyabb elszállítás és a szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve viszik el. A lom elszállítását a kijelölt napon, fennakadás esetén a következő napon végzik el. A szolgáltató egy helyről csak egyszer viszi el a lomot. A lomtalanítás alatt a rendszeres zöldhulladék-gyűjtésben elmaradások várhatók.

A lomtalanítás október 10. és 14. között a város belterületén, 20-án Nagytőkén, Magyartésen, 21-én, Lapistón, Kajánújfalun és Dónáton lesz.

Akik nem helyezik ki ingatlanuk elé a hulladékukat, azoknak lehetőségük lesz arra, hogy október 15-én, szombaton 8–15 óra között díjmentesen leadhatják azt a berki hulladéklerakó telepen.

2011. szeptember 30.

Jókai Mór utca

Utcáink, tereink névadói (58.)

A felsőpárti városrészben található; a Damjanich János és a Kolozsvár utcákat köti össze. 1838-tól a Bercsényi utcával együtt Szélső két utcának hívták, mivel ekkoriban ezek voltak a keleti városrész legszélső utcái. 1857-től továbbra is Szélső sor, majd utca. (A Bercsényi utcát ettől kezdve Hajnal utcának nevezték.) 1906-ban vette fel Jókai Mór regényíró, a magyar romantikus próza legkiemelkedőbb képviselőjének nevét, aki Komáromban született 1825. február 18-án. Iskoláit Pozsonyban, Komáromban és Pápán végezte; 1841–43 között Kecskeméten élt. 1843 telén egy éjszakát Szentesen töltött a kaszinó báljában. 1845-ben fejezte be jogi tanulmányait, majd jurátus Pesten. A jogi pálya helyett az írást választotta; 1846-tól az Életképek, majd a Jelenkor belső munkatársa. 1848 márciusában Petőfivel együtt a pesti ifjúság vezére. Kossuth alföldi toborzó körútja során Vasvári Pállal együtt megfordult Szentesen. A szabadságharc leverése után bujkált; 1850-től Pesten élt és alkotott. 1860-tól bekapcsolódott a politikai életbe. 1872-ben és 1875-ben kormánypárti programmal képviselőjelölt volt Szentesen, de mindkétszer alulmaradt a függetlenségi 48-as jelöltekkel szemben. 1858-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1878-tól a Petőfi Társasság alapító elnöke, 1897-től örökös főrendiházi tag. Minden idők legtermékenyebb és legnépszerűbb magyar írója. Budapesten hunyt el 1904. május 5-én.

Labádi Lajos

2011. szeptember 30.

Takarmánykeverő épül

Magyar József (középen) tíz éves álma vált valóraKedden lerakták az alapkövét annak a takarmánykeverő üzemnek, amit az Ipartelepi úton épít a Hungerit-csoporthoz tartozó MA-KA Befektetési és Szolgáltató Kft. Az 1,8 milliárd forintos fejlesztés 22,64 százalékát támogatásból fedezik, az üzem egy év múlva kezdi meg a termelést, és 35 főnek ad majd munkát.

Tíz éve szeretne saját takarmánykeverő üzemet a Hun-gerit-csoport – erről a keddi alapkőletételnél beszélt Magyar József, az ország legnagyobb baromfifeldolgozó vállalatának vezérigazgatója. A társaságot élő állattal ellátó gazdaságok az elmúlt időszakban 6-7 beszállítótól vásároltak különböző minőségű takarmányt, a termelésbiztonság és a visszaellenőriz-hetőség érdekében viszont olyan beszerzési forrásra volt szükség, ami ezt a szétaprózottságot kiküszöböli. A Hungerit tulajdonosi köréhez köthető MA-KA Befektetési és Szolgáltató Kft. három éve nyert támogatást a beruházás megvalósítására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, a gazdasági válság azonban megnehezítette az 1,8 milliárd forintos projekt finanszírozását. Ezért szakmai partnert keresett a szentesi cég. Végül az évi 60 milliárd forintos forgalmat bonyolító UB Merchants Kft. szállt be az üzletbe: a takarmányozási célokra használható termékek kereskedelmével foglalkozó társaság 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a MA-KA Kft-ben.

A kivitelezési munkákkal a kecskeméti Abrazív Kft.-t bízta meg az építtető. Az egy év múlva beinduló üzem évi 130 ezer tonna takarmány előál-lítására lesz képes, ebből 90 ezer tonnára a Hungerit ez tartó baromfinevelő tele-pek tartanak igényt. Lapunk megtudta, 35 főnek ad majd munkát a takarmánykeverő – a munkahelyek többségét várhatóan jövő májusban hirdetik meg.

– Minden munkahelyre égető szükség van ma Magyarországon. Éppen ezért a legtöbb figyelmet azok érdemelik, akik itt dolgoznak, és itt szeretnének beruházni – fogalmazott az eseményen Szirbik Imre polgármester, aki a Hungerit Zrt. eddigi teljesítményét és törekvéseit is méltatta. A város számára egyébként már eddig is jelentős bevételt jelentett a beruházás: a MA-KA Kft. közel 60 millió forintot fizetett az önkormányzatnak az Ipartelepi úti területért.

