XLII. évfolyam 49. szám

2010. december 10.

Éremmel tértek haza

Nagy Beatrix és László Henrietta éremmel, illetve kupával tért haza az országos versenyrőlRangos szakmai versenyen ért el dobogós helyezést a Zsoldos középiskola két diákja. A Magyar Országos Szakmai Ipartestület "Szépségfórum 2010 – Ünnepi varázslat" elnevezéssel rendezett bajnokságot a szépségszakmák öszszefogásával december 5-én Budapesten. Nagy Beatrix és László Henrietta 2., illetve 3. helyezéssel tértek haza.

– Nagyszabású rendezvényen vettünk rész a Lurdy-házban, az ország minden részéről neveztek tanulók és felnőttek – mesélték a lányok. – Vásárhelyen töltjük a szakmai gyakorlatot, a mesterünk minden segítséget megad ahhoz, hogy a tudásunk egyre mélyüljön. A versenyre ő biztatott minket, alapanyagokkal, eszközökkel is támogatta az indulásunkat.

A másod- és harmadévesek azonos kategóriában indultak, így a lányoknak nehéz dolguk volt a felsőbb évesek között. Mindketten női frizurát készítettek, trendhajvágást és szilveszteri party kontyot lehetett választani. Beatrix az utóbbi versengésben indult el, Henrietta mindkettőben. A 12. D osztályos lányok elmondták, hogy a kész frizurának tükrözni kellett a divatot, de nem tipikus versenyfrizurára, hanem kreatív, "hordható" végeredményre törekedtek. Egy óra állt a rendelkezésükre egy-egy hajviselet elkészítésére.

Egy hónap rendszeres gyakorlás előzte meg a megmérettetést. A vágást és a kontykészítést a baráti körön és a rokonság tagjain lehetett próbálgatni. Ilyen nagy versenyen eddig még nem vettek részt. A zsűri az összhatást is figyelembe vette, azaz a modell sminkjének, a ruhának, de még a kiegészítőknek is összhangban kellett lenni a munkájukkal. Az ítészek elégedettek voltak; Beatrix egy ezüstérmet kapott az alkalmi kontyért, Henrietta egy kupával térhetett haza az összetett harmadik helyezésért.

Kép és szöveg:
Králik Emese

2010. december 10.

Országos modell lehet a labor

Az Országos Laboratóriumi Vizsgálatok Szakmai Kollégiumának november 25-i ülésén napirenden volt a Dr. Bugyi István Kórház központi laboratóriumának vezetői állására vonatkozó kérdés. A szakmai grémium egyhangúlag elfogadta dr. Pap Éva kinevezését, a főorvos szakmai és tudományos munkásságának, eddigi vezetői tevékenységének ismeretében.

Az ülésen a kórház laboratóriumának működése is téma volt. Elhangzott, hogy a háziorvosokkal való hosszas egyeztetés után programozott laboratóriumi ellátást és vizsgálatkérést vezetett be az intézmény. Az intézet biztosítja a sürgősségi laboratóriumi vizsgálatkérést, viszont a nem ebbe a kategóriába tartozó vizsgálatokat csak előjegyzés alapján lehet kérni.

A kollégium jelenlévő tagjai rendkívüli érdeklődést mutattak a modell iránt és kérték, hogy dr. Pap Éva a legközelebbi országos kongresszuson ismertesse laboratóriumi vizsgálati rendszerüket, amelyből vélhetően országos modell is formálható.

2010. december 10.

Miért változnak a díjak?

Utoljára 2008 novemberében emelték a távhőszolgáltatás díjait Szentesen, és januártól sem változnak a tarifák. Erről novemberi ülésén döntött a testület. A témában vita sem volt a városházán, javaslatként sem merült fel a drágítás lehetősége. Szirbik Imre polgármester kijelentette, a távfűtés tekintetében Szentes gázfüggetlenné vált, vagyis olyan csekély gázmennyiséget kell felhasználni a rendszer működtetéséhez, hogy egy gázáremelés érdemben nem érinti a városi szolgáltató céget. Az elmúlt télen például mindössze 3 százalékban használt földgázt a szolgáltató. Azok a megtakarítások, amelyek a geotermikus rendszer kifejlesztése jelentett, és az a bővítés, amely a Norvég-program kapcsán sok intézményt is bekapcsolt ebbe a rendszerbe, Szentes számára lehetővé teszi, hogy 2011-ben ne kelljen a távfűtési díjakhoz hozzányúlni – mondta a polgármester.

2010. december 10.

Áldolgozók csengettek be

Húsz kiló kolbászt loptak el egy Kossuth utcai lakóházból az elmúlt héten, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A tolvajok az udvari éléskamrát törték fel, és innen vitték magukkal a disznóságot.

Nem is rendelt ablakokat egy felsőpárti férfi, mégis odaadta az árát egy vadidegennek néhány nappal ezelőtt. A csaló, aki ellen már nyomoz a rendőrség, azzal az ürüggyel állított be a későbbi sértetthez, hogy hamarosan kiszállítják neki a legyártott három ablakot, amit azonnal ki is kellene fizetnie. A férfi, bár semmit nem tudott a dologról, odaadta a nyolcvanezer forintot, de természetesen az ablakokat azóta sem kapta meg.

2010. december 10.

Fokozzák a véradó kedvet

Kitüntetéseket adtak át

A Vöröskereszt területi vezetősége, a Dr. Bugyi István Kórház vérellátó osztálya és az "Együtt a Véradókért Szentesen" alapítvány kuratóriuma ismét szólította a véradókat. Ám ezúttal nem a segítségnyújtás, hanem annak megköszönése volt az apropó: ahogy ilyen tájt szokás, a véradók napja (november 27.) alkalmából hívták egybe a közösséget kitüntetés-átadó ünnepségre.

A központi konyha étkezőjében gyűltek össze december 3-án a rászorulókért a karjukat nem csak jelképesen nyújtó emberek, akiket a Pengető zenekar citeramuzsikával szórakoztatott. Dr. Szekeres Veronika régióigazgató főorvos a betegek háláját tolmácsolta. A főorvos pozitív példákat sorolt, ahogyan különböző cégek vezetői fokozzák a véradó kedvet a munkavállalóik körében.

2010. december 10.

Advent Spanyolországban

Ünnepi díszbe öltözött a város. Kinyíltak az első kis ablakok az adventi naptárban, a gyerekek egyre izgatottabban várják a karácsonyt. Még az iskolába is szívesebben indulnak el reggel, a díszes forgatagban mindenki jól érzi magát. Meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún, de máris eltelt egy hét, íme itt a harmadik.

