2011. szeptember 30.

Kis kukta

A friss füge hazánkban beszerezhető a piacon vagy zöldségesnél, de nem kizárt, hogy valakinek a saját kertjében is megterem és talán nem is tudja, hogy mit kezdjen vele. Két gyors és egyszerű füge receptet ajánlunk.

A füge felhasználásra kész állapotban van ha puha, az érett gyümölcs héjának színe lehet zöld vagy sötétlila is, belül ennek megfelelően világos vagy sötét pirosas-bordó színű és édes. Alakja jellegzetesen szív formájú, mérete akár dió nagyságú is lehet – főként az itthon termő –, de általában ennél valamivel nagyobb. Felhasználás előtt óvatosan mossuk meg vagy nedves papírtörlővel töröljük át a fügét, szárát kissé vágjuk le. Ügyeljünk arra, hogy ép gyümölcsöt vegyünk.

Füge befőtt

Megmossuk és megszurkáljuk a nem túl érett, de nem is éretlen fügéket. Ecetes vízbe helyezzük, és ebben főzzük addig, míg kellően puha nem lesz. Ezután lehűtjük, és üvegbe tesszük a fügéket. Szirupot készítünk rá (minden liter vízhez 75 dkg cukrot adunk) és ezzel öntjük le. Lezárjuk az üvegeket és gőzöljük 20 percig.

Fügebor

1 kiló szárított fügét vékonyan felszeletelünk. Közben 3,5 liter vizet 1 kiló cukorral felforralunk, és kihűtjük. A fügét kb. 6 literes üvegekbe, vagy fazékba rakjuk, 1 deka élesztőt rámorzsolunk, 1 deka borkősavat rászórunk, és ráöntjük a kihűlt szirupot.

Tányérral lefedjük, egyszer-egyszer megkevergetve két hétig állni hagyjuk. Akkor a levét egy másik edénybe átöntjük, ebben, tároljuk. Az eredeti fügéhez – az ún. fügeágyra – újból minden hozzávalót vizet, cukrot, élesztőt, borkősavat hozzáadunk, és ezt két hét után harmadszor is megismételjük, csak most már három hétig hagyjuk érni. A végén a háromféle levet összeöntjük, többször is leszűrjük, majd üvegekbe töltjük. Mielőtt véglegesen ledugaszoljuk, borsónyi tartósítót szórunk minden üveg tetejére. Finom, erős desszertbort kapunk.