B.D.

2011. szeptember 30.

Harmadik a szülőszoba

A szülőszobai ellátás kategóriában 3. helyen végzett a Dr. Bugyi István Kórház , öszszesített 42. helyezése mellett az Év szülészete 2011 országos versenyben. A kiírásnak megfelelően három kategóriában lehetett május 2-tól július végéig értékelni a szülészeteket: szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülött ellátás, felszereltség és környezet.

2011. szeptember 30.

Bővülhet a közgyógy-ellátásra jogosultak köre

Tedás Zoltán vezetői megbízást kapottNapirend előtti hozzászólások körében ismét szóba került a Pendola Szentes Kft. Bujdosó Tamás Károly képviselő hiányolta a gazdasági társaság anyagát az előterjesztések között, mivel a jogi bizottság elnöke az előző testületi ülésen kérte azt. Szirbik Imre polgármester elmondta: a tájékoztatást kérő levelet elküldte a kft. ügyvezetőjének, válasz azonban még nem érkezett, tehát nincs mit előterjesztenie. Bujdosó Tamás Károly a továbbiakban az iránt érdeklődött: ki a felelős azért, hogy a 33-as medence felújításánál úgy vették át a kivitelezőtől a munkát, hogy két oldalt kifolyik a víz, és most azon kell gondolkodni, hogy ezt elhárítsák. Bayer Károly műszaki ellenőr elmondta, ami eddig elkészült, az egy részleges felújítás. Arról szólt, hogy a medencének a vízgépészeti részét tegyék rendbe, illetve végezzék el az ehhez közvetlen csatlakozó építészeti felújítást. Ez a medence közvetlen környékének kialakítását jelenti. A medence környezetének a felújítása második lépésben valósul meg. Ide tartozik a medence környezetében lévő töredezett, süllyedt járda, padlófűtése, és az ehhez csatlakozóan a medence hosszanti oldalának a peremkiemelése. A jelenlegi 5 centimétert még plusz 10 centivel megemelik, kiszélesítik. Amennyi pénz volt a felújításra, annyit oldottak meg a feladatból – válaszolta a műszaki ellenőr.

2011. szeptember 30.

Ovisok sportnapja

Családi sportnapot rendeztek az elmúlt hét végén a Rákóczi utcai óvodában, amelyen több mint háromszázan vettek részt. Geréné Dunaháti-Vas Márta intézményvezető köszöntője után a Hestia csoport látványos bemutatóját láthatta a nagyérdemű, majd a Kiss Bálint Református Általános Iskola ugrókötél csoportjának tagjai mutatták be tudásukat. Ezek után az óvoda Szivárvány csoportjának szalag tánca (képünkön) után kezdődött a tíz állomásból álló nyomdavadászat. Az állomások többsége sportolásra, mozgásra hívta a gyermekeket és szüleiket. A színes programok mellett egész nap előadásokkal és kóstolókkal hívták fel a figyelmet a szakemberek az egészséges táplálkozásra. Mivel az oktatási intézmény vöröskeresztes bázisóvoda, így ezen a napon véradást is szerveztek, ahol ötvenhatan nyújtották karjukat.

2011. szeptember 30.

Termálvízből villanyáram: járatlan út

Termálvízből villamos energiát állítana elő Szentes – erről Szirbik Imre polgármester beszélt a Rádió Szentesnek. Az elképzelés megvalósítása érdekében a város első embere segítséget kért Bécsben az izlandi nagykövettől, aki összehozott egy találkozót egy szakavatott céggel. A termálenergia közületi hasznosítását már megvalósította Szentes: az elmúlt évek fejlesztései révén szinte gázfüggetlenné vált a helyi távhőrendszer, amihez tíz közintézmény csatlakozhatott tavaly. Az úttörő fejlesztés pénzügyi fedezetét jó részt a jövőre induló Norvég II. program jelentené.

– Tudomásom szerint már folytak ilyen kísérletek Magyarországon. Zala megyében a Mol kezdett bele egy hasonló projektbe – mondta lapunknak Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője, aki elkísérte az osztrák fővárosba Szirbik Imrét. Az ügyvezető szerint a szentesi termál-kutak közül többnek a vize is alkalmas lehet arra, hogy villamos energiát állítsanak elő belőle. Hozzátette, a város számára az lenne a legkedvezőbb, ha olyan technológiát találnának, amely képes 50 fokos víz hasznosításával villanyáramot termelni, az ilyen hőmérsékletű vízből ugyanis rengeteg áll rendelkezésre. Az őszi és téli hónapokban rendszeresen egyeztetni fognak szakemberekkel az elképzelés megvalósíthatóságáról, hogy mire kiírják az új norvég pályázatokat, Szentes kész anyagot nyújthasson be.

