XXXIX. évfolyam 14. szám

2007. április 6.

Teret neveztek el az olimpikonról

Lőrincz Mártonra emlékeztek

A Petőfi Sándor Általános Iskola tantestületének, a Városszépítő Egyesületnek és a város lakóinak kezdeményezésére a képviselő-testület márciusi ülésén tárgyalta a Petőfi Sándor Általános Iskola előtti tér elnevezésének kérdését. A kérvényezők ezzel is szerették volna kifejezni tiszteletüket az 1936-os berlini olimpia aranyérmes légsúlyú birkózója előtt, aki bár Korondon született, mégis Szentes fiának vallotta magát. Ezt és az olimpiai eszmét jelképezve pedig 70 évvel ezelőtt, 1937. március 29-én ültette el az Olimpiai-tölgyet az akkori Polgári Leányiskola előtt.

2007. április 6.

Gyorshajtókat és szabálysértőket csíptek el

A helyi rendőrség szegedi kollégáikkal, valamint szegedi polgárőrökkel összefogva március 30-án közlekedési- és közrendvédelmi ellenőrzést tartott a város több pontján. Mindenek előtt a gyorshajtókat, a lopott gépjárműveket, a szabálysértőket, valamint az ittas vezetőket szerették volna kiszűrni a város közlekedéséből. Az akció sikeresnek bizonyult, hiszen - ahogyan Nagy Jánostól, a szentesi rendőrkapitányság közlekedési osztály vezetőjétől megtudtuk - az 5 órás akcióban rendszám és szúrópróba alapján 2648 autót ellenőriztek, 45 szabálysértésben jártak el, s bár lopott vagy körözött gépjárművet nem találtak, de 24 gyorshajtót sikerült elcsípniük.

2007. április 6.

Szeméttelepnek nézik a várost

Hűtőszekrény, drótkerítés, állatmaradvány

Négy középiskola, hat általános iskola (Damjanich, Deák, Szent Erzsébet, Klauzál, Petőfi, Koszta) tíz csapata gyűjtött háztartási- és egyéb hulladékot a város négy pontján március végén. A sikeres akcióban 400 zsák szemetet szedtek össze az iskolások két óra alatt az elkerülő, a Magyartési (Ruhagyár előtt), valamint a Nagyhegyszéli úton, melyet a városellátó intézmény dolgozói szállítottak el. A tanulók munkájukhoz neonzöld világító védőmellényt és baseballsapkát, illetve műanyag védőkesztyűt kaptak. A szorgalmas diákokat csapatonként 1 darab 10 ezer forintos hamburgerutalvánnyal jutalmazta az önkormányzat.

2007. április 6.

Szép húsvétot!

Milyen lesz 2007 húsvétja? Két nagyon elrontott ünnep után a kereszténység e legnagyobb ünnepe képes lesz-e egy kis ízelítőt adni azoknak, akik már nagyon belefáradtak az idegpusztító harcokba?

A magukat hívőknek tartó magyarok fel tudják-e szítani magukban a feltámadásba vetett hitüket annyira, hogy ünnepi hangulatuknak lesz valami jótékony kisugárzása a minden magyarok e kis országára. Igaz, hogy 1989 óta semmi nem akadályozza a vallás szabadságát, ámde a feltámadás eszméjének korszerű képviseletéhez a hitnek tudnia kell szárnyalni!

2007. április 6.

A tűzvész martalékává vált

Kétszázhatvan éve épült református templom

Gróf Haller István főispán

A szentesi református egyház megalakulásának pontos dátuma nem ismert, különböző feljegyzések alapján 1543-1549 közé tehető. Az érintett időben a határbeli földbirtokosok Dóczi Miklós, Mágocsy Gáspár, Sövényházi Péter, Móricz Márton stb. példáját követve a település egész lakossága (1560-ban összesen 56 család, kb. 3-400 fős lélekszámmal) reformátussá lett. Ettől kezdve használták ők a régi katolikus templomot, melyet a török pusztítások miatt többször újra kellett építeni. Utoljára 1701-ben tatarozták, de néhány évtizeddel később már ismét romossá vált, s kis méretei miatt (kb. 14x7 m) nem tudta befogadni az egyre növekvő népességet (1715-ben már 230 családot írtak össze, közel 1400 fővel).

2007. április 6.

Népkörök tiltakoztak

Évfordulók - 2007.

95 éve, 1912. március 31-én a szentesi 48-as népkörök tiltakozó népgyűlést tartottak a véderőreform és a választójog tárgyában, amelyhez testületileg csatlakozott a város szervezett munkássága is. (A szónokok között szerepeltek az Országos Választójogi Liga, a Szociáldemokrata Párt és az Országos Kossuth Szövetség központi küldöttei.)

