XLI. évfolyam 40. szám

2009. október 9.

Érkeznek új orvosok

Előrelépések a Dr. Bugyi István Kórházban

A múlt héten beadták a Dr. Bugyi István Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának korszerűsítési pályázatát, előkészületben van egy 3,5 milliárdos műtéti tömb létrehozása és a műtétes osztályok oda költöztetése, illetve az elmúlt időszakban több szakorvos is érkezett az intézménybe - tájékoztatta lapunkat az előrelépésekről a Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója, aki részt vesz abban az egészségügyet érintő érdekegyeztető munkában is, melyben az érdekképviseleti szervezetek 25,5 milliárd forintos pluszforrásról tárgyalnak a kormányzattal.

2009. október 9.

Vádemelés

Befejezte a nyomozást és az ügy iratait vádemelési javaslattal a Szegedi Városi Ügyészségnek megküldte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 2008 júliusában a szentesi kórházban történt, halállal végződött nőgyógyászati beavatkozás ügyében. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt élt vádemelési javaslattal - tájékoztatta a nyomozóhatóság a weborvos.hu internetes portált.

2009. október 9.

Lomtalanítás

A lomtalanítás keretében az érintett városrészben a kijelölt napokon reggel 7 órától helyezhetik ki a lakosok a háztartásban keletkezett lomot, a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútorokat és háztartási eszközöket az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon. Nem tartozik a lomtalanítás körébe és nem szállítják el a földet, a törmeléket, a salakot, a trágyát, a szalmát, a fóliát, a veszélyes hulladékokat, a gumiabroncsot, a heti szemétszállításba tartozó háztartási szemetet és az elektronikai készülékeket. A lom elszállítása a megjelölt napon, fennakadás esetén a következő napon történik.

Október 14., szerda

Kisér: Kossuth L .- Liget sor - Szt. Anna - Örvény sor - Kiss u. - Gergely u. - Teleki u. - Mentő - Dugovics T. - Mentő sor - Árpád - Ürge - Gógány u. - Kéreg - Báthory - Vásárhelyi u. - Petőfi utca által határolt terület.

Október 16., péntek

Városközpont II.: Kossuth L.- Koszta J. u. - Attila u. - Nagyvölgy sor - Sopron sor - Vecseri - Temető - Sarló - Vásárhelyi u. - Petőfi u. által határolt terület.

2009. október 9.

Eredményt hirdettek

A virágosabb, zöldebb környezetért

Munkahelyi kategóriában a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon nyertOktóber 6-án eredményt hirdettek a Virágszínvonalasabb Szentesért elnevezésű környezetszépítő versenyben, melyben azoknak a munkáját akarták elismerni, akik sokat tesznek környezetükért, virágosabb, zöldebb az előkertjük, a házuk tája dísze környezetüknek. Három kategóriában értékelték az indulókat. A családi házas kategóriában idén Török József (Nagyhegy 437.) győzedelmeskedett, második helyezett lett Kardos Ferenc Andrásné (Sima Ferenc 32/A), harmadik Vincze Lászlóné (Magyartés, Tanya 26.). Különdíjat vehetett át Garai Mihályné (Dózsa Gy. utca 28/C), dr. Tóth János (Magyartés, Tanya 27.), Ollai Istvánné (Mentő u. 32.). A családi házas kategóriában indulók vásárlási utalványt, illetve öntöző automatikát, a különdíjasok kerti világítást vagy majolikát kaptak.

A társasház kategória győztesei vásárlási utalvány vagy készpénzt vehettek át, különböző értékben. Első helyezett lett a Móra F. utca 9., másodikként a Szabadság tér A. épület, harmadikként a Honvéd utca 24. végzett. Különdíjasok: Kossuth utca 17., Kossuth utca 14., Honvéd utca 10., Bocskai utca 4., Petőfi utca 16., Soós utca 6.

Munkahelyi kategóriában a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon nyert, második ként a Damjanich utcai Óvoda, harmadikként a Bocskai utcai Óvoda végzett. Különdíjasok: Köztársaság utcai Óvoda, Rákóczi Ferenc utcai Óvoda, Gondozási kp. II. sz. Idősek Klubja, Dr. Mátéffy F. utcai Óvoda, Koszta József Általános Iskola, Bocskai utcai Óvoda, Köztársaság utcai Óvoda, Szalai Lottózó. Ebben a kategóriában eszközökkel, készpénzzel, vásárlási utalvánnyal és majolikával jutalmazták a helyezetteket.

2009. október 9.

Évszámok bűvöletében

Olvasónk írja

Dr. Magyar Jánosnétól, lapunk olvasójától kapott levelet szerkesztőségünk, melyet az alábbiakban közlünk.

"Elmondhatjuk, hogy egyre szebb, színesebb, színvonalasabb a Szentesi Élet! A lapot mindenki szívesen forgatja, mert soraival tájékoztat, ismeretet terjeszt, emlékeket ébreszt. Az élethez tartozó örömök, gondok elevenednek meg egyre élesebben olvasóiban, így bennem is. Engem különösen érdeklő cikkeit, megjelenése óta gyűjtöm és őrzöm. Már 2009-et írunk, nyárvég, őszelő pedagógus életem olyan szakasza, amikor sok a találkozó, az emlékünnep, s ezekről írásaiban emlékezik meg helyi lapunk is."

"Nem olyan régen olvashattunk a város sportéletéről, benne a Kinizsi futball csapatról, régi sportolóiról. De nem találtam benne Dukai bácsit és három kapusát: Gágyort, Janigát, Magyart. Igaz, ők már az égi mezőkön "játszanak" több társukkal együtt."

"Mint már régen nyugdíjas pedagógus gyakran az évszámok bűvöletében élek. A nyáron tartotta találkozóját két berekháti (1961-62-ben végeztek) osztályom, ahová akkor Szegvárról, öt és félévi "prófétáskodásom" után kerültem. Szűcs Lajos alpolgármester - akivel több évig kollégák voltunk a 603-ban - 11 évi igazgatói munkája után úgy nyilatkozott e lapban: "Soha nem felejti el Berekhátot!" Én sem! Szülőhelyem felől jövet mindig megcsodálom gyönyörű tornatermét." Ilyenkor bennem is felébrednek a régi emlékek, egyre élesebben, így 47 év után. Ebből a tantestületből már csak ketten élünk és jelentünk meg a találkozón a Petőfi Sándor iskolában. Köszönjük a fogadtatást a szervezőknek Csernus Lukács, Kotvics Varga uraknak Matkócsikné Gizi nénivel együtt."

Köszönjük az érdekelteknek, hogy ilyen szép az élet Szentesen! Azt, hogy egyre szépülőbb városunkban fogadhatjuk szeretteinket, s erről a lapban is egyre többet olvashatunk!

2009. október 9.

Az újságírás mártírja

Száz éve hunyt el Gálfy Sándor lapszerkesztő (II.)

