2010. december 10.

Miért változnak a díjak?

Utoljára 2008 novemberében emelték a távhőszolgáltatás díjait Szentesen, és januártól sem változnak a tarifák. Erről novemberi ülésén döntött a testület. A témában vita sem volt a városházán, javaslatként sem merült fel a drágítás lehetősége. Szirbik Imre polgármester kijelentette, a távfűtés tekintetében Szentes gázfüggetlenné vált, vagyis olyan csekély gázmennyiséget kell felhasználni a rendszer működtetéséhez, hogy egy gázáremelés érdemben nem érinti a városi szolgáltató céget. Az elmúlt télen például mindössze 3 százalékban használt földgázt a szolgáltató. Azok a megtakarítások, amelyek a geotermikus rendszer kifejlesztése jelentett, és az a bővítés, amely a Norvég-program kapcsán sok intézményt is bekapcsolt ebbe a rendszerbe, Szentes számára lehetővé teszi, hogy 2011-ben ne kelljen a távfűtési díjakhoz hozzányúlni – mondta a polgármester.

A panelházak több mint felénél elvégezték a hőszigetelést, és kicserélték a nyílászárókat. A megújult paneltömböknél jelentősen, mintegy harmadával csökkent egy átlagos lakás éves hő-fogyasztása, ami közel 30 ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak. A közterületek használati díjainál inflációt követő, 3,5 százalékos mértékű emelést javasolt az elő-terjesztés, amit el is fogadott a testület. Szabó Zoltán (Jobbik Magyarországért Mozgalom) a mutatványos tevékenységgel kapcsolatban emelt szót, mint mondta, nem érti, miért tiltja azt a rendelet kiemelt területen. Hozzátette: több városban megengedik az ott ácsingózó turisták nagy örömére.

Szűcs Lajos alpolgármester a buszmegállókban kihelyezett új reklámtáblákkal kapcsolatban elmondta, megkezdődött a lebontásuk. A Jókai utcán két helyen az egész táblát megbontották és elvitték. Felhívta a figyelmet arra, hiába szépítjük a várost, hiába dolgozunk érte, ha egyesek arra használják fel, hogy rombolnak, tönkreteszik azt. Kijelentette: azokat javítani kell, azzal pedig a adófizetők pénzét viszik el.

A helyi tömegközlekedés tárgyalásánál Sipos Antal (Fidesz) a külterületen élők érdekében kérte, hogy a buszjáratok miatt egyeztessenek időpontot a lakossággal. Sokan nem tudnak közlekedni amiatt, hogy egyes megállókban nem állnak meg a buszok. Legalábbis nem mindegyik. A képviselő tud arról is, hogy vannak, akik rokonoknál laknak hétközben, mert csak így tudnak munkát vállalni, időben ott lenni a munkahelyeken. A képviselő szólt a Nagyhegyszéli útról is, mondván, már korábban kérte a buszjáratot a Nagyhegyre, akkor az volt a probléma, hogy a régi úton nem férnek el a tömegközlekedési járművek. Na már most elkészült az új út, a problémát kiküszöbölték, így megismételte a kérést.

A települési szilárd hulladék díjtételeinek tárgyalásánál ismét előtérbe került a szemétlerakó ügye. Ezzel kapcsolatban Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy az Európai Unió 100 ezer fő fölötti területen engedélyez lerakót. Amikor az unióba beléptünk, viszonylag még új szeméttelepe volt a városnak, de az uniós szabályokra való hivatkozással tavaly december 31-el lezáratta azt a környezetvédelmi hatóság, mivel csak regionális lerakóba lehet hulladékot elhelyezni. A Dél-Alföldön négy engedélyezett regionális hulladéklera-kó van, a hódmezővásárhelyi, a fel-győi, a sze-levényi és a sándor-falvi. Ötödik lerakónak Orosháza-Kardoskút térségében jelöltek ki helyet. Szentesnek így csak arra van esélye, hogy valamelyik regionális lerakóba fuvarozza a szemetet. Tavaly a közbeszerzési eljárásban a vásárhelyi ASA adta a legjobb árajánlatot, beleértve a szállítási költséget is. A város azóta ide hordja a szeméthulladékot. Előző számunkban már megírtuk, a szemét- és a kéményseprői díj 3,5 százalékkal emelkedik januártól.

Gyermekétkeztetési díjak jövőre is csak a nyersanyagáraknak megfelelően növekednek. Mivel az élelmiszerárak a különböző okok miatt magasan az infláció fölött vannak, az intézmények a bölcsődei és óvodai étkeztetésre vonatkozóan 6,25, az általános iskolai étkeztetés tekintetében 8,8, , míg a középiskolások esetében 6,78 százalékos normaemelésre tettek javaslatot. Így a bölcsődések és óvodások esetében 340, általános iskolásoknál 370 forintot kel fizetni. Kollégiumi elhelyezésnél az általános iskolások 700, a középiskolások 630 forintot fizetnek.

L. J.