2011. szeptember 30.

Csontváry visszatér

A múzeumi tárlat elé

Nagy jelentőségű képzőművészeti kiállítás nyílik októberben a Koszta József Múzeumban, melyre nem volt még példa, s talán egyhamar nem is lesz: Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból látható válogatás december közepéig. Ráadásul a Munkácsy Mihály után a legjelentősebbnek tartott magyar festőnek szentesi kötődése is van, igaz, városunkban nem színeket, hanem gyógyszereket kevert.

Kettős kiállítás helyszíne lesz a szegedi Móra Ferenc és az itteni Koszta-múzeum október 14-től. A Pécsi Csontváry Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 képet ad kölcsön a Csongrád megyei kiállítóhelyeknek, mivel a művész élete mindkét városhoz kapcsolódik.

A szentesi múzeumban a tárlat bevezetéseképpen fontosnak tartják a festő itteni kötődését, hiszen a bemutatandó 14 kép a fiatalon városunkban élt későbbi nagy formátumú művész korai alkotása. Sőt, az is valószínűsíthető, hogy igen közel álltak a szívéhez a nemsokára itt látható művei, mert lakásai falát ezek a képek is díszítették, tehát közöttük élt.

Gyógyszertárban érte az elhivatottság

Csontváry a művészneve, patikusi időszakában még Kosztka Tivadarként ismerték. A Kisszebenben 1853-ban született Kosztka Mihály Tivadar édesapját követte a polgári foglalkozásában, s kezdetben az ő patikájában segédkezett.

1879-ben a szegedi árvíz idején élen járt a mentésben, s ez a megrázó élmény viszszaköszön számos művén. Ezt követően visszatért gyógyszerészi foglalkozásához, s 1880-ban következett be a rejtélyes megvilágosodás, az elhivatás-élmény: a patikában egy tinós szekeret vetett papírra, amikor főnöke, háta mögött figyelve az alkotást, kijelentette, Kosztka szerinte festőnek született. A fiatalember későbbi írásában úgy emlékszik vissza, ezután kinyilatkoztatásként értelmezett hangot hallott fentről, mely szerint "a világ legnagyobb napút festője" lesz. Azonban tudta: az anyagi alapot meg kell teremtenie hozzá.

Szentesi kötődését megemlíti önéletírásában is Csontváry Kosztka Tivadar: 1882-ben jött ide, a Megváltó patikában dolgozott. Erről sajnos, szinte alig maradt fenn konkrétum. Annyi azonban tudható, a művészi képzéséhez szükséges anyagi kondíciójának erősítése végett dolgozott patikusként. Alapvetően e célból tartózkodott városunkban is, az akkor Farkas Sándor által üzemeltetett patikában (a mai Babilon könyvesbolt épülete) dolgozott. Ismert egy dokumentum, mely alátámasztja ezt: Budapest főpolgármesterének levele, melyben azt tudatja Szentes város tanácsával, hogy Kosztka Tivadar ottani gyógyszerész díjnoki alkalmaztatásáról bizonyítványért folyamodott hozzá, de az egy forintos illetékbélyeget nem csatolta kérvényéhez.

A szentesi Kosztkák

Ez a kis mellékszál Rózsa Gábor kutatásából maradt ránk, a muzeológus azonban közreadott egy másik levélrészletet is, melyben a patikus itt élő nagybácsiját látta el receptekkel. Kosztka Károly mérnök-feltalálóról van szó, aki Szentesen telepedett le. Arról híresült el, hogy öccsével kidolgozta szabadal-maztatott "csodafegyverét", amelynek fából készült makettje a múzeum gyűjteményét gyarapítja. Golyószórójuk azonban sohasem készült el, mert időközben feltalálták az övékénél hatékonyabb úgynevezett töltényhüvelyes megoldást.

A nagybácsi 1887-ben meghalt, Kosztka nevű leszármazottja nem él a városban. Ifjabb Kosztka Károly is csak az édesapjára vonatkozó emlékeket adta át a Történeti és Régészeti Társulatnak. Arról sejtelme sem lehetett, hogy gyerekkori játszópajtása, Tivadar egyszer világhírű festő lesz.

D. J.