2007. április 6.

Teret neveztek el az olimpikonról

Lőrincz Mártonra emlékeztek

A Petőfi Sándor Általános Iskola tantestületének, a Városszépítő Egyesületnek és a város lakóinak kezdeményezésére a képviselő-testület márciusi ülésén tárgyalta a Petőfi Sándor Általános Iskola előtti tér elnevezésének kérdését. A kérvényezők ezzel is szerették volna kifejezni tiszteletüket az 1936-os berlini olimpia aranyérmes légsúlyú birkózója előtt, aki bár Korondon született, mégis Szentes fiának vallotta magát. Ezt és az olimpiai eszmét jelképezve pedig 70 évvel ezelőtt, 1937. március 29-én ültette el az Olimpiai-tölgyet az akkori Polgári Leányiskola előtt.

A képviselő-testület tagjai a pénteki ülésen részletesen tárgyalták az ide vonatkozó rendelet módosításának és szövegezésének kérdését, melyben a közterületek elnevezésével kapcsolatban még olyan kikötések is szerepelnek, amelyek aktualitásukat és hatályukat vesztették. Végül megszületett a döntés, s a város honatyái egyhangúlag jóváhagyták a kezdeményezést. Így március 31-én, az akkor már Lőrincz Mártonról elnevezett téren emlékeztünk a magyar birkózóra.

Kiss-Tóth Tihamér emlékezett az egykori olimpikonról Lőrincz Mártonról, a róla elnevezett téren

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szavaival élve nem akármilyen életút után és -állomásaként léphetett a dobogó legmagasabb fokára. Arra a lépcsőfokra, amely minden sportoló számára a legnagyobb álom, a legnagyobb kihívás. Szirbik Imre hangsúlyozta, hogy az olimpiai megmérettetés utat mutat, hogy a sportban a teljesítmények mérettessenek meg, a jobbik győzzön, s mindig a sportszerűség és a kölcsönös megbecsülés igénye lebegjen a szemek előtt. Lőrincz Mártonra emlékezve is ezt az utat kell követnünk, hiszen az Erdélyből származó, de külső okok miatt haza nem térő légsúlyú birkózó igazán megtanult küzdeni és teljesíteni egy olyan korszakban, mikor a világ a forrongások időszakát élte. Péntek óta pedig ennek a nagyszerű sportembernek a nevét viseli az a tér, melyen 70. évvel ezelőtt elültette az Olimpiai-tölgyet. Teljesítménye, tartása, tisztessége példa értékű minden ember számára, függetlenül attól, hogy az életünk milyen pályára vezérel bennünket - mondta a polgármester.

Szirbik szavai után dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnoknak, a Magyar Birkózó Szövetség elnökének gondolatait hallgathattuk meg, aki külföldi elfoglaltságai miatt nem tudott itt lenni az ünnepségen, ezért egy e-mailt küldött. Véleménye szerint Lőrincz Márton példát mutat a mai kor emberének, úgy, ahogyan Szentes városa is, hiszen csak az képes példamutató módon előre nézni és irányt mutatni, aki képes tisztelegni, emléket állítani a múlt dicsősége előtt. Ezután Kiss-Tóth Tihamér hívta fel figyelmünket arra, hogy az Olimpiai-tölgy nemcsak egy fa, hanem szimbóluma a politikától mentes egyetemes emberi értékeknek és céloknak, és kifejezi a sport és az olimpia eszméjét. A 10 évvel ezelőtt mellé ültetett kisfa pedig az élet, a sport és az olimpiai eszme folytonosságát biztosítja. Az ünnepség végén a szervezők Balázs Árpád székelyudvar-helyi sportriporter szavait tolmácsolták, aki a nemes szentesi kezdeményezés példaértékűségére emlékeztetett.

Cseh-Lakos