2011. szeptember 30.

Aki legyőzte Mark Spitzet is

A Los Angeles közelében élő tudós, feltaláló, aki az amerikai űrhajózásnak, légierőnek és a hadiiparnak (is) dolgozik, Európában és Amerikában is elismert professzor, Haraszti Tegze Szentes díszpolgára, a nyári szabadságát ismét Szentesen töltötte. Állítása szerint az integrált áramlás megalkotására a szentesi uszoda két kifolyója ihlette, de arról, hogyan kezdődött az uszodával való kapcsolata, csak most beszélt.

Négyéves korában édesapja, Haraszti Ervin, akinek a 100. születésnapját az idén ünnepelte a család, kézen fogva vitte le az uszodába, az akkori 50 m-es medencébe, és otthagyta a lépcsőnél a sekély vízben. Majd elment intézni a vízilabdázók ügyes-bajos dolgait, hiszen ő volt a csapat mindenese.

A kisfiú azonban kíváncsi volt, és átment a mélyebb részhez, ott belecsúszott a vízbe. Kapálózni kezdett, és így fel tudott jönni a felszínre, majd kievickélt a lépcsőhöz. Szuszogott egy kicsit, majd újra belevetette magát a vízbe és megint – ösztönösen mozgatva a lábait és a kezeit – kiúszott. Amikor este az édesapja "előkerült", büszkén mutatta meg neki, hogy tud úszni. Az édesapja nemhogy bántotta, inkább büszkén mutogatta az akkori vízilabda "sztároknak". Kökény Jóska, Nemes "Coca", Magony Géza, (Ló), amikor nem volt edzés a strandon "csajoztak", és amikor unatkoztak vagy szórakozni akartak, akkor elkapták a kisfiút és bedobták a medencébe. Nevettek, ahogy Tegze kikapálózott a lépcsőhöz, hiszen oldalt nem érte el a korlátot.

13 éves kora körül aztán már rendesen tudott úszni, és azok közé a kevesek közé tartozott, akik versenyszerűen hamarabb kezdtek vízilabdázni, mint úszni. Itt is rögtön a mély vízbe került, hiszen a hatalmas termetű Hasznos István vezérletével a Szolnok Szentesen játszott. Abban az időben elég nehéz volt 7 olyan embert összeszedni helyben, aki úszni is tudott és még a labdát is el tudta kapni. Horváth "Rozoga" volt akkor az edző, és a második félidőre (ekkor még két félidő volt) mindig lesérült valaki a csapatból, de nem volt csere. Rozoga kiszólt, hogy "Tegze, gyere be!", és pont Hasznossal került párba, aki bevitte a kapu elé. Sok-sok kiló izom különbség volt a szolnoki, válogatott játékos javára, akivel szemben nem sok esélye volt. Tegze azonban a két kezével rákapaszkodott a center jobb kezére, hogy ne tudjon lőni. Hasznos pedig reklamált, hogy szabálytalanul fogják, közben a jobb kezével a vékonyka Tegzét ide-oda lengette. A játékvezetők ezt látva, kiállították Hasznost. Így maradt Haraszti a csapatban 17 éves koráig, akkor került a Fradihoz, majd az Újpesthez. Addigra megerősödött és úszásban is rengeteget fejlődött. Ő volt a leggyorsabb vízilabdás az országban, így az úszók is szemet vetettek rá, s mind a két sportágban válogatott lett.

Az akkori zavaros helyzetben aztán Németországba, majd az USA-ba került. Komoly sérülés után újrakezdte a sportolást, és ez olyan jól sikerült, hogy az ezután elért eredményeire lehet a legbüszkébb. Houstonban egy amerikai edző keze alatt hatalmasat javult. Mivel nem volt állampolgársága, így nem lehetett amerikai válogatott, de 54.3 mp-el 100 m gyorson megverte az olimpiáról hazatérő Jim Montgo-mery-t. A nüncheni olimpia előtt volt egy válogatóverseny, ahol a későbbi 7-szeres bajnok Mark Spitzet verte meg fél testhosszal 50 m-es gyorsúszásban, ami akkor nem volt olimpiai versenyszám. Aztán a hosszú távú, nyílt vízi versenyekre állt rá, és többször is elnyerte a világbajnoki címet. 54 évesen még megnyerte a 2 mérföldes óceánúszó bajnokságot sok-sok fiatal előtt.

Haraszti Tegze sokoldalú ember, de állítása szerint soha nem lett volna belőle tudós, feltaláló, ha nem ilyen intenzíven sportol. Hiszen a sport sok mindenre megtanítja az embert, az egészséges életmóddal együtt rengeteg oxigént szállít az agyba, ami feltétlenül szükséges a gondolatok megszületéséhez.

Garai Sz. Imre