XLI. évfolyam 5. szám

2009. február 6.

Belgyógyász-hiány

Már csak hónapokra előre adnak időpontot a szakrendelésen

Dr Földesi Irén a betelt naptárát mutatja

Átalakult a járóbeteg szakellátás keretében végzett belgyógyászati szakrendelés a Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézetében. Az újításra azért volt szükség, mert csökkent az orvosok száma, viszont az elmúlt évek tükrében belgyógyászati panaszokkal egyre többen fordulnak szakorvoshoz. Így a továbbiakban képtelenség a vért is a diabetológiai rendelés keretében levenni a betegektől. A pácienseknek ezért a sürgősségi tömbbe kell menniük, ahol a laboratóriumban történik meg a vérvétel. A páciensek körében nem túl népszerű az intézkedés.

2009. február 6.

Látogatási és felvételi tilalom az otthonban

Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés jelentkezett a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban. A tünetek egyértelműen a Calici vírusra utalnak, de a bakteriológiai vizsgálat eredményét csak február 6-án kapja meg az intézmény, ahol egyelőre látogatási és felvételi tilalom van érvényben. A tilalmat csak az utolsó betegen történő tünetek jelentkezése után hét nappal oldják fel. Mintegy 30-40 lakó már átesett a betegségen, influenzás lakó azonban egy sincs az otthonban.

2009. február 6.

Kötvénykibocsátás kérdőjelekkel

Fidesz frakció a parlament feloszlatásáról

Az eddigi kötvénykibocsátás hozadéka eredményes volt, tudtuk meg a képviselő-testület január végi ülésén. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a testületet, hogy a kötvénykibocsátás, illetve a hitelstruktúra átrendezése tényleges kamatbevétellel, és a kamatok változtatásával összességében 70,3 millió forinttal járult hozzá a költségvetés egyensúlyához.

A kötvénykibocsátás a pénzügyi egyensúly szempontjából ebben a kiélezett gazdasági helyzetben is sikeres volt, jelentette ki a polgármester, majd Kálmán János érdeklődésére válaszolva elmondta: a kötvényt 2013-ban kezdi el törleszteni az önkormányzat.

2009. február 6.

Közcélú foglalkoztatás

Ajánlólevelet is jelet a megbízható munka

Jelenleg Szentesen 3-400 körüli azok száma, akik koruk, képességeik és készségeik alapján munkát végezhetnének, de valamiért kikerültek a munka világából, s az önkormányzat segélyezési rendszerének keretein belül kapnak rendszeres támogatást. Nagy részük, mintegy 200-240 ember számára segítséget jelent, hogy közcélú foglalkoztatásban dolgozhatnak a következő időszakban, s ezáltal havonta munkabért kapnak.

Az önkormányzati intézményeknél dolgoznak majd különböző beosztásban, munkakörben a program keretében az emberek, köztük az oktatási és szociális intézményekben, a városellátó intézményben és a tűzoltóságnál. Elhelyezésüket a munkahelyeknél igényfelmérés előzte meg, illetve a polgármesteri hivatal munkatársai mindenkivel egyénileg elbeszélgetnek, felmérik képességeiket, munkatapasztalataikat és egészségi állapotukat, hogy mindenki olyan helyre kerüljön, amely ezeknek megfelel.

2009. február 6.

Első díjas a Paraván

Évfordulónaptár - 2009.

90 éve, 1919. február 1-jén Jócsák Kálmán kormánybiztos nyugdíjazta dr. Nagy Sándor alispánt; az alispáni teendőket ettől kezdve dr. Csergő Károly vármegyei II. főjegyző látta el.

75 éve, 1934. február 1-jén megalakult a "Hargitavár-aljai" Jelképes Székelyközség szentesi társközsége.

60 éve, 1949. február 1-jén a Szentesi Nemzeti Bizottság megtartotta utolsó ülését. Téli Lajos alelnök megállapította, hogy "a Nemzeti Bizottság hivatását teljes mértékben betöltötte. Önzetlen, fáradhatatlan munkát végzett". Kérte a jelenlévőket, hogy "a Magyar Függetlenségi Front Népi Bizottságában is hasonló módon dolgozzanak". - Megalakult a Magyar Függetlenségi Népfront ideiglenes országos tanácsa. Elnök Rákosi Mátyás, alelnökök Dobi István és Erdei Ferenc, titkár Rajk László.