55 éve, 1952. április 1-jén megkezdte működését a Központi Statisztikai Hivatal Szentes Járási Felügyelősége.

30 éve, 1977. április 1-jén megalakult a Csongrád Megyei Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Szövetkezeti Vállalat Szentesi Kirendeltsége (ZÖLDÉRT).

125 éve, 1887. április 2-án megalakult a Szentesi Ipartestület Békéltető Bizottsága.

260 éve, 1747. április 5-én Kiss Bálint tudós református esperes utólagos leírása szerint a vármegye az építendő új szentesi református templom helyéül az akkori városháza és az uradalmi istálló közötti szemétlerakodót jelölte ki, megszabva, hogy a templom 8 öl hosszú és 7 öl széles lehet, de külsejében nem hasonlíthat a katolikus templomokhoz. Az alapkövet április 5-én Gaál István lelkész helyezte el.

95 éve, 1912. április 6-án elhunyt Szívós Béla (1849-1912) gimnáziumi tanár, író, a Szentes és Vidéke szerkesztője, a Vasárnapi Újság belső munkatársa.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. április 6.

Kevesebben ápolják a hagyományt

Lassan eltűnik a húsvét igazi értelme

A több ezer éves húsvétnak már hagyománya van a keresztények, a zsidók és a vallásukat nem gyakorlók köreiben egyaránt. Mindannyian ünneplünk, sonkát, főtt tojást, tormát, bárányt eszünk ilyenkor, s gyermekeink kíváncsian várják, hogy mit hoz a húsvéti nyúl. A férfiak és a fiúk locsolkodni mennek, a lányok pedig csokoládé- vagy hímes tojással várják otthon vendégeiket. Azonban kevesen tudják, hogy a húsvéthoz szervesen hozzátartozó jelképek, ételek igazából mit szimbolizálnak, s azt is, hogy az ünnep gyökerei az ókori izraelita páska-ünnephez nyúlnak vissza.

2007. április 6.

Magyar Anna tájékoztatója

A Dr. Bugyi István Kórház aláírta a szerződést

Vendége volt a helyi képviselő-testületnek. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő meghívta Szentesre Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét. A látogatás apropója nem más, minthogy március 30-án zajlott Szegeden a társadalombiztosítás, a fenntartó, a tulajdonos és a Dr. Bugyi István Kórház vezetése között azok az egyeztetések, amelyek nagy- ban meghatározhatják az egészségügyi intézmény jövőjét.

2007. április 6.

Ősztől állami támogatott hitel

A Szentesi Hitelszövetkezet korszerűsít

Az 50-es évek után 1994-ben alakultak újra hitelszövetkezetek. Az országban akkor 8 működött, jelenleg 5, s a statisztikák szerint mind sikeres volt tavaly, - ez hangzott el egyebek mellett a szintén eredményes évet záró Szentesi Hitelszövetkezet március végén tartott közgyűlésén.

2007. április 6.

Teher alatt Ő a pálma

Tréfás György a róla készült szoborral és készítőjével

A megyeháza dísztermében mutatták be dr. Csíky László gyűjteményes köny-vét, amely három nyelven (magyarul, angolul és németül) ajánlja az olvasók figyelmébe az orvos-szobrász műveit. A könyv címe: Teher alatt nŐ a pálma. A bemutató alkalmából portré- és karikatúraszobrait is kiállították.

2007. április 6.

Butella és ami benne van.

A Szentesi Múzeum Füzetei sorozatban újabb kötet látott napvilágot. Az "Aki iszik belőle, váljon egészségére!" című nemrég megjelent könyv a harmadik a szentesi múzeumi hagyományokat bemutató kiadványok sorában (a korábbiak: Egy elfelejtett keramikus: Jakó Géza és A bolgárkertészkedés hagyományai Szentesen és környékén). Az új kötet alcíme igazán árulkodó: Butellakiállítás és pálinkatörténeti konferencia. A bizonyára sokaknak emlékezetes kiállítást 2003. januárjában rendezte a Koszta József Múzeum, a Magyar Kultúra Napján. A könyvet nem csak a pálinka (készítés) kedvelői forgathatják haszonnal, hanem az is, aki a szép iránt fogékony.

2007. április 6.

Idegen nyelven

Először rendeztünk angol nyelvű könyvtárhasználati vetélkedőt iskolánk idegen nyelvi könyvtárában. A verseny célja a városi általános iskolások nyelvtanulását segítő Forrás tanulóközpont használatának népszerűsítése volt, mely az egyetlen ilyen központ Szentesen. Szeretnénk, ha a város minden kisiskolása mind gyakrabban kölcsönözne nálunk angol, német és francia nyelvű kiadványokat. A könyvtár kialakításának és fenntartásának költségeit a Tempus Közalapítvány által évente kiírt és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott pályázatokon nyerjük el.