– Magyarországon ez még járatlan út, számos gazdaságossági kérdést felvet ez az ötlet – fogalmazott lapunknak a szentesi gondolat kapcsán Szita Gábor. A Magyar Geotermális Egyesület elnöke szerint Ausztriában működik ilyen erőmű, de az 100 fok feletti termálvizet használ föl. Arra, hogy a forráspont alatti hőmérsékletű termálvízből villamos energiát állítsanak elő, nem tudott európai példát mondani a szakember.

B.D.

2011. szeptember 30.

Kezdődhet az óvodabővítés

Az Unibau-Épszer Kft. köthet kivitelezési szerződést a Klauzál utcai óvoda felújításáról és bővítéséről a szentesi önkormányzattal, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság hétfői határozatában elutasította az Integrál Zrt. és a Bodrogi Bau Kft. jogorvoslati kérelmét. Mint arról múlt héten beszámoltunk, két építőipari vállalkozás is megtámadta az önkormányzat közbeszerzési bizottságának döntését, amely szerint az Unibau-Épszer Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot az építési munkákra. A feladatra előzetes közbeszerzési eljárásban kerestek kivitelezőt. A sietség azért volt indokolt, mert a város azt szerette volna, hogy a következő tanévet már a megújult és kibővített intézményben kezdhessék az óvodások. Egyelőre a támogatási szerződést sem írta alá Szentes. A nyertes társaság 12 hónapra vállalta a megbízás teljesítését, vagyis – ha nem történik valamilyen csoda – jövő szeptemberre feltehetően nem fejeződik be a 265 milliós fejlesztés.

B.D.

2011. szeptember 30.

Aerobik

Szentesi állomásához érkezett a Mozdulj rá! aerobik road show, mely azért kivételes alkalom, mert a sportprogramon részt venni eddig csupán Magyarország nagyvárosaiban volt lehetőség. Eddig!

Czanik Balázsék szervezésében azonban mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy október 2-án, vasárnap a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban részt vegyen egy 6 órás aerobik maratonon, ahol megismerkedhet a mozgás legkülönbözőbb formáival. A road show lehetőséget teremt arra is, hogy élőzenére sportoljanak a vállalkozó kedvűek a 6 órás maraton során.

S hogy kitől az ötlet? Attól a Czanik Balázstól, aki a capoeira aerobik megálmodója, s aki Gáspárné Edina aerobik edző hívására érkezik hozzánk, hogy egy kellemes délelőtti-délutáni aktív kikapcsolódást biztosítson számunkra az ország különböző településeiről érkező társaival együtt.

2011. szeptember 30.

Érdemes oltatni is

Dr. Józsa Géza is előadást tartottTöbb mint 50 ezer forintot spórolhatnak azok a szentesi családok, akiknél 1998-ban született lánygyermek, és a tinédzser részt vesz az önkormányzat által finanszírozott ingyenes HPV-oltás programban.

A felhívást a polgármesteri hivatal eljutatta a 138 érintetthez, de lapzártánkig csak 70 kislány jelentkezett az oltásra, 7 család nemleges választ adott. A téma azon a konferencián is terítékre került, amit múlt pénteken rendeztek a megyeházán. Ott Szűcs Lajos alpolgármester bevezetőjében úgy fogalmazott, többet kellene figyelnünk magunkra. Hangsúlyozta, az októberben induló ingyenes városi szűrőprogram és a HPV-oltás is lehetőséget kínál erre. A konferencián az önkormányzati képviselők, egészségügyi szakemberek, oktatási intézmények vezetői előtt a program kezdeményezői, megvalósítói ismertették az elképzeléseiket, a lebonyolítás menetrendjét. A HPV-oltás kapcsán elhangzott, nem csak a méhnyakrák, hanem egyéb daganatos megbetegedések megelőzésére is szolgál az oltóanyag, ezért érdemes fiúkat is beoltani. A HPV elleni védőoltás Szentesen, csak a szentesi, 1998-ban született lányoknak ingyenes.

* * *

Egészség a célkeresztben – SZENTtESt egészségmegőrző program részeként október 5-én, szerdán 17 órakor a Közösségi térbe (Dózsa-ház) várják az érdeklődőket a szervezők, ahol a szűrőprogram október 8-i aktuális szűrések részleteiről és fontosságáról kapnak felvilágosítást dr. Balázs Éva reumatológustól, dr. Gyenes Ágota szemésztől, dr. Halász Oszkár szülész-nőgyógyásztól és dr. Kispál Mihály onkológustól.

Október 8-án, szombaton a Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézetében és a Dr. Bugyi István Kórház Gyógyfürdő és Nappali Kórházában 10 és 17 óra között lesz méhnyakrák és szemészeti szűrés, mellvizsgálat, csontsűrűség-mérés, mammográfiás vizsgálat, gyógytorna, és az 1998-ban született helybeli lányoknak ekkor adják be térítésmentesen az első HPV-oltásokat.

A szervezők az Ön megjelenésére is feltétlenül számítanak!

2011. szeptember 30.