2009. február 6.

Bővülő menetrend, csökkenő menetidők a vasútnál

A 2008. december 14-én életbe lépett vasúti menetrendben maradt az ütemes közlekedés, sőt egy néhány új vonattal még ki is egészült.

A Szolnok - Hódmezővásárhely viszonylatú ütemes vonatok továbbra is 4.30-20.30-ig minden páros óra 30-kor indulnak, illetve találkoznak Szentesen.

Ezen felül sűrítő betétjárat a közvetlen pesti gyors 5.33-kor, valamint munkanapokon a 13.23-kor Szolnokra induló új, valamint az onnan 15.31, 17.31 és 19.31-kor érkező vonat. Szolnokon át napi 10 alkalommal lehet Budapestre utazni, 2 óra 59 perc alatt a közvetlen és a szolnoki átszállásos esetekben is. Szajolban közvetlen csatlakozással szintén napi 10 esetben lehet Debrecenbe jutni, mindössze 2 óra 55 perc alatt.

2009. február 6.

Eltitkolt szerelmi öngyilkosság

Százhúsz éve történt - Rudolf trónörökös rejtélyes halála

1889. január utolsó napján szenzációs hírt röppentettek fel a hazai és külföldi újságok: Rudolf trónörökös meghalt! Ferenc József osztrák császár és magyar király egyetlen fia, aki csak néhány hónapja töltötte be 30. életévét, rendkívül nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon, akárcsak édesanyja, Erzsébet királyné. Rudolf volt a magyar korona várományosa, s köztudott dolognak számított, hogy szimpátiával viseltetik a magyar nemzet iránt. Őszinte érdeklődését jelezte, hogy kiválóan megtanult magyarul, jól ismerte a magyar irodalmat, történelmet, festészetet és zenét, továbbá behatóan megismerkedett a magyar közjoggal. Jó kapcsolatokat ápolt a magyarországi vezető körökkel, amelyek viszonzásként 1878-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává, majd néhány évvel később a budapesti tudományegyetem tiszteletbeli doktorává választották az ifjú főherceget. Nagy várakozással tekintettek uralkodása elé; annál megdöbbentőbben hatott a hír: Rudolf koronaörökös halott!

2009. február 6.

Bizottságok az önkormányzatban

El lehet mondani, hogy Móra József elnöksége alatt működik a leghosszabb nevű bizottság az önkormányzatban. A több feladatot ellátó grémium összetétele (3-3 szocialista, illetve Fidesz frakcióból, és 1 független tagból áll) lényegében a képviselő-testület felállását tükrözi vissza. És ami nagyon fontos, a tagság kiváló együttműködésről tesz tanúbizonyságot a munkában, szögezi le az elnök. A bizottság hatáskörébe utalt előterjesztéseket minden alkalommal megtárgyalják.

A kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi, és külügyi kapcsolatok bizottságában nagyobb részt az idegenforgalommal való előterjesztések kerültek mostanában a képviselők elé. Ilyen a város idegenforgalmi programja, amit már korábban megalkotott a testület. Elkészült az idegenforgalmi koncepció, tárgyalták a Széchenyi liget középtávú fejlesztési tervét, melyet a testület elfogadott. A kereskedelmi tárgyú előterjesztések ritkábbak, általában az év végi díjmegállapításról szólnak, ilyen például a közterület-használat ügye.

2009. február 6.

Pedagógus díszoklevél

Felhívjuk a szentesi nyugdíjas pedagógusok figyelmét arra, hogy a díszoklevél adományozása iránti igények benyújtási határideje február 25.

Díszoklevél adományozására jogosult az a pedagógus, aki legalább 30 év szolgálati idővel rendelkezik, és óvónői, tanítói, tanári oklevelét 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt szerezte.