A négy fős csapatok vetélkedőjének eredménye:

1. Juhász-Szabó Sándor, Táborosi Tímea, Papp Brigitta, Csizmadia Flóra (Klauzál isk., fk.: Török Mária), 2. Hossó Roxána, Tóth Anett, Harangozó Daniella, Sch-midt Ági (HMG, fk.: Oltyán Gábor, Mihály Gergely), 3. Vass Vanda, Bugyi Orsolya, Bátori Kamilla, Hervay Beáta (Koszta isk., fk. Egedi Krisztina, dr. Czakó Tamásné). Ekkor jutalmaztuk a februárban kiírt angol nyelvű olvasási verseny győzteseit is. A Pocahontas c. rövidített olvasmány feladatainak megoldásában a legjobb eredményt érték el: 1. Papp Brigitta, 2. Juhász-Szabó Sándor (mindketten Klauzál isk., fk.: Török Mária), 3. Hossó Roxána (HMG, fk.: Mihály Gergely). A jutalmakat az Express Publishing és iskolánk ajánlotta fel a legügyesebb tanulóknak.

Molnárné Szalai Edit
munkaközösség-vezető

2007. április 6.

Kulbert hite

Szegváron a Kórógy partja és a települést ölelő határ jelentette Kulbert György 41 éves fafaragó szobrász számára azt a meghatározó környezetet, mely a mai napig táplálja gyöngyszemként számon tartott alkotói pályáját. Itt ivódott belé a születés és elmúlás folyamata, s a gondolat, mely szerint egy csettintés alatt megváltozhat a sorsunk.

A Művészteázó vendége szobrait állította maga és nézőközönsége mellé a Művészetek Háza boltíves előadótermében. Zeneszámai között Szurmik Zoltán magyar és dráma szakos gimnáziumi tanár, az est házigazdája vallatta a művészt.

Alázat, hit, türelem, munka, ember. E gondolatok határozzák meg Kulbert mindennapjait, s hogy soha ne feledje, műhelye falára is felvéste a szavakat. Bármikor belép oda, tudja mi a cél azon az úton, melyet végre tudatosan vállal. Sok-sok vívódáson ment át a szegvári fiatalember, mire a Jóisten által reá ruházott feladatát felismerte. Ennek szeretne megfelelni.

Mélyen őszintén, pátosz nélkül beszélt a munkájáról. Szerinte a művészet ugyanolyan alkotás, mint minden más szakma, melyet szívből, szívvel művelnek. Úgy fogalmazott: kezdetben a zenéé volt a főszerep és a faragás volt a hobbi, így volt teljes az élete. Mára a sorrend felcserélődött, de mindkettő lételeme. Erre öreg tanító mestere figyelmeztette, mikor a zenét letette az életéből. Kulbert megvallotta: a tanulás és a tanító elfogadása is fontos lépés volt saját belső fejlődésének útján. Az alázatot és a türelmet a krisztusi korban kezdte tanulni - ekkor költöztek Szentesre is Szegvárról -, s ma az energiától szétrobbanó, égő tűzű művész közönségének és barátainak mondogatja: nyugalom, nyugalom. Kulbert György nagyon bátor ember. Az igazi bátorság önmagunkat, valónkat vállalni. Így szólt: - Én egy naiv, érzelgős ember vagyok, s ezt ma már merem vállalni. S, a mélyen érző művésznek a barátok - Bugyi András, Szűcs Zoltán, Csányi Viktor - jelenléte épp oly meghatározó, mint Andrea asszony okos szeretete, szerelme.

- Két szép fiút szült nekem, s nélküle már rég elvesztem volna - pillogott a hátsó sorban helyet foglaló felesége felé Kulbert György.

Alázat, hit, türelem, munka, ember - ezen gondolatok köré fűzte Szurmik Zoltán az estet díszítő verscsokrot Bubori Kitti, Mészáros Kitti, Balogh Ágnes, Horsch Cecília, Horváth Lívia előadásában.

Nagy Andrea

2007. április 6.

Sikeresen mustráztak a diákok

Közel három évtizedes a drámai tagozat

A mustra-gálán az Akarsz-e játszani? című darabot is bemutatták a gimisek a színházkedvelő közönségnek

A Tóth József Színházteremben rendezték meg a Horváth Mihály Gimnázium Mustra-gáláját, melyen a színház és az irodalom kedvelői a sikeres mustra-vizsgát tett drámaisok színpadi produkcióit tekinthették meg.

2007. április 6.

Blues, rockjazz, metál

Nagyon különböző zenei irányzatokban mozog, mégis közös promóciós CD-vel jelentkezett három szentesi zenekar, mégpedig az Életjel Egyesület segítségével. Az írás címe az egyes bandák által képviselt stílusokra utal, bár nem teljesen pontosan. Az együttesek bemutatása közben igyekszem ezt a dolgot is a helyére tenni.