Vb-döntőt ért Csabáék kűrje

Miután az utánpótlás korú Hegyes-Kis páros sporttörténelmet írva döntőt táncolt az ifjúsági Eb-n, ahogyan arról lapunk is beszámolt, a "nagyok", sem tétlenkedtek, világraszóló eredményt értek el. A Szilver TSE többszörös magyar bajnok párosa, Lász-ló Csaba és Mikes Anna a Táncsport Világszövetség (WDSF) által első ízben megrendezett freestyle, azaz szabad fordításban a kűr világbajnokságon standard táncokban bejutott a döntőbe, s a dicséretes 6. helyen végzett.

A Pekingben lezajlott eseményre a világranglistás párok kaptak meghívást. Csaba és Anna tavasszal egy kanadai versenyen próbálták ki első alkalommal a standard táncoknak ezt a műfaját. Ellentétben a hagyományos versenyekkel, a kűr világbajnokságra 3-4 perces, szabadon választott zenére megkoreografált kűrrel lehetett nevezni, hasonlóan a jégtánc-versenyekhez. A Szilver táncosai a revük világát megidéző Díva (eredetileg Burlesque) című Christina Aguilera-film betétdalaiból összeállított programmal készültek. Itt lehetőségük volt látványos mozdulatokra, például emelésekre, amiket egyébként nem enged a standard táncok szabályzata. A duó hölgytagja erre az eseményre tervezett kűrruhában, kalapban, neccharis-nyában lépett a közönség elé, eltávolodva kicsit az elegánsabb világtól, s erotikát csempészve a táncokba.

A verseny pénzdíjas volt, így a döntőben megszerzett 6. helyüknek köszönhetően a táncosok költségei megtérültek.

A sporttörténelmi pontszerzéssel Magyarország ebben a műfajban is eredményesen mutatkozott be, s a bajnokpáros újabb utat taposott ki a fiatal követőik számára, bár maguk sem zárkóznak el a folytatástól.

D. J.

2011. szeptember 30.

Több ezer kezelés

A Dr. Bugyi István Emlékév nyári szünet utáni első konferenciájának ismét a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ adott helyet. A Dr. Bugyi István Kórház és a Fresenius Medical Care szervezésében a veseelégtelenség diétás kezeléséről, a gyógyszerek hatásáról, a dialízisről, a vesetransz-plantációról és a veseelégtelenséggel kapcsolatos szemfenéki elváltozásokról egyaránt szó esett. Az is kiderült, hogy a szentesi dialízis-központnak van olyan betege, aki már évtizedek óta jár kezelésre, köszönhetően az ott dolgozó szakemberek áldozatos munkájának és annak, hogy a Fersenius helyi központjában is világszínvonalú eszközök, felszerelések állnak a betegek rendelkezésére. A központban jelenleg 52 beteget kezelnek folyamatosan, s már az idei év első 8 hónapjában 6073 dialízis kezelést végeztek.

2011. szeptember 30.

Stabil munka új géppel

Uniós támogatásból egy új Bobcat E16 minikotró géphez jutott egy helybeli vállalkozás. A Csőszer-Komplett Kft. 3,6 millió forint uniós támogatást nyert a GOP "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése" című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A nettó 9 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból nem csak egy minikotrót vásároltak, hanem új munkahelyet is teremtenek.

A szentesi telephelyű 2002-ben alakult Csőszer-Komplett Kft. víz-, gáz-, fűtés-, légkondícionáló-szereléssel foglalkozik. Szolgáltatásuk annyira keresett, hogy a jelenleginél jóval több szerelést, kivitelezést is tudnának teljesíteni a piacon, de nem volt megfelelő kotró, rakodó, tereprendező gépük. Most, uniós támogatással lehetőségük nyílt egy Bobcat minikotró gép vásárlására, így ennek köszönhetően egy új, saját tulajdonú erőgépet kapcsolhatnak be a kivitelezésekbe.

Nemcsak egy minikotró gépet vásárolhattak, hanem egy alkalmazott gépkezelő felkészítése is megvalósul. A beszerzett korszerű kotrógéppel megkezdhetik a sokak által igényelt, a kivitelezésnél szükséges földmunkát, betonfelület törést, a keletkezett snitt szállító járműre való rakodását.

A rövidebb határidő vállalása növeli a versenyképességet, stabil munkát biztosít a vállalkozásnak. A beruházással nyolc munkahelyet tudnak megtartani, és egy újat létrehozni.

(X)

2011. szeptember 30.

Csontváry visszatér

A múzeumi tárlat elé

Nagy jelentőségű képzőművészeti kiállítás nyílik októberben a Koszta József Múzeumban, melyre nem volt még példa, s talán egyhamar nem is lesz: Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból látható válogatás december közepéig. Ráadásul a Munkácsy Mihály után a legjelentősebbnek tartott magyar festőnek szentesi kötődése is van, igaz, városunkban nem színeket, hanem gyógyszereket kevert.

Kettős kiállítás helyszíne lesz a szegedi Móra Ferenc és az itteni Koszta-múzeum október 14-től. A Pécsi Csont-váry Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 képet ad kölcsön a Csongrád megyei kiállítóhelyeknek, mivel a művész élete mindkét városhoz kapcsolódik.

2011. szeptember 30.