Vajon élnek még a szokások? Tartják még az emberek a hagyományokat? Mennyire fontos gyermekeink számára a készülődés? Hogyan telnek ezek a hetek egy másik országban?

Kis barátunk Alex Valentin 10 éves. Szentesen született, de 2 hónapos korában édesanyjával visszaköltöztek az észak-spanyolországi Gijonba, mert apukája és annak családja ott él.

Advent második vasárnapján telefonon kerestük meg őket, hogy meséljenek az ottani szokásokról.

Az édesanya, Krisztina így kezdte:

– Spanyolországban sajnos nincs Télapó ünnep, de az utcák, terek már december 1-től szépen fel vannak díszítve és ki vannak világítva. A boltok között minden évben versenyt rendeznek, hogy kinek szebb a kirakata. Van, ahol az egész kirakat ember nagyságú betlehemmel van berendezve. A város főterén díszben áll a szökőkút. Ebben az időszakban többet járunk öszsze a barátokkal, de nem ajándékozunk, csupán beszélgetünk, esetleg vacsorázunk. Közösen gyújtjuk meg az adventi gyertyákat, hol az egyik, hol a másik baráti családnál. Fontosnak tartják a helyiek a kapcsolattartást, a hagyományok őrzését. Bár itt is mindenki sokat dolgozik, mégis van idő egy-egy nyugalmas estére, amikor jót beszélgetünk, kártyázunk, a gyerekek pedig szintén jobban megismerik egymást...

A szót Alex vette át.

– Mi jelmezbe szoktunk öltözni és járjuk a várost. Énekelünk, verseket mondunk, van, amikor teljes műsort adunk a járókelőknek. Ilyenkor megállnak az emberek, végignézik az előadásunkat, aztán megtapsolnak. Szeretem, amikor szerepelünk, de nemcsak azért, mert nem kell tanulni. Ilyenkor mindenki vidám és mosolyog. Még a tanárok is sokkal aranyosabbak...

Carlostól, az apukától megtudtuk, hogy december 24. és 26. között a családok csak szerény vacsorával vendégelik meg egymást, a nagyobb ünneplés január 5-re tolódik. Ekkor van a háromkirályok ünnepe, ők hozzák az ajándékot a kicsiknek. A felnőttek kevésbé ajándékozzák egymást.

Gyújtsuk meg a következő gyertyát, üljünk le fénye mellé és adjunk egy percet magunknak, szeretteinknek pedig egy mosolyt.... Mert lehet ünnep vagy hétköznap, Kodály Zoltán szavai örök értéket képviselnek, miszerint: "Két ember között legrövidebb út: egy mosoly".

(folytatjuk)

F. A.

2010. december 10.

Fogházra ítélték a kormányzat bírálatáért

125 éve született Vajda Imre földmunkás-kubikus

Vajda Imre földmunkásTöbbször írtunk már Vajda Imréről, mint a két világháború közötti földmunkásmozgalom legismertebb vezetőjéről, vármegyei és városi képviselőről, Szentes 1945–1948 közötti polgármesteréről. Ezekből megtudhattuk, hogy Szentesen született 1885. december11-én; ifjú korában országjáró kubikosként kereste kenyerét; 1905-ben belépett a Szociáldemokrata Pártba, 1907-ben pedig a Magyarországi Földmunkások Országos Szövetségébe. Az első világháborút az olasz fronton harcolta végig; a Tanácsköztársaság idején Szentes képviselőjéül delegálták a Tanácsok Országos Gyűlésébe. 1919 őszén a városi rendőrség letartóztatta, s mint "kommunista vezért" átadta a megszálló román parancsnokságnak, akik több társával együtt Romániába internálták. Szentesen hunyt el 1952. április 9-én.

2010. december 10.

Átadták a forgalomnak az új Kurca-hidat

Évfordulónaptár – 2010.

145 éve, 1865. december 4-én megalakult a Szentesi Izraelita Nőegylet. Alapító tagok száma 38 fő.

120 éve, 1890. december 4-én 61 éves korában elhunyt ifj. Bartha János (1829–1890) gazdálkodó, városi képviselő, a református egyház főgondnoka, aki jelentős alapítványt tett egy Szentesen létesítendő gazdasági iskola céljára. (A szentesi Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet 1988 óta az ő nevét viseli.)

2010. december 10.

Animációs verseny

Összefüggő képsorok számítógépes feldolgozása témakörben ebben a tanévben is vetélkedőt rendezett a Koszta József Általános Iskola 28 csapat részvételével.

Előzetes feladat volt, hogy tervezzék meg az általuk választott történet szereplőinek alakját környezetével A/4-es lapokon, tetszőleges színes technikával. A verseny során a történeteket fázisonként rajzolták meg és számítógépes program segítségével mozgó képsorokká alakították azokat. A versenyt Szelesné Mohácsi Éva, Mihály Eszter és Vígh Attila zsűrizte.

Eredmények: I. kcs. 3–4. o.: 1. Répa mese (Koszta iskola Derekegyházi Tagiskolája, Sebők Zsófia, Fejes Barbara, Kulcsár Tamás, fk.: Tricskó Márta). 2. Botocska (Koszta, Marcsó Soma, Darabos Dominika, Antal Viktória, fk.: Oroszi Szilvia), 3. Szállást kérő róka (Koszta, Szabó Gréta, Kertész K. Viktória, Gedai Csenge, fk.: Geráné Révész Gabriella), különdíj: Ludas Matyi (Kiss Bálint, Orbán Réka, Berezvai Anna, Majdajk Melinda, fk.: Pólya Sándor, Izbékiné Csige Hajnalka).

II. kcs. 5–6. o.: 1. A vérszerződés (Koszta, Makai Edit, Gugolya Vanda, Szabó Zsófia, fk.: Almási Jánosné, Lucza László), 3. Egyszer volt Budán kutyavásár (Koszta, Sándor Jonatán, Orbán Olivér, Orbán Enikő, fk.: Geráné Révész Gabriella, Almási Jánosné), különdíj: Kolombusz (Klauzál, Tóth Bianka, Gulyás Edina, Berezvai Réka, fk.: Borbás István, Tihanyi Pálné).

III. kcs. 7–8. o.: 3. A csernobili atomerőmű (Koszta, Berényi Endre, Koncz Péter, Csanády Adél, fk.: Kolláth Edit, Lucza László), különdíj: Archimedesz törvénye (Koszta, Maszlag Annamária, Német Dóra, Vecseri Dorina, fk.: Kolláth Edit, Lucza László).