2007. április 6.

Gondolok rád nap

1857. február 22-én született Lord Robert Baden-Powell, a cserkészmozgalom alapítója és 1889-ben ugyanezen a napon látott napvilágot későbbi felesége, Olave Baden-Powell, akit a leánycserkészet létrehozójaként ismerünk. Születésnapjaik emlékére a cserkészek világszerte képeslapokkal köszöntik egymást. Ez a "Thin-king Day" ünnepe, amin idén kettős jubileumot köszöntünk, nemcsak az angol alapító 150. születésnapját, de a cserkészet 100 éves fennállását is. Ebből az alkalomból vették fel egymással a kapcsolatot Sankt Augustin és Szentes cserkészei. Az alábbi szöveget a Sankt Augustin-Menden cserkészcsapat rajvezetője Tobias Hausmann írta:

Az elmúlt évben felvette a kapcsolatot a Német Szent György Cserkészszövetség Sankt Augustin-Menden csapata és a szentesi 595. Bethlen Gábor cserkészcsapat. "Thin-king Day" alkalmából mindkét csoport fiataljai képeslapokat hajtogattak, rajzoltak, festettek, hogy elküldhessék egymásnak. Ezt a modern kommunikációs eszközök ellenére, hagyományos postai úton tették meg. Mindkét országban minden korosztály szorgalmasan dolgozott, hogy eddig még ismeretlen cserkésztestvéreinek levelet küldhessen. Ez a kezdetét jelentheti egy szoros együttműködésnek. Az akció február 22-én kezdődött és egy hónappal később, március 22-én már mindkét csapat tagjai kézbe vehették a kézzel készített küldeményeket.

A kezdeményezés a két csapat szorosabb együttműködésének alapköve. Jelenleg közös cseretáborozási programon dolgoziknak. Az a legfontosabb, hogy minden fiatal kedvet kapjon egymás megismeréséhez. "Előítéleteink elhagyása és más nemzetiségű, kulturális közösségek megismerése a mai világunkban szinte nélkülözhetetlen" - állítja egy sankt augustini vezető. Idegen kultúrák megismerése nyelvi nehézségekbe is ütközhet, de sem a sankt augustini cserkészeknek nem kell magyarul, sem a szentesi társaiknak németül tanulni. Közös közvetítő nyelveket is használhatnak, mint például az angol vagy a francia, amelyeket mindkét ország iskoláiban tanulnak.

Már évek óta rendszeres csereprogramokat szervez Sankt Augustin cserkészcsapata, a szintén testvérváros, Grantham (Anglia) cserkészeivel. Egy ilyen alkalom mindkét fél számára lehetőség egy közösen épített Európa megvalósításához.

2007. április 6.

Könyvben-képen-neten

Szentesi népi mesterségek

A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közreműködésével ismét megrendezték (immár nyolcadik alkalommal) a helytörténeti vetélkedőt a 10-14 éves diákoknak.

Az iparszerű termelés beindulása előtt igen sokféle népi mesterséget űztek városunkban: takács, mézeskalácsos, gyertyaöntő, talicskás, bognár, kovács, szűcs, szíjgyártó, kádár, fazekas, cipész, halász, pákász, stb. Ebben a tanévben ezekhez a témákhoz kapcsolták a Szentesi Népi Mesterségek Könyv-ben-képen-neten és a valóságban című helytörténeti versenyt.

2007. április 6.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Minden olyan személynek, aki a törvény (Tbj.) szerint nem minősül biztosítottnak, nem részesül nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban és egyéb jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. A járulékfizetési kötelezettség teljesítését követően ők is jogosulttá válnak külön térítés nélkül, a biztosítottakkal azonos módon egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. A Tbj. módosítása következtében április 1-jétől az eltartott közeli hozzátartozónak minősülő személyek hozzátartozói jogon már nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

2007. április 6.

Fiatal kábszeresek

Hamis húszezres

Március 27-én történt, hogy az éjszakai órákban a MÁV területén lévő mozdonyt és egy vasúti kocsit festettek tele graffittivel ismeretlen "művészek", akik ellen rongálás miatt indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság. Az okozott kár eléri a 200 ezer forintot.

Szintén ezen a napon történt, hogy a nyomozók előállítottak egy fiatal felnőttet (még nem töltötte be 21. életévét), aki megalapozhatóan gyanúsítható azzal, hogy 2006 őszétől kb. 50 alkalommal értékesített alkalmanként majdnem egy gramm marihuánás kábítószert egy szentesi fiatalkorú személynek. A nyomozás során kábítószert és kábítószer fogyasztásához szükséges segédeszközöket foglalt le a rendőrség. Az ügyben 4 gyanúsított ellen folyik a büntetőeljárás kábítószer fogyasztása és értékesítése miatt.