Szentes központja a századfordulónLakos Imre polgármester durva megsértésének ügyében dr. Csató Zsigmond alispán fél éves procedúra után hozta meg döntését: Gálfy Sándor h. közpénztárnokot - a polgármester tekintélyének lerontásával elkövetett botrányos függelemsértésért - hivatalvesztésre ítélte. Vadnay Andor főispán ugyan pénzbírságra enyhítette az ítéletet, de Széll Kálmán miniszterelnök-belügyminiszter utóbb a hivatalvesztést erősítette meg.

2009. október 9.

Veszélyes hulladék

Nagynyomáson 214 milliós beruházással szennyvíz-ártalmatlanító üzemet épít ősszel a szegedi székhelyű Rewox Hungária Kft. A fejlesztéshez 107,6 millió forint uniós támogatást nyert a cég. Az új üzem 5-10 új munkahelyet jelent a térségnek.

A REWOX Hungária Kft. 1992 óta foglalkozik a magas lebegőanyag tartalmú olajszármazékokkal és zsírokkal szennyezett, emulziókat tartalmazó technológiai vizek kezelésével, flotációs tisztításával, közművek, műtárgyak és szennyvízkezelési technológiák tervezésével, kivitelezésével, üzemeltetésével és karbantartásával. Több éves fejlesztési munkájuk eredményeként megtervezésre és engedélyezésre került egy egyedi, komplex, innovatív technológia, melynek kivitelezésére 2009 áprilisában benyújtották a kft. veszélyes hulladék kezelési üzletágának komplex fejlesztési pályázatát, melyen 107,6 millió forintot nyertek. A támogatási öszszeg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretiből fizetik ki.

A hatályos jogszabályok értelmében az üzemanyagtöltő-állomásokon és egyéb telephelyeken üzemelő szennyvízkezelő rendszerekben kiülepedő veszélyes hulladékokat a berendezésekből ki kell termelni, a kitermelt hulladékokat a megfelelő engedélyekkel rendelkező ártalmatlanító telephelyre kell szállítani és ártalmatlanítani.

A szentesi veszélyes hulladék kezelő telep választ ad a problémákra, hiszen a cég által kifejlesztett technológiával úgy tudják kezelni az olajos iszapokat és az olajos technológiai szennyvizeket, hogy a telepről kikerülő anyagok (víz, olaj és iszap) értékesek és hasznosíthatók maradnak. A telepről kikerülő tisztított víz hasznosításával megszűnik a jelenlegi módszernél meglévő környezetterhelés, és az anyagi terhek is csökkennek. A szeparált olaj az olajfinomítók számára értékesíthető, megfelelő finomítást és kezelést követően újrahasznosítható. A víztelenített iszapot komposztálótelepekre szállítják, ahol az ártalmatlanítást követően a kommunális hulladékoknál takaróföldként, a mezőgazdasági területeken talajjavítóként, területfeltöltéseknél töltőanyagként válik értékesíthetővé.

2009. október 9.

Felrobbantották a tiszai hidat

Évfordulónaptár - 2009.

100 éve, 1909. okt. 3-án Szentes székhellyel megalakult a Csongrád Vármegyei Tűzoltó Szövetség. Elnök dr. Cicatricis Lajos alispán, alelnök Tolnafy Béla jegyző.

160 éve, 1849. október elején Szentesre egy századnyi állandó gyalogos császári katonaság érkezett. Katonai térparancsnok: Debnár József nyugalmazott lovaskapitány.

2009. október 9.

Ne a nemzetet gyászoljuk

Az aradi vértanúkról való megemlékezéssel ért véget a Szentes Városáért Civil Fórum, és a Szabadidős Sportklub hosszú programsorozata. Csatlakozott szervezeteikkel az elmúlt két évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójáról igyekeztek méltóképpen megemlékezni.

Október 6-án este, hívásukra fellépők és érdeklődők várták a Kossuth téren a sötétedést, többen fáklyával a kezükben. A program a Himnusz hangjaival kezdődött, a Városi Fúvószenekar előadásában. Ezután Töll László őrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője emlékezett meg a vértanúkról. A szónok felidézte, hogy Bécs vért akart, ez a bosszúszomj teremtette a nemzeti mítoszt, s Arad lett a magyar Golgota. A fiatalokhoz szólva arra keresett választ, milyen üzenete lehet számukra a rég volt hősök tettének. Az őrnagy szerint, azok között, amit a kivégzett tábornokok képviseltek, elsőként említendő a kötelességtudat, a becsület, melyeket mindennél többre tartottak a hadfiak. A mai gyerekeknek nem kívánja, hogy hősök legyenek, hiszen a hőssé válás egyet jelentene a háborúval. Az őrnagy nem nevezné balsorsnak október 6-át, s az ezt a napot kísérő pesszimista hangulatot sem osztja. S bár gyásznap, véleménye szerint nem a nemzetet kell gyászolni ezen a napon. A szó és a tett még egybecsengett ezeknél a katonáknál, ez a két szó legyen az útmutató a ma emberének, zárta gondolatait az esemény szónoka.

A Bárdos Lajos Vegyeskar és a Jövőnkért művészeti iskola produkciói következtek ezután. Vajda István törzszászlós, a Honvédség Bajtársi Szövetsége Szentesi Szervezete részéről tisztelgett a tábornokok jelképes akasztófái előtt, melyekkel a Damjanich általános iskola diákjai sorakoztak fel. A Horváth Mihály szobor talapzatánál egy koporsót helyeztek el, ennél a szimbolikus ravatalnál koszorúzott Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, majd ide kerültek a Szentesiek Bajtársi Klubja, a Szabadidős SK, valamint a Civil Fórum virágai is.

A fáklyás, gyertyafényes megemlékezés zárásaként a katonai takarodót fújták trombitán.

D. J.

2009. október 9.

Más időpontban is fontos mindenki

Ma van a Postai Világnap

A Postai Világnap alkalmával készült interjúnk Juhászné Pálnok Lenkével, a Szentes 1. számú posta vezetőjével.

- Mitől nemzetközi a postások világnapja? Másképpen fogalmazva: például a szentesi postások miért érezhetik úgy, hogy egy világméretekben megbecsült csapat tagjai?

- A világ mintegy ötmillió postásához hasonlóan október kilencedike számunka is ünnepet jelent. 1874-ben Bernben ezen a napon alakult meg az Egyetemes Postaegyesület, amelynek alapító tagjai között volt a Magyar Posta is. Az egyesület több mint 190 tagországának az a küldetése, hogy magas színvonalú egyetemes szolgáltatásokkal segítse a gazdasági és kulturális együttműködést az egész világon. Az egyesület 1969. évi tokiói kongresszusa ajánlotta a tagországoknak, hogy minden év október 9-én ünnepeljék a Postai Világnapot. E világméretű hálózat szerves részeként a szentesi postások az év minden munkanapján legjobb tudásuk szerint tevékenykednek azért, hogy ügyfeleink szívesen térjenek be hozzánk és szívesen fogadjanak bennünket lakhelyükön a város valamennyi címhelyén. A postai szolgáltatások folyamatosságát biztosítva a postások az ünnepnapon is dolgoznak, de minden alkalommal megállunk ezen a napon, hogy értékeljük munkánkat.