A szervezők köszönik a felkészítőknek a segítséget és a verseny támogatóinak a hozzájárulást.

2010. december 10.

A családi gazdaságok jövője

Jakab IstvánJakab István, az Országgyűlés alelnöke, és a MAGOSZ elnöke december első hétvégéjén, a MAGOSZ megyei közgyűlésén Szentesen járt. A rendezvényen a jelenlegi európai és hazai helyzetet elemezte, majd a több évszázados hagyományokkal bíró magyar mezőgazdaság alapjául szolgáló családi gazdaságokról beszélt, illetve a jelen hiányosságairól, a megvalósításra váró feladatokról, a lehetőségekről, a tervekről.

2010. december 10.

"Becsomagolt" házak a városban

Kisebb a fűtési számla

A tél beállta előtt egyáltalán nem közömbös kérdés, hogy milyen áron, milyen hőmérséklet lesz a lakószobákban? Ilyen szempontból azok kalkuláltak jól, akik gondolataiknak és anyagi lehetőségeiknek engedve az elmúlt hosszú hónapokban így vagy úgy, részesei voltak társasházak külső burkolásának a sikeres pályázatok eredményeként. Hétköznapi megfogalmazásban azt jelenti, hogy megfelelő vastagságú lapokkal "becsomagolták" az épületek külső falait és így a fűtéssel előállított meleg nem tud könnyen kiszökni az utcára. Még közelebbről: az egyenletes és kívánt hőmérséklet a korábbi állapothoz képest, például kevesebb energia felhasználását igényli és ezzel kisebb lesz a fűtési számla is. Tehát az épületek korszerűsítésével kapcsolatos anyagi hozzájárulás, így belátható időn belül visszafizetődik.

Az említett pályázatok startja két évvel ezelőtt volt és Szentesen több mint, húsz társasház lakóközössége "futott be", elsősorban a központi és a kertvárosi lakótelepeken. Azóta a munka a befejezéshez közeledik és jelenleg a Brusznyai sétány környékén látunk frissen megváltozott épületeket. Elképzelhető, hogy az elkövetkező időszakban újabb pályázatok lesznek és újabb lakóházak kapcsolódhatnak be a programba.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy másfajta konstrukció keretében több általános- és középiskola épületének falait már közvetlenül a téli időszak előtt "becsomagolták": erre "vizuális bizonyíték" többek között a Szent Imre herceg és a Klauzál utcában lévő oktatási intézmény.

-bert

2010. december 10.

Molnárné Tóth Györgyi

Új arcok a képviselő-testületben

Szentesen született, itt is dolgozik két évtizede középiskolai angol-orosz szakos tanárkért, de közgazdasági végzettséggel is rendelkezik: Európa közgazdász diplomát szerzett, közoktatási vezető. A Boros Sámuel szakközépiskola igazgatója. Üzleti angol nyelvet, európai gazdasági-, illetve PR-marketing ismereteket tanít.

Két fiúgyermek édesanyja. Idősebb gyermeke történész, kisebbik fia 16 éves. A képviselő-testületben a Pénzügyi bizottság elnökeként és a Művelődési-, oktatási- és sportbizottság tagjaként is tevékenykedik.

2010. december 10.

Ajándékok a puttonyból

Több Mikulás is ellátogatott a Dr. Bugyi István Kórház gyermekosztályára, hogy felvidítsa a kicsiket. A K&H ajándékokkal kedveskedett, az önkormányzati Mikulás puttonyába játék és édesség került, de gyermekműsorral is készült a SZIDÖK. A Pálmások Szövetsége a szaloncukor mellett a Pom-Pom együttes tagjait is meghívta, hogy mosolyt fakasszon a gyerkőcök arcára.

Az önkormányzati Mikulás kezdte már hagyományosan az ajándékozást a gyermekosztályon. Idén a szaloncukor mellett játék-babával, kirakós- és társasjátékkal érkezett az ősz szakállú, mintegy 50 ezer forintos értékben. A SZIDÖK ünnepi műsorral készült, a fiatalok énekeltek, hangszeren játszottak karácsonyi dalokat, de bábjáték is szerepelt a repertoárban. A csapatot elkísérte Szirbik Imre polgármester is, aki elmondta: az ajándékozásban a legfontosabb az volt, hogy a kis beteg gyerekeknek arcára mosolyt varázsoljanak. – A picik biztosan jobban éreznék magukat, ha otthon várnák a Télapót, de a sors úgy hozta, hogy éppen gyógyulniuk kell a kórházban. Ha már így alakult, akkor érdemes nekik örömet szerezni. Azonban olyan játékokat is hoztunk, amellyel a máskor bekerülők is elfoglalhatják magukat – hangsúlyozta a polgármester.

A K&H gyógyvarázs programja keretében ajándékozta meg a bent fekvőket néhány órával később. Idén országszerte 22 bankfiókban gyűjtöttek gyermekkönyveket és játékokat a kórházban fekvő kis betegeknek. Az akció során öszszegyűlt ajándékokat vitte el a cég az intézménybe, három nagy doboz játékot és dedikált mesekönyveket.

2010. december 10.

Egyenlő esély

A szentesi önkormányzat még 2008-ban nyújtott be pályázatot a TÁMOP 3.3.2-es (3.3.2.-08/2-2008-0038 sz.) programban, Az egyenlő esélyért Szentesen címmel. Idén júliusban a projekt támogatásban részesült, így az önkormányzat több mint 80 millió forintot költhet esélyegyenlőségi terve megvalósítására.

A programban részt vesz a Kertvárosi és a Központi Óvodai Körzet, a Deák Ferenc Általános Iskola és a Damjanich János Tagiskola, valamint bekapcsolódtak a Klauzál, a Koszta és a Petőfi általános iskolák.

A projekt célja a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekek iskolák közötti és iskolán belüli szegregációjának csökkentése, az óvodai nevelésből és a korai fejlesztést támogató szolgáltatásokból való részesülése, az érettségit adó képzési formákban továbbtanuló végzősök arányának növelése. Az önkormányzat minden intézményével és 75 pedagógussal tervez olyan beavatkozásokat, amelyek a hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók segítését mozdítják elő, többek között fejlesztő foglalkozásokkal, pályaorientációval, különféle képzésekkel és tapasztalatcserékkel.

A projektmenedzser, Molnárné Szalai Edit szerint a pályázati forrásból finanszírozott különböző lehetőségek megteremtése előrelépést jelenthet az óvodák és iskolák esetében a célterületen.