Könyvtári napok

"Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól" címmel egy hétig (október 3–9.) tartó programokra várják az érdeklődőket a városi könyvtárban.

Október 3-án, hétfőn 18 órakor Ruszttól Alsólend-váig: Kalandozás a történelmi Magyarország borvidékein címmel dr. Mód László néprajzkutató tart előadást.

Október 4-én, kedden 18 órakor Évfordulók nyomában: Liszt I.: A zongoravirtuóz címmel Nagy János ny. igazgatót hallhatják.

Október 6-án, csütörtökön 10–18 óra között Most utoljára: Megbocsátás napja! Ennek keretében a lejárt dokumentumok késedelmi díját elengedik.

Október 6-án, csütörtökön 18 órakor Megemlékezés az aradi vértanúkról. Előadó Bucsány György ny. középiskolai tanár.

Október 9-én, vasárnap 9–17 óra között könyves vasárnap; 9–13 óra Régi idők játékai – Földes András; Próbálja ki! 1. – kézműves technikák a Szentesi Díszítőszakkör tagjaival; 10–13 óra íráselemzés – K. Horváthné Szabó Edit; 14–17 óra Próbálja ki! 2. – dísztárgy készítés a Kurca-parti Foltvarró Kör tagjaival, 9–17 óra kézműves foglalkozások.

A korábbi évekhez hasonlóan október 3–9-ig térítésmentes beiratkozásra és internethasználatra (napi 1 óra) is lesz lehetőség.

2011. szeptember 30.

Hét nyelven beszélő mozdonyvezető

Amikor a nyolcvanas évek végén családjával Erdélyből Szentesre jött, s vasutasnak állt, munkahelyén csodálkoztak, hogy több nyelven beszél, idézi fel Katona György (képünkön). A mozdonyvezető az anyanyelvével együtt hét nyelvet ismer, köztük a japánt, és kínaiul is elkezdett tanulni.

Ahol nyelvtudást várnak el, majdnem mindenhol nyelvpótlék jár a dolgozóknak, viszont a mozdonyvezetők nem tartoznak ebbe a kategóriába, mondván, nyelvtudásukat úgysem használják, vázolja fel Katona György. A helyzet fonák: ha külföldi vonat érkezik hazánkba, csak az eredeti személyzet vezetheti, idehaza viszont kizárólag magyar szakember irányíthatja a szerelvényeket. Ilyen esetekben felkérik pilótának az adott nyelvet beszélő mozdonyvezetőt, aki felel minden forgalmi ténykedésért.

2011. szeptember 30.

Aradi Fotóklub kiállításai

Október 1-jén, szombaton két kiállításon mutatkoznak be a városunkban az Aradi Fotóklub tagjai.

16 órakor nyílik a Művelődési és Ifjúsági Házban a klub bemutatkozó kiállítása. Egy fekete-fehér képekből álló kollekciót állítottak össze a tagok, 15 szerző vegyes képei láthatók. Szép és látványos tájképeket, aktfotókat, emberábrázolásokat, érdekes formákat tartalmazó képeket nézhetünk meg a bemutatkozó tárlaton.

17 órakor a Galéria Kávéházban nyílik az Aradi Fotóklub másik kiállítása. Erre az Aradról készített képanyagukból hoztak egy válogatást, és bemutatják városuk nappali és éjszakai arcát, tereket és szép épületeket.

Az Aradi Fotóklub néhány tagja is itt lesz a kiállításaik megnyitóján, de közös városnézésre és fotósétára is sor kerül a Szentesi Fotókör tagjaival, így az egész napot városunkban töltik el.

A fotókiállításokra mindenkit szeretettel vár a Szentesi Fotókör.

2011. szeptember 30.

Sikeres MVH-s pályázat

23 millió forint támogatást nyert CNC esztergapad beszerzésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mikrovállal-kozásokat segítő pályázatán Szécsényi Péter egyéni vállalkozó. A fejlesztésnek köszönhetően 3 új munkahely jön létre a szentesi vállalkozásnál.

Szécsényi Péter 1990 óta foglalkozik mezőgazdasági gépek alkatrészeinek gyártásával és forgalmazásával. Az elmúlt években, főleg a gazdasági válság 2008-as beköszöntével megnőtt a kereslet a mezőgazdasági gépek utángyártott alkatrészei iránt, mivel jóval olcsóbban lehetett beszerezni, mint az eredeti, gyári elemeket. A megszaporodott megrendelői igények fejlesztésre sarkallták a szentesi vállalkozót, aki arra is figyelemmel volt, hogy olyan technológiát alkalmazzon a jövőben, ami megfelel korunk elvárásainak. Manapság ugyanis tervezőprogramok segítségével nagyon bonyolult és összetett alkatrészeket állítanak elő a gépgyártók, s ezeket nagyon nehéz hagyományos gépekkel utángyártani. Az ilyen elemek előállításához elengedhetetlenné vált egy számítógép vezérlésű komplex szerszámgép.

2011. szeptember 30.