Március 27-én a délutáni órákban csaptak be egy idős lakót városunkban. A csaló a nyugdíjas szelvényt jött - állítása szerint - ellenőrizni, és amíg a későbbi sértett a szelvényt keresgélte, addig a tettes 100 ezer forintot és egyéb használati tárgyakat tulajdonított el.

Április 2-án egy idős szentesi hölgyhöz jutott be egy ismeretlen férfi, aki a Démász képviselőjének adta ki magát és a villanyórát szerette volna ellenőrizni. Állítása szerint túlszámlázás történt, ezért 17 ezer forintot visszaadott a tulajdonosnak úgy, hogy húszezressel fizetett. A hölgy visszaadott 3 ezret, sőt a férfinél lévő további három húszezrest is felváltotta. Az csak később derült ki, hogy mind a négy húszezres hamis volt, így a sértett 63 ezer forintja bánta ezt a villanyóra leolvasást. A gyanúsított ellen pénzhamisítás miatt folyik az eljárást.

H. V.

2007. április 6.

Tóni bácsi konyhája

  • Tormahabbal töltött sonka
  • Báránycsülök töltött burgonyával
2007. április 6.

Anikó nagy célokért úszik

Több, mint 170 gyermek úszik nap, mint nap a Szentes Városi Úszó Clubban. A klub elnökhelyetteseivel és edzőjével, Pau-lovics Tamással erről, valamint az egyesület egyik legfényesebb csillagával Csák Anikóval, és edzőjével Kádár Róberttel a sikerekről és az elkövetkezendő hónapok feladatairól beszélgettünk.

2007. április 6.

Eltűnt a szerb légiós

Majd' két hónapos szünet után folytatódik a pontvadászat a férfi és női vízilabdázók első osztályában, ráadásul mindkét csapatunk hazai medencében száll vízbe. Kétség kívül a hölgyek vannak könnyebb helyzetben, hiszen ellenfelük, az Eger gárdája a verhető kategóriába tarozik, és nem is lehet Kocsis István csapatának más célja, mint a győzelem. Sok szempontból nehezebb a helyzete a Leg-rand-Szentes férfi együttesének, akiknek szintén az Eger lesz a riválisa. A hevesiek azonban sokkal jelentősebb játékerőt képviselnek a mieinknél alapból is, arról nem beszélve, hogy négy játékosára biztos, hogy nem számíthat Berki András vezetőedző a szombati találkozón. Németh Dániel ujjából a napokban veszik ki a drótot, Baranyai Zoltán kezén még gipsz van, Józsa Tibor beszakadt dobhártyája miatt, ha játszhat is, biztos, hogy nem lesz százszázalékos formában.

Külön fejezet a szerb légiós Acimov története. A Kom-jádi-kupa küzdelemsorozata után, az egy hetes pihenőt követően nem tért vissza Szentesre és azóta sem találják a játékost. Ha szombatig előkerül is, nagy a valószínűsége hogy ő már nem szerepel többet szentesi színekben. A hazai kispadon ifjúsági játékosok sora ül majd, éppen ezért nem meglepő, ha Berki András kizárólag a tisztes helytállásban bízik és abban, hogy az igazán fontos mérkőzésekre, az OSC, a Szolnok, a BVSC, és a Pécs ellen felépülnek a sérültek. Berki egyébként lapunknak elmondta, hogy még játékos-pályafutása során sem találkozott ilyen sérüléshullámmal, mint amilyen most a Szentest sújtja. A Hungerit-Top-Cop-Securit-Eger női mérkőzés szombaton 16 órakor, a Legrand-Szentesi VK-Eger férfi bajnoki 18 órakor kezdődik a ligeti uszodában.

H. V.

2007. április 6.

Szilver-tánc

A Szilver TSE táncosai az elmúlt időszakban több versenyen is részt vettek. Az alábbiakban az eredményeket közöljük.

D Országos Táncbajnokság, Zalaegerszeg: Gyerek II. standard: 1. Borda Ádám-Korom Eszter, 2. Tisza Dániel-Bendik Elizabet, 3. Medgyesi Csanád-Nagy Odett. Gyerek II. latin: 4. Tisza Dániel- Bendik Elizabet. Junior I. st.: 1. Hegyes Bertalan -Lendvai Éva, 2. Sági István -Kóródi Bettina, 3. Túri György- Katona Manuéla, 4. Makai Kis Dávid-Sovák Andrea. Junior I. lt.: 5. Hegyes Bertalan-Lendvai Éva, 6. Lengyel Bence-Lakatos Gabriella. Junior II. st.: 1. Imre Zsolt- Prozlik Anna, 2. Bódi Ferenc- Kovács Krisztina. Junior II. lt.: 1. Bódi Ferenc- Kovács Krisztina. Ifjúsági st.: 2. Boros Tamás-Pintér Evelin.