A pályázattal kapcsolatos munka beindult, az adminisztrációs kötelezettségek mellett a fejlesztő foglalkozások is folynak, illetve sor került a projektnyitó szakmai tájékoztatóra december 9-én. Az eseménynek a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban adott helyszínt.

2010. december 10.

Új szolgáltatásokkal bővülnek

Megújul a családsegítő központ

Az elmúlt hónapokban párhuzamosan zajlott felújítás a családsegítő központhoz tartozó két épületben. A Dózsa-ház Kurca felé eső szárnyának újjáépítése mára befejeződött, január 1-jén nyitja meg kapuit a fiatalok számára kialakított közösségi tér. Az egykori általános iskolai kollégium épületében elvégezték a nyílászárók cseréjét, megtörtént a homlokzat vakolása, de még számos feladat vár a szakemberekre.

A Dózsa-házhoz kapcsolódó pályázat keretében megújult az épület egyik szárnya, az átépítésnek statikai és gazdasági okokból nem volt értelme. Az igényekhez igazodva alakították ki a belső teret, a pénzből berendezéseket is vettek; székeket, asztalokat, kerti padokat és számítógépeket.

2010. december 10.

Bolyai anyanyelvi megyei csapatverseny

A Koszta József Általános Iskola idén először adott helyet a Bolyai anyanyelvi csapatverseny megyei döntőjének. A verseny során a négyfős csapatoknak feleletválasztós tesztet, majd egy kreatív feladatot kellett kidolgozniuk. Iskolánkból 31 csapat vett részt a versenyen, amelyből 11 csapatot hívtak meg Kecskemétre, ahol a regionális díjkiosztót rendezték. Két csapatunk az országos döntőbe is bejutott.

Eredmények, 3. osztály: Koszta iskola, 2. Halász Loránd, Kovács Viktória, Molnár Gabriella, Sarkadi Petra, fk.: Olsákné Kóczán Gabriella).

4. osztály: Koszta, 3. Andrikó Anett, Czuczi Anna, Szabó Fiametta, Tóth Fanni, fk.: Csonkáné Szakáts Zsuzsa.

Első helyezést ért el és bejutott az országos döntőbe a Koszta iskola 6. osztályos csapata (Elefánti Emma, Makai Edit, Makai Lajos, Nagy Odett.) 3. Mészáros Lotti, Tolnai Kyra, Szekeres Luca, Mészáros Adrienn. Mindkét csapatot Sántháné Deim Alíz készítette fel, aki a Bolyai Alapítvány fődíját is megkapta az eredményes felkészítő munkájáért.

Szintén ebből az iskolából a 7.-esek is a döntőbe jutottak (Juhász Andrea, Sántha Bence, Tényi Petra, Madácsy Hanna.) 2. Grecsó Zsófia, Rácz Nikolett, Sipos Elmira, Szőke Ivett. Mindkét csapatot Takács Lászlóné készítette fel.

8. osztály: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 2. Czanik Szilvia, Horváth Kornél, Kispál Orsolya, Vecseri Anett, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária

Tóthné Hlavács Mária
versenyszervező

2010. december 10.

Az alapítvány kitüntetettjei

A Szent Erzsébet Rózsái Alapítvány alapító okiratában vállalta, hogy évente egyszer, Szent Erzsébet napján kitüntet egy tanárt és egy-egy diákot, akik az alapítvány szellemiségének megfelelően kitartó, példamutató munkát végeznek, valamint sokat dolgoznak az európai és magyar kultúra hagyományainak ápolásáért, a keresztény értékek megvalósulásáért.

Ebben évben a megtisztelő kitüntetést Nemes Éva igazgatónő, valamint Ráfi Anna Réka 4. osztályos és Spitzer Barbara 7. osztályos tanulók kapták.

Vigh Dánielné
a kuratórium elnöke

2010. december 10.

Ősz szakállú a gyerekek között

A Hegedűs László Helyőrségi Klubba az elmúlt héten pénteken érkeztek a gyerekek az anyukákkal, apukákkal. Az ünnepség hangulatához méltóan feldíszített terembe lépve, a gyermekeket azonnal átjárta a várakozás öröme. Fenyőágak, díszek, gyertyák, a teremben elhelyezett hatalmas bordó bársonyfotel, mind azt sugallta, ide fontos vendég fog érkezni. A hosszúnak tűnő várakozási idő eltöltésére a kialakított kézműves részben festhettek, fenyődíszeket, asztali dekorációkat készíthettek a kis amatőr művészek.

A lelkes munkát egyszer csak a gong erőteljes hangja törte meg. Ez jelezte, a várva várt műsor elkezdődik. A Csipike csoport hangulatos műsorral szórakoztatta a kis közönségét. Hegedültek, furulyáztak, mesét mondtak, és mindezekbe bevonták a bátrabb gyerekeket, akik örömmel énekeltek, meneteltek velük együtt.

Amikor kellően felfokozott volt a hangulat, halk nesz hallatszott a termen kívülről. Jön valaki. Ez nem lehet más, csak a…, és ekkor belépett az ajtón a hosszú botjával, a fehér szakállával, a piros ruhájában a várva-várt Télapó. A gyerekek nagy örömmel köszöntötték, énekeltek neki. A zsákjából előkerült a "varázspapírja", amelyen névsor volt, hogy melyik gyerek volt jó, ki érdemel csomagot. Név szerint szólította őket. Volt, aki félszegen, volt, aki nagyon bátran szaladt az ősz szakállúhoz. Egy csomagot és egy szép könyvet vehetett át minden apróság. Vajon mi van a csomagban? Nem is lehetett sokáig nézegetni, ki kellett bontani. Örömmel dúskáltak a szaloncukrok, csokoládék, gyümölcsök között. Megérte az idén is jónak lenni. Meghálálta a Télapó.

Befejezés előtt lehetőség volt egy-egy közös fotó elkészítésére a Télapóval, amely nagyon szép emlék lesz a boldog és felhőtlen gyermekkorról.

Kép és szöveg:
Juhász László szds.

2010. december 10.

Hangverseny

A jövő megérkezett! Hallgassa meg ön is élőben a világ legcsodálatosabb orgonahangjait és csodálja meg a hangversenyközpont színpadán ezt a bűvöletes, futurisztikus hangszert!