Aki legyőzte Mark Spitzet is

A Los Angeles közelében élő tudós, feltaláló, aki az amerikai űrhajózásnak, légierőnek és a hadiiparnak (is) dolgozik, Európában és Amerikában is elismert professzor, Haraszti Tegze Szentes díszpolgára, a nyári szabadságát ismét Szentesen töltötte. Állítása szerint az integrált áramlás megalkotására a szentesi uszoda két kifolyója ihlette, de arról, hogyan kezdődött az uszodával való kapcsolata, csak most beszélt.

Négyéves korában édesapja, Haraszti Ervin, akinek a 100. születésnapját az idén ünnepelte a család, kézen fogva vitte le az uszodába, az akkori 50 m-es medencébe, és otthagyta a lépcsőnél a sekély vízben. Majd elment intézni a vízilabdázók ügyes-bajos dolgait, hiszen ő volt a csapat mindenese.

2011. szeptember 30.

Harcos meccs előtt a Kinizsi

Újabb fontos három ponttal gazdagodott az elmúlt szombaton a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink az Universitas együttesét verték 4-0-ra, és ezzel a győzelemmel már a hetedik helyen állnak a tabellán.

– Megérdemelt győzelmet arattunk – mondta Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője a mérkőzést követően. – Rég volt, hogy győzelemnek örülhettünk a Tanárképző ellen, külön öröm, hogy ezúttal négy gólt tudtunk rúgni nekik. Fegyelmezetten játszottunk, ezúttal a kialakított helyzeteket is sikerült értékesítenünk, így végül magabiztosan gyűjtöttük be a bajnoki pontokat.

Az első negyedóra végén Németh Arnold révén szerzett vezetést a Poszler – Németh, Halmos (Kánvási), Bordács, Vincze, Tihanyi (Debreczeni), Szabó (Polyák Cs.), Hidas (Pengő), Nagy, Polyák A., Gránicz (Vadász) összeállításban pályára lépő Szentes, majd a félidő közepén Tihanyi duplázta meg az előnyt. A szünet után, szegedi lehetőségeket követően, ismét a mieink örülhettek, előbb Hidas, majd a lefújás előtt pár perccel Gránicz vette be az egyetemisták kapuját.

A Kinizsi a hétvégén a Szőreg otthonába látogat. A szőregiek a táblázaton a negyedik helyen állnak, a legutóbbi fordulóban idegenben lőttek hat gólt a Földeáknak, igazi erőpróba előtt áll tehát Bozóki Zoltán legénysége. A mieinknél sem eltiltott, sem sérült játékos nincs, így akár a legjobb összeállításában veheti fel a harcot a Kinizsi a dobogóra pályázó Szőreggel.

– Nem ünnepelünk a négygólos sikert követően, hanem készülünk a hétvégi bajnokira. Jó csapat vendégei leszünk, szikrázóan kemény összecsapásra számítok- zárta mondandóját Bozóki Zoltán.

H.V.

2011. szeptember 30.

Jó lesz ez a csapat!

A szentesi gárda megvalósította Lukács Dénes elképzeléseitKedden Szentesen rajtolt a honi vízilabda-bajnokság 2011/2012-es idénye. A medencében új játékosokkal, új edzővel és névadó szponzorral erősödő Szentesi CS&K Szentesi VK férfi együttese a nyáron közel egymillió eurót a csapatra költő, és dobogós álmokat szövögető Szolnokkal mérkőzött a nyitómérkőzésen. A Szentes tisztes, 9–7 arányú vereséget szenvedett riválisától, amelyik Bálint, Józsa, Weszelovszky, Araczki, Németh, Lázár, Szőke hetessel kezdte az idényt, nem is akárhogyan. Két negyedet követően mindössze két góllal vezetett a román és magyar válogatott játékosokat felvonultató Szolnok. A bajnokság első hazai gólját Lázár Zsolt szerezte, később Tóth Péter, Németh Dániel, Weszelovszky László is feliratkozott a gólszerzők közé, a legeredményesebbnek mégis Szabó Zoltán bizonyult, aki egymaga háromszor vette be az ellenfél kapuját. A harmadik negyedben kisebb hullámvölgybe kerültek a mieink, ekkor úgy tűnt, erőnlétben és mentálisan is felőrli a csapatot a Szolnok, ám Negrean négy perces kiállítása visszahozta a meccsbe Lukács Dénes együttesét. Sajnos két gólnál jobban nem sikerült megközelíteni a Szolnokot.

– Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen meg tudtuk valósítani elképzeléseinket, fegyelmezetten játszottunk – nyilatkozta a mérkőzést követően Lukács Dénes, edző. – Két és fél negyeden keresztül nem tudott akciógólt szerezni a Szolnok, ez mindenképpen biztató a jövőre nézve. Fiatal csapatom az utolsó pillanatig küzdött, sajnos rövidebb kispadunk volt, mint ellenfelünknek, de emelt fővel mászhattunk ki a medencéből.

Legközelebb október 8-án az újonc Kaposvár látogat a ligeti uszodába.

H.V.

2011. szeptember 30.

