2009. október 9.

Felrobbantották a tiszai hidat

Évfordulónaptár - 2009.

100 éve, 1909. okt. 3-án Szentes székhellyel megalakult a Csongrád Vármegyei Tűzoltó Szövetség. Elnök dr. Cicatricis Lajos alispán, alelnök Tolnafy Béla jegyző.

160 éve, 1849. október elején Szentesre egy századnyi állandó gyalogos császári katonaság érkezett. Katonai térparancsnok: Debnár József nyugalmazott lovaskapitány.

40 éve, 1969. okt. 4-5. Megtartották a szentesi születésű, de a városból elszármazott szentesiek első baráti találkozóját. Utóbb ebből a kezdeményezésből nőtt ki a ma is működő Budapesten Élő Szentesiek Baráti Köre.

25 éve, 1984. okt. 5-én ünnepi tanácsülést tartottak Szentes felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére. A meghívott vendégek között helyet foglaltak a 2. Ukrán Front egykori katonái (Go-lubkov V. P., Akopján J. Sz., Muszatyenkó A. Ty. és Tol-sztüh V. P.), akik 1944. okt. 8-án részt vettek a város felszabadításában. Ünnepi beszédet mondott Dóczi Gábor tanácselnök. - A Városi Galéria kistermében levéltári dokumentumkiállítás nyílt Sima Ferenc és Sima László életéről és munkásságáról.

160 éve, 1849. okt. 6-án Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt, Aradon pedig a honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét.

65 éve, 1944. okt. 6-án A 2. Ukrán Front csapatai megkezdték a hadműveletet a Tiszántúl elfoglalására. A támadás első napján a 3. magyar hadsereg védelmi vonalát kb. 100 km-es szélességben és 40 km-es mélységben áttörték. A 23. magyar tábori gyaloghadosztály erői Szegedre vonultak vissza, a 8. tábori póthadosztály egységei Hódmezővásárhely- Mindszent-Szentes határába húzódtak. - A németek a Tisza vonalának védelmét követelték a magyaroktól. A 3. magyar hadsereg parancsnokságának sikerült is a csapatok zömét a Tisza mögé visszavonni. A magyar erők Szentestől viszonylag távol, a Tisza jobb partján Csongrád és Mindszent térségében foglalták el állásaikat. (A szovjet alakulatok az elkövetkező napokban súlyos harcokat vívtak ezekkel a csapatokkal a tiszai átkelőhelyek megszerzéséért.) Az esti órákban néhány szovjet bombázó repülőgép jelent meg Szentes légterében. A város térségében 8-10 bombát dobtak le; jelentősebb anyagi kár nem keletkezett.

65 éve, 1944. okt. 8. Az aláaknázott tiszai hidat a hajnali, más források szerint a déli órákban felrobbantották. A robbantást egy magyar zászlósnak és két katonának kellett volna végrehajtania, ők azonban megtagadták azt. A hidat azonban nem sikerült megmenteniük, ugyanis német SS-katonák mindhármukat agyonlőtték, és ők maguk hajtották végre a robbantást. - Az 53. szovjet hadsereg 57. hadtestének 228. Voznyeszenszki lövészhadosztálya, Jeszin őrnagy vezetésével Hódmezővásárhely felől Mindszent-Szentes határában elérték a Tiszát, és ott hídfőt foglalva biztosították ezt a felvonulási szakaszt. Az önálló 18. harckocsi hadtest alakulatai Hódmezővásárhely felől a kora délutáni órákban Szentes határába érkeztek. A Vásárhelyi útról rövid ideig lőtték a várost, s miután semmiféle ellenállást nem tapasztaltak, bevonultak Szentesre.

40 éve, 1969. okt. 8-án első alkalommal osztották ki a kiemelkedő társadalmi munkáért és városfejlesztésért járó "Szentes város fejlesztéséért" elnevezésű emlékplakettet. Az emlékérmet elsőként kapta meg Drahos István grafikusművész özvegye, a Drahos-terem felavatása alkalmával.

20 éve, 1989. okt. 8-án hatályba lépett a tanács rendelete a város címerének és zászlajának megalkotásáról, használatáról. A várossá válás 425. és a felszabadulás 45. évfordulójára rendezett ünnepi tanácsülés felkért szónoka dr. Barta László történész, levéltár-igazgató volt. - Balázs Árpád zeneszerző, városunk szülötte és díszpolgára egy kantátát komponált Szentes várossá válásának 425 éves évfordulójának alkalmából. A "Kommentárok Horváth Mihály szavaira" című zenemű ősbemutatójára az ünnepi tanácsülésen került sor.

Összeállította:
Labádi Lajos