A legendás orgonák legkiválóbban zengő sípsorainak a hangját mikrofonnal rögzítették, s elhelyezték a hangmintákat az elektromos orgona adathordozóján. Közel 220 regiszter áll rendelkezésre, ezen felül a hangzást képes 8 különböző akusztikában elhelyezni. Korunk legmodernebb orgonáját a kiváló művész, Fekete Nándor mutatja be december 16-án, csütörtökön 18 órától a Lajtha László Zeneiskolában.

Az 1984-ben Miskolcon született Fekete Nándor az Egressy Béni Zeneiskolában kezdte tanulmányait zongoristaként, Seregné Nagy Mariannál. Később a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta zenei pályafutását orgonistaként, Varga László irányításával. 2002-ben, 18 évesen felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, ahol egyetemi tagozatos orgona szakos hallgató volt, dr. Karasszon Dezső tanítványaként. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kihelyezett képzésében orgonaművész–tanár szakon, kiváló minősítéssel végzett 3 éve.

A 2007-es és 2008-as Miskolci Kamarazenei Nyár keretein belül bemutatta saját, szállítható digitális orgonáját. 2008-ban megjelent "Közkívánatra, szeretettel!" című hanglemeze, s annak nagy sikeréből felbuzdulva 2009-es "Világklasszisok" című új albuma. Több információ: www.nandorgona.hu

2010. december 10.

Egymás könyvtárait használhatják

Három helybeli általános iskola a könyvtáraik összehangolt fejlesztésért konzorciumot hozott létre, és közösen pályázatot nyújtottak be. A részt vevő intézmények, élén a Kiss Bálint református iskolával, mint konzorciumvezetővel és partnereivel, a Klauzál Gábor és a Deák Ferenc iskolákkal a nyertes TIOP-pályázatuknak köszönhetően összesen közel 8 millió forintból gazdálkodhatnak. Az európai uniós támogatással az egyes iskolák e-könyvtárainak fejlesztése mellett közös szolgáltatások kialakítására is lehetőség nyílik. A részletekről adtak tájékoztatást az intézmények képviselői projektindító rendezvényükön.

A fejlesztés során a három iskolai könyvtár a saját intézményének tanulási-tanítási médiatárává, oktatási helyszínévé és kommunikációs centrumává válik. Komplex gyűjtemények jönnek létre, a legkorszerűbb igényeket is magas szinten kielégítő szolgáltatást fognak biztosítani, amibe a partneriskolák is bekapcsolódhatnak, illetve könyvtárközi kölcsönzést is elindíthatnak. A projekt keretében 3 könyvtáros tanári és 20 diák munkaállomást alakítanak ki. A számítógépeket már a pályázat első ütemében be kellett szerezni, tehát a készülékek már januártól a felhasználók rendelkezésére állnak az iskolákban. A református iskola gazdasági vezetője, egyben a konzorciumi pályázat pénzügyi asszisztense, Hódi József az iskolákban megvalósuló fejlesztést az önkormányzat és az egyház összefogásának újabb példájaként említette.

A három iskola, amellett, hogy összehangolják könyvtáraik szolgáltatásait, differenciáltan is megvalósít saját területén korszerűsítéseket. A Kiss Bálintban a digitális audiovizuális fejlesztésen van a hangsúly. A Klauzál iskola könyvtárosa, Bíró-Szabó Ágnes arról beszélt, hogy az évnyitóra megújult-megszépült épületben most már a szolgáltatások fejlesztésére koncentrálnak. A pályázatnak köszönhetően online katalógust hozhatnak létre, így már a másik két iskola is használhatja könyvtárukat, melyben 6 jól felszerelt számítógép segíti a diákok és tanárok munkáját, valamint multifunkciós berendezést is vásároltak.

A Deák iskolában felújításba kezdtek, három helyiség egybenyitásával alakították ki az intézmény új bibliotékáját, mondta Sziliné Molnár Luca könyvtáros. Öt számítógépet is elhelyeznek az iskola könyvtárában. A felújításért az iskola köszönetet mond a kivitelezőnek, de a polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetőjének, Czirok Jánosnénak is köszönik komoly segítségét, hangzott a projektindító eseményen.

D. J.

2010. december 10.

Tavasszal költözik a bölcsőde

A külső munkákat hátráltatja az időjárásAz időjárás egyelőre nem engedi, hogy a Vásárhelyi úton a megfelelő ütemben haladjon a bölcsőde felújítása. A kivitelező, a szarvasi Integrál Építő Zrt. november 30-ig szeretett volna levonulni a területről.

Előre láthatóan tavasz elején tudnak visszaköltözni, magyarázta Csendes-Merza Ágnes (képünkön) intézményvezető. Belül minden készen áll arra, hogy a kicsik ismét birtokukba vegyék a megszokott helyet, a kültéri munkálatok azonban még hátra vannak, megvalósult a fűtéskorszerűsítés, a festés, a burkolatcsere. Befejezésre várnak a kerítés, a járdák és a szabadtéri eszközök. Ideiglenesen a Klauzál utcai óvodaépületben működik a bölcsi, az intézményvezető szűkösnek ítéli a helyet. Mintegy 90 kisgyermekről gondoskodnak, januárban 15 óvodába megy, de majdnem negyven újabb jönne a helyükre. A Norvég Alapból és DAOP pályázaton nyert támogatásból, valamint az önkormányzat saját forrásából – összesen mintegy 200 millió forint ráfordítással – megvalósuló projekt végeztével négy új csoportszoba lesz a bölcsődében.

K. E.

2010. december 10.

A Három Kismalac: Bőrizomtömlő

Dumaszínház CD – szentesi közre-működővel

Amíg a zenélés tudománya kigyakorolható, addig a humorérzék isteni adomány. A kettő individuális fúziója a "csoda" kategóriájába sorolható. (Nem akarok Bobby McFerrinnel példálózni, a kiindulási pontok különbözősége miatt.) Alapkérdés, egyszersmind örökzöld vitatéma: ki mit tekint igazi humornak, az alpáritól kezdve a szóvicceken át a "magas" intellektuális fajtáig. A Három Kismalac bemutatásától viszont nem áll módomban eltekinteni.