2009. október 9.

Hagyományápoló megemlékezés

Őszinte szavak, igazi példaképek

A Damjanich János Általános Iskolában 12 évvel ezelőtt avatták fel Návai Sándor hódmezővásárhelyi szobrász alkotását, az Aradi Vértanúk Emlékművét, Damjanich János bronzportréjával együtt. Azóta minden évben, egyre színvonalasabb rendezvénnyel, egyre többen emlékeznek itt az 1848/49-es szabadságharc kivégzett hős tábornokaira.

Így volt ez most is október 6-án, 17 órakor, amikor a Deák Ferenc Általános Iskola, és annak tagintézménye, a Damjanich János Általános Iskola diákjai, pedagógusai, szülei, meghívott vendégek mintegy 300-an állták körül az emlékművet.

Poszler György középiskolai tanár emlékezett a 160 évvel ezelőtt történt eseményekre, különösen az intézmény névadójának, Damjanich tábornoknak a katonai életútjáról, érdemeiről, emberi tartásáról beszélt részletesen. - Szigorú volt, kemény kiképzést adott "vörös sipkásainak", de igazi közösséget kovácsolt seregéből - többek között erről beszélt az előadó. Ezt követően a Damjanich iskola felső tagozatosai adtak elő emlékműsort. Végül az önkormányzat nevében Szirbik Imre polgármester és dr. Bácskainé Fazekas Márta bizottsági elnök, Hornyik László a körzet önkormányzati képviselője és az iskola vezetése koszorúzta meg a mécsesekkel díszített domborművet. A legkisebbek a saját, erre az alkalomra készített emléktárgyaikat és virágokat helyeztek el a talapzatnál.

KL

2009. október 9.

Háziorvosi körzetváltozás

Dr. Máthé-Magyar Dalma háziorvos megvásárolta augusztus 1-én dr. Szécsényi Réka X. számú felnőtt háziorvosi körzetének működtetési jogát. A doktornő vállalkozó háziorvosként látja el a feladatot. Szentesen jelenleg 13 felnőtt háziorvosi körzet működik, s összesen 25 023 főt látnak el. 6 házi gyermekorvosi körzetben 4155 gondoznak gyermekeket. Fogorvosi körzetből szintén 6 van a városban, ezekben összesen 30 266 ember egészségügyi ellátását végzik el.

2009. október 9.

Korszerűsítik a szakrendelőt

Szomszédoló

A csongrádi Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény szakrendelőjének komplex építészeti, orvos- és információ technológia felújítására az elmúlt év júniusában nyújtott be pályázatot a helyi önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Dél-Alföldi Operatív Program konstrukcióra a járóbeteg szakrendelő korszerűsítésére.

A sikeres pályázat szerződését ez év augusztus 5-én írta alá Bedő Tamás, csongrádi polgármester a közreműködő feladatokat ellátó szervezet, és a VÁTI Nonprofit Kft. képviselőjével.

A szakrendelő fejlesztéséhez a közel 470 millió forint támogatási összeg mellé Csongrád több mint 87 millió forint önerőt vállalt a projekt megvalósításához. A járóbeteg szakrendelő épületének bővítéssel nem járó átalakítása korszerű európai színvonalú gyógyító-megelőző munkát biztosít az egészségügyi intézményben dolgozóknak és a betegeknek. Az energiatakarékos és környezetkímélő építészeti megoldásokkal a szakrendelő hatékonyabb gazdálkodását segítik elő. A teljes körű akadálymentes környezet kialakítása, a fogyatékkal élők számára teszi elérhetővé az egészségügyi intézmény valamennyi szolgáltatását. A projekt végére az orvosi eszközök cseréjével digitális diagnosztikai eszközök állnak mind az orvosok, mind a betegek rendelkezésre. A szakrendelőben teljes körűen megújul az információs technológiai rendszer. Az épület megújulását jelentő beruházás során biztosítják, hogy a betegellátás folyamatosan és zavartalanul működjön.

Az ÚMFT keretében megvalósuló fejlesztéssel nem titkolt cél a térség lakosságmegtartó erejének növelése, valamint a vállalkozásoknak vonzóbbá tenni Csongrádot.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2009. október 9.

Természetbarát szennyvízkezelő

Szomszédoló

Magyarországon először Derekegyházán üzemelhet majd a PMT Bio-Korong eljárást alkalmazó, természetbarát szennyvízkezelő rendszer. A beruházás közel 490 millió forint európai uniós támogatással valósul meg.

A Szenteshez tartozó Derekegyház szennyvízkezelésének fejlesztését célzó beruházás a kivitelezés szakaszába lépett. A mintegy 1 700 lelket számláló településen egy olyan természetbarát rendszer épül meg, amely eddig Magyarországon egyedülálló. A német fejlesztésű eljárásban a kizárólag természetes kezelés eredményeként nyert tisztított víz egy erre a célra telepítendő nyárfás területén szikkad el. A keletkező szárazanyagot - a helyi érlelést követően - földjei minőségének javítására hasznosíthatja a település.

A Bio-Korong eljárásra jellemző, hogy egyszerű elemekből gyorsan és megbízhatóan telepíthető, és a természetes tájképbe jól illeszthető. Működése egyszerű, nagyfokú biztonsággal üzemeltethető és megfelelő tisztítási hatásfokot biztosít. Működése közben nem zajos, a közelében nem érzékelhető bűzhatás, így nem terheli környezetét, és a lakosoknak sem kellemetlen.

Alacsony működési költsége és a karbantartás különösen kedvező a hátrányosabb települések számára.

A Derekegyházán telepítendő rendszer befogadóképessége napi 164 m3. A település szennyvize 18 497 méter szennyvízelvezető csatorna segítségével jut el a szennyvíztisztítóba. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2009. október 9.

Csak egy éjszakára.!

címmel rendeznek irodalmi estet október 15-én, csütörtökön 16 és 18 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. A hit, humor és hallgatás a XX. század első felének magyar irodalmából hallhatnak összeállítást az érdeklődők Gardos Béla (Bárka Színház), Juhász Róza (Madách Színház), Oberfrank Pál (Vígszínház) előadásában. Az estet a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság szervezi. Jegyek kaphatók a Szent Anna Plébánián, a Galéria Kávéházban és Lantos Balázs órásmesternél.

2009. október 9.

Képzés és szakkör

Animációsfilm-rajzoló

OKJ-s képzésre jelentkezhetnek az érdeklődők. Az ősszel kezdődő tanfolyam 8 hónapig tart és heti 2 alkalommal lesz foglalkozás, valamint választható a délelőtti és az esti csoport. Beiratkozás előtt nyílt napot rendeznek, ahol betekintést kaphatnak a most folyó képzésbe e szakma iránt érdeklődők. A megszerzett tudás hasznosítható lesz rajzfilmstúdióban és számítógépes munkáknál is.

