2007. április 6.

Könyvben-képen-neten

Szentesi népi mesterségek

A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közreműködésével ismét megrendezték (immár nyolcadik alkalommal) a helytörténeti vetélkedőt a 10-14 éves diákoknak.

Az iparszerű termelés beindulása előtt igen sokféle népi mesterséget űztek városunkban: takács, mézeskalácsos, gyertyaöntő, talicskás, bognár, kovács, szűcs, szíjgyártó, kádár, fazekas, cipész, halász, pákász, stb. Ebben a tanévben ezekhez a témákhoz kapcsolták a Szentesi Népi Mesterségek Könyv-ben-képen-neten és a valóságban című helytörténeti versenyt.

Iskolánként két öt fős csapat indulhatott a megmérettetésen, mely három helyszínen zajlott. A gyermekkönyvtárban és a Koszta József Múzeumban két-két fő, míg a TEAM-ben egy tanuló oldott meg érdekes feladatokat. Az utóbbi helyszínen előny volt, ha a versenyző rendelkezett informatikai ismeretekkel.

Előzetes benevezési feladatként a csapatoknak egy általuk kiválasztott népi mesterséget kellett bemutatniuk. A játék kezdetéig 12 csoport küldte el a nevezést. Így a versenyre már mindenki "szerzett" pontokkal érkezett. A három helyszínen zajló feladatmegoldás után - míg a zsűri a dolgozatokat értékelte -, a gyerekek a Koszta József Múzeumban ellenőrizhették a tudásukat. A gyermekkönyvtárban került sor az eredményhirdetésre:

I. helyezés: Koszta József Általános Iskola 1. csapata: Vincze Dávid, Tóth Flóra, Gila Nóra, Balázs Tamás,
Balogh Dániel; felk. nev.: Szelesné Mohácsi Éva, Fekete Zoltán.

II. helyezés: Koszta József Általános Iskola 2. csapata: Mirza Dávid, Kucsora Viktor, Mányai Adrienn, Balázs Adrienn, Virág Máté; felk. nev.: Lucza László.

III. helyezés: Kiss Bálint Ref. Általános Iskola 1. csapata: Dajka Dalma, Haller Zsanett, Józsa Gerda, Fekete-Nagy Gabriella, Mucsi Vivien; felk. nev.: Antalné Koncz Éva.

IV. helyezés: Szent E. Katolikus Általános Iskola 1. csapata: Halmai Pongrác, Deák Gabriella, Vincze Zsuzsanna, Tóth Evelin, Mihály Mirtill; felk. nev.: Dudás Szabó Márta.

V. helyezés: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 2. csapata: Dudás Lívia, Szabó Dominik, Sipos Róbert, Török Tekla, Kivált Sándor; felk. nev.: Dudás Szabó Márta.

A verseny végén a megérdemelt munka jutalmaként a diákok oklevelet, emléklapot és értékes - főleg szentesi jellegű - jutalmakat vihettek haza

Kis-Rácz Antalné
városi munkaközösség-vezető