A Malacka és a Tahó "szalonnazenekar" tábora mindent tud, csak azt nem, hogy a név "utótagját" az egyik közepesen kedves szomszédom ihlette (az ügy történeti hűségét illetően vannak kétségeim, a valóságtartalma felől semmi), de ez mellékes. Mert ugye, A Három Kismalac egyike a Malacka és a Tahó szerző-énekese, Borovitz Tamás, másika a testvér-zenekar Boogie Mamma (egykor a PASO) énekesnője, Szalai-Burszán Vera, harmadika Galambos Zoltán, a Malacka és a Tahó gitárosa. Úgy kezdődött A Három Kismalac története, hogy a Magyar Rádió egyik humorista-kereső versenyén (Malacka és a Tahó-dalokkal, meg "saját nevelésű" énekesnővel) sovány disznó-vágtában a döntőig futottak. Azóta a Dumaszínház deszkáit koptatják több-kevesebb rendszerességgel. És most kijött tőlük ez a lemez, Malacka és a Tahó-nóták nélkül, egy szál gitár-kísérettel. A dalok többnyire rövidek, de vesések, velősek: mi több, frappánsak! Nem utolsósorban a fentebb nevesített humorféleségeket ötvözik (disznó viccekkel) minimál-zenében oldva, mesterfokon!

Ráadásul, ez a CD igen praktikus jószág! Többé nem gond felköszönteni a barátunkat a születésnapján, hiszen lejátszható neki jól a Boldog születésnapot! című opusz. Ha pedig a dal közös meghallgatása után is barátok maradunk, akkor az az idők végezetéig tart! Megtudhatjuk továbbá A Három Kismalactól és az ő Dumaszínházas barátaiktól, hogyan szól A humor himnusza.

Nos, ennél a számnál jön a képbe (pontosabban: hangba) a legfiatalabb szentesi humorista, Hajdú Balázs, aki számos sikeres tévészereplésen fellépésen van túl, az országos ismertségen azonban (egyelőre) innen, pedig megérdemelné, hogy előbbre rukkoljon, hiszen kiválóan űzi a (euro-konform magyarsággal) stand up comedy műfaját. Ezúttal olyan produkcióban vett részt, amit előttük senki sem csinált, lévén a Bőrizomtömlő az első Dumaszínházas CD.

Komolytalan zenei életünk, egyszersmind a komolyan művelt magyar humor sajátos, üde színfoltja.

Olasz Sándor

2010. december 10.

Megemlékeztek a híres tekerősről

Szenyéri Dániel tekerős, a Népművészet Mestere születésének 125. évfordulója tiszteletére december 4-én az Ady E. utca 32. sz. háznál – egykori lakhelyén – koszorúzási ünnepségre került sor. A helyszínen Szenyéri Dániel csárdás dallamait Balla Tibor szólaltatta meg tekerőn.

A Szentes Város Önkormányzata, a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, Szenyéri Dániel ma élő család tagjai és a lakóház jelenlegi tulajdonosa által szervezett összejövetelen Hankó Györgyné köszöntötte a résztvevőket, majd kérte fel Oltyán Lajos nyugalmazott igazgatót, Szentes oktatási-, kulturális és sportéletének sok évtizeden át meghatározó személyiségét, méltassa a népzenész munkásságát, mellyel hozzájárult a magyar népzenei kincs gazdagításához.

Derzsi Kovács Jenő, Kodály Zoltán, Sárosi Bálint és Zsíros Katalin mellett még sokan mások is felkeresték Dani bácsit azért, hogy az utókor számára rögzítsék, dokumentálják a 20. század közepéig a Szentes környéki parasztság és kubikosság által kedvelt és művelt tekerő-tárogató hangszer-páron megszólaltatott muzsikákat.

Oltyán Lajos megemlékezését a következőkkel zárta:

– A technika, a modern kor ezt a paraszti világot túlhaladta. A dolgunk, hogy a múzeumi tárgyi emlékek mellett a népdalkincsünket is megmutassuk a gyermekeinknek, ezeket megtanítsuk, ismertetve azt, hogy hogyan éltek dédapáik.

Szenyéri Dánielről ükunokája, Csiszár Endre egyetemi hallgató elmondta, hogy 2005-ben középiskolásként tágabb családjukban végzett gyűjtőmunkát híres felmenőjéről. Az ekkor készített dolgozatával – melyre azóta is büszke –, a Szenyéri Dániel Emléknapok Néprajzi pályázatán 1. helyezést ért el.

A megemlékezés végén a családtagok részéről Becsák János unoka, Szentes Város Önkormányzata nevében Mihály Béláné a polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője, a Zöldág MSE és más tisztelők nevében Hankó Györgyné elnök helyezte el az emléktáblánál a koszorút, miközben közben újra felcsendültek Balla Tibor tekerőjéről a jól ismert dallamok. Köztük a "Nincs Szentesen olyan asszony…" kezdetű is.

Hankó Györgyné

2010. december 10.

Táncvarázs

Ismét látványos versenynyel örvendeztette meg a táncsport szerelmeseit a Szilver TSE, hiszen városunkban rendezték a felnőtt és ifjúsági tíztánc-, és a junior standard ranglista versenyeket. A sportcsarnokba a verseny idejére beköltözött a Mikulás is csinos krampuszlányaival, s két táncos, Borbás Csaba és Kósa András álöltözetben, Korda-Balázs párost megszemélyesítve is szórakoztatta a közönséget a karácsonyi hangulatot árasztó díszletben.

A nézőknek az eredményekre sem lehetett panasza, hiszen a házigazda egyesület kiválóan szerepelt.

A Szilver eredményei:

A szentesi ranglista versenyen a következőképp szerepeltek versenyzőik:

1. László Csaba - Mikes Anna 2. Budai Attila - Barna Lilla 4. Szalkai Szabó Gábor - Markó Ágnes 6. Bődi Dénes - Zsiros Gabriella

Junior Standard Ranglista:

3. Borda Ádám - Korom Eszter 4. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka 5. Tisza Dániel - Zónai Zsanett 6. Horváth Kornél - Juhász Kitti

2010. december 10.

Niki 5 aranya

Idei utolsó megmérettetésén is remekelt Rácz Nikolett, a Szentes Városi Úszó Club mozgáskorlátozott versenyzője. Hajdúszoboszlón, a Hungarian Open nemzetközi versenyen öt számban is indult, és egyikben sem talált legyőzőre, jelentette edzője, Kovács Brigitta. A paraúszók versenyében a juniorok közé sorolták a 12 éves kislányt, aki nyerni tudott 200 m vegyesen, 100 m pillangón, 400 m gyorson, 100 m háton és természetesen a fő számában, 100 m mellen is. Öt aranyéremmel zárta tehát a versenyt Niki. Ráadásul legerősebb számában 1:29,12-es egyéni csúcsot ért el, amivel edzője szerint a felnőttek mezőnyében is első lehetett volna.