Jelentkezni lehet a polgármesteri hivatal művelődési irodáján személyesen, levélben vagy telefonon (Kossuth tér 6. sz. I. emelet 214-es számú szoba, telefonszám: 63/510- 368) a díszoklevél igénylésével kapcsolatos ügyintézés miatt. A gyémánt-, vas-, rubindiploma kérelemhez az önéletrajz mellett a korábbi díszoklevél másolatát mellékelni kell.

Kérelem benyújtásához szükséges okiratok: eredeti oklevél másolata, rövid szakmai önéletrajz (állomáshely, beosztás, kitüntetés), szolgálati idő igazolása (munkakönyv), adóazonosító jel, TAJ-szám, nyilatkozat, hogy hol kívánja átvenni a díszoklevelet.

2009. február 6.

Szeszélyes nyár

A városi könyvtárban működő filmklubban február 10-én, kedden 18 órától a Szeszélyes nyár című csehszlovák filmvígjátékot vetítik. Három jóbarát, a fürdőmester, a pap és az őrnagy mint annyi éve, ezen a nyáron is együtt üldögélnek a városka kis tavának partján sörözgetve, beszélgetve, emlékezve, álmodozva. Az idill szinte csodálatos, amikor megjelenik Arnost, a mutatványos és szépséges partnernője, Anna.

2009. február 6.

A nőalakokról

Romantikus nőalakok a 19. századi magyar irodalomban címmel Poszler György tanár előadására kerül sor február 11-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. február 6.

Növendékek zenélnek

A Lajtha László művészeti iskolában rendezik meg a Volt növendékek hangversenyét február 14-én, szombaton 16 órakor. Előadók: Dani Imre, Dom-ján Emese, Geréby Dóra, Halmai Bianka, Horváth Henrietta, Perczel Tamás, Péntek Ágnes, Pintér Bence, Szabó Erika, Vágó Veronika. A hangversenybérletek érvényesek, de belépő is váltható.

2009. február 6.

Hat perc alatt fogták el a rablókat

Két halálos kimenetelű baleset is történt az elmúlt napokban városunk közelében. Január 27-én, a délelőtti órákban, a Nagymá-gocs és Székkutas közötti 4405-ös jelzésű úton, az orosházi útkereszteződés előtt mintegy 900 méterre egy szegedi, 27 esztendős férfi által vezetett Audi eddig ismeretlen okból - egyenes útszakaszon - áttért a menetirány szerinti baloldalra, majd az út szélén álló fának csapódott. A gépjármű vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, míg a mellette ülő 25 éves, szintén szegedi lakost mentőhelikopterrel szállították a megyeszékhelyre, az újklinikára. Az utas fejsérülései azonban olyan súlyosak voltak, hogy még aznap elhunyt.

2009. február 6.

Eredményes horgászok

A Gerecz Elemér Sport-horgász Egyesület január 25-én tartotta éves beszámoló közgyűlését a Tóth József utcai ifjúsági házban. Füsti Molnár Lajos elnök megnyitójában köszöntötte a közgyűlés vendégeit: Dr. Sztantics Csaba jegyzőt, Dr. Petrik Orbán-t, a Csm-i Horgász Szövetség elnökét, Láda Gáspár ügyvezető elnököt, a helyi rendőrkapitányság képviselőjét, a vajdasági magyarkanizsai és horgosi horgászegyesületek küldöttségét, valamint a társ horgászegyesületek képviselőit. Azt követően megemlékeztek az örök horgászbirodalomba távozott horgásztársakra.

2009. február 6.

Daloló pacsirták

Január 29-én első alkalommal rendezett népdaléneklési versenyt a Petőfi Sándor Általános Iskola a nagycsoportos óvodásoknak. A népes gyermekcsapatot és kísérőiket Mészáros László iskolaigazgató köszöntötte, majd verses-zenés műsorral kedveskedetek az iskolában tanuló gyerekek a vendégeknek. A nagy létszámra való tekintettel két helyszínen (3-3 tagú zsűri előtt) versenyezhettek az ovisok. Minden kisgyermek két dallal és egy mondókával készült.