Emléktorna

A Szabadidős Sportklub szeptember 24-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban ez évben is megrendezte a Gágyor János Amatőr Teremlabdarúgó Tornát.

Eredmények: 1. Dream-Team, 2. Favorit, 3.Old Boys. Legjobb góllövő: Mihály Tamás (15), legtöbb gólt lövő csapat: Dream-Team (32 gól).

2011. szeptember 30.

Tégla Ferenc újra bajnok

A szegvári születésű olimpikon, sokszoros magyar válogatott, és magyar bajnok diszkoszvető Tégla Ferenc 20 éve jár a World Police & Fire Games rendezvénysorozatra. Ez a rendőrök és a tűzoltók világjátéka, egyfajta olimpia, ahol közel 6000 versenyző versenyzett augusztus 26. és szeptember 5. között, számtalan sportágban.

A világjátéknak az a nevezetessége, hogy a klasszikus (atlétika, labdajátékok, vizes) sportágak mellett speciális versenyszámok is szerepelnek, melyek a különböző szolgálati ágakhoz – tűzoltó akadálypálya, vagy éppen a patkódobás – kötődnek. A világjátékokat mindig más helyszínen tartják, az idén New York volt a vendéglátó.

Sajnos két napig az Irene hurrikán miatt a játékokat fel kellett függeszteni, olyanok voltak a körülmények, hogy még a szállodát sem hagyhatták el, de aztán rendben zajlottak a versenyek.

Magyarországról 13 versenyző vehetett részt a rendezvényen. Tégla Ferenc, a nyugállományú tűzoltó alezredes, a "saját" sportágában, a diszkoszvetésben, és kalapácsvetésben nem talált legyőzőre, míg súlylökésben 1 cm-rel szorult a második helyre. Elárulta, nagyon szeretett volna három aranyérmet nyerni, hiszen a három unokájának ezt megígérte. A csapatba elég nehéz belekerülni, mert az még kevés, hogy valaki jó eredményekkel rendelkezik, szükséges olyan támogatókat is találni, akik segítenek a versenyre történő kiutazásban, és az ott tartózkodás vagy a felkészülés költségeibe.

A mai fiataloknak azt üzeni, hogy a sportolás és az egészség nagyon fontos dolog. Ne csak a számítógép, az internet mellett üljenek, kezdjenek el minél többen rendszeresen sportolni, hiszen ez az ember alapvető igénye kell, hogy legyen.

G. Sz. I.

2011. szeptember 30.

Hőguta

Székely bácsit egyszer ráveszik az unokái, hogy menjen már el a moziba, egy filmet megnézni, mert még életében nem volt ilyen helyen...
El is megy az öreg Brassóba, a moziba és megnézi a Star Wars III-at.
Mikor vége a filmnek hazaindul, és otthon a hambiton rágyújt egy cigire és értetlenül néz maga elé. Néha még a fejét is megrázza.
Az unokák odagyűlnek köré és kérdezik tőle:
– Na, papa! Milyen vót a mozi?
Az öreg komolyan mondja a sarjainak:
– Hát, látványos vót, az hétszentség... azok a szeparatusta draidek, meg a klónzottak ott csatáztak... izgalmas is vót... de Isten ücse, gyerekek! Én ezt nem hiszem el!!!

2011. szeptember 30.

Kis kukta

  • Füge befőtt
  • Fügebor
2011. szeptember 30.

Indiánokat vertek

Szeptember 25-én, vasárnap az NB I-es magyar rögbibajnokság őszi szezonjának első mérkőzésén a Szentesi ’91-esek Rugby Club csapata azokat a Pécsi Indiánokat fogadta, akiktől egy évvel korábban vereséget szenvedett.

A mérkőzés első félidejében a hazaiak koncentráltak jobban és a 25. percben Döme Zsolt megszerezte a vezetést. Az U 20-as Eb-ről hajnalban hazatérő Rónyai Dánielnek jót tett a sós levegő, a 38. percben célt szerzett, a csapat a jutalomrúgást is érvényesítette, így a félidő pihenőjére 10-0-s vezetéssel mehetett a Szentes.

A második félidőben a szentesi alakulat nem ült rá az eredményre, egy gyors támadás hibáját azonban a pécsi csapat kihasználta és pontot szerzett. Míg a 91-esek játékát bátor, kreatív, sok cselre, figurára épülő gyors csatárjáték jellemezte, addig az Indiánok inkább a nehezebb játékosaival próbálta áttörni a szentesi védőfalat. A pécsiek nem tudták semlegesíteni az ellenfél futójátékosainak akcióit, így egyre nagyobb lett a két csapat közti különbség. A hazaiak mellett szólt az is, hogy míg ők 8 cserejátékossal tudtak állandóan friss lendületet vinni a játékba, addig a Pécs mindössze két cserét tudott harcba küldeni.

A hazai csapatban a ju-nior és felnőtt korosztály egyaránt helyet kapott, a fiatalos lendület és a rutin ezúttal olyan harmonikus egységet alkotott a csapatban, amely parádés győzelemben mutatkozott meg, a végeredmény 31-14 a szentesiek javára.