A kislány már a levezető szakaszban van, s nem is árt rápihennie a jövő évre, mert nagyon zsúfoltnak ígérkezik: az országos versenyek mellett világkupa és Európa-bajnokság is vár rá, így már január 3-án elkezdi az alapozást.

D. J.

2010. december 10.

Vereség az idényzárón

Némethy L. edző, Koncz. Zs., Szeles D., Szabó Á., Hortobágyi D., Kerepeczki Cs. elöl: Jernei Cs., Gombos V. kapus, Szabó D., Gömöri Z. kapus, Simon O.Izgalmas mérkőzésen 8–6-os vereséget szenvedett hazai pályán a Szentesi Vasutas futsal csapata az Újszegedi TC ellen az NB II-es bajnokság őszi utolsó előtti játéknapján. A bajnokság ezen szakasza a mieink számára befejeződött, legközelebb január 31-én lép pályára a Szentes. Szeretett volna pontot, pontokat gyűjteni a Vasutas, ennek érdekében régi arcok is feltűntek a csapatában, játszott Koncz Zsolt és Kerepecky Csaba, ők ketten összesen négy gólt vállaltak a hatból.

Az összecsapás lényegében egy perccel a vége előtt dőlt el, egy eladott labdából vezetett kontratámadást követően alakult ki a 8–6-os végeredmény. Némethy László vezetőedző gratulált az ellenfélnek, majd hozzátette, hogy dicséret illeti játékosait a mutatott játékért. A rutinosabbak ennyit lendíthetnek egy csupa fiatalból álló csapaton, ennyit számít, ha sokat tapasztalt labdarúgók fogják össze a pályán a társaságot.

Véleménye szerint azon ment el a meccs, hogy a második félidő elején volt egy két perces rövidzárlatuk. A hajrát a szegediek bírták jobban, 6–6 után ők szerezték a lélektanilag fontos hetedik találatot, így megérdemelten nyertek. A Szentesi Vasutas jelenleg a tizenegy csapatos másodosztály tizedik helyén áll, három ponttal.

H.V.

2010. december 10.

Birkózók

December 4-én Bócsán rendezték meg a hagyományosnak mondható Mikulás Birkózó Kupát 120 gyerek részvételével, ahol a Klauzál DSE 4 fővel képviselte a várost. A következő eredmények születtek ovis korcsoport: Kuczora Attila 20 kg-ban 2., Boldizsár Dominik 26 kg-ban 2. Diák II. korcsoport: Koncz Henrik 37 kg 2., Koncz Márk 42 kg. 2.

2010. december 10.

Focitorna

A Szabadidős Sportklub nemzetközi teremlabdarúgó tornát szervez 2011. január 8-án a Klauzál Gábor Általános Iskola tornatermében. Az eseményt 15 mérkőzéssel, 2-szer 10 perces időtartammal rendezik. Saját labda és két különböző színű mez szükséges. Nevezni lehet december 20-ig a szabadidos.sportklub@szentesinfo.hu e-mail címen.

2010. december 10.

Hankó Attilára emlékeztek a horgászok

Ribli János, ifj. Gyulai Ferenc, Halász Szabó ImreIdén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hagyományos Mikulás-kupa horgászversenyt a Kurca városi szakaszán. Egykori horgásztársuk emlékére a Szentesi Horgászegyesület a versenyt Hankó Attila színművész emlékének szenteli, immár tizedik esztendeje. A mostani viadalt – melyen tíz, egyenként három főből álló csapat vett részt – az egyesület Dögei Sándor vezette Ifjúsági és Versenysport Szakosztálya szervezte.

Halász Szabó Imrétől, a győztes Halacska Team csapatának szentesi versenyzőjétől megtudtuk, hogy két szerb csapat mellett érkeztek versenyzők Békéscsabáról, Szarvasról, Szolnokról, Budapestről és Kecskemétről is. Sajnos Hankó Attila egykori horgásztársai, Trokán Péter, Reviczky Gábor és Serman László ezúttal nem tudtak eljönni a rendezvényre. Imre két fővárosi "idegenlégióssal", a kétszeres magyar bajnok Gyulai Ferenccel és Ribli Jánossal szerepelt egy egységben. A versenyt a rendelőintézetnél és a művelődési háznál lévő hidak között bonyolították le. A Kurcának ezt a szakaszát három szektorra osztották, minden szektorba a csapatokból egy horgász került. A Halacska Team mindhárom tagja szektorgyőztes lett, vagyis ők fogták a legtöbb halat a saját területükön. Elsősorban apró keszeg, kárász, sneci volt a zsákmány, ponty nem mutatkozott. A horgászok szúnyoglárvával és pinkivel dolgoztak és kevés aromás etetőanyagot szórtak a vízbe. A Kurca vize lehűlt az elmúlt napokban, az eső illetve a most beleengedett Termál-tó vize miatt kissé zavaros volt. A legtöbb halat Ribli János fogta, 3,6 kilogrammot, de átlagban minden versenyzőnek összejött az egy-két kiló közötti halmennyiség.

A Halacska Team mögött a Szentesi Halírtók (Dögei Sándor, Molnár János, Balla József) végeztek a második helyen, míg a harmadik helyet a Nagy Benedek, sokszoros egyéni és klubcsapat magyar bajnok fémjelezte szolnoki triumvirátus szerezte meg. A versenyt követően a győztesek Hankó Attila édesanyjától, Gizike nénitől vehették át jutalmukat, de minden horgász egy palack, a színművész arcképével díszített Egri Bikavérrel gazdagodott. Halász Szabó Imrétől megtudtuk, hogy a következő versenyre február végén kerül sor, a horgászok ekkor a Télűző Kupán mérik össze tudásukat a Kurca partján.

Hering Viktor

2010. december 10.

Gallasz Béla sakk emlékverseny

November 27-én a Spartacus SK szervezésében a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg a Gallasz Béla Sakk Emlékversenyt.

Oltyán Lajos ny. igazgató nyitotta meg a rendezvényt. Szólt arról, örömmel látja, hogy sok gyerek érdeklődik a sakk iránt, ami sport is, játék is egyben. Nincs korhoz kötve, hasznos szórakozás fiataloknak, időseknek egyaránt. A versenyen a következő eredmények születtek:

I–II. korcsoportban, lányok: 1. Lantos Alexandra (Koszta); Fiúk: 1. Debreczeni Béla (Deák), 2. Udvardi Zalán (Deák), 3.. Turák Ádám (Petőfi). III–IV. kcs., lányok: 1. Szalaji Renáta (Petőfi), 2. Turák Lejla (Petőfi), 3. Csókási Dzse-nifer (Fábiánsebestyén). Fiúk: 1. Miskolczi Máté (Petőfi), 2. Mélykúti Ferenc (Koszta), 3. Török Sándor (Koszta).