Rajzfilmes szakkör

Novemberben indul a gyerekek saját ötletből rajzfilmet készítenek, melyet számítógépen felvesznek és CD-n haza is vihetnek. Mindkét képzésről a Magyar Rajzfilm Stúdióban kaphatnak információt kicsik és nagyok egyaránt.
Telefon: 06-1/250-1355, 1/250-0432, www.magyar-rajzfilm.hu/felnottoktatás vagy www.magyarrajzfilm.hu/gyermekoktatas

2009. október 9.

Idősek hete a parkerdőben

Előadássokkal, a lakók és a dolgozók munkáiból nyílt kiállítással, kézműves, fazekas és csipkeverő bemutatókkal, egészségnappal és állapotfelméréssel, a szentesi, a fábiánsebestyéni, a nagymágocsi és a szegvári nappali ellátottak játékos vetélkedőjével ünnepelték egy héten keresztül az Idősek Világnapját a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon lakói és dolgozói.

Az egy hetes programsorozat részeként október 1-jén ünnepi műsorral is készültek, melyben a lakók és a dolgozók együtt zenés életutat adnak elő, Emlékeink címmel. A darabban felvonultatták egy emberi élet állomásait, a születéstől a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba kerülésig. Ezen kívül az intézmény dalköre, a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tánccsoportja szórakoztatta a megjelenteket. Az ünnepségen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő kitért a generációk együttélésére, közös munkálkodására, az idősebbek eredményeinek továbbadására, valamint a fiatalabb generációk felelősségére a gondoskodásban.

A polgármester elmondta, hogy ilyenkor visszagondol az ember arra, hogy a szürke hétköznapokon megtett-e mindent, tudott-e társa lenni az idős embernek.

A rendezvényen köszöntötték a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon legszebb korú időseit is, a bentlakó Orosz Istvánné Ági nénit, és a nappali ellátottak közé tartozó Horváth Lajost. Az Idősek Hete alkalmából kiállítás is nyílt az intézményben. Az alkotók közül Bolyánné Szamosközi Gabriella igazgató a megnyitón kiemelte Jarolics Béla műveit, aki egykor a Skála Kopé megálmodásában és létrehozásában, a szlogenek írásában jeleskedett, és a Vuk társalkotójaként is jegyzik nevét. Illetve Anti Sándor munkáit, aki korábban rézdomborítással foglalkozott és több kiállítás is bemutatta alkotásait.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos

2009. október 9.

Újdonságok a városi könyvtárból

Felnőttképzés - internetes "rendelés" - kisbabával is lehet várakozni.

Megyei viszonylatban is impozáns adatok jellemzik a városi könyvtárat Szentesen: meghaladja az 5 ezer főt a beiratkozott olvasók száma, a felnőttek és a gyermekek könyvtárában együttesen 120 ezer dokumentum található és a két intézményt éves viszonylatban 80 ezer alkalommal keresik fel. Könyveken kívül folyóiratok isfogadják a látogatókat. A könyvtárigazgató G. Szabó Lenkétől az előkészületben lévő újdonságok iránt érdeklődünk.

- Három sikeres pályázat eredményeként lendületet kap az akreditált felnőttképzés főleg a számítógépes tudnivalók tekintetében. Ugyancsak a közeljövőben kibővítjük internetes kapcsolatainkat az olvasóinkkal információs, nyilvántartási, könyvekkel összefüggő igénybejelentési és egyéb esetekre. Fejleszteni tudjuk a könyvtár számítógép-parkját és mindezt jövő év januárjától jórészt érzékelhetik a helybeli fiatalok és felnőttek. Mondhatni új törzsvendégeink vannak, akik a hangos-könyvtárat hallgatják, valamint kipróbálják az új társasjátékokat. A gyermekkönyvtárban kedveltek például a kézműves foglalkozások. Ebben az intézményben az anyukák kisbabával is várakozhatnak, és ez megkönnyíti könyvtári kiszolgálásukat.

A közérdeklődésre számot tartó programokról az igazgatónő elmondta:

- Az Országos Könyvtári Napokhoz csatlakozva egyik jelentős és folytatólagos esemény kap helyet október 9-én pénteken, amikor bemutatkoznak, illetve műsort adnak a városi klubok, karitatív szervezetek, egyesületek, szakkörök, a felsőpárti református gyülekezet tagjai. A rendezvénysorozat zárónapja október 11-én lesz például gyermekjátékokkal, egészségboltok termékismertetőjével, és a varró szakkör, a gimnázium drámai tagozatának szereplésével. A könyvtárba beiratkozó új olvasóinknak ajándékokat adunk, a kedvezményekkel együtt. Többek között térítésmentesen iratkozhatnak be a könyvtárba október 11-ig.

Egyébként az esztendő végéig gazdag programmal - közte képzőművészeti kiállításokkal, irodalmi, valamint klubtalálkozókkal, jubileumi összejövetellel - várjuk kedves olvasóinkat, látogatóinkat, érdeklődőinket - nyilatkozta G. Szabó Lenke, a városi könyvtár igazgatója.

- bert

2009. október 9.

Örökzöldek az örökifjaknak

Az Idősek világnapjának tiszteletére több éves hagyományt követve zenés gálaműsorra várta az önkormányzat és a művelődési központ az érdeklődőket. Sokan el is fogadták az invitálást, megtelt a megyeháza konferencia központjának díszterme október 1-jén délután.

Kedves örökifjak! - köszöntötte a megjelenteket Szirbik Imre polgármester. Ez a nap lelkiismeret-vizsgálatot jelent azok számára, akiknek az idősek átadták a stafétabotot, fogalmazott a polgármester: vajon megtettünk-e mindent? A város büszke lehet arra, hogy segítőrendszere teljes, hogy az időseknek, még ha el is vesztették családjukat, mégse kelljen kilépniük ebből a kötelékből. Ez a nap ugyanakkor arra is való, hogy kicsit félretegyük a gondokat, mondta Szirbik Imre, így kívánva jó szórakozást a műsorhoz. Marica belépőjével kezdődött a jól ismert dallamok sora, Zalai Lídia előadásában. A primadonnához később csatlakozott fellépőtársa, Egri József ope-rettkuplékkal, nótákkal, sőt duettet is énekeltek Horváth Kornél zongoraművész kíséretével. A hálás közönség pedig tapssal kísérte a produkciókat, rögtön az első dal végétől. Nem vallottak szégyent az idősek szövegtudásban sem, amikor néhányan mikrofon közelbe kerültek, persze, a Hétre ma várom a Nemzetinél, vagy a Te, rongyos élet című örökzöldek nem is okozhattak gondot nekik.

A műsor végeztével a szervezők gesztusaként terített asztal fogadta a nézőket, a kijáratnál pedig 300 szál rózsával kedveskedtek nekik.

(darók)

2009. október 9.

Hangverseny

Évfordulók nyomában címmel rendeznek hangversenyt október 18-án, vasárnap 18 órakor a Szent Anna-templomban. Közreműködnek Andor Csilla (ének), Nagy János (orgona), Perczel Tamás (trombita), Takács Gabriella (fuvola). Műsoron: Haydn, Mendelssohn művek. A hangversennyel a kerek évfordulójukat ünneplő nagy zeneszerzőkre emlékeznek. A belépés díjtalan.