C Országos Táncajnokság, Pécs: Gyerek II. st.: 2. Katona András-Márton Katalin. Gyerek II. lt.: 5. Katona András-Márton Katalin 5. Junior I. st.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, 2. Kis Vencel -Ormándi Molli, 3. Deák Attila- Hevesi Henriett, 4. Makai Kis Dávid-Sovák Andrea, 5. Horváth Kornél-Tóth Fruzsina. Junior I. lt.: 1. Kis Vencel-Ormándi Molli, 5. Horváth Kornél-Tóth Fruzsina, 6. Deák Attila-Hevesi Henriett. Junior II. st.: 3. Győrfi Norbert-Szepesi Lilla, 4. Bődi Dénes-Farkas Bettina, 5. Papp Dávid-Bontovics Diána. Junior II. lt.: 4. Bódi Ferenc -Kovács Krisztina 4. Ifjúsági Standard: 2. Vida György-Bori Ildikó, 6. Schwartz Péter-Rárósi Flóra. Ifjúsági lt.: 4. Schwartz Péter- Rárósi Flóra.

IDSF Open, Szabadka: Felnőtt st.: 1. László Csaba-Mikes Anna, 5. Szalkai Sz. Gábor-Markó Ágnes.

Grand Prix, Szombathely: Standard: 1. Szepesi József-Szepesi Judit, 3. Páli Erik-Páli Viktória, 4. Budai Attila-Barna Lilla, 6. Nagy Gergő-Horváth Alexandra.

Klubközi verseny, Baja: D gyerek II. lt.: 2. Tisza Dániel-Bendik Elizabet, D junior I. lt.: 3. Ádám Kornél-Pintér Zsófia, C junior II st. és lt.: 2. és 3. Bódi Ferenc- Kovács Krisztina 2.

B Országos Táncbajnokság, Székesfehérvár: Junior I. lt.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, Junior II. st.: 3. Papp Gergely-Korom Tamara, Junior II. lt.: 2. Bődi Dénes-Farkas Bettina, 4. Imre Zsolt-Prozlik Anna, Ifjúsági st.: 1. Bődi Richárd-Gyurits Diána, 3. Szabdos Péter-Tóth Evelin, Felnőtt st.: 1. Szalkai-Szabó Gábor- Markó Ágnes, 3. Püspöki Dávid- Barát Enikő.

A Országos Táncbajnokság, Békéscsaba: Ifjúsági st.: 1. Nagy Gergő-Horváth Alexandra, 3. Bődi Richárd-Gyurits Diána, Ifjúsági lt.: 4. Nagy Gergő-Horváth Alexandra, Felnőtt st.: 2. Szalkai-Szabó Gábor-Markó Ágnes, 4. Budai Attila-Barna Lilla, 5. Kósa András-Túri Bernadett. Felnőtt lt.: 4. Püspöki Dávid-Barát Enikő.

Kocsis György emlékverseny, Budapest: D gyerek II. lt.: 1. Tisza Dániel-Bendik Elizabet, C ifjúsági st.: 1. Schwartz Péter-Rárósi Flóra, C ifjúsági lt.: 3. Schwartz Péter-Rárósi Flóra, 5.Boros Tamás-Pintér Evelin.

Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

2007. április 6.

Cselgáncsoztak

A közelmúltban Barcson, az Erdészeti Szakközépiskolában rendezték meg az ifjúsági (1991-92, 1993-94) diákolimpia országos döntőjét, ahol a Pollák DSE cselgáncsosai is tatamira léptek. A versenyen Őri József (-60 kg,'93.) és Gila Nóra ('94) 3., Kalydy Patrícia (-63 kg, '94) 2. helyezést érte el.

A Pollákos serdülő dzsúdósok (1993-94) közül a Magyar Köztársaság Kupán 3. helyezést értek el Őri József (-60 kg) és Kalydy Patrícia Fatima (-63 kg).

A diák "A" cselgáncsozók (1995) a siklósi gimnáziumban versenyeztek, ahol Kürti Varínia (-56 kg) és Máté Dániel (-54 kg) 2., Valkai Béla pedig 3. lett.

2007. április 6.