A szervezők köszönik a Művelődési Központ és Szi-váné Gallasz Mária támogatását.

Kőhalminé Forrai Julianna

2010. december 10.

Pótfűtés

A pályaudvaron egy férfi a vonatablakból így búcsúzik el a barátjától:
– Köszönök mindent! A feleséged pedig isteni az ágyban!
Mikor elindul a vonat, pár perc múlva megszólal az egyik utas:
– Maga ezt komolyan mondta?
– Nem. A felesége átlagos, csak nem akartam megsérteni vele.

2010. december 10.

Kis kukta

  • Adventi mézes-fűszeres
  • Hógolyó torta
2010. december 10.

Belgrádba utazott a Hungerit

Csütörtökön utazott Belgrádba a Hungerit MetalCom Szentesi VK női vízilabdacsapata a LEN-kupa küzdelmeinek első felvonására. A mieink pénteken, szombaton és vasárnap szállnak medencébe. Zantleitner Krisztina vezetőedző ígéretéhez híven játékosaival hétfőn egyenként értékelte a Szeged elleni, 10–10-re végződött mérkőzés tanulságait, majd ettől kezdve kizárólag a hétvégi kupaküzdelmek jegyében zajlott a felkészülés. A csapat hétfőn a fővárosban kétkapus edzésen vett részt a női válogatottal, majd a hazai edzéseket követően csütörtökön indultak. Sérült szerencsére nincs, még a vakbélműtétből lábadozó Kövér Kis Réka is a többiekkel tarthatott. Zantleitner Krisztina szerint a továbbjutás kötelező ebből a csoportból. A gárda az eredményhirdetés után indul haza Szentesre.

H.V.

2010. december 10.

Újpest ellen győzelem, Egertől vereség

Régóta vártuk a sikert a nagy elvárásokkal induló mérkőzésen Szentesen. Voltak fogadkozások és indokok az eddigi, kevésbé sikeres szereplésre. Vannak csapatok, amelyek jóval több lehetőségekkel bírnak, mint a Szentes és velük nem vehetjük fel a versenyt, de az Újpest nem ezek közé tartozik így jogos volt a bizakodás.

Az elmúlt hétvégén a mérkőzés nem úgy indult, ahogy szerettük volna, hiszen az Újpest megnyerte az első negyedet. A közönség azonban továbbra is bízott a csapatban, és az edzővel, Tóth Lászlóval az élen sikerült feltüzelni a játékosokat. A csapat javára írhatjuk, hogy ilyen fokú akarást régen láttunk, a játékosok kisegítették egymást. A végeredmény: Bodrogi Bau Szentes-Újpest 9-6 (2-3, 3-2, 2-0, 2-1)

Bár az lett eredmény, amit vártam, de ennél kevesebb izgalomra és talán könnyebb mérkőzésre számítottam – mondta Tóth László. Készültünk az Újpest ellen, jól bírtuk a mérkőzés végét, de nagyon sok gólhelyzetet és több emberelőnyt is kihagytunk. A csapat játékán van még mit csiszolni, de annak nagyon örülök, hogy a küzdőszellemmel, az akarással nem volt baj. A csapatból igazán senkit nem szeretnék kiemelni, mindenki hajtott. A két fiatal is egyre magabiztosabb és ez bizakodóvá tesz a jövővel kapcsolatban.

* * *

December 8-án, szerdán 12–9-re kikaptak a férfiak az Egertől, mégis emelt fővel jöhettek ki a medencéből. A hazai, mi több, a világ vízilabdázásának krémjébe tartozó egriek ellen egy tisztességes vereséggel is kiegyeztek volna a hazai szurkolók, ezzel szemben a harmadik negyed közepén még az egyenlítésért támadhatott a Szentes. Tóth László szerint reális eredmény született, a céljukat, hogy méltó partnerei legyenek ellenfelüknek, sikerült megvalósítani.

Garai-Hering

2010. december 10.

Egy százalék

A Rigó-Fészek Alapítvány (Szentes, Deák F. u. 52-54.) ezúton köszöni a magánszemélyeknek, hogy jövedelemadójuk 1 százalékát felajánlották. Az alapítvány a befolyt összegből az intézmény gyermeknapi programját és a hagyományos versmondó versenyt támogatta.

2010. december 10.

Diabetes

A cukorbetegek egyesületének tagjai ünnepi összejövetelt tartanak december 17-én, pénteken fél 3-kor a kórház igazgatósági épületében. A tagok új jelentkezőket is várnak az egyesületbe.

2010. december 10.

Karácsonyvárás

A gyermekklub szervezői kézműves foglalkozással vár-ják a gyerekeket december 14-én, kedden 17 órakor. Ezen a délutánon karácsonyváró foglalkozást tartanak, melyen mécsestartót készítenek. A foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítják, a belépés díjtalan. Bővebb információ kapható a helyszínen és a 314-211-es számon.

2010. december 10.

Baba-mama klub

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját december 17-én, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Csernák Olga medical-tanácsadó tart előadást Egészségmegőrzés gyógyszerek nélkül címmel.

2010. december 10.

A könyvtárban…

A gondolkodók klubjának tagjai tartanak összejövetelt december 13-án, hétfőn 18 órakor. Az összejövetelen Erkölcstelen-e a közöny címmel tartanak előadást a jelenlévőknek.

* * *

Az 1970. évi Alsó-Tisza vidéki árvíz emlékezete című kiállítás nyílik december 14-én, kedden 17 órakor. A rendezvény alkalmából Emlékkötet az 1970. évi Maros és Alsó-Tisza vidéki árvízről című könyvbemutatóra is sor kerül. A kiállítást megnyitja Labádi Lajos, levéltár-igazgató, a kötetet bemutatja dr. Berta Tibor főlevéltáros.

2010. december 10.

Családi események

Született: Kiss Gábor Tibor és Fogas Alexandrának Barbara, Wolford Márton és Berkes Ilonának Kristóf, Lakatos Adalbert és Szűcs Petrának Jázmin, Rogozsán Péter és Surányi Andreának Rebeka, Szűcs Csaba és Varga Erzsébetnek Martin, Hajdú István és Tyukász Zsuzsannának Szabolcs István nevű gyermeke.

Elhunyt: Almási Imréné Bende Rozália Erzsébet, Horváth Istvánné Tóth Mária, Papp László.