2009. október 9.

Ablakot tört a szomszéd

Újabb táskát hagyott felelőtlen tulajdonosa kerékpárja kosarában az elmúlt héten, pénteken reggel az egyik szentesi üzlet előtt, tudtuk meg a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől, Tyityán Lászlótól. A táskát - benne okiratokkal és mobiltelefonnal - természetesen szinte azonnal ellopta valaki.

Rongálás miatt indult büntetőeljárás egy szentesi nő ellen, aki szomszédja házának ablakait verte be egy bottal hétfőn. Kettejük kapcsolata nem volt felhőtlen, ez torkollott szándékos rongálásba a hét elején. A sértettet mintegy 35 ezer forintnyi kár érte.

Betörtek egy nagyhegyi ingatlanba, ahonnan használaton kívüli gépalkatrészeket, motorblokkot vitt magával az elkövető az elmúlt szombatra virradóra.

Diákigazolványt és ún. OM-azonosító kártyát loptak el az egyik helyi általános iskola diákjától a múlt héten. Mivel a diákigazolvány lopása is ugyanolyan bűncselekmény, mint más okiratok eltulajdonítása, ezért az ismeretlen elkövető ellen közokirattal való visszaélés vétsége miatt indult büntetőeljárás.

Hering Viktor

2009. október 9.

Csomag egy nagycsaládnak

Sőrés Zoltán vállalkozó minden hónapra a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya által megjelölt egy nagycsaládnak csomagot ajánlott fel, hogy ezzel segítse a családok mindennapjait. A legutóbb október 2-án adták át a háztartási szerekből és alapvető élelmiszerekből álló csomagot a Korbel családnak, az anyuka és párja négy gyermeket nevel.

A család a többek között mosóport, öblítőt, száraztésztát, konzerveket, befőtteket és savanyúságokat, valamint májkrémet, lisztet és olajat tartalmazó csomag mellett egy levelet is átvehetett.

A szociális területet érintő különböző űrlapokat is kihelyeztek a helyszínen, azaz az Arany János utcai ABC-ben. - Sokan nem tudnak a különböző lehetőségekről, így felmerült az ötlet, hogy nyomtatványokat helyeznek ki a boltba, így könnyen tájékozódhatnak a lakosok a lehetőségekről. Hazavihetik az űrlapot, s már kitöltve, a szükséges dokumentumokat csatolva fordulhatnak ügyfélfogadási napon a szociálpolitikai osztályhoz támogatásért - mondta el lapunknak Lencséné Szalontai Mária osztályvezető.

Sőrés Zoltán vállalkozó - aki a Vedd és védd a szentesit mozgalom elindítója is volt, illetve óvodásokat is bekapcsolt egy akció részeként a sétálóutcán különböző foglalkozásokba - a csomagok hazaszállítását is felajánlotta a kerékpárral érkező anyukának, aki boldogan mesélte, hogy iskoláskorú gyermekei jó étkűek, tehát hasznos lesz a csomag. Mint mondta, az ősz és a tél egyébként is nagyobb anyagi terhet ró a családra, mert párja állása biztos pont ugyan életükben, ő azonban kiskönyvvel már ebben az időszakban nem tud dolgozni. Ezen kívül a fűtés is félelmet keltő számára. A főzés pedig közös programot is jelent a családnak, de jobb, drágább ételek kizárólag ünnepnap kerülnek az asztalra.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos

2009. október 9.

A néptánc, mint a nevelés (egyik) eszköze

Bartuczné Kosztolányi Edit a szentesi - volt Farkas Antal utcai - Kincskereső óvoda óvónője fantáziát lát abban, hogy óvodai munkája során a lurkók gondolatvilágában a néphagyományok szeretetét és tiszteletét ültesse el. Vele a Petőfi Sándor iskolában szerettették meg a népdalokat. Évekkel ezelőtt Bagi Ferenc néptánc-oktató tartott foglalkozásokat az óvodájukban, és ezek az alkalmak - néptánc, népi játékok - a gyermekekben is mély nyomokat hagytak, és észrevehetően hatottak fejlődésükre. Ezt alapul véve döntött úgy Bartuczné Edit óvó néni, hogy a 7 évente kötetező pedagógus-továbbképzés keretei között, - másoddiplomaként - Szarvason elvégzi "A gyermektánc az óvodában" szakvizsgás képzést. Olyan szakmai továbbképzésben szeretett volna részt venni, ami személyesen is érdekli, a munkájában hasznosítani tudja, és a gyerekek fejlődését is segíti.

2009. október 9.

Rékasival és Détárival kezdenek

Már kapható a pódiumbérlet

Visszajárnak a művészek a szentesi színházi előadásokra, az új évadban is tapsolhatunk számos ismert, közkedvelt fellépőnek a pódiumbérlet előadásain. A művelődési központ öt pódiumjellegű műsort kínál a publikumnak.

Varróné Szabó Ildikóval egy újabb sikeresnek tekinthető nyári szezon után beszélgetünk. Az intézményvezetőtől megtudjuk: szinte a megszokott nézőszámmal zártak, mintegy 4 ezer ember fordult meg a nyári előadásokon a megyeháza udvarán.

2009. október 9.

Táncsikerek

Befejeződött a 2009-es Hungarian Open, ahol a Szilver TSE versenyzői ismét kiválóan szerepeltek. IDSF Open Standard eredmények: 2. László Csaba-Mikes Anna, 4. Szepesi József-Szepesi Judit. IDSF Open Latin: 4. László Csaba-Mikes Anna.

Gyerek I. D Latin: 3. Mitlasoczki Endre-Szabó Mónika. Junior II. B Latin: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, 7. Kis Vencel-Bori Ildikó. Felnőtt C Standard: 2. Bacsa Tamás-Szerencsés Anett.

U 21 Open Standard: 2. Budai Attila-Barna Lilla. Rising Star Open Standard: 4. Püspöki Dávid-Meszlényi Viktória.

Gyerek Open Latin: 1. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka. Junior Open Standard: 4. Jéri Tamás- Szepesi Lilla, 5. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta. Junior I. D Latin: 6. Gombai Levente-Laki Andrea.

Gyerek I. D Standard: 2. Mitlasóczki Endre-Szabó Mónika.

U 21 Open Latin: 7. Bódi Ferenc-Kovács Krisztina. Open Gyerek Standard: 1. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka. Junior Open Latin: 2. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta.

Felnőtt és Ifjúsági Standard, Junior Tíztánc Ranglista és klubközi versenyen is parkettre léptek a Szilver táncosai. Eredmények: Tíztánc junior ranglista: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, 2. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 4. Kis Vencel-Bori Ildikó, 5. Horváth Kor-nél-Juhász Kitti, 6. Túri György-Katona Manuéla. D ifjúsági Latin: 3. Bencsik Zoltán-Nagy Claudia. D ifjúsági Standard: 4. Bencsik Zoltán-Nagy Claudia. Ifjúsági Felnőtt Standard Ranglista: 1. Szepesi József-Szepesi Judit, 3. Szalkai Szabó Gábor-Markó Ágnes, 4. Pap Balázs-Páli Viktória, 7. Nagy Gergő-Verebélyi Viktória.