A verseny értékelése a következő, 1. hely: Török Vencel ( Szent Anna óvoda), Besze Adrienn ( Rákóczi utca), Fazekas Levente (Apponyi), Dénes Lili (Damjanich). 2. hely: Csatlós Flóra, Vidovics Panna (Szent Anna), Kajtár Krisztina (Apponyi), Drahota Szabó István (Bocskai). 3. hely: Kovács Hédi ( Kossuth), Nyíri Boglárka (Szent Anna), Tóth Dominika (Apponyi), Harangozó Márk (Apponyi). Különdíjban részesültek: Gajda Szabina és Szabó Dániel (Kossuth), Csatordai Janka és Dávid Lora (Damjanich). Külön köszönjük a szülők és az óvónők lelkiismeretes munkáját!

Darabosné Horváth Ildikó
munkaközösség-vezető

2009. február 6.

Barangolás

A Szabadidős Sportklub Európa programot szervez, melynek állomása Ausztria. A május 30-június 2-ig tartó kirándulásra a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében várják a jelentkezőket szerdánként 15-17 óra között. A Barangolás Ausztriában elnevezésű 3 napos kiránduláson több helyszínt meglátogatnak majd a jelenlévők. Bővebb információ kérhető Léhi Gábor klubelnöktől a 314-399 telefonon.

2009. február 6.

Vízilabda tagozat a gimnáziumban

A sport és az idegen nyelv lesz a hangsúlyos

A jövő vízipólós generációját nevelik majd az iskolában

A következő tanévtől sporttagozat indul a Horváth Mihály Gimnáziumban, létrehozására már meg is érkezett az engedély az intézmény fenntartójától, a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatja a kezdeményezést. Igaz néhány évvel ezelőtt volt már ilyen irányú próbálkozás a középiskolában, de most egy sportágra specializálódna a tagozat, kizárólag a vízilabda és az úszás kerülne előtérbe a képzésben.

Még ősszel keresték meg a gimnázium igazgatónőjét a vízilabda szakosztály elnökségtől azzal az ötlettel, hogy a sportágra építve tagozatot kellene létrehozni az iskolában. - Az elképzelés alapja a vízilabda nagy helyi hagyományaiban gyökerezett, hiszen azt lehet mondani, hogy a megyében itt van a legnagyobb múltja ennek a sportnak. Minden családban legalább egy-két ember kötődik valamilyen módon a vízipólóhoz vagy az úszáshoz. Így körvonalazódott, hogy más sportágat nem vonnának be a képzésbe - tájékoztatta lapunkat H. Szabó Réka.

2009. február 6.

Itt a farsang, áll a bál

Ezekben a hetekben tartjuk a farsangot, mely a karácsonyi ünnepkör végétől, vízkereszttől, azaz január 6-tól a nagyböjt kezdetéig, hamvazó szerdáig tart. A német eredetű fasching szóból származó kifejezés is erre utal, hiszen húshagyókeddet jelent, ami a húsvétot megelőző böjt kezdetére utal. Változó hosszúságú ünnep.

A farsanghoz a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik jelentős vallási ünnep, alapvetően gazdag néphagyományon nyugszik. Bár ebben az időszakban, február 2-án, azaz karácsony 40. napján ünnepeli a római katolikus egyház Jézus templomi bemutatását. Ezt az ünnepet Gyertyaszentelő Boldogasszonynak is nevezik, ekkor gyertyákat szentelnek Simeon éneke nyomán, hogy megjelenjék Jézus világosságával a pogányoknak. A gyertya magát Krisztust jelképezi, testét a viasz, lelkét a cérna, istenségét pedig a világosság ábrázolja. Szintén ebben az időszakban a római katolikus egyház megemlékezik Pál megtéréséről is, a pálfordulás vasárnapja január 25. volt. Ez különösen hangsúlyos 2008-ban, mert az apostol 2000 éve született meg.

2009. február 6.

Asztrológia

A laikusok és hozzáértők számára egyaránt ajánlott előadást és kötetlen beszélgetést tart Valódi asztrológia a középkorból címmel Tamáskovits Gyula, CMA asztrológus. A február 12-én, csütörtökön 18 órakor kezdődő előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak a Galéria Kávéház és Étteremben.

2009. február 6.

