2007. április 6.

Tóni bácsi konyhája

Tormahabbal töltött sonka

Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 2 cs. habfixáló, 4 ek. ecetes torma, 12 szelet füstölt-főtt sonka, 1 csokor snidling, 2,5 dl majonéz, 1 piros kaliforniai paprika, fél csokor petrezselyem.

Elkészítése: A hűtőben jól lehűtött tejszínt a habfixáló hozzáadásával kemény habbá verjük, majd lazán belekeverjük az ecetes tormát.

A sonkaszeleteket egymás mellé fektetjük, majd habzsákkal ujjnyi vastag torma habcsíkot nyomunk mindegyik szélére és szorosan feltekerjük. A mártáshoz az apróra vágott snidlinget összekeverjük a majonézzel és jól lehűtjük. Tálaláskor a tányérra fektetett és paprikával, petrezselyemmel díszített tekercseket meglocsoljuk vele.

Báránycsülök töltött burgonyával

Hozzávalók: 4 db báránycsülök, 20 dkg házi sonka, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 dl fehérbor, tyúkhúsleves kocka, só, egész bors, 2 babérlevél. A töltött burgonyához: 1 kg burgonya, 1 szál póréhagyma, 20 dkg sajt, 5 dkg margarin, őrölt szerecsendió.

Elkészítése: Az elkészítés előtti napon a báránycsülköt bepácoljuk: a csülköt besózzuk, hozzáadjuk az egész borsot, babérlevelet, a feldarabolt vöröshagymát, fokhagymát, ráöntjük a bort és lefedve hűvös helyre tesszük. Ha nem lepi el a páclé, néhányszor átforgatjuk. A sonka zsíros részét vékony csíkokra vágjuk, kipirítjuk, leszűrjük és ebben a forró zsírban a csülköt körbeforgatva pirosra sütjük. Hozzáadjuk a leszűrt páclét és sütőben készre sütjük. A szaftot felhígítjuk tejszínnel vagy fehérborral, majd felforraljuk. A mártást külön kínáljuk.

Töltött burgonya: A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. A póréhagymát karikára vágjuk és margarinon megpirítjuk, szerecsendióval fűszerezzük. A sonka sovány részét csíkokra vágjuk és hozzákeverjük a még meleg hagymához. A megfőtt burgonyát kivágjuk és az elkészített töltelékkel megtöltjük. Reszelt sajttal bőven megszórjuk és sütőben ráolvasztjuk.

Jó étvágyat!