Szeptember 12-én rendezték meg a Standard Magyar Bajnokság és a Junior Latin Magyar Bajnokságot ahol a klub versenyzői kiváló eredményeket értek el.

Junior Latin Magyar Bajnokság: 1. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta. Standard Magyar Bajnokság: 1. László Csaba-Mikes Anna, 2. Szepesi József-Szepesi Judit, 4. Szalkai Szabó Gábor-Markó Ágnes.

Nyolcadik alkalommal rendeztek táncversenyt Kistelek Open elnevezéssel. Ezen a versenyen is eredményesen szerepeltek a táncsport egyesület tagjai.

Eredmények: International Open Standard: 1. László Csaba-Mikes Anna, 4. Szepesi József-Szepesi Judit. Gyerek I-II. Latin: 2. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka. Gyerek I-II. Standard: 1. Rónyai Zoltán- Farkas Boglárka. Junior I-II Open Standard: 3. Kis Vencel-Bori Ildikó. Ifjúsági latin: 3. Horváth Zoltán-Tóth Emese, 6. Bárándi János-Fehér Fanni. Ifjúsági Standard: 2. Prozlik Ádám- Melis Bettina, 4. Pintér Tibor-Molnár Eszter, 5. Bárándi János-Fehér Fanni, 6. Horváth Zoltán-Tóth Emese. Felnőtt Rising Star Open Standard: 4. Nagy Gergő-Verebélyi Viktória, 5. Kósa András-László Szilvia, 6. Pap Balázs-Páli Viktória. Finnország adott otthont a Junior II. Standard Világbajnokságnak, ahol előkelő helyet szereztek meg a magyar párosok: a legjobb 24-ben Hegyes Bertalan János és Kis Violetta (19-20. hely), míg a Jéri Tamás-Szepesi Lilla páros a 28. helyen végzett.

2009. október 9.

Egy csepp méz

A városi könyvtárban működő filmklubban az Egy csepp méz című angol filmet vetítik október 13-án, kedden 18 órától. A híres angol "free cinema" legemlékezetesebb filmjeinek egyike, az angol filmművészet modern klasszikusa, A film poézisa egy füstös nagyváros "ázott arcú szegényeit" hozza baráti közelbe. Hőse egy néger matróztól teherbe esett csúnyácska lány, aki megszüli gyermekét, és összeköltözik egy furcsa, homoszexuális fiúval. Testvérként szeretik egymást. Ekkor feltűnik a lány örökifjú, bohém és zsarnokoskodó anyja...

A filmklubban következik: október 20., Az alvilág királya.

Rendező: Tony Richardson, főszereplő: Rita Tushingham.

2009. október 9.

Gondolkodók

Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan címmel tartanak összejövetelt a gondolkodók klubjának tagjai következő találkozójukon. Október 12-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárba várják e téma iránt érdeklődőket. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet gimn. tanár.

2009. október 9.

Művelődési központ épületei

Tető-, terasz és mellékhelyiség felújítás

Több mint 20 millió forintos összeget különített el költségvetésében és fordított az önkormányzat a művelődési központ működtetésében lévő Művelődési és Ifjúsági Ház tetőszerkezetének és teraszának, valamit a Móricz Zsigmond Művelődési Ház mellékhelységének felújítására. A munkálatok - melyekben a legmodernebb technológiákat alkalmazták a kivitelezők - lassan befejeződnek.

Mint ahogyan azt Varróné Szabó Ildikó (képünkön), a művelődési központ vezetője elmondta: november végén, a város költségvetésének előkészítésekor kell évente beküldeni azt a listát, mely a legfontosabb felújításokat, teendőket tartalmazza, fontossági sorrendbe állítva. A művelődési központ elég hosszú listát mellékel már évek óta, hiszen kezelésükben több épület is van. Hozzájuk tartozik a városi galéria, az ifjúsági ház, a mozi, a Móricz, sőt korábban a színházat is ők működtették.

2009. október 9.

Triatlon Szentesen

Szaszkó NorbertSzaszkó Dominik, a Four Diamond egyesület gyermekversenyzője komoly versenyidényen van túl. Bár van még néhány verseny az idén, például a megyei duatlon diákolimpia, amit két éven keresztül nyert meg. Amennyiben most is az első négyben végez, akkor feljut az országos versenyre, ahol szintén éremesélyes lehet. Dominik több szakágban is versenyez: duatlon, triatlon, aquatlon vagy az atlétika állóképességgel kapcsolatos versenyszámai. Most elsőéves gyermekversenyző, és így egy évvel öregebbekkel versenyzett, az igazi eredmények a következő évben várhatók, elsősorban a duatlonban. Triatlonban van még lehetősége a javításra. A Szegeden rendezett Csavarker triatlo-non, korosztályában - közel 50 induló között - az első helyet szerezte meg.

2009. október 9.

Eredményes a Szentesi Teniszklub

Az elnökség értékelése szerint a Szentesi Tenisz Klub minden bizonnyal eddigi legsikeresebb évét zárja majd decemberben. Például kimagaslóan szerepeltek a fiú versenyzők a vidék bajnokságon és jó helyezést ért el az első osztályban játszó női csapat. Elhangzott: a szponzorok, a szülők, a klub sportvezetői megteremtették a jövő évi működés alapjait és ez nem kis dolog a mai világban. A téli időszak előtt nagy jelentősége van annak, hogy fedett teniszpályák is rendelkezésre állnak.

2009. október 9.

Petőfis dzsúdó

Az elmúlt időszakban a Petőfi DSE cselgáncsosai az alábbi eredményeket érték el a különböző versenyeken.

Augusztus 30. Rákos vidéki kupa, diák A, B, C, derdülő nemzetközi verseny - Budapest: 3. Aradi Fanni, Aradi Patrik, Mayer Gyula, 4. Toll Attila, 7. Sebők Máté.

Szeptember 6. Tenkes Kupa, diák A, B, C, serdülő nemzetközi verseny - Siklós: 3. Mayer Gyula.

Szeptember 12. Tóth Péter emlékverseny diák A, B, C, serdülő - Eger: 5. Mayer Gyula és Toll Attila.

Szeptember 26. Atom Kupa, nemzetközi serdülő, ifi verseny - Paks: 2. Rácz Dávid. Szeptember 27. Diák "A" Országos Bajnokság - Paks: 5. Mayer Gyula (60 kg), Petőfi S. Ált. Iskola.

Október 4. Magyar Köztársaság Kupa, diák C (1999.) korcsoport - Gödöllő 3. Aradi Fanni (-36 kg).

Edző: Tóth Béla és Tóth Gellért.

2009. október 9.

