2010. december 10.

Kis kukta

Adventi mézes-fűszeres

Hozzávalók: 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele teljes kiőrlésű), 25 dkg akácméz, 10 dkg nádcukor, 10 dkg vaj vagy bio margarin, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, őrölt fahéj és szegfűszeg, kardamom, gyömbér, ánizs, szerecsendió

Elkészítése: A mézet a vajjal és a cukorral langyosra melegítjük és kikeverjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a szódabikarbónával elkevert lisztet, a reszel citromhéjat és a fűszereket. Összegyúrjuk, majd alufóliába tekerve egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tésztát vékonyra nyújtjuk, karácsonyi formákkal (fenyő, csengetytyű stb.) kiszaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük és kb. 180 fokon 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hógolyó torta

Hozzávalók (kb. 16. szelet):

A tésztához: 1 doboz Dr. Oetker Brownies alappor, 3 tojás (közepes méretű) 10 dkg lágy margarin, 5 dl víz.

A töltelékhez: 5 evőkanál barack vagy narancslekvár.

Krémhez: 2 dl hideg habtejszín, 1 cs. Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor, 1 cs. Dr. Oetker Habfixáló, 20 dkg mascarpone.

Díszítéshez: 1 cs. Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium.

Előkészítése: A kapcsos sütőformát (24 cm átmérőjű) kivajazzuk, alját sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük. A süteményt a dobozon lévő használati utasítás alapján elkészítjük, majd a tésztát a kapcsos formába töltjük, tetejét a dobozban lévő csokoládéval megszórjuk, majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Sütési idő: kb. 30 perc

A süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Majd a tésztát vízszintesen kettévágjuk, alját tortatálra helyezzük. A lapot a lekvárral megkenjük, majd a felső tortalapot ráhelyezzük. A tejszínt a Bourbon Vaníliás cukorral, majd a habfixálóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascar-ponét. A krém felét habzsákba töltjük, a többivel a torta tetejét és oldalát bevonjuk. Végül a torta tetejére a félretett krémből habrózsákat nyomunk. A tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás szerint megolvasztjuk, sütőpírra öntjük, tetejét elsimítjuk, majd hagyjuk szilárdulni. A megszilárdult mázból négyzetlapokat vágunk, majd a torta oldalát a csokoládélapokkal díszítjük.