2009. február 6.

Kötvénykibocsátás kérdőjelekkel

Fidesz frakció a parlament feloszlatásáról

Az eddigi kötvénykibocsátás hozadéka eredményes volt, tudtuk meg a képviselő-testület január végi ülésén. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a testületet, hogy a kötvénykibocsátás, illetve a hitelstruktúra átrendezése tényleges kamatbevétellel, és a kamatok változtatásával összességében 70,3 millió forinttal járult hozzá a költségvetés egyensúlyához.

A kötvénykibocsátás a pénzügyi egyensúly szempontjából ebben a kiélezett gazdasági helyzetben is sikeres volt, jelentette ki a polgármester, majd Kálmán János érdeklődésére válaszolva elmondta: a kötvényt 2013-ban kezdi el törleszteni az önkormányzat.

- Míg azt meg nem kezdjük, addig egy nyilvántartási ügy az egész, költségvetési hatása nincs a dolognak - tájékoztatott Szirbik Imre. - Mivel a törlesztések is svájci frankban számítódnak egyetlenegy esetben lehet probléma, mégpedig az árfolyamveszteségnél. Ez mindig a törlesztést megvalósító negyedév utolsó napján érvényes árfolyamot jelenti. Hamarabb is vásárolhatunk ki svájci frankot, ha úgy ítéljük meg, hogy azon a napon az árfolyam kedvezőbb-nek látszik, mint a korábbi tendenciák, illetve, ha úgy jósolunk, és ez most tényleg a jóslás-kategória, hogy majd a törlesztés napján magasabb lesz az árfolyam, és akkor egy alacsonyabb árfolyam mellet manőverezünk. Köznapi nyelven ezt hívják valutaspekulációnak. Ebbe a hektikus árfolyamokba ma nem szabad belenyúlni - figyelmeztetett a polgármester.

A továbbiakban a Fidesz frakció nevében Kálmán János képviselő kérte a testületet, hogy támogassák a parlament feloszlatását, hiszen annak nincs félnivalója, aki jól dolgozik. Szirbik Imre polgármester elmondta: a parlament a napokban már döntött a témában. Egy valamiről azért el kell gondolkodnunk, hogy mennyire ellentmondásos az egész: Ha az országgyűlés most oszlatná fel magát, akkor utána csak 386 tagú parlamentet lehetne választani. Ha komolyan gondolja azt valaki, hogy kisebb parlamentet akar, akkor az országgyűlésről szóló ide vonatkozó törvényt előbb módosítani kellene, azután jöhetne a választás. Csak ennyire komoly a felvetés a válság kellős közepén - hangsúlyozta a polgármester.

Törőcsik Zoltán így fogalmazott: az országos ügyek talán nem egészen tartoznak a szentesi képviselők feladatai közé. Ha már így van, akkor legalább a saját ügyeinket intézzük úgy, hogy példamutatók legyünk az országban. Aztán elmondott egy történetet:

- Az elmúlt havas, síkos időszakban találkoztam egy idős hölggyel. A nyolcvanhoz közeli egyedül élő aszszony a kerékpárját tolta az utcán. Mondom neki: Marika néni, ilyen időben miért járkál az utcán, miért nem szól a szomszédnak, miért nem telefonál, hogy kell valami a házhoz? Azt mondja: Zolikám, nekem olyan telefonom van, hogy még videózni is lehet vele, csak hát a szürke hályogtól nem látom a billentyűket. Mondom neki, majd a gondozási központban megpróbálok olyan nyakba akasztós jelzőrendszert szerezni. És ha valami baj van, azon jelez. Nem telt el egy hét sem, késő este csengetnek a lakásomon. A néni áll az ajtóban. Marika néni, nagy baj van? - kérdezem. Erre így válaszol: képviselő úr, nincs semmi baj, csak nem tudtam nyugodt szívvel lefeküdni, hogy ne köszönjem meg, mert meghozták a jelzőrendszert. Én meg azt mondom, nem tudtam nyugodt szívvel otthon lenni, hogy ne köszönjem meg a gondozási központ dolgozóinak a gyors intézkedést. Azért mondtam el mindezt, hogy kijelentsem, arról lenne öröm dönteni, hogy még sok ilyen jelzőrendszert szerezzünk a gondozási központnak, az embereknek.

Horváth István magyarázatot kért arra nézve, hogy miért nem a helyi villamos szerelési- és energiaelosztó gyártónak a termékeit építették be a központi gyermekkonyha felújításakor, hiszen ugyanolyan versenyképes termékeik vannak, mint a budapesti konkurens cégnek, vélekedett a képviselő.

A polgármester válaszában elmondta, hogy az ügyben mind a két céget megkeresték, a csongrádi légtechnikát is. Ez utóbbi árai folyamatosan magasabbak voltak, mint a többieké. Nyilvánvaló, egy vállalkozó nem ellensége a pénzének, azt választja, amely azonos paraméterek mellett neki megfelelőbb. Ami a Le-grand Zrt.-t illeti, közvetlen eladást nem teljesített, egy szentesi vállalkozáson, márkakereskedésen keresztül vásárolta azt meg. A konyhán több mint 50 százalékban Legrand-terméke-ket építettek be.

(lovas)