2009. február 6.

Közcélú foglalkoztatás

Ajánlólevelet is jelet a megbízható munka

Jelenleg Szentesen 3-400 körüli azok száma, akik koruk, képességeik és készségeik alapján munkát végezhetnének, de valamiért kikerültek a munka világából, s az önkormányzat segélyezési rendszerének keretein belül kapnak rendszeres támogatást. Nagy részük, mintegy 200-240 ember számára segítséget jelent, hogy közcélú foglalkoztatásban dolgozhatnak a következő időszakban, s ezáltal havonta munkabért kapnak.

Az önkormányzati intézményeknél dolgoznak majd különböző beosztásban, munkakörben a program keretében az emberek, köztük az oktatási és szociális intézményekben, a városellátó intézményben és a tűzoltóságnál. Elhelyezésüket a munkahelyeknél igényfelmérés előzte meg, illetve a polgármesteri hivatal munkatársai mindenkivel egyénileg elbeszélgetnek, felmérik képességeiket, munkatapasztalataikat és egészségi állapotukat, hogy mindenki olyan helyre kerüljön, amely ezeknek megfelel.

Mint ahogyan azt a szociálpolitikai osztály ügyintézőjétől, Mészáros Ágnestől megtudtuk, elindult már a program, mert az intézmények gyorsan reagáltak a felhívásra. Megtervezték azokat a feladatokat, amelyek elvégzésében nagy szükségük van segítségre, csak ezeket eddig létszámgondok és anyagi okok miatt nem tudták megoldani. Több helyen már januárra kellett a munkaerő, sőt decemberben az önkormányzat saját költségvetésből foglalkoztatott néhány embert. Illetve februárban is bekapcsolódnak újabbak a közcélú munkavégzésbe, az átmeneti időszak ellenére. Jelenleg harmincan már dolgoznak Szentesen, holott április 1-től indul országosan a program.

Nem szeretnénk ezt az időt kivárni, mert mindenkinek az az érdeke, hogy ezek az emberek dolgozhassanak, munkabért kapjanak - mondta el Mészáros Ágnes.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: - Fontos, hogy ezeknek az embereknek segély helyett munkát biztosítsunk, illetve az is lényeges szempont, hogy milyen területen tudnának értelmes munkát végezni a programban résztvevők. Ezért feltártuk a teljes önkormányzati spektrumot.

Szirbik Imrével folytatjuk a beszélgetést:

- Annak semmi értelmét nem látom, hogy a látszat kedvéért valakit foglalkoztassunk, hogy papíron ne segélyt kapjon, hanem munkabért. Az első számú cél, hogy értelmes feladatot adjunk neki. Ezért készült felmérés a költségvetési egyeztető tárgyalások részeként. Akkor arra kértem minden költségvetési intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja meg egyrészt azt, hogy az eddigi tevékenységek hatékonysága érdekében plusz létszámot közhasznú foglalkoztatással hogyan tudna hasznosítani. Például egy oktatási intézményben nem biztos, hogy pedagógusnak kellene a kötelező óraszám vagy túlóra terhére uszodába vagy sportversenyre kísérni a gyerekeket. Elképzelhető, hogy ezt egy megfelelő felkészültségű, akár megfelelő végzettséggel is bíró fiatalember közhasznú foglakoztatás keretében is megtehetné, s ezáltal szakmai gyakorlatra is szert tehetne - vázolta a lehetőségeket a polgármester.

Majd így folytatta: - Tehát nemcsak arról van szó, hogy kommunális tevékenységet végeznek majd ezek az emberek - bár a döntő létszám ezen a területen fog tevékenykedni. Különféle szakmákra jelentkeztek igények az intézmények részéről - fűzte hozzá Szirbik Imre, aki a feladatok között például köztisztasági, parkgondozási, útkarbantartási munkákat is említett, valamint az árok program folytatásaként a foglalkoztatottakra is szükség lesz az árkok rendbetételében, illetve a fásítási programban.

A polgármester a közcélú foglalkoztatás költségvetési vonzatáról elmondta, hogy a munkabérek kisebb hányadát fizeti az önkormányzat, annak az összegnek az átcsoportosításával, amelyet eddig segélyre fordított, jelentős részét az állami költségvetés fedezi. A programhoz kapcsolódó dologi kiadások is két részből állnak. Az emberek munkaeszközökkel, szerszámokkal történő felszerelése a város költségvetésének fejlesztési rovatából áll majd rendelkezésre, amely néhány millió forintot jelentő tétel. A másik része a folyó működéssel kapcsolatos, mely jelentősebb összeg. Itt az árkok rendbe hozásakor kitermelt föld szállítási költsége megemeli az anyagi ráfordítást, illetve szeretnének egy brigádot létrehozni a tönkrement és elmozdult lapjárdák rendbe rakására. A régi járdalapok döntő többségét fel lehet használni, de 20-25 százalékos pótlásra szükség lesz. Az ágyazati homok is költséget jelent, ennek az előteremtése egyelőre folyamatban van. A 200-220 ember váltakozó időtartamú foglalkoztatásának mintegy 50-60 millió forintos kihatása lesz a város költségvetésére, a forrás előteremtése még zajlik.

A közcélú foglalkoztatásban résztvevők döntően tartós munkanélküliek, köztük többen munkavezetőként, brigádvezetőként, feladatfelelősként dolgoznak majd. Ezek az embereket a perifériára került, megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkezők közül választják ki. Felsőfokú végzettséggel rendelkezők is vannak a programban, lesz olyan, aki informatikus végzettséggel rendszergazdaként munkálkodik majd. Szirbik Imre elmondta, hogy bérezésük az általános munkaerő-piaci szabályok szerint történik, a fizikai munkát végzők a minimálbért kis mértékben meghaladó összeget kapnának. Azonban számításaik szerint a bértömeg 10 százalékát jutalmazási és ösztönzési keretként osztják szét, amellyel a megbízható munkavégzést ismerik el. Emellett azok, akik tisztességes munkát végeznek, ajánlólevelet kapnának az önkormányzattól, amely talán a munkafelvételi interjúkon segítséget jelent majd az elhelyezkedésnél.

Cseh-Lakos