Birkóztak

Ismét bizonyítottak a szentesi Klauzál DSE birkózói. Soltvadkerten rendezték meg a diák I-II-es korcsoport nemzetközi birkózó versenyét 175 diák részvételével. Szentesről hét fő vett részt a versenyen, ahol az alábbi eredmények születtek: 3. hely Nagy Gergő, Koncz Márk.

5. hely: Garai Szabó Imre, Balogh Szabó Árpád, Sebesy Zekő, Molnár Zoltán. 6. hely: Koncz Henrik.

2009. október 9.

Ifik a felnőttek között

Szeptember 26-án Miskolcon az I. Osztályú Felnőtt Országos Egyéni Bajnokságon szerepeltek a Pollák DSE dzsúdósai. Eredmények:

2. Kalydy Patrícia (-70 kg), 2. Gila Nóra (-78 kg), 2. Fekete Mónika (+78 kg), 5. Mészáros Csaba (-90 kg).

A két ifjúsági válogatott meggyőző versenyzéssel szerezte meg a dobogós helyét a 70 és 78 kg-ban.

Külön köszönet Fekete Mónikának a sérülése és a munkája mellett, hogy vállalta az indulást.

Kalydy Zoltán

2009. október 9.

Juniorok leányfalun

Október 3-án a Szentesi 91-esek rögbi klub utánpótlás gárdája Leányfalun szerepelt, a budapesti Exiles vendégeként. A junior bajnokságban először játszó szentesi csapatot 9 békéscsabai fiatal segítette. A mérkőzésen az Exiles csapata szerezte meg a vezetést, amire a Szentes gyorsan válaszolt, Táborosi pontszerzése révén. Ezt követően főleg a középpályán küzdöttek a labdaszerzésért a csapatok, ennek során szentesi helyezkedési hibákból Exiles pontok születtek. Végeredmény: 29-7 (10-7) Pontszerző: Táborosi Ádám 7 pont. A csapat névsora: Czakó Balázs, Csepregi Krisztián, Orovecz Ádám, Fülöp Róbert, Orovecz Csaba, Papp Zoltán, Pipis Róbert, Rónyai Dániel, Vass Zoltán, Vida-Szücs Sándor, Táborosi Ádám, Zsigár Ferenc, Szverle Tamás, Laurinyecz Gergely, Csiernyik János, Zsiros Ádám, Batki Brúnó, Vozár György, Kovács Tamás, Zdalik Miklós, Bajusz József.

A csapatról a www.szentes.rugby.hu weboldalon olvashatnak bővebben az érdeklődők.

2009. október 9.

Ismét a legjobbak között

Ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Lovasterápia Szövetség versenyét szeptember végén a Nemzetközi Gyermekmentő támogatásával. A fóti két napos megmérettetésen több, mint 300 speciális nevelési igényű lovas vett részt. A szentesi csapatot a Jó Úton-Lóháton Alapítvány kilenc versenyzője képviselte nagy sikerrel. Felkészülésük eredményességét bizonyítják a begyűjtött érmek, előkelő helyezések. A jókedvet, az átélt örömteli élményeket pedig a következő, gyerekszájból elhangzó kérdés sejteti: "Mikor megyünk ismét Fótra?"

Eredmények, játékos ügyességi verseny: 3. Benedek Antal, Horváth Zsolt, Földi Péter, Korbel Mária. Önálló lovaglás ügyességi pályán: 3. Szabó Zita, 4. Benedek Antal. Díjlovas négyszög: 2. Szabó Zita.

Voltizs (lovastorna): 1. Dékány Dóra, Földi Péter, Szénási Adrián - külön korcsoportokban. 3. Horváth Zsolt, Korbel Mária, - külön korcsoportban 4. Benedek Antal.

Még alig telt el egy hét, ismét izgulhattunk a kis lovasokért. Október 3-án Hódmezővásárhelyen is kerek évfordulós eseményen vettek részt a gyerekek, a X. Lovasterápiás Fesztiválon.

Eredmények, önálló lovaglás ügyességi pályán: 1. Horváth Zsolt, Szabó Zita, Makai Anikó - külön korcsoportokban. 2. Seres Ferenc, 3. Földi Péter, 4. Benedek Antal.

Voltizs (lovastorna): 1. Dékány Dóra, Földi Péter, Szabó Zita, Szénási Adrián - külön korcsoportokban. 2. Horváth Zsolt, Seres Ferenc - külön korcsoportban. 4. Benedek Antal

A gyerekek sikereiért Kajás, a terápiás ló is sokat dolgozott. Tulajdonosának ezúton is köszönjük!

2009. október 9.

Pótfűtés

Két ember ül a vonaton.
- Maga ügyvéd?
- Igen.
- És van ügye?
- Nincs.
- Akkor maga ügyetlen?
- De volt egy ügyem!
- Akkor maga együgyű!
- De azt is elvették.
- Tudom már! Maga ügyefogyott!

2009. október 9.

Kis kukta

  • Csabai pikánsleves
  • Rakott máj
2009. október 9.

Megyei rangadó a nyitányon

Három győzelemmel, magabiztosan nyerte csoportját a Hungerit-MetalCom Szentes női vízilabda csapata a Magyar Kupa szentesi selejtezőkörében. Az első hely azt jelenti, hogy a Szentes ott lesz a kupa november 21-i elődöntőjében, és a fináléért játszhat majd. A mieink a csoportmérkőzések során előbb az Újpest Vízilabda Utánpótlás Sportegyesületet győzték le 11-5-re, majd az Angyalföldi Sportiskola Diáksportegyesületet verték 12-2-re, végül az első helyért vívott összecsapáson a tavalyi bajnoki bronzérmes Eger sem jelentett akadályt, ezt a rangadót 8-6-ra nyerték Takács Orsolyáék. Zantleitner Krisztina vezetőedző nem értékelte túl a három győzelmet, véleménye szerint játékban pontosan ott tartanak, ahol a felkészülésük jelen szakaszában tartaniuk kell. A védekezést jól oldotta meg csapata, a támadásépítésben, azok befejezésében van még javítani való, de ezekben a napokban az edzéseken éppen ezeket a szituációkat gyakorolják folyamatosan. Ami a hétvégi bajnoki rajtot illeti, az Angyalföld elleni szombat délelőtti idénynyitón kizárólag a győzelem az elfogadható a lányoktól.

Sokkal nehezebb dolga lesz a Bodrogi Bau-Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda együttesének, akik Szegeden kezdik a bajnoki esztendőt. Vass Sándor tanítványai egy átalakuló félben lévő Szegeddel találkoznak, akik még úgy is az összecsapás esélyeseinek számítanak, hogy vezetőedzőjük, Kásás Zoltán a sportnapilapban nemes egyszerűséggel "undorítónak" nevezte saját fiai játékát a Magyar Kupa hétvégi fordulója után. A Szeged mellesleg az első négy közé szeretne kerülni a honi pontvadászatban, ezért öt olyan játékost igazoltak, akik segíthetnek valóra váltani a megyeszékhely még ennél is merészebb vízilabdás álmait. Immár a korábban Szentesen vízilabdázó Somogyi is a szegedieket erősíti, no meg az a Molnár Tamás, aki 13 esztendő után tért vissza nevelőegyesületéhez. A korábbi szegedi Éles Vilmos viszont éppen szentesi színekben keserítheti meg volt csapata életét, pikáns párharcokban tehát biztos, hogy nem szűkölködik majd a mérkőzés. A Szeged-Szentes megyei rangadó szombaton 19 órakor kezdődik a szegedi sportuszodában.

