2007. április 6.

Magyar Anna tájékoztatója

A Dr. Bugyi István Kórház aláírta a szerződést

Vendége volt a helyi képviselő-testületnek. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő meghívta Szentesre Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét. A látogatás apropója nem más, minthogy március 30-án zajlott Szegeden a társadalombiztosítás, a fenntartó, a tulajdonos és a Dr. Bugyi István Kórház vezetése között azok az egyeztetések, amelyek nagy- ban meghatározhatják az egészségügyi intézmény jövőjét.

Az elnök az önkormányzat előtt tájékoztatást adott a tárgyalás eredményeiről. Elmondta, nem könnyű a dolguk és további küzdelmeknek néznek elébe. Szerinte Szentes relatíve jó helyzetben van azért, mert van egy központilag kiemelt kórháza. Azonban az országosan is jellemző ágyszámcsökken-tés a szentesi egészségügyi intézményt is érinti.

- A megye egészségügyi ellátása önkormányzati feladat és ennek a feladatnak szeretnénk megfelelni. Felelősen eljárni - jelentette ki Magyar Anna. Természetesen ezt akkor tudjuk megtenni, ha a megfelelő finanszírozási és egyéb feltételek biztosítva vannak hozzá. Ellentétek is voltak a kormányzattal szemben. Közigazgatási határozattal jelölték meg az ágyszámokat, illetve az ellátás körülményeit, amit mindhárom kórház ügyében megfelelő jogi érveléssel alátámasztva, kifogásolva az eljárást, az alkotmányellenességet a Fővárosi Bíróságon meg is támadtunk. Remélem a szakmai érvelést méltányolni fogják.

Ez azonban nincs halasztó hatállyal a kiadott közigazgatási határozatra. Április 1-jével ugyanis bizonyos mértékig kötelezve vannak arra, hogy szerződést kössenek a kórházak. Az elnök elmondta, a tárgyalásra különböző változatokat kaptak kézhez különböző szervezetektől. Azzal fogadták a tárgyaló feleket, hogy a szentesi kórház ANTSZ-engedélyét visszavonták és egy másikat adtak az igazgató kezébe. Ez azt is jelenti, hogy bizonyos kezelési típusokat kivettek a Dr. Bugyi István Kórház illetékességi köréből és átadták azokat Békés megyének. Mint kiderült, a drogfogyasztó betegek kezelési lehetőségét, illetve az alkoholbetegségekre vonatkozó kezelések lehetőségét vették el az egészségügyi intézménytől.

- Ezt majd rendeznünk kell - folytatta Magyar Anna. Nehéz helyzetben vagyunk, mert a kormány egy előkészítetlen, átgondolatlan, szakmailag sok pontban értelmetlenül előkészített rendelethez alkalmazkodva kéri a szerződés aláírását. A tét óriási, hiszen, akinek április 1-jén nem lesz szerződése, az a kórház csökkentett finanszírozást kap, és a különböző pályázati lehetőségekből is ki lesz zárva. Jelenleg egy bizonyos záradék elkészítésén dolgozunk a szerződéstervezet mellé, melyet a kórház igazgatója alá fog írni. A záradékban pedig szakmailag alátámasztva jelezzük a felmerült problémákat, jogi következményeket, s kijelentjük, nem értünk egyet azzal, hogy közigazgatási határozaton belül hozzák meg a kötelezvényt.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke kitért a városban elterjedt rémhírekre, miszerint a megye meg akarja szüntetni a szentesi kórházában a fül, orr, gégészeti ágyakat és átadja azt Hódmezővásárhelynek. Bejelentette: ilyen gondolat senkiben nem merült fel a megyei önkormányzatnál, Vásárhely részéről sem jelentkezett ilyen igény. Magyar Anna szólt a járóbeteg-ellátással kapcsolatos összehangolás szükségességéről. Mint mond-ta, ez is a záradék része lesz. Arról van szó, miközben a kórházi ágyszámok drasztikusan csökkennek, az elképzelés pedig az, hogy a kórházi ellátásból kiszorulók a járóbeteg-ellátásra fognak maradni, ami nincs felkészülve rá. Ez komoly problémát jelent majd a betegek számára.

Szirbik Imre elmondta: idáig arra törekedtek, hogy a kórház ügyében egyenrangú partnerként asztalhoz ülhessenek. Hogy a megyei közgyűlés minden tagja érezze, a Dr. Bugyi István Kórház tulajdonosa Szentes város közönsége, őket a város képviselő-testülete képviseli. Abban, hogy kiemelt kórházként működhet, a városvezetésnek komoly szerepe van. Az önkormányzat azt szeretné, ha a tárgyalások eredményesen zárulnának.

Lovas József