A szentesi csapat összeállítása: Csepregi Krisztián, Mácsai Csaba, Kiss Szabolcs, Vida-Szűcs Sándor, Rákóczi Zoltán, Faragó Róbert, Pipis Róbert, Orovecz Csaba, Orovecz Ádám, Papp Zoltán, Bélteki Zsolt, Tímár Ferenc, Zsi-gár Ferenc, Tímár Zsolt, Farkas Zsolt, Döme Zsolt (16 pont), Kiss István, Kocsis József, Czakó Balázs, Rónyai Dániel (15 pont), Kérdő Szabolcs,Dobos Attila, Tóth Dávid.

Baranyi László

2011. szeptember 30.

Pofonok az éjszakában

Egy kerékpár kosarából lopott el 69 ezer forintot egy ismeretlen férfi a Kossuth utcán, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályától. Az eset még szeptember 20-án történt, amikor a kerékpárját toló hölgyhöz odalépett egy vele szembejövő férfi, majd benyúlt a kosárba, ahonnan kiemelte a pénzt.

20 ezer forint értékű szerszámokat és gépeket loptak a Csónakos-közből, egy bekerítetlen, külterületi udvarról pedig a nortonkút fejrészét vitték magukkal a tolvajok.

Nyitott személygépkocsikból több mint 200 ezer forint készpénzt loptak el a az elmúlt napokban. Az egyik jármű az Erzsébet téren, a másik a Kolozsvári utcában parkolt, lezáratlanul.

Szóváltás alakult ki két fiatal között a Csongrádi úti ABC előtt szeptember 24-én, az éjszakai órákban. A "beszélgetés" végül orrba veréssel és övcsattal történő ütlegeléssel zárult. A rendőrök később elfogták a gyanúsítottat.

Verekedés volt a József Attila utcában, 25-ére virradó éjszaka. Az egyik férfi a tartozását szerette volna visszakapni ismerősétől, aki azonban nem tudott, vagy nem akart fizetni. A kölcsönt adó férfi ezen úgy bedühödött, hogy megütötte vitapartnere arcát, aki állkapocscsont-törést szenvedett. Az 5000 forintot nem kapta vissza ezt követően sem, az eljárás viszont megindul majd az ütlegelő ellen önbíráskodás és súlyos testi sértés miatt.

H.V.

2011. szeptember 30.

Búcsújáróhelyek Magyarországon

címmel vetítéssel egybekötött előadást tart dr. Barna Gábor, a Szegedi Egyetem Néprajzi Tanszékének vezetője október 7-én, pénteken 18 órakor a megyeházán. A rendezvényt a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság szervezi.

2011. szeptember 30.

A Szívügy Klub

legközelebbi összejövetele október 5-én, szerdán 17 órakor lesz az ifjúsági házban. A résztvevők megemlékeznek az 1849. október 6-i eseményekről. Előadást tart Bucsány György ny. középiskolai tanár.

2011. szeptember 30.

Remek felkészülés után a kosarasok

A Szentesi Kosárlabda Klub idei legfontosabb pillére a serdülő fiúcsapat lesz, mivel most először országos bajnokságban indulnak. A lányok a Vásárhelyi KK csapatát erősítik. A kosársuli-sok október végén, ahogy tavaly, megkezdik a saját szervezésű bajnokságot.

Az augusztusi felkészülés során a '98-as csapat mind a négy mérkőzését megnyerte, beleértve a Szegedi Szedeák és a szerb csapat elleni meccseket. Lengyel testvérvárosunkból, Skiernie-wicéből a '98-as és 2000-es csapatuk a legnagyobb serleggel és különdíjakkal térhetett haza. Szanyi Ádámot és Keller Mátét választották a legjobb játékosoknak.

Alig értek haza, utaztak Békéscsabára a bajnokság első fordulójára. A két öszszecsapást a szentesiek nyerték, a Viharsarki Farkasok I. csapatát 76-59-re, a II-es számút 71-13-ra verve.

Ha minden a terveik szerint alakul, a '98-as csapat a hivatalos vajdasági bajnokságban is részt vesz, ami újabb előrelépést jelentene a két ország kosárlabda kapcsolatában. Ezen kívül a 3 évvel ezelőtt megszűnt felnőtt csapatuknak is keresik a lehetőséget, hogy újra láthasson Szentesen a közönség szenior kosárlabda-mérkőzéseket, számolt be lapunknak Aleksandar Preskar a kosárlabda klub vezetője.

2011. szeptember 30.

Családi események

Született: Torday Árpád Gábor és Sinka Henriettának Zétény, Horváth Tibor és Gorcsa Magdolnának, Titanilla Jázmin, dr. Rotár Gábor Szabolcs és Geszti Anitának Balázs, Hlbocsányi Szabolcs és Csatordai Juditnak Szabolcs, Tausz Pál és Ócsai Hajnalkának Lotti nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Antal András és Juhász Andrea.

Elhunyt: Patai Antalné Lakos Emília, Malkócs Ernő, Magyar János, Kiss Józsefné Kollár Eszter.