H. V.

2009. október 9.

Vezetés után vereség

Hiába szerzett kétgólos előnyt az első félidőben a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata, a hazai Kiskundorozsma fordítani tudott, és 4-2-es sikerével mindhárom pontot otthon tartotta az elmúlt hétvégi bajnoki összecsapáson. A mieink remekül kezdték a találkozót, zárt védekezésből indulva vezettek veszélyes ellentámadásokat Mihályék. Két ilyen akciót sikerült góllal is befejezni. Előbb Barna, majd a félidő közepén Hidas talált a hazai kapuba. Sőt, ezután is támadásban maradt a Szentes, még további három alkalommal szerezhetett volna újabb találatot a Kinizsi, ezek a lehetőségek azonban kihasználatlanok maradtak. Közben a dorozsmaiak is mindent megtettek az egyenlítésért, első igazán nagy helyzetüknél még a Gömörit helyettesítő Pengő kapus a helyén volt, néhány perccel később viszont már ő sem tudta megakadályozni, hogy a hazaiak megszerezzék első góljukat. A szünetig kiharcolt előny a második játékrész kezdete után három perccel elolvadt, hét minutummal később pedig már a vendéglátók voltak előnyben. A hátra lévő időben nyílt játékot láthatott a publikum mindkét fél részéről, a Szentes mindent megtett az egyenlítésért, kapufát rúgtak a mieink, de egyenlíteni már nem sikerült. Az utolsó percben a dorozsmaiak még kaptak egy büntetőt, a negyedik találatuk pedig végérvényesen eldöntötte a bajnoki pontok sorsát.

Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolója szerint a végeredmény lehetett volna akár 8-8 is, csapata egyáltalán nem játszott rosszabbul a vendéglátók együttesénél, így igazán megérdemelték volna az egy pontot. Sajnos két labdarúgójára nem számíthat a mester a szombati, Balástya elleni hazai mérkőzésen, Debrecenit és Tolnait ugyanis Kiskundorozsmán kiállította a játékvezető. A 15 órakor kezdődő találkozón nem lehet más célja a Kinizsinek, mint a győzelem, mert az eddig gyűjtött két pont egyelőre kevés az első osztályban maradáshoz.

H. V.

2009. október 9.

Újabb győzelem?

A Gödöllő elleni 7-3-as sikert követően ismét hazai környezetben lép pályára a Legrand - Szentes férfi futsal csapata. A mieink október 12-én, 20 órai kezdettel a Dunavarsány együttesét fogadják. Némethy László vezetőedző egyelőre nem sokat tud az ellenfélről, az eddigi eredményei alapján azonban nem tartozik a verhetetlen kategóriába a DTE-Royal FC, ugyanakkor óvva intett bárkit attól, hogy lebecsüljék riválisukat. A várhatóan a legjobb összeállításában szereplő Szentes ezúttal is biztonságos védekezésre törekszik majd, mindemellett igyekeznek megismételni - lehetőleg minél több szentesi drukker hathatós nézőtéri verbális támogatása segítségével - a Gödöllő ellen mutatott eredményes támadójátékukat is.

Ami az NB II-ben szereplő ifjúsági csapatot illeti, a Varga Zsolt irányította együttes első mérkőzésén hazai környezetben kapott ki a Debrecentől, hétfőn este azonban lehet javítani, hiszen a fiatalok a törökszentmiklósi Fáklya SE vendégei lesznek.

H. V.

2009. október 9.

Hamupipőke

A Hamupipőke című zenés marionett játékot láthatják a gyerekek élő szereplőkkel a Fabula Bábszínház előadásában. Október 21-én, szerdán az óvodásoknak 9 és 10.30 órakor, a kisiskolásoknak 14 órakor kezdődik az előadás a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Burgundia királyának udvari bolondja gyakran szórakoztatja bábjátékkal a királyt és annak udvartartását. Ezúttal a jól ismert Hamupipőke mesét adják elő korabeli ruhákba öltöztetett marionett bábokkal. A mesében a szelídség, a hűség és a szorgalom elnyeri jutalmát.

2009. október 9.

Új Élet Fa

Az önkormányzat facsemetéket ajándékoz az előző hónapokban született új városlakóknak. Az Új Élet Fa átadására október 14-én, szerdán 15 órakor kerül sor a városháza udvarán, ünnepélyes keretek között.

2009. október 9.

Halloweenre készülnek

A gyermek klub szervezői október 13-án, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ezen a délutánon a gyerekek a Halloweenre készítenek különböző tárgyakat. A szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával ragasztót és ollót.

A délutáni matinén legközelebb október 20-án, kedden 17 órától szórakozhatnak az apróságok. Bővebb információ kapható a helyszínen vagy a 314-211-es telefonon. A foglalkozásokra a belépés díjtalan.

2009. október 9.

Gördülnek

A St. Jupát SE. nyílt napot rendez október 17-én, szombaton. A program keretében délelőtt megszervezik a Gördülő generációk kerékpártúrát, a csapat - melynek tagjai lehetnek mindazok, akik már, illetve akik még tudnak biciklizni - a Dózsa-ház (Csongrádi út 2.) mellől 10 órakor indul. A részvétel sem speciális kerékpárt, sem különleges felszerelést nem igényel. A programhoz az egyesület túravezetőket és gyorsszervizt biztosít.

Délután, 15 és 17 óra között lehetőség lesz szakszerű biztosítással falmászásra, illetve kormányosok segítségével és mentőmellénnyel túrakenuzásra a Kurca városi szakaszán. A kenuzáshoz kormányost és a programhoz szükséges felszereléseket az egyesület biztosít.A nyílt nappal kapcsolatban bővebb információk találhatók a www.programok.jupat.hu internetes oldalon, illetve telefonon is lehet érdeklődni, a 20/321-1693-as számon.

2009. október 9.

Családi események

Született: Mihály Róbert Zoltánnak és Piti Mária Rozáliának Ruben, Misik Albertnek és Bodnár Katalinnak Fanni Evelin, Dancsó Flóriánnak és Molnár-Farkas Anikónak Zsanett, Sebesi Márknak és Vas Ilonának Fanni Lilli, Juhász Gábornak és Géró Reginának Gábor, Varga Csabának és Kása Gabriellának Bálint Róbert nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Váczi Sándor és Balogh Julianna Krisztina, Mózer Ferenc és Tibrik Erzsébet.

Elhunyt: Sipos Ferenc József, Czirbus Imre, Kovácsházi Andrásné Bódi Zsuzsanna, Barna Sándorné Szabó Anna Viktória, Tari Ferencné Kádár Matild, Trója Péter Pál.