2010. december 10.

Áldolgozók csengettek be

Negyedmillió jár a nyomravezetőnek

Húsz kiló kolbászt loptak el egy Kossuth utcai lakóházból az elmúlt héten, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A tolvajok az udvari éléskamrát törték fel, és innen vitték magukkal a disznóságot.

Nem is rendelt ablakokat egy felsőpárti férfi, mégis odaadta az árát egy vadidegennek néhány nappal ezelőtt. A csaló, aki ellen már nyomoz a rendőrség, azzal az ürüggyel állított be a későbbi sértetthez, hogy hamarosan kiszállítják neki a legyártott három ablakot, amit azonnal ki is kellene fizetnie. A férfi, bár semmit nem tudott a dologról, odaadta a nyolcvanezer forintot, de természetesen az ablakokat azóta sem kapta meg.

A gépkocsikat már nem csak az utcán, de az udvarban is feltörik. Egy hékédi ház udvarában parkoló személygépkocsiból 10 ezer forint értékben vittek el használati tárgyakat, a rongálással okozott kár viszont ennek a duplája. Egy másik, az Apponyi téren leállított autóból CD-lejátszó tűnt el kedd reggelre virradóra.

Másfél millió forintot loptak el csalók egy hiszékeny szentesi lakostól az elmúlt hétvégén. A bűnözők szombaton délután csengettek be áldozatukhoz, akinek – mint annyi más alkalommal – ezúttal is DÉMÁSZ-dol-gozók-ként mutatkoztak be. Az ürügy ezúttal is az volt, hogy túlfizetése van a fogyasztónak, ezért visszahozták neki a visszajáró pénzt, kereken ezer forintot. Ekkor jött az újabb trükk; csak nagy címletű bankjegyük van, a tulajdonos adjon viszsza ebből. Amíg a sértett a pénzt keresgélte a szekrényben, a csalók kifigyelték, majd ellopták az otthon tartott 1,5 millió forintot. Egy másik férfihez hasonló szöveggel csengettek be a Temető utcában, innen 40 ezer forint tűnt el.

Büntetőeljárás indult egy szentesi férfi ellen, aki feltehetően lopási szándékkal törte be egy személygépkocsi szélvédőjét, ám elfogták a rendőrök.

Az idő alatt, amíg a tettes előállítása folyamatban volt, újabb bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint lopás történt a Kisérben is, itt angol font és mobiltelefon tűnt el. Közben a gépkocsit feltörő férfi ruházatát átvizsgálva előkerült a másik ügyben keresett valuta és mobil, sőt, kábítószer, majd később egy rekesz sört és kólát is találtak a nyomozók. A gyanúsított ellen rongálás, lopás és kábítószerrel visszaélés miatt is vizsgálat folyik.

A karácsonyi szezon kezdetén a zsebtolvajok is "munkába állnak", a pénztárcákat, mobiltelefonokat érdemes a táskák mélyére rejteni. Az ajándékokat egy percre sem szabad őrizetlenül a gépkocsik utasterében vagy a kerékpárok kormányán hagyni, mert értékeink másodpercek alatt a tolvajok zsákmányává válhatnak. Házalókat ne engedjenek be a lakásba, a házba, pénzt utcán ne váltsanak, mert a hamis bankjegyek is sűrűbben bukkannak fel ebben az időszakban.

250 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője annak, aki olyan információt hoz a rendőrség tudomására, ami közvetlenül elősegíti a Nagymágocson november 26-án történt rablási kísérlet elkövetőjének elfogását. A posta nagy-mágocsi kézbesítője jelentette be a Nagymágocsi Rendőrőrsön, hogy november 26-án délelőtt a Dózsa György utcán egy ismeretlen férfi rátámadt és pénzt követelt. A támadás miatt a postás segítségért kiáltott, mire az ismeretlen személy elszaladt. A Szentesi Rendőrkapitányság az ügyben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett kísérlete miatt rendelt el nyomozást. Az elkövető 170-175 cm magas, vékony testalkatú férfi. Fekete pulóvert és zöld kantáros munkásnadrágot viselt. Kérjük, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, hívja a rendőrség 107-es, 112-es segélyhívószámát, vagy a Telefontanút a 80/555-111-es telefonszámon.

H.V.