2010. december 10.

Fokozzák a véradó kedvet

Kitüntetéseket adtak át

A Vöröskereszt területi vezetősége, a Dr. Bugyi István Kórház vérellátó osztálya és az "Együtt a Véradókért Szentesen" alapítvány kuratóriuma ismét szólította a véradókat. Ám ezúttal nem a segítségnyújtás, hanem annak megköszönése volt az apropó: ahogy ilyen tájt szokás, a véradók napja (november 27.) alkalmából hívták egybe a közösséget kitüntetés-átadó ünnepségre.

A központi konyha étkezőjében gyűltek össze december 3-án a rászorulókért a karjukat nem csak jelképesen nyújtó emberek, akiket a Pengető zenekar citeramuzsikával szórakoztatott. Dr. Szekeres Veronika régióigazgató főorvos a betegek háláját tolmácsolta. A főorvos pozitív példákat sorolt, ahogyan különböző cégek vezetői fokozzák a véradó kedvet a munkavállalóik körében. Külön öröm, hogy régiónk élen jár ebben. Az ünnepségen elismerő szavak és ajándék járt a Legrand Zrt.-nek, melyet november 26-án hatalmas megtiszteltetés ért: ezen a napon Károlyi László vezérigazgató a Parlamentben vehette át megyénkből egyedüliként az első ízben odaítélt "Véradóbarát munkahely" címet. A mai világban fontos, hogy törődjünk egymással, a véradás erre nevel, fogalmazott Károlyi László, s megköszönte a dolgozóknak, valamint a szervezőknek is több évtizedes segítségüket. Évente 3-4 alkalommal tartanak véradást, esetenként átlagosan 60-70 résztvevővel. Azt is ígérte a vezérigazgató, mindet megtesznek, hogy a vállalatnál ez a hagyomány megmaradjon.

Dr. Molnár Gyula, a területi és a megyei vöröskereszt novemberben kinevezett elnöke a dr. Kispál Mihállyal végzett egyévtizedes erőfeszítéseikről emlékezett meg. A térítésmentes véradást szervezték a véradóállomás leköszönő főorvosával, aki nyugdíjasként is tovább dolgozott, "hajtotta a vére", míg utódját ki nem képezte. Dr. Molnár szerint a főorvos munkájának eredménye, hogy a város tevékenysége ezen a téren országosan is kiemelkedő.

Ehhez hasonlatosan példaértékűvé vált a szentesi Vöröskereszt alapítványa is, melynek az eltelt évek alatt több, mint 4 milliós forintra gyarapodott a törzstőkéje.

Az ünnepség befejező mozzanataként a jubiláló véradók köszöntésére került sor. Azok között osztották ki az alapítvány vagyonának kamatát, összesen 400 ezer forintot, valamint oklevelet, akik legalább 30-szor nyújtották a karjukat véradásra, vagyis ezúttal 194 önzetlen személyt. A sort a "legekkel" kezdték, először Király Józsefnek honorálták, hogy már 120 alkalommal segített, de nem sokkal maradnak el mögötte a 110-szeres véradók, Ghersin József, Magyar György és Nagy Töhötöm, s már 100 véradáson van túl Petrik István is. Nagyon nagy feladat hárul a szervezőkre is, közülük az ünnepségen ezúttal Bartókné Halász Évának a laktanyában, Tóthné Mucsi Erzsébetnek Nagymágocson és Lisz-kai Jánosnénak Árpádhalmon végzett munkáját köszönték meg.

(darók)