Nincs magyarázat

Roppant önkritikusan és csalódottan nyilatkozott lapunknak Koncz Zsolt, a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapatának a játékos-edzője a hétfői, Budafokon, az Aramis ellen 4-1-re elveszített bajnoki mérkőzés után. A mieinknek mindenképpen nyerniük kellett volna ahhoz, hogy életben maradjanak a négy közé kerülésről szövögetett terveik, ám a vereség után a csapat nagyon messze került ezektől az álmoktól. Koncz szerint csapnivalóan játszottak, és ez után a találkozó után komolyan el kell gondolkodniuk azon, hogy mit szeretnének a futsaltól? A hétfői teljesítményük szégyenletes és akaratgyenge volt, amire semmilyen magyarázat nem lehet. A négy közé kerülés szempontjából volt fontos ez a nem legyőzhetetlen ellenfél elleni találkozó, ám a döntetlen is elérhetetlen volt ezen az estén. Jövő hétfőn nem lesz bajnoki mérkőzés, viszont csütörtökön este igen. Ekkor az Első Beton Szeged látogat a Dr. Papp László sportcsarnokba 20 órától. Koncz szerint önmaguknak kell bizonyítaniuk és azoknak a szurkolóiknak, akik most is kitartanak mellettük. A Legrand a 7. helyen áll a tabellán 34 ponttal, 5 ponttal lemaradva a negyedik, rájátszást jelentő helyen álló Mezei-Vill mögött.

H.V.

2007. április 6.

Gödöllői döntetlen

A 2006/2007-es NB I-es női futsal bajnokság tavaszi idényének legutóbbi fordulójában a Szentesi Futsal Club női együttese az Irisz vendégeként Gödöllőre látogatott.

A szoros mérkőzésen nagyon sok helyzetet kihagyó szentesiek - elszalasztva a győzelmi esélyt - 3-3-as döntetlent harcoltak ki. Gólszerzők: Milovanovics, Üveges, Bacsa. (A csapat összeállítása: Hurton-Kiss E., Milovanovics, Csonka, üveges, csere: Magyar (kapus), Heidt, Kiss Á., Bacsa, Baksa, Béres, edző: Tóth Antal). Az NB I-es tabellán a Futsal Club 29 ponttal, a 4. helyen áll.

2007. április 6.

Gól nélkül

Nem látott gólt az a mintegy száz néző, aki kilátogatott az elmúlt szombaton délután a Pusztai László Sporttelepre a Szentesi Kinizsi-Tiszasziget megyei másodosztályú labdarúgó mérkőzésre. A gól nélküli találkozó után Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője elmondta, hogy a második helyen álló vendégek ellen elsősorban a Szegváron elszenvedett súlyos, 4-0-s vereséget igyekeztek feledtetni és újra talpra állni. A játék képe alapján reálisnak mondható a döntetlen, hiszen mindkét oldalon akadtak lehetőségek, ám azok kimaradtak. Ezen a hétvégén Tömörkényre látogat a gárda, ahonnan a vezetőedző szerint illene ponttal hazatérni. Ekkor már újra játszhat az eltiltás miatt az itthoni mérkőzést kihagyó Lajos Máté és Páger György is. A Szentes jelenleg a tabella hatodik helyén áll 31 ponttal.

H. V.

2007. április 6.

Itt van Európa!

A Nemzet Sportvárosa ismét Európa-bajnokságot rendez. Szentes a helyszíne április 3. és 7. között az ISKA Küzdősport Eb-nek. A résztvevők a mérlegelést követően szerda este a kontinensviadal megnyitójára a Kossuth térre vonultak, ahol a Himnusz köszöntötte őket a Pengető citerazenekar előadásában. Így egyszerre volt magyaros és szentesi a vendégfogadás. Az összesereglett nemzetek sportolóihoz Szirbik Imre polgármester szólt, külön megköszönve a kétszeres kick-box világbajnok Bertók Róbertnek a szervezőmunkáját, és a vezetőségnek, hogy városunkat választották e jeles esemény helyszínéül. Alexa György, az ISKA hazai elnökségének tagja szerint az Eb alkalmas a sportág fejlődésének felmérésére, de arra is, hogy megnézzenek egy szép várost, s hogy sportbarátságok kötődjenek. Cory Schafer, a világszövetség elnöke nyitotta meg hivatalosan az Európa-bajnokságot, melynek küzdelmei csütörtök óta zajlanak a Dr. Papp László sportcsarnokban, többek között 5 szentesi résztvevővel. Az esemény csúcsa lesz a szombat este 6 órától kezdődő profi küzdőgála.

2007. április 6.

Határidő: május 15.

Területalapú támogatás

A 2007. évi területalapú támogatások igénylése április 1-jétől május 15-ig tart. Az igényléshez szükséges nyom-tatványokat a megszokott ügyfélfogadási időben a területileg illetékes falugazdászoknál lehet átvenni. Az ügyfél által kitöltött, aláírt nyomtatványok visszavétele 2 módon történik. Egyrészt: általunk javasolt módon a falugazdászok veszik vissza a nyomtatványokat, ami azért fontos, mert a kérelmek elsődleges, formai megfelelését ez szavatolja. Másrészt a kitöltött és aláírt nyomtatványokat postán juttathatják el az MVH Dél-Alföldi Regionális Kirendeltségéhez.

Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy a viszszavételre és a postai beküldésre jelenleg még nincs lehetőség, erre a vonatkozó jogszabály kihirdetését követően kerülhet sor. A benyújtás pontos határideje május 15-e. Az időben átvett kérelemcsomagok előzetes kitöltésére több idő marad, ami a kitöltések pontosságát segíti elő.

2007. április 6.

Párbajtőr

Március 30. és április 1. között Szolnokon rendezték meg az országos párbajtőr diákolimpiai döntőt, ahol a szentesi Koszta József Általános Iskola I-II. korcsoportos fiú párbajtőr csapata az első helyen, a III. korcsoportos leány párbajtőr csapat pedig a második helyen végzett.

Fiú csapat: Bérczesi Zsombor, Gergely Zsolt, Szabó Marcell.

Leány csapat: Almási Tímea, Dancsó Bernadett, Ficsor Nikolett.

2007. április 6.

Elesett - belehalt

Április 5-én, csütörtökön reggel 5 óra körül történt, hogy egy idős férfi kerékpárjával haladt a Kossuth utcán a közlekedési lámpa felé, az Erzsébet tér irányából. A rendőrségtől kapott információ szerint járművével nem tartotta a menetirányt és nekiütközött a járdaszegélynek. Az esés következtében a kerékpáros olyan súlyosan ütötte be a fejét a járdakőbe, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrség munkatársai közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a baleset körülményeit.

2007. április 6.

Levente fája a ligetben terebélyesedik

Évente kétszer, tavasszal és ősszel facsemetét ajándékoz az önkormányzat a város újszülötteinek, hogy ezáltal is kapcsolat alakuljon ki az új polgárok és a település között. Az első alkalom 1996-ban volt, az elültetett cserjék mára terebélyes fává nőttek.

Az idei első Új Élet Fa-átadásra a hét közepén, szerdán került sor: a városháza udvarán köszöntötte Szirbik Imre polgármester az elmúlt időszakban született apróságokat és szüleiket. Azt kívánta: a gondolatok, álmok, célok, amivel a szülők az új jövevényt várták és fogadták, váljanak valóra és neveljék fel boldogságban. A kis facsemete azt jelképezi, ha a gyerek felnőve el is kerül a városból, legyen egy pont, ahova visszatérhet. Az elmúlt több mint 10 évben elültetett fák épek és fejlődnek, azt bizonyítva, hogy az emberek megbecsülik őket. A polgármester adta át a picinyeknek a névre szóló réztáblát és emléklapot, Balogh Györgyi főkertész pedig az ültetéssel kapcsolatos hasznos tanácsokkal látta el a szülőket. Ekkor választhattak fajtát is, vérszilva, berkenye, török mogyoró, ezüst juhar és nyírfa szerepelt a kínálatban. Negyven facsemetét lehetett most átvenni, ám aki lemaradt róla, jövő hét közepéig még megteheti munkaidőben a városháza udvarán. A főkertész elmondása szerint a többség otthon, saját vagy nagyszülei kertjében teszi földbe a fát, de akad, aki közterületen keres helyet a várostól kapott facsemetének. Így viszonozza a város szívességét Kanfi Horváth Tamás és Kanfi Horváthné Berezvai Gyöngyi is (képünkön), akik a ligetben szeretnék elültetni az ezüst juhart - amire választásuk esett -, ott nyugodtan terebélyesedhet. Első gyermekük, a most 6 hónapos Levente reményeik szerint vízilabdás lesz és a strand felé haladva mindig találkozhat majd a fájával.

D. J.

2007. április 6.

Családi események

Született: Kosztolányi Imrének és Simonovics Ágnesnek (József A. u. 3.) Elek, Bottyán Józsefnek és Pécsi Irénnek (Kossuth u. 32.) Boglárka, Labát Róbertnek és Körhöcz Zita Beátának (Vadaskert u. 19.) Vivien, Boris Sándornak és Szabó Bernadettnek (Csongrád, Ék u. 11.) Gréta, Palásti Krisztiánnak és Tóth-Vígh Erzsébetnek (Csongrád, Kinizsi u. 30.) Henrietta nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Krekács-Tóth János (Nagyhegy 1.), Gránicz Jánosné Kovács Rózsa (Nagy-nyomás 73.), Demeter Gyula István (Honvéd u. 10.), Érsek Imre (Dónát 59.), Gorcsa István (Apponyi tér I. ép.), Bartucz Jánosné Varga Lídia (Dr. Berényi u. 67.), Morzsik Ferenc (Csongrád, Damjanich u. 4.), Túri-Kis István (Csongrád, Szent I. u. 19.), Olasz Imre György (Csongrád, Móra F. rkp. 1.), Rácz Sándor (Csongrád, Géza u. 27.)