Kertbarátok

A Király István Kertbarát kör február 9-én, hétfőn 18 órakor tartja összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A találkozón kötetlenül beszélgetnek a farsangról a kertbarátok. Meghívott vendég Zsíros Katalin tanárnő, néprajzkutató.

2009. február 6.

Operettgála

Farsangi operettgálát rendeznek a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ nagytermében február 16-án, hétfőn 19 órakor. Az egész estés fergeteges operettshow sztárvendége Kovács Zsuzsa. Jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. február 6.

A felújítás utolsó fázisa

Együtt a város megújulásáért

Összefoglaló munka, záró dokumentáció, "projekt-könyv" jelent meg a Református Nagytemplom és a volt református bérház - ma Szentesi Református Idősek Otthona - renoválásáról, valamint a Kiss Bálint utca felújításáról Együtt a város megújulásáért címmel. A pályázati támogatásból kiadott, hivatalos könyvterjesztésben nem kapható összeállítás, az épületek történetét foglalja össze és megismerteti az olvasót azzal az összefogással, aminek köszönhetően megújult Szentes városközpontjának két meghatározó épülete, valamint a köztük lévő utca.

2009. február 6.

Papp Imre írásai könyvben

Az egykori helybeli reformátusok ünnepi szokásairól ad hiteles, részletező képet a Szentesi Múzeum Füzetei sorozat negyedik kötete. Az emberi élet fordulóinak ünnepi szokásai a szentesi reformátusok körében címet viselő könyv a közelmúltban látott napvilágot.

Ez az egyik legkevésbé kutatott területe a néprajznak, de azért is figyelmet érdemel ez a válogatás, mert Papp Imre önkéntes néprajzi gyűjtő munkáiból készült. ". Papp Imre írásai hiánypótlóak, hiszen a protestáns népi vallásosság világáról még nem igazán készült hasonló igényességgel és részletességgel összeállított dolgozat" - írja előszavában Mód László néprajzkutató. A kötet szerkesztőjétől azt is megtudhatjuk, hogy az 1973-ban elhunyt presbiter-parasztember tanulmányai azért bizonyultak egyedülálló forrásnak, mert a szerző maga is benne élt abban a világban, melyet dolgozataiban ábrázolt.

2009. február 6.

Folytatják a munkát

Novemberben hírt adtunk az "Állatterápiák a fogyatékos emberekért" című Európai Bizottság által támogatott projektről, melynek magyarországi résztvevője a Jó Úton-Lóháton Alapítvány. A törökországi Izmír után január 22-26. között Olaszországban, Veronában folytattuk a munkát. A találkozón, melyen részt vettek a török, román, olasz partnerek is, kérdőívet dolgoztunk ki, hogy összegyűjtsük Európa-szerte, mely szervezetek, hol fejlesztenek, milyen állattal, módszerrel és eredménnyel fogyatékkal élő embereket. Az anyagot CD-n tesszük elérhetővé a projekt befejezésekor, illetve munkánk, az eddigi eredmények megtekinthetők a www.jouton-lohaton valamint a http://euanimaltherapy.europole.org/ honlapon, amely hamarosan magyar nyelven is olvasható lesz teljes terjedelmében. Ha van észrevételük a témával kapcsolatban, szívesen fogadjuk!

A projekt szentesi képviselője friss információt is megoszt az olvasókkal: az "Állatterápiák a fogyatékos emberekért" című projekt következő összejövetele májusban lesz Szentesen, ahol a külföldi partnerek is jelen lesznek és folytatják a megkezdett munkát.

Kézsmárkiné Piti Irén

2009. február 6.

Farsangi teremfoci

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi hagyományos farsangi teremlabdarúgó tornáját március 7-8-án a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A megmérettetésen részt vehetnek felnőtt amatőr sportolók, igazoltak (csak megyei II. osztályig) 10-10 fős csapatokkal (legfeljebb 16 csapat részvételével). Nevezni lehet február 18-ig, nevezési díj befizetésével szerdánként 15-17 óra között a klub Tóth József u. 28/A sz. alatti helyiségében. (A szervező kéri a vidéki csapatokat, hogy a nevezési díjat postán juttassák el, február 18-ig). Sorsolás és technikai értekezlet február 25-én, 17 órakor lesz a Tóth József utcai klubban. Az 1-2-3. helyezett csapatoknak és a legjobb góllövőnek serleget és oklevelet adnak.

2009. február 6.

A Vasas következik

Három mérkőzés, köztük a Honvéd-Domino-Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi OB I-es bajnoki vízilabda találkozó is 13-5-ös végeredménnyel zárult az elmúlt hétvégén. Két hete a mieink ugyancsak a fővárosban szenvedtek vereséget, akkor a Ferencvárostól. A Fradi elleni összecsapást követően Vass Sándor, a Szentes vezetőedzője arról beszélt, hogy játékosai nem tartották be a találkozó előtt megbeszélteket, és önmagukhoz képest is gyengén vízilabdáztak. Ezúttal azonban - a vereség ellenére - dicsért a mester, a játékosok a megbeszéltek nagy részét megvalósították, és akár szorosabb eredményt is elérhettek volna a klasszisok sorát felvonultató Honvéddal szemben. A mérkőzésen hosszú idő után újra szentesi színekben szerepelt Szénászki Zsolt, akinek a jelenléte Vass edző szerint érezhetően pozitívan hatott a játékostársakra. A Szentes legközelebb február 11-én, szerdán este 18 órakor játszik bajnokit, ezen a napon a magyar sztáralakulat, a Vasas látogat a ligeti uszodába. Az igazán fontos összecsapás azonban három nappal később következik, ekkor ugyan is a Fehérvár lesz a hazai ellenfél. Addig ezen a héten erőnléti edzések, szombaton pedig egy egyiptomi csapat elleni kétkapus edzés szerepel a programban.

H. V.

2009. február 6.

Szentes-Fradi a csarnokban

Vereséget szenvedett a Legrand-MetalCom-Szentes férfi futsal csapata az első tavaszinak nevezett fordulóban, a Colorspectrum Aramis ellen. A mieink 6-1-re kaptak ki a jelenleg második helyen álló ellenfelüktől. Február 9-én, hétfőn este 20 órakor a Dr. Papp László Sportcsarnokban a Ferencváros lesz Némethy László tanítványainak ellenfele.

H.V.

2009. február 6.

Firenzében edzőtáboroztak

Olaszországi edzőtáborozáson vett részt a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda csapata az elmúlt héten. Dr. Tóth Gyula és tanítványai Firenzében vendégeskedtek a Fiorentina Wa-terpolo Giotti otthonában, annál az együttesnél, amely többek között Stieber Mercédesz és Drávucz Rita kenyéradója. Dr. Tóth a hazaérkezést követően elmondta, hogy fantasztikus körülmények között készülhettek, délelőtt és délután edzettek, kétkapus foglalkozásokat tartottak a vendéglátóikkal, és megmérkőztek a harmadik helyen álló Padovával is, akiktől szoros mérkőzésen szenvedtek 11-10-es vereséget. Összességében elmondható, hogy a szakmai része az edzőtáborozásnak maximálisan jól sikerült, sajnos néhány játékos lebetegedett, így a hét nagy kérdése egyelőre az, hogy a február 7-i, Eger elleni bajnoki mérkőzésen ki tudja majd vállalni a játékot. Bízunk benne, hogy a betegek meggyógyulnak, és idegenben is szentesi győzelem születik majd, annál is inkább, mert a Heves megyeiek mindössze kettő ponttal állnak a mieink mögött a bajnoki táblázaton.

H. V.

2009. február 6.

Egy százalék az Új Hajtásnak

Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület (adószáma: 18470776-1-06). Az Új Hajtás 18 éve működik, tevékenységét teljesen ingyen végzi, fiatalokkal foglalkozik (táncházat rendez, táborozást szervez, rádióműsort szerkeszt). Kérjük a tisztelt adózókat, ha egyetért programunkkal, adója 1 százalékával segítse munkánkat.

2009. február 6.

Debreceni rossz rajt

Vereséggel kezdte a tavaszi idényt a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete. A mieink Debrecenben szenvedtek 5-3-as vereséget a házigazdáktól. Mint ahogy azt Szabó Lászlótól, az egyesület elnökétől, és egyben játékosától megtudtuk, a második körben összeszedtek egy 80-90 fás hátrányt, amit a későbbiek során már nem tudtak ledolgozni. A csapat következő ellenfele február 08-án, vasárnap 10 órakor a szentesi MÁV tekepályán a Szanki OBSE együttese lesz, ellenük mindenképpen győzelmet vár Szabó László.

Jegyzőkönyv: Teke NB II. 10. forduló. Debreceni EAC-Szentesi Vasutas TE  5-3 (3077-2992). Szentesi pontszerzők: Szabó László 534, Máté György 513, Kovács István 498.

H. V.

2009. február 6.

Életmódunk.

Életmódunk a hétköznapokban címmel Cserbik Attila bibliaoktató tart előadást február 12-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. február 6.

A nyolc között a fiatal futsalosok

Csoportelsők az ifik

Az elmúlt szombaton a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezték meg az U21-es futsal bajnokság utolsó csoportkörét. Fontos forduló volt ez, mivel a játéknap előtt a szentesi fiatalok a Kecskeméttel azonos pontszámmal vezették a tabellát. A mindent eldöntő, ki-ki mérkőzésen aztán izgalmas összecsapáson, gólerős második félidei játékkal a Legrand-MetalCom-Szen-tes együttese 7-0-ra diadalmaskodott a Fáklya S.E. ellen, így csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé, ahol már oda-visszavágós alapon dől el a továbbjutás. A négy közé jutásért nagy valószínűség szerint a Cső-Montage hasonló korú fiataljaival mérkőznek majd a mieink. A Kecskemét elleni mérkőzésen Szeles Dániel kétszer, Simon Olivér, Tóth Zoltán, Török Patrik, Török Márk és Tirpák Ramón egyszer-egyszer volt eredményes.

H. V.

2009. február 6.

Pótfűtés

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kék város. Kék utcák, kék parkok, kék kertekben kék emberek kék paradicsomot termesztettek. A várost átszelő kék folyó partján állt egy kék palota, s annak egyik kék szobájában üldögélt egy kicsi piros törpe, és ezt mondta magában:
- Hű, de nem illek én ebbe a mesébe!

2009. február 6.

Kis kukta

  • Csongrádi tepsis csirke
  • Kakaós csiga
2009. február 6.

Koncert

A SZEFRIKÖZ együttes - Szentes Felsőpárti Ifjúsági Közösség Zenekara - február 13-án, pénteken 18 órakor koncertezik a Művelődési és Ifjúsági Ház pódiumtermében.

Az együttes gitárokkal, hegedűvel, fuvolával, furulyával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel lép a színpadra. Műsorukon főleg instrumentális, de egy-egy a zsidó zenei hagyományt illetve a rockosabb zenei anyagot felidéző dallal is megismerkedhet a közönség. A koncert után a helyszínen a zenekar tavaly megjelent CD-je is megvásárolható.

2009. február 6.

Tankönyv-kiállítás

Tankönyv, taneszköz kiállítást és vásárt rendeznek február 10-én, kedden 14-17 óráig a Művelődési és Ifjúsági Házban. A helyszínen több kiadó (Apáczai, Maxim, Mozaik, Nemzeti, stb.) tankönyv, tanítást segítő kínálatát tekinthetik meg a látogatók. Érdemes ellátogatni a művelődési házba, mert a vásárláson kívül megrendelhetők a kiadványok, valamint árengedményt is ígérnek a kiadók, nemcsak az intézményeknek, hanem a magánszemélyeknek is.

2009. február 6.

Családi események

Született: Ladányi Józsefnek és Tibrik Ágnesnek Viktor, Erdélyi Istvánnak és Pusztai Katalinnak Emese, Bullás Andrásnak és Baranyi Szilviának Nóra, Gulyás Sándornak és Mező Nóra Andreának, Servánszki Valter Gyulának és Török Máriának Cintia nevű gyermeke.

Elhunyt: Balla László, Kurusta Pál, Farkas Istvánné Tibrik Terézia, Czakó Sándor